Viquipèdia:Viquimarató Dades Obertes 2018

De Viquipèdia
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Dades Obertes 2018
Imatge
TipusViquimarató
Data28 d'abril de 2018 (2018-04-28)
Punt en el tempsd'11:00 a 20:00
Durada9 hores
Temadades obertes
OrganitzadorAmical Wikimedia
Participant
oberta a tothom

La Viquimarató Dades Obertes 2018 és un esdeveniment que té l'objectiu de fer importació massiva a Wikidata de recursos disponibles en els diversos repositoris públics.

Context[modifica]

Les dades obertes[1] (Open Data en anglès) són tots aquells conjunts de dades que es posen a disposició del públic i poden ser reutilitzats i tornats a publicar sense cap restricció. Té un esperit semblant al d'altres moviments "Oberts" i a comunitats com les de codi obert, maquinari lliure, contingut obert o accés obert. La pràctica i la ideologia de les dades obertes en si estan ben establertes de fa temps (per exemple en la tradició mertoniana de la ciència) tot i que el terme «Dades obertes» és recent i associat a internet i a la World Wide Web.

L'objectiu d'aquest esdeveniment és agafar el màxim de datasets o conjunts de dades disponibles a les diverses administracions públiques del territori catalanoparlant i importar-les a Wikidata, una base dades estructurada de domini públic que poden editar humans i màquines. Wikidata

Wikidata s'està convertint en un dels repositoris centrals de dades obertes a escala mundial. Es tracta d'una base de dades multilingüe, completament oberta, de domini públic, que pot ser llegida i actualitzada tant per humans com per màquines. Gràcies al seu sistema d’informació estructurada i en format obert, ens permet fer-li preguntes dinàmiques, com, per exemple, que ens presenti un mapa de Catalunya amb els llocs de naixement dels diputats o consellers, o ens presenti les diferències de gènere entre professors universitaris, separats per universitat. Amb Wikidata estem davant d’un nou pas endavant en la democratització de l’accés a la informació. Per això organitzem aquesta jornada, per farcir Wikidata amb el màxim de dades obertes possibles, provinents dels diversos repositoris (Ajuntaments, Diputacions, generalitat...)

Podeu llegir més sobre què és Wikidata aquí .

Recursos genèrics[modifica]

Datasets interessants[modifica]

Instruccions per participar-hi[modifica]

Tashkent metro line-1.png - Antu edit-image-face-add.svg Si no el tens, crea't un compte d'usuari. Amb un mateix usuari podràs participar en tots els projectes Wikimedia (Viquipèdia, Wikidata, Wikimedia Commons...)

Tashkent metro line-2.png - Active Learning (27461) - The Noun Project.svg Inscriu-te en aquesta pàgina (no és obligatori, però ens ajuda a fer previsions)

Tashkent metro line-3.png - Gnome-laptop.svg El dia 28, porta el teu propi aparell.

Tashkent metro line-4.png - Wikidata-logo-v3.png Si no coneixes Wikidata, et recomanem llegir aquesta introducció o fer aquest "Tour"

Participants[modifica]

Físics[modifica]

voleu venir el dia 28 al CCCB? Només heu d'editar aquesta pàgina i afegiu el vostre nom d'usuari. No sabeu com fer-ho? Envieu un correu a comunicacio﹫wikimedia.cat
 1. Kippelboy
 2. Toniher
 3. Barcelona
 4. KRLS
 5.  jqngarcia
 6. garcus
 7.  Francesc.bonnin
 8. marcmiquel
 9. acangros
 10. Comunicajbr
 11. Cesc97
 12. Konkordia
 13. CristianCantoro
 14. Tiputini
 15. posa aquí el teu nom

Remots[modifica]

Voleu participar a l'acte però no us podeu desplaçar aquell dia? Cap problema, ho podeu fer des de casa o on volgueu, apunteu-vos aquí. No sabeu com fer-ho? Envieu un correu a comunicacio﹫wikimedia.cat

 1. Tonferret
 2. docosong
 3. ESM
 4. Guifrep
 5. Judit_Co
 6.  el teu nom aquí

Resultats de l'acte[modifica]

Aneu posant aquí tots els resultats de l'acte. Càrregues de datasets, aprenentatges particulars, etc. Tota info és benvinguda. Tots els aprenentatges són vàlids.

Referències[modifica]

 1. «TERMCAT - Cercaterm - dades obertes» (en castellà). [Consulta: 30 abril 2017].

Enllaços externs[modifica]