Viquipèdia:Verificabilitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Polítiques i normes
Principis fonamentals
Normes oficials
Treball en comú
Vegeu també
Modifica

Un dels punts clau per la fiabilitat de la Viquipèdia és la verificabilitat, no la veracitat. "Verificabilitat", en aquest context, significa que qualsevol lector ha de poder comprovar que la informació afegida a la Viquipèdia ja ha sigut publicada per una font autoritzada, ja que la Viquipèdia no publica informació original ni treballs inèdits.

Viquipèdia:Verificabilitat és una de les tres polítiques bàsiques sobre el contingut de la Viquipèdia. Les altres dues són Viquipèdia:No feu treballs inèdits i Viquipèdia:Punt de vista neutral. Les tres polítiques són complementàries i, en conjunt, determinen allò que és acceptable i allò que no és rellevant per mantenir la qualitat de la Viquipèdia. Les tres polítiques es basen en els principis fundacionals de Wikimedia [1] que no són negociables en l'àmbit de la Viquipèdia en català ni es poden desvirtuar pel consens dels editors.

Principis[modifica | modifica el codi]

  1. Els articles han de contenir només informació que hagi estat publicada per fonts fiables.
  2. Les al·legacions que no siguin prou verificables poden ser eliminades dels articles per qualsevol editor.
  3. L'obligació de citar les fonts recau sobre l'editor que desitja afegir la informació, no sobre els que la volen retirar.

Verificabilitat, no veracitat[modifica | modifica el codi]

L'objectiu de la Viquipèdia és fer una enciclopèdia completa i fiable. La Viquipèdia no té els mitjans ni el propòsit de jutjar la credibilitat d'una informació, però pot dirigir al lector cap a les publicacions que acrediten aquesta informació, independentment de si l'editor creu o no en la seva veracitat. La clau és la verificabilitat, no la veracitat.

Tota la informació inclosa a la Viquipèdia s'ha de poder verificar. Fins i tot si teniu informació de primera mà, no la publiqueu a la Viquipèdia. Els lectors no saben qui és l'editor, no tenen el vostre número de telèfon per confirmar-ho, i encara que el tinguessin, per què us haurien de creure? Envieu primer la vostra informació a la publicació més adequada on un comitè editorial us ho revisarà.

"Verificabilitat" en aquest context no significa que els editors hagin de verificar si la informació publicada és veraç. De fet, aquest tipus de recerca està desaconsellat ja que la Viquipèdia no publica treballs inèdits. La verificabilitat és una condició necessària per acceptar un article, però no és suficient.

Fonts creïbles[modifica | modifica el codi]

Pàgina principal: Viquipèdia:Fonts fiables

Les fonts citades han de ser creïbles, de terceres parts independents amb un comitè editorial reconegut, o amb un suport institucional públic, o d'una personalitat de reconeguda autoritat. Les fonts en llengua catalana són preferibles sempre que sigui possible. Serà més fàcil per al lector verificar la informació.

Falta d'evidència[modifica | modifica el codi]

És exigible citar les fonts quan una informació és controvertida o poc coneguda. Per a les afirmacions de domini públic, fàcilment verificables per un lector no especialitzat, no cal cercar referències. És inútil molestar-se a verificar si París és la capital de França o si són correctes els colors del mascarell camablau i del mascarell cama-roig.

Si el tema d'un article no té fonts autoritzades, fiables, independents, no és admissible a la Viquipèdia. Qualsevol afirmació no verificable es pot eliminar. L'obligació de citar referències correspon a l'editor que ha afegit la informació. Una bona pràctica per donar-li una oportunitat per afegir les referències és traslladar-ho a la pàgina de discussió, però de cap manera no es pot deixar una informació dubtosa. Jimmy Wales ho definia com "és millor no tenir cap informació que tenir-ne d'enganyosa o falsa":

"No puc emfasitzar-ho més. Sembla que hi hagi una certa tolerància entre alguns editors amb la pseudoinformació especulativa del tipus 'ho vaig sentir en algun lloc'. Mal fet. S'ha d'eliminar, agressivament, llevat que es pugui verificar. Això és vàlid per a tota informació, però especialment per a la informació negativa sobre persones vives."[2]

Fonts dubtoses[modifica | modifica el codi]

Es consideren fonts dubtoses aquelles amb una pobra reputació en la comprovació dels fets o sense un comitè editorial responsable. Un exemple és l'anomenada premsa groga. Una informació que només té com a referència una font dubtosa s'hauria d'eliminar. Si la informació és prou rellevant com per mantenir-la, cal atribuir-la clarament al seu autor, per exemple "segons la revista Groga..."

Fonts pròpies[modifica | modifica el codi]

Qualsevol pot crear una web o pagar per tenir un llibre publicat, i proclamar-se com un expert en un camp determinat. Per aquesta raó, els llibres autopublicats, les webs personals, i els blogs no són fonts acceptables. Les fonts autopublicades poden ser acceptables quan siguin d'experts reconeguts en el camp de l'article amb altres obres prèviament publicades per terceres parts fiables.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Principis de Wikimedia (anglès)
  2. Llista de correu WikiEN-l, Jimmy Wales, 11-6-2006. (anglès)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]