Viquipèdia:Viquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència 2018

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
Imatge
TipusViquimarató
Data13 de febrer de 2018 (2018-02-13)
Punt en el tempsde 15 a 19:00
Durada4 hores
TemaDones en la ciència
LocalitzacióParc de Recerca Biomèdica de Barcelona
CausaDia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

La Viquimarató del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència és una activitat que s'inscriu dins del marc d'esdeveniments que se celebren a nivell mundial en motiu d'aquest dia i que té com objectiu fer visibles les dones en la ciència, amb la intenció de pal·liar d'aquesta manera, la discriminació soferta al llarg de la història.

La trobada tindrà lloc el dimarts 13 de febrer de 2018 de les 15 a les 19 hores a la Sala Rita Levi del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

La bretxa de gènere existent a la Viquipèdia afecta la percepció sobre les figures de dones en la ciència. Per això treballarem tant en biografies de científiques i investigadores, com en articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estan prou reflectides. Editarem en qualsevol llengua i centrarem l'activitat a crear, traduir o millorar articles.

Aquesta viquimarató, la tercera organitzada pel PRBB amb la col·laboració de Amical Wikimedia, és oberta als investigadors del parc i als d’altres centres de recerca de Barcelona i rodalia, així com a qualsevol persona interessada en els temes de gènere en la ciència. Té com a suport d'edició el grup de treball de l'Espai Viquidones UPF, i per tant l'aprenentatge i les edicions que aquí s'iniciïn, trobaran la seva continuïtat en aquest espai d'edició permanent que es reuneix tots els dimarts de 17 a 20 h a la UPF.

Quan
15:00 – 19:00 el dimarts 13 de febrer de 2018
S'hi serviran cafè i galetes.
On
Al PRBB (Sala Rita Levi - Plaça interior del PRBB)
Organitzadors/es
PRBBAmical Wikimedia i Espai Viquidones UPF
Coordinadors/es
Maruxeta
Toniher
Tiputini
Twitter
@the_prbb
@AmicalWikimedia
#ViquidonesPRBB
#11February
#SomCientífiques

Preguntes freqüents[modifica]

M'he de registrar per assistir-hi?

Us demanem que us inscriviu perquè l'aula té un aforament limitat.

Necessito haver editat abans la Viquipèdia?

No, no cal, en la sessió ensenyarem a editar.

Què he de portar?

Un ordinador portàtil.

Inscripcions[modifica]

Per ajudar en la logística de l'esdeveniment podeu afegir-vos des del formulari que es troba a l'enllaç a continuació:

També podeu fer-ho de la forma wiki a sota:

Participants[modifica]

  1. Toniher
  2. Tiputini
  3. Konkordia
  4. Horigonpad
  5. Trosdequoniam
  6. LorenaGL93
  7. Ov_anna
  8. AlbaNavarroRomero
  9. Ster58
  10. Carloscoru

Participants remots[modifica]

  1. posa aquí el teu nom d'usuari o usuària

Objectius[modifica]

  • Millorar la qualitat del contingut i les referències dels articles a la Viquipèdia sobre aquest tema.
  • Incorporar les biografies de dones científiques i temes relacionats amb les seves investigacions
  • Traduir entrades ja existent a altres llengües.
  • Incorporar la perspectiva de gènere en els articles sobre aquest tema.
  • Aportar imatges a Commons .

Propostes de treball[modifica]

Podeu afegir més suggeriments en aquest pad si ho preferiu...

  • Nisreen El-Hashemite ː Responsable que el 11 de febrer se celebri aquest Día Internacional. A la bibliografia trobareu referències sobre ella.

Investigadores del PRBB[modifica]

A continuació tenim un llistat d'investigadores que són al PRBB. Està elaborat per tenir una indexació. Que hi siguin no és garantia que siguin admissibles, cal verificar-ho seguint els criteris que esmentem en aquesta pàgina.

CRG[modifica]

IBE[modifica]

CEXS-UPF[modifica]

IMIM[modifica]

GRIB[modifica]

ISGlobal[modifica]

Entrades fetes[modifica]

Directrius i recomanacions[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica]

  • Eviteu el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
  • Tituleu l'article amb el nom amb que és coneguda, si pot ser el de soltera millor, i després aclariu si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
  • No definiu les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
  • Comenceu la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
  • No feu servir el terme dona de. Useu espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
  • No li atorgueu preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació a l'home amb qui està casada.
  • No feu servir diminutius com Fineta o Carmeta per exemple, i nomeneu les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
  • No feu servir paraules que posin èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
  • Feu atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.
  • Criteris per a la redacció de biografies de persones vives.

Admissibilitat[modifica]

Registre d'autoritats[modifica]

A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.

  • Es troba en un registre d'autoritat:
    • En el nostre cas particular, un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net? Si hi és, tindria molts punt per ser inclosa a la Viquipèdia.
    • Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer.
    • Que una investigadora tingui un ID d'ORCID no seria un punt a favor d'admissibilitat, perquè qualsevol investigador en pot tenir. A diferència d'aparèixer al CANTIC, p. ex., on hi ha pogut haver-hi una feina de curació i selecció d'un bibliotecari d'un organisme d'àmbit nacional.
      • Tanmateix, si l'investigadora té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
  • Es fa referència a un mitja generalista d'àmbit nacional:
    • Si hi ha entrevistes o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat)
  • Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi)


Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat. Una científica podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès.

Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.

Com fer un article[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Informació de suport per editar[modifica]

Cliqueu sobre la imatge de sota per veure les diapositives.

Guia ràpida visual

Bibliografia[modifica]

Per referènciar Nisreen El-Hashemite

  • http://webtv.un.org/watch/opening-session-world-womens-health-and-development-forum/4045980737001
  • http://www.newsweek.com/islam-science-women-557937
  • http://www.elmundo.es/loc/2017/05/16/591b3468268e3e69398b4889.html
  • https://www.cnbc.com/2017/03/13/nisreen-el-hashemite-on-promoting-women-in-science.html
  • http://thepeakmagazine.com.sg/interviews/meet-dr-nisreen-el-hashemite-iraqi-princess-overturned-convention-pursue-medicine
  • http://whforum.rasit.org/founderbio.html
  • http://www.unmultimedia.org/radio/english/2017/02/international-day-for-women-in-science-was-best-present-iraqi-princess/#.WnQXSWZDk_2