Viquipèdia:Viquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència 2022

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inscripció a l'esdeveniment
(en línia amb Zoom)
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquimarató Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
Imatge
TipusViquimarató
Data8 de febrer de 2022 (2022-02-08)
Punt en el tempsde 17:00 a 19:00 hores
Durada2 hores
TemaDones en la ciència
LocalitzacióEdició virtual
OrganitzadorComitè EDI-PRBB (format per IMIM, CRG, DCEXS-UPF, ISGlobal, IBE, EMBL), ViquidonesUPF, Amical Wikimedia
CausaDia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència

La jornada, a Twitter:

@the_prbb
@ViquidonesUPF

  1. ViquidonesPRBB · #viquicientifiques · #viquidones</nowiki> · #11F · #NoMoreMatildas

La viquimarató del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, organitzada cada febrer des de fa cinc anys pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i per ViquidonesUPF, és una activitat que s'inscriu dins del marc d'esdeveniments que se celebren a nivell mundial en motiu d'aquest dia (11F) i que té com objectiu fer visibles les dones en la ciència, amb la intenció de pal·liar d'aquesta manera, la discriminació soferta al llarg de la història.

En el cinquè aniversari d'aquesta iniciativa del PRBB, que tindrà lloc el dimarts 8 de febrer de 2022 de les 17:00 a les 19:00 hores en línia, s'hi han sumat per donar-hi suport - a més dels centres propis del PRBB, com el CRG, l'IMIM, l'ISGlobal, l'IBE (CSIC-UPF), el DCEXS de la UPF i l'EMBL Barcelona - d'altres institucions de recerca: l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l'Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l'Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l'Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia (ICN2), el Centre de Supercomutació de Barcelona (BSC) o l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'Institut de Neurociències de la UAB (INc-UAB), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre de Visió per Computador (CVC), el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG-UAB), així com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'Associació Catalana per a la Comunicació Científica (ACCC).

Més enllà de Catalunya, el Instituto Distrital de Ciencia, Biotecnología e Innovación en Salud (IDCBIS) de Bogotá, Colombia, també s'uneix a la iniciativa.

La bretxa de gènere existent a la Viquipèdia afecta la percepció sobre les figures de dones en la ciència. Per això treballarem tant en biografies de científiques i investigadores, com en articles sobre diferents disciplines on les aportacions científiques de dones no hi estan prou reflectides. Editarem en qualsevol llengua i centrarem l'activitat a crear, traduir o millorar articles.

Quan
  • Dimarts 8 de febrer de 2022, de 17:00 a 19:00 hores

Objectius[modifica]

  • Millorar la qualitat del contingut i les referències dels articles a la Viquipèdia sobre aquest tema
  • Incorporar les biografies de dones científiques i temes relacionats amb les seves investigacions
  • Traduir entrades ja existent a altres llengües
  • Incorporar la perspectiva de gènere en els articles sobre aquest tema
  • Aportar imatges a Wikimedia Commons


Inscripció[modifica]

Crea el teu compte d'usuari o usuària[modifica]

Crea un compte
Clica aquí

Afegeix-te a la llista de participants[modifica]

Opcionalment podeu afegir-vos com a usuaris participants a continuació:

Adjudica't un article[modifica]

Posa el teu nom d'usuari/ària al costat de l'entrada que treballaràs.

Una vegada ja hagis decidit quin article vols treballar, indica-ho en el l'apartat Articles on posa Articles disponibles:


Articles[modifica]

Recorda que no serveixen com a referències les pàgines web personals, ni els blogs, Facebook, Linkedin, etc. Cal aportar informació externa a la persona o entitat de qui volem fer l’entrada.

Important! Per crear un article nou, primer has de treballar en la teva pàgina de proves

Propostes[modifica]

Directrius i recomanacions[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica]

  • Eviteu el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
  • Tituleu  l'article amb el nom amb que és coneguda, si pot ser el de soltera millor,  i després aclariu si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
  • No definiu les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
  • Comenceu la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
  • No feu servir el terme dona de. Useu espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
  • No li atorgueu preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació a l'home amb qui està casada.
  • No feu servir diminutius com Fineta o Carmeta  per exemple,  i nomeneu les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
  • No feu servir paraules que posin èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
  • Feu atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.

Admissibilitat[modifica]

A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.

  • Es troba en un registre d'autoritat:
    • En el nostre cas particular d'acadèmiques o científiques, un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net. Si hi és, tindria molts punt per a ser inclosa a la Viquipèdia.
    • Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer.
    • Que una investigadora tingui un ID d'ORCID NO seria un punt a favor d'admissibilitat, perquè qualsevol investigador en pot tenir. A diferència d'aparèixer al CANTIC, p. ex., on hi ha pogut haver-hi una feina de curació i selecció d'un bibliotecari d'un organisme d'àmbit nacional.
    • Tanmateix, si la investigadora té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
  • Es fa referència a un mitjà generalista d'àmbit nacional:
    • Si hi ha entrevistes a la persona o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat). Un incís puntual en un reportatge o notícia (p. ex., del tipus «l'experta en neurofisiologia, Maria XXX, considera que...») podria no ser suficient, excepte si és repeteix acumulativament en el temps o en difererents mitjans.
  • Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), Medalla Narcís Monturiol, Premis Nacionals de Recerca o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi)

Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat. Una científica podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès, per exemple. Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.

Informació de suport per editar[modifica]

Clica sobre les imatge de sota.

Com fer un article[modifica]

Preguntes[modifica]

Tens muntanyes de preguntes, oi? Escriu-nos aquí

Trobareu suport d'edició el grup de treball de l'Espai Viquidones UPF, i per tant l'aprenentatge i les edicions que aquí heu iniciat trobaran la seva continuïtat en les sessions les sessions de Viquidones UPF el primer i tercer dimarts de cada mes.

Resultats provisionals[modifica]

De forma orientativa proporcionem les edicions dels participants entre el dia 8 i el dia 13 de febrer 2022, havent-se eliminat aquelles contribucions no relacionades amb la temàtica.

Viquipèdia en català[modifica]

Usuari Articles Octets
Adosc Clara Ballesté Delpierre 3078
Albanosmilus Maria Lourdes Casanovas i Cladellas 944
Alzinous Andrea Celeste Saulo 1209
Alzinous Otilia Mó Romero 1454
Alzinous Lourdes Vega 1806
Alzinous Roser Gonzàlez i Duarte 1219
Alzinous Linsey Marr 1637
Alzinous Kim Ji-Seon 1557
Alzinous Vera Tiesler 1874
Alzinous Mahkam Pulodova 1038
Alzinous Mariana Costa Checa 1818
Alzinous Sarah Myhre 935
Amaymasnou Françoise Balibar 3502
Amaymasnou Sílvia Simon Rabasseda 2426
Amaymasnou Lily Pinneo 4680
eliadelom Hélène Antonopoulos 2001
Mercè Piqueras Núria Delclòs Teixidó 254
Mercè Piqueras Joana Serra de Gayeta 597
Mercè Piqueras Usuària:Mercè Piqueras/Łucja Frey 14864
Mercè Piqueras Łucja Frey 14277
Mercè Piqueras Rosa Argelaguet i Isanta 1075
Mercè Piqueras Montserrat Calleja Gómez 1335
Quelet Usuari:Quelet/dones-vp 146
Rdpjove Usuari:Rdpjove/proves 50
TankSil Usuària:TankSil/proves 112
Tiputini Francesca Figueras Siñol 28
Tiputini Clara Ballesté Delpierre 101

Viquipèdia en espanyol[modifica]

Usuari Articles Octets
Jriveradean Usuario:Jriveradean/Taller 250
Lfbg Usuario:Lfbg/Taller 53
Lfbg Usuario:Lfbg/Taller/Ana Maria Perdomo Arciniegas 5163
Maruxeta Usuaria:Maruxeta/Taller 2451
Nuscris Usuario:Nuscris/Taller 2409

Viquipèdia en anglès[modifica]

Usuari Articles Octets
Pj bord Pachaiyappa's College 31
Toniher User:Toniher/sandbox 22

Wikidata[modifica]

Usuari Articles Octets
Amaymasnou Q3086391 100
Amaymasnou Q110908694 787
Mercè Piqueras Q345512 93
Quelet Q110889070 2517
Toniher Q37830546 3348
Unapeça Q6389108 106

Enllaços externs[modifica]