Viquipèdia:Tríada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Wikipe-tan trifecta sign.pngRecorda seguir un punt de vista neutralNo siguis torracollonsIgnora tota norma quan calgui

La Viquipèdia és una enciclopèdia creada per la comunitat mitjançant la col·laboració. Aquestes tres característiques bàsiques suggereixen tres principis bàsics per als editors. Altres principis, normes i criteris es poden veure com formulacions més elaborades d'aquests tres simples punts.

Sigues neutral.
O tants caps tants barrets
La Viquipèdia és una enciclopèdia, i simplement ha d'explicar les coses a la gent de forma clara, senzilla i honesta. No us capfiqueu pel que penseu i intenteu posar-vos el barret dels altres. Vegeu punt de vista neutral, verificabilitat, citar les fonts, cap treball inèdit, respecte a la personalitat i per què s'esborren pàgines per comprendre que és una idea subjacent en les diferents polítiques i normes.
No siguis torracollons.
Amb perdó per l'expressió
La Viquipèdia és una comunitat, i els editors han de tractar els altres -i la mateixa enciclopèdia- amb un mínim de respecte civilitzat i cortès. Sí, gairebé tots som anònims; sí, les coses van malament; sí, a vegades el sistema es torça i fa mal. Però no siguis torracollons ni li ho diguis a ningú, encara que ho sigui. Això està posat de forma més educada a la norma sobre l'etiqueta així com altres coses com mantenir la calma, pressuposar bona fe i no mossegar la gent. Recordeu que els anònims també són humans.
Ignora totes les normes.
O com llançar-se a la piscina
La Viquipèdia és col·laborativa, per tant col·laboreu! Les normes estan bé quan són útils, però no substitueixen el treball en grup ni aconsegueixen que les coses es facin soles. Vegeu què és el consens, quan cal ser agosarat, com provar i revertir, allò que la Viquipèdia no és i similars. Recordeu evitar ser reglamentistes.