Vés al contingut

Viquipèdia:Viquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència 2021

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inscriu-te
per rebre l'enllaç de la sessió


Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
Imatge
TipusViquimarató
Data11 de febrer de 2021 (2021-02-11)
Punt en el tempsde 17:00 a 19:00 hores
Durada2 hores
TemaDones en la ciència
LocalitzacióEdició virtual
OrganitzadorEDI-PRBB, Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l'ACCC, ViquidonesUPF i Amical Wikimedia
CausaDia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

La jornada, a Twitter:

@the_prbb
@AmicalWikimedia
@ACCC
@ViquidonesUPF

#ViquidonesPRBB · #viquicientifiques · #viquidones · #11F · #NoMoreMatildas

La viquimarató del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència és una activitat que s'inscriu dins del marc d'esdeveniments que se celebren a nivell mundial en motiu d'aquest dia i que té com objectiu fer visibles les dones en la ciència, amb la intenció de pal·liar d'aquesta manera, la discriminació soferta al llarg de la història.

La sessió tindrà lloc el dijous 11 de febrer de 2021 de les 17:00 a les 19:00 hores en línia.

La bretxa de gènere existent a la Viquipèdia afecta la percepció sobre les figures de dones en la ciència. Per això treballarem tant en biografies de científiques i investigadores, com en articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estan prou reflectides. Editarem en qualsevol llengua i centrarem l'activitat a crear, traduir o millorar articles.

Aquesta viquimarató, la cinquena organitzada pel PRBB amb la col·laboració del Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l'ACCC i Amical Wikimedia, és oberta als investigadors i investigadores del Parc i als d’altres centres i institucions de recerca, així com a qualsevol persona interessada en els temes de gènere en la ciència. Té com a suport d'edició el grup de treball de l'Espai Viquidones UPF, i per tant l'aprenentatge i les edicions que aquí s'iniciïn trobaran la seva continuïtat en les sessions en línia https://meet.jit.si//ViquidonesUPF el primer i tercer dimarts de cada mes.

En aquesta edició, volem adherir-nos a la Campanya #NomoreMatildas que vol recuperar les científiques que han patit exclusió en els seva carrera per l'efecte Matilda.

Quan
 • Dimarts 11 de febrer de 2021, de 17:00 a 19:00 hores

Objectius[modifica]

 • Millorar la qualitat del contingut i les referències dels articles a la Viquipèdia sobre aquest tema
 • Incorporar les biografies de dones científiques i temes relacionats amb les seves investigacions
 • Traduir entrades ja existent a altres llengües
 • Incorporar la perspectiva de gènere en els articles sobre aquest tema
 • Aportar imatges a Wikimedia Commons


Inscripció[modifica]

Crea el teu compte d'usuari o usuària[modifica]

Crea un compte
Clica aquí

Afegeix-te a la llista de participants[modifica]

 1. Toniher (fet: Amparo Acker-Palmer, Núria López)
 2. Tiputini
 3. Soniettte
 4. Quelet
 5. Kowalskyn
 6. Sorenike
 7. Jordiventura96
 8. Kspriton
 9. Ivan_bea
 10. Amaymasnou
 11. Maruxeta
 12. Joana
 13. pilardenou999
 14. Mcardoner
 15. Hiperterminal
 16. Alzinous

Adjudica't un article[modifica]

Posa el teu nom d'usuari/ària al costat de l'entrada que vas a treballar.

Una vegada ja hagis decidit quin article vas a treballar, indica-ho en el l'apartat Articles on posa Articles disponibles:


Adjudica't un article aquí

Articles[modifica]

Recorda que no serveixen com a referències les pàgines web personals, ni els blogs, Facebook, linkedin, etc. Cal aportar informació externa a la persona o entitat de qui volem fer l’entrada.

Important! Per crear un article nou, primer has de treballar en la teva pàgina de proves

Investigadores del PRBB[modifica]

A continuació tenim un llistat d'investigadores que són al PRBB. Està elaborat per tenir una indexació. Que hi siguin no és garantia que siguin admissibles, cal verificar-ho seguint els criteris que esmentem en aquesta pàgina.

CRG[modifica]

IBE[modifica]

CEXS-UPF[modifica]

IMIM[modifica]

GRIB[modifica]

ISGlobal[modifica]

Grup de Perspectiva de Gènere de l'ACCC[modifica]

Científiques guardonades[modifica]

Medalla Narcís Monturiol[1][modifica]

Premis Nacionals de Recerca [2][modifica]

Premi Rei Jaume I[modifica]

Premi L'Oréal-Unesco per a les dones i la ciència[modifica]

Científiques que has de de conèixer [3][modifica]

Exposició 16 científiques catalanes [4][modifica]

Traduccions[modifica]

Més propostes[modifica]

Directrius i recomanacions[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica]

 • Eviteu el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
 • Tituleu  l'article amb el nom amb que és coneguda, si pot ser el de soltera millor,  i després aclariu si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
 • No definiu les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
 • Comenceu la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
 • No feu servir el terme dona de. Useu espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
 • No li atorgueu preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació a l'home amb qui està casada.
 • No feu servir diminutius com Fineta o Carmeta  per exemple,  i nomeneu les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
 • No feu servir paraules que posin èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
 • Feu atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.

Admissibilitat[modifica]

A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.

 • Es troba en un registre d'autoritat:
  • En el nostre cas particular d'acadèmiques o científiques, un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net. Si hi és, tindria molts punt per a ser inclosa a la Viquipèdia.
  • Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer.
  • Que una investigadora tingui un ID d'ORCID NO seria un punt a favor d'admissibilitat, perquè qualsevol investigador en pot tenir. A diferència d'aparèixer al CANTIC, p. ex., on hi ha pogut haver-hi una feina de curació i selecció d'un bibliotecari d'un organisme d'àmbit nacional.
  • Tanmateix, si la investigadora té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
 • Es fa referència a un mitjà generalista d'àmbit nacional:
  • Si hi ha entrevistes a la persona o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat). Un incís puntual en un reportatge o notícia (p. ex., del tipus «l'experta en neurofisiologia, Maria XXX, considera que...») podria no ser suficient, excepte si és repeteix acumulativament en el temps o en difererents mitjans.
 • Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), Medalla Narcís Monturiol, Premis Nacionals de Recerca o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi)

Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat. Una científica podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès, per exemple.

Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.

Informació de suport per editar[modifica]

Clica sobre les imatge de sota.

Com fer un article[modifica]

Preguntes[modifica]

Tens muntanyes de preguntes, oi? Escriu-nos aquí

Resultats provisionals[modifica]

A la Viquipèdia en català[modifica]

Usuari Articles Octets
Toniher Núria López Alonso 5876
Toniher Assumpció Vila Mitjà 14
Toniher Amparo Acker-Palmer 4955
Soniettte Usuària:Soniettte/proves Silvia Simon 2725
Soniettte Usuària:Soniettte/Sílvia Simon 2751
Kowalskyn Amàlia Lafuente Flo 5975
Jordiventura96 Gloria Montenegro Rizzardini 3260
Jordiventura96 Eugenia Maria del Pino Veintimilla 57
Jordiventura96 Valerie Mizrahi 55
Jordiventura96 Karimat El-Sayed 3919
Jordiventura96 Nancy Ip 3691
Kspriton Teresa Espinal i Farré 2979
Ivan_bea Pilar García Almirall 3857
Amaymasnou Assumpció Vila Mitjà 6319
Maruxeta Elisabeth Cardis Mersch 3308
Alzinous Elvan Böke 2400
Alzinous Eulàlia Martí Puig 3010
Alzinous Fátima Gebauer Hernández 2966
Alzinous Susana de la Luna 1600
Alzinous Verena Ruprecht 2029
Demarcació Gemma Marfany Nadal 7067

A la Viquipèdia en espanyol[modifica]

Usuari Articles Octets
Hiperterminal Usuario:Hiperterminal/Taller/Lucía Abello 563


Referències[modifica]

 1. «Guardonats medalles Narcís Monturiol». [Consulta: 6 febrer 2021].
 2. «Premi Nacional de Recerca». [Consulta: 6 febrer 2021].
 3. «25 científiques que has de conèixer». [Consulta: 23 gener 2021].
 4. «16 CIENTIFIQUES CATALANES». [Consulta: 6 febrer 2021].

Enllaços externs[modifica]