Viquipèdia:Viquimarató de pessebrisme 2023/Concurs fotogràfic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Sobre el concurs


El concurs fotogràfic de la Viquimarató de pessebrisme 2023 és una iniciativa conjunta entre diverses entitats i mitjans culturals per tal difondre la cultura popular del pessebrisme d'arreu del territori catalanoparlant.

És una activitat participativa que té com a objectiu principal nodrir Internet, i més concretament el repositori multimèdia lliure Wikimedia Commons —amb més de 100 milions de fitxers sota llicència lliure i reutilitzables universalment—, amb més material que representi la diversitat, la història i les persones que hi ha al darrere d'aquesta tradició nadalenca. El material fotogràfic, d'àudio i de vídeo de Wikimedia Commons és amb el qual s'il·lustren els articles no només de la Viquipèdia en català, sinó de totes les altres llengües de l'enciclopèdia lliure. Aquests fitxers, accessibles i sense copyright, tenen un impacte públic, un abast social i un retorn divulgatiu que transcendeix la Viquipèdia i defineix sovint allò que se sap o es pot transmetre sense murs de pagament sobre un àmbit de coneixement.

L'hemeroteca audiovisual sobre pessebrisme català, com en altres disciplines del folklore i l'associacionisme, és encara limitada a la xarxa, especialment pel que fa a la digitalització i fora de plataformes sense una solidesa de llegat documental. El pessebrisme, a més a més, cerca una revitalització social i molts arxius personals (negatius o en paper) pertanyen a les generacions més adultes. Aquest concurs, amb l'avinentesa de l'efemèride #Pessebre800anys i la iniciativa internacional #WikiLovesFolk, vol encoratjar a un esforç conjunt per a gaudir de noves fotos d'ús públic contemporànies, històriques i també a avançar en la documentació i registre del pessebre en format vídeo.


Bases


  Accés a la participació — Qualsevol persona, sense límit d'edat ni de lloc de residència, pot participar de franc en aquest concurs. Només cal tenir o crear-se un compte de Viquipèdia (nom real o pseudònim) vinculat a una adreça de correu electrònic activa i acceptar el compliment de totes les bases.

  Categories i condicions — El concurs té tres categories de participació diferents, que responen als tres tipus de fitxers que són més necessaris per a la Viquipèdia i el seu ànim d'il·lustrar millor els articles sobre pessebrisme. Són les modalitats següents:

Categories de participació

Fotografia contemporània

Fotografia històrica

Vídeo

 • Fotografia d'un pessebre estàtic, d'un pessebre vivent, d'un pessebre casolà (llar familiar), o de qualsevol de les seves figures, en indrets dels Països Catalans.
 • Ha d'haver estat presa entre els anys naturals 2021 i 2023.
 • Queden excloses les fotografies preses en fires de Nadal i a les parades de venda de pessebres o de les seves figures.
 • Fotografia d'un pessebre estàtic, d'un pessebre vivent, d'un pessebre casolà (llar familiar), o de qualsevol de les seves figures, en indrets dels Països Catalans.
 • Ha d'haver estat presa entre els anys naturals 1960 i 2005.
 • En aquesta categoria, sí que hi estan permeses les fotografies a parades de venda de pessebres o a les seves figures.
 • Vídeo d'un pessebre estàtic organitzat al públic, d'un pessebre vivent, o de qualsevol de les seves figures, d'arreu dels Països Catalans.
 • No hi ha límit temporal pel que fa la data d'enregistrament.
 • La duració ha de ser d'entre 1 minut com a mínim i 15 minuts com a màxim.
 • Queden exclosos els vídeos de pessebres casolans i de llars familiars.
 • L'extensió de vídeo ha d'adequar-se als tipus permesos per Wikimedia Commons (.webm, .ogg o .ogv). Podeu utilitzar conversors en línia per adaptar-los al requisits.
L'edició de retoc digital està permesa només si és per ajustar paràmetres bàsics de llum, saturació, contrast, etc. Tanmateix, queda exclosa la incorporació d'elements amb intel·ligència artificial.
En qualsevol de les tres categories, és indispensable que el participant que carrega els fitxers en sigui l'autor real i que aquests siguin inèdits, és a dir, que no hagin estat publicats anteriorment a Internet —atès que llavors poden concórrer en possible drets d'autor, de propietat intel·lectual o en les condicions d'ús).
Tant les fotografies com vídeos hauran d'estar completament lliures de marques d'aigua i s'hauran d'alliberar, segons les opcions del formulari de Wikimedia Commons, amb qualssevol llicències CC-BY-SA, CC-BY o fins i tot, si ho preferiu, en domini públic. En el cas dels vídeos, si són antics, no hi ha cap problema que tinguin l'habitual sobreimpressió horària de la càmera,
Cada participant té una restricció màxima de 15 fitxers totals: pot penjar-ne quinze com a màxim, distribuïts en la categoria que vulgui. Si excedeix aquesta xifra, només se'n comptaran com a concursables els primers quinze en l'ordre cronològic en què els hagi penjat.

  Terminis de participació — El termini de càrrega de fitxers a Wikimedia Commons és des del 1r de desembre de 2023 a les 00:00 hores fins al 20 de desembre del 2023 a les 23:59 hores (hora catalana, UTC+2). Totes les imatges hauran d'estar categoritzades convenientment a Category:Concurs fotogràfic de pessebrisme 2023.

  Deliberació i anunci dels guanyadors — El jurat triarà les millors imatges i vídeos entre el 21 de desembre del 2023 i el 10 de gener del 2024. Els guanyadors s'anunciaran entre els dies 11 i 15 de gener del 2024 en aquesta pàgina, en les pàgines de discussió d'usuari de la Viquipèdia i de Wikimedia Commons dels participants, en els correus electrònics que hagin vinculat a aquest compte i també via les xarxes socials i difusió interna que cada entitat col·laboradora en el concurs cregui convenient.

  Fitxers disponibles instantàniament — Tan bon punt pengeu els vostres fitxers a Commons, queden automàticament a punt perquè la comunitat viquipedista els pugui començar a fer servir com cregui més adient per a il·lustrar articles del projecte, sobretot durant la Viquimarató presencial de pessebrisme que se celebra l'endemà de la fi d'aquest concurs.

  Crida a una participació saludable — L'organització del concurs fa extensiva la política de la viquietiqueta i la premissa del joc net a l'activitat. La detecció de múltiples comptes d'un mateix participant, la càrrega de fotografies no legítimes (que a més, poden suposar la infracció legal dels drets d'autor) i la possible modificació en fitxers penjats per altres usuaris n'implicarà la desqualificació immediata.


Llegiu les bases completes del concurs


Premis


  Primer premi — El guanyador de cada categoria rebrà una capsa regal «Moments inoblidables» de Fent País, una subscripció digital anual a La Mira i també una subscripció anual a Canemàs: revista de pensament associatiu i cultura popular.
  Accèssit — El participant amb la segona millor fotografia o vídeo de cada categoria s'endurà una subscripció digital anual a La Mira, una subscripció anual a Canemàs: revista de pensament associatiu i cultura popular i un exemplar del llibre Una vida en imatges: pensaments d'un pessebrista, de Josep Pagespetit (2014).


Jurat


El jurat del concurs es compon de les diverses entitats que organitzen del concurs i els seus membres són representatius pel que fa a les vessants d'especialització en fotografia i realització audiovisual, bagatge enciclopedista i de difusió de coneixement obert dins la Viquipèdia, coneixement acadèmic sobre cultura popular catalana i trajectòria en arxivística i documentació cultural. Els set membres són els següents:

 • Antoni Serés Aguilar, tècnic de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
 • Francesc Xavier Dengra i Grau, biotecnòleg, activista lingüístic i viquipedista col·laborador amb institucions culturals. (usuari Xavier Dengra)
 • Elena Calzada Lladó, redactora de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, del digital Tornaveu i la publicació Canemàs.
 • Jordi Borràs i Abelló, fotoperiodista i cap de fotografia del magazín cultural La Mira.
 • Enric Fontvila Batalla, traductor, corrector i viquipedista fotògraf amateur amb una llarga contribució cultural a Wikimedia Commons. (usuari Enric)
 • Àngels Serentill, presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya
 • Ramon Albornà Rovira, president de la Federació Catalana de Pessebristes.


Com carregar fitxers a Wikimedia Commons


 Carrega una foto o vídeo: concursa-hi!
   
 Dubtes tècnics?


 • El formulari només se us activarà si ja teniu un compte d'usuari de la Viquipèdia i hi heu iniciat sessió. És un requisit segons les bases del concurs i crear-lo és de franc i només un parell de minuts. Vinculeu-lo a una adreça de correu electrònic activa!
 • És imprescindible que en el formulari de càrrega afegiu un títol d'imatge resumit i una descripció acceptables en català, la data de la fotografia (si és en la categoria de foto històrica, podeu aproximar-la fins al rang de dècada) i, sobretot, categoritzar-la dins de Concurs fotogràfic de pessebrisme 2023. Si no la categoritzeu bé, el Jurat no la podrà detectar!
 • Durant el primer o segon dia de concurs també us compartirem una guia de suport amb captures de pantalla, pas a pas, per a carregar les imatges a Commons amb plena certesa.


Coordinació


Aquest concurs, com a part de la IV Viquimarató de Cultura Popular sobre pessebres, és organitzat per Amical Wikimedia en col·laboració amb La Mira Magazin, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya i, addicionalment, amb el suport institucional de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC), pertanyent al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La moderació general de l'activitat corre a càrrec del voluntari viquipedista i sense afiliació Xavier Dengra. En cas de dubtes o qüestions genèriques, si us plau deixeu un missatge en aquesta pàgina.

Voleu fer-ne difusió? Trobareu el material descarregable del concurs (format 16:9 horitzontal i imprimible vertical en mides DIN) en aquest enllaç.