Vés al contingut

Viquipèdia:Verificabilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Un dels punts clau per la fiabilitat de la Viquipèdia és la verificabilitat, no la veracitat. «Verificabilitat», en aquest context, significa que qualsevol lector ha de poder comprovar que la informació afegida a la Viquipèdia ja ha sigut publicada per una font autoritzada, ja que la Viquipèdia no publica informació original ni treballs inèdits.

Viquipèdia:Verificabilitat és una de les tres polítiques bàsiques sobre el contingut de la Viquipèdia. Les altres dues són Viquipèdia:No feu treballs inèdits i Viquipèdia:Punt de vista neutral. Les tres polítiques són complementàries i, en conjunt, determinen allò que és acceptable i allò que no és rellevant per mantenir la qualitat de la Viquipèdia. Les tres polítiques es basen en els principis fundacionals de Wikimedia [1] que no són negociables en l'àmbit de la Viquipèdia en català ni es poden desvirtuar pel consens dels editors.

Principis

[modifica]
  1. Els articles han de contenir només informació que hagi estat publicada per fonts fiables.
  2. Les al·legacions que no siguin prou verificables poden ser eliminades dels articles per qualsevol editor.
  3. L'obligació de citar les fonts recau sobre l'editor que desitja afegir la informació, no sobre els que la volen retirar.

Verificabilitat, no veracitat

[modifica]

L'objectiu de la Viquipèdia és fer una enciclopèdia completa i fiable. La Viquipèdia no té els mitjans ni el propòsit de jutjar la credibilitat d'una informació, però pot dirigir al lector cap a les publicacions que acrediten aquesta informació, independentment de si l'editor creu o no en la seva veracitat. La clau és la verificabilitat, no la veracitat.

Tota la informació inclosa a la Viquipèdia s'ha de poder verificar. Fins i tot si teniu informació de primera mà, no la publiqueu a la Viquipèdia. Els lectors no saben qui és l'editor, no tenen el vostre número de telèfon per confirmar-ho, i encara que el tinguessin, per què us haurien de creure? Envieu primer la vostra informació a la publicació més adequada on un comitè editorial us ho revisarà.

«Verificabilitat», en aquest context, no significa que els editors hagin de verificar si la informació publicada és veraç. De fet, aquest tipus de recerca està desaconsellat ja que la Viquipèdia no publica treballs inèdits. La verificabilitat és una condició necessària per acceptar un article, però no és suficient.

Credibilitat de les fonts

[modifica]

Les fonts citades han de ser creïbles i publicades per terceres parts independents que tinguin un comitè editorial reconegut o el suport d'una institució pública o una personalitat de reconeguda autoritat. Ceteris paribus, es recomana utilitzar fonts en català perquè els lectors puguin comprovar la informació amb més facilitat.

Falta de proves

[modifica]

Es poden exigir referències quan una informació és controvertida o poc coneguda, però no són necessàries per a afirmacions que pugui comprovar fàcilment un lector sense coneixements especialitzats. No té gaire sentit referenciar que París és la capital de França o que el mascarell camablau té les cames blaves.

La Viquipèdia no admet articles sobre temes que no hagin rebut cobertura de fonts fiables i independents. Qualsevol afirmació no verificable es pot eliminar. L'obligació de citar referències recau en l'editor que ha afegit la informació. Una bona pràctica per donar-li una oportunitat per afegir les referències és traslladar-ho a la pàgina de discussió, però de cap manera no es pot deixar una informació dubtosa. Jimmy Wales ho definia com «és millor no tenir informació que tenir-ne d'enganyosa o falsa»:

«No puc destacar-ho prou. Sembla que alguns editors tenen el molt mal costum de marcar amb la plantilla "cal citació" qualsevol pseudoinformació especulativa que es trobin de l'estil "ho he sentit en algun lloc". Mal fet. Cal eliminar-la sense pietat tret que es pugui referenciar. Això val per a qualsevol informació, però especialment la informació negativa sobre persones vives.»[2]

Fonts dubtoses

[modifica]

Una font dubtosa és una font que no té bona reputació a l'hora de contrastar els fets o que manca de comitè editorial responsable. La premsa groga n'és un exemple. Com a regla general, cal eliminar qualsevol informació que tingui una font dubtosa com a única referència i, en cas que sigui massa important per fer-ho, cal atribuir-la clarament al seu autor (per exemple: «segons la revista Groga…».

Fonts pròpies

[modifica]

Coses com ara llibres autopublicats, webs personals i blogs no es consideren fonts acceptables, ja que qualsevol pot crear-se un web o pagar per la publicació del seu llibre sense ser necessàriament expert en la matèria. L'única excepció són les obres autopublicades d'experts reconeguts en la disciplina que tracti l'article que ja tinguin altres obres publicades per terceres parts fiables.

Notes

[modifica]
  1. Principis de Wikimedia (anglès)
  2. Llista de correu WikiEN-l, Jimmy Wales, 11 juny 2006. (anglès)

Vegeu també

[modifica]