Viquipèdia:Temes controvertits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta pàgina és un recull de diverses discussions sobre temes generals que han provocat controvèrsia, i de les convencions consensuades sobre el seu ús. La política bàsica aplicable és Viquipèdia:Punt de vista neutral.

País[modifica]

Vegeu país, estat i regió.

El terme "país" resulta ambigu per les diferents accepcions que té. Pot referir-se a una comarca, una regió geopolítica, una regió històrica o un estat. És d'ús habitual en català però pot tenir unes connotacions diferents en altres llengües. Quan sigui possible és preferible usar "estat" en lloc de "país" per ser més precís. Quan sigui necessari s'hauria de matisar si es tracta d'un "país històric". L'ús habitual de "país" com a regió geogràfica, regió geopolítica o nacionalitat no hauria de portar a la confusió amb estat i no hauria d'implicar un suport a reivindicacions polítiques.

País Valencià[modifica]

Vegeu Viquipèdia:Temes controvertits/País Valencià i Denominacions del País Valencià.

La denominació País Valencià és la tradicional en català, o específicament en valencià, i és la que s'usa més àmpliament en les obres de referència en català. La denominació oficial, Comunitat Valenciana, és vàlida en el context de les institucions oficials. Es preferix usar País Valencià per referir-se al territori, la seua història o la seua cultura. El fet que una i altra denominació puguen tenir connotacions polítiques no implica el posicionament polític de la Viquipèdia que es regix per criteris acadèmics.

Països Catalans[modifica]

Vegeu Països Catalans.

L'àmbit natural de la Viquipèdia en català és el domini lingüístic del català. S'usa la denominació Països Catalans per referir-se al domini lingüístic o als territoris geopolítics amb implantació del català. S'ha d'evitar usar la denominació fora de context i no pot donar la impressió que constitueixi una unitat administrativa. La Viquipèdia s'ha de mostrar neutral en la reivindicació política dels Països Catalans, o en el seu refús, però no renuncia a usar la denominació més apropiada per l'àmbit lingüístic o cultural propi.

Terrorisme[modifica]

Els termes "terrorisme", "terrorista" o "assassí", tenen una connotació altament negativa o pejorativa. No són termes adequats per usar en una definició. Es poden usar, però, en la descripció contextualitzant-los adequadament explicant per què o qui usa aquests qualificatius. El mateix passa amb termes com "fonamentalista", "integrista" i els seus derivats.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]