Viquipèdia:Wiki Loves Monuments/Historial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip WLM 2011

Wiki Loves Monuments (WLM) és un projecte per inventariar els monuments del patrimoni cultural i completar les seves imatges mitjançant un concurs fotogràfic. En l'edició del 2011 es va dur a terme en diversos països d'Europa. El 2012 el concurs ja va tenir abast mundial. Aquest 2013 s'ha incrementat el número de països participants fins a 46. Existeix un portal de coordinació del projecte a Commons i un portal web per als participants.

Història[modifica]

Edició 2010: Països Baixos[modifica]

El setembre del 2010, el concurs Wiki Loves Monuments es va dur a terme als Països Baixos. Es van obtenir més de 12.500 fotos carregades a Commons sobre 8.000 monuments nacionals (rijksmonument) del total de 50.000 inventariats. Les millors fotos van ser seleccionades per un jurat, a més d'un premi especial ofert per la ciutat de Vlissingen i un premi al participant que va aconseguir 1.371 fotografies. El primer premi va consistir en un iPad. Donat l'èxit aconseguit, els organitzadors van proposar estendre aquesta iniciativa per a Europa durant el 2011.

Quins monuments?[modifica]

En el concurs holandès, hi ha haver alguna discussió sobre com delimitar els monuments que entrarien en l'àmbit del concurs. En els Països Baixos, existeixen béns immobles que són Patrimoni de la Humanitat, béns nacionals, provincials i municipals. Finalment es va prendre la decisió d'incloure en el concurs només els béns immobles nacionals ja que són més de 55.000 elements. Encara que existeix una definició de la UNESCO per al patrimoni cultural, cada país té els seus propis criteris d'inclusió i classificació per inventariar el patrimoni. Per evitar confusions i delimitar l'àmbit del concurs, cada comitè d'organització local de WLM s'encarrega de preparar les llistes de monuments que seran fotografiats.

Per què setembre?[modifica]

Hi ha hagut queixes de que el concurs es dugui a terme en un mes amb condicions climàtiques dolentes en molts països europeus. Als Països Baixos moltes fotos es van fer en dies ennuvolats amb moltes ombres en zones interiors. Entre altres motius, es va escollir el mes de setembre per coincidir amb la major part d'esdeveniments organitzats durant les Jornades Europees del Patrimoni (a Espanya solen fer-se a l'octubre, excepte a Catalunya). De totes formes, el criteri d'inclusió en el concurs és que les fotos es carreguin a Commons durant setembre, però poden estar fetes prèviament, per exemple a l'estiu.

Edició 2011 : Europa[modifica]

Àmbit WLM 2011

El concurs s'ha dut a terme en 18 estats europeus, des de Portugal fins a Estònia, amb dues fases: una local i una paneuropea. Capítols locals de Wikimedia i associacions o grups de viquipedistes, organitzen els concursos locals amb la col·laboració d'institucions del patrimoni i d'altres patrocinadors. Els seleccionats en els concursos locals entren en el concurs europeu patrocinat per Europeana, Jornades Europees del Patrimoni, Europa Nostra i el Consell d'Europa.

Això significa que un pot fer fotos de monuments per Europa durant aquest estiu i en tornar el setembre té l'oportunitat de guanyar diversos premis.

Per a una millor visió dels estats participants i la situació de les llistes, vegeu les llistes de monuments europeus a Wikimedia Commons i el seu progrés a Commons:Wiki Loves Monuments 2011/Progress.

Existeix un comitè català que va organitzar el concurs a Andorra i d'altres concursos locals en l'àmbit catalanoparlant. Luxemburg va ser organitzat pel comitè de Bèlgica amb suport dels Països Baixos. Hongria i Rússia (només Sant Petersburg) s'hi van incorporat més tard.

Van ser significatives les absències d'Itàlia i la Gran Bretanya. En el cas italià existeix una dificultat administrativa ja que les reproduccions amb finalitats comercials de béns culturals de titularitat estatal estan subjectes al pagament d'un cànon al sotsintendent corresponent. A més no existeix llibertat de panorama per a obres amb drets d'autor vigent encara que es trobin a la via pública, cosa que també passa en altres estats. En el cas de la Gran Bretanya ja es va fer un projecte geogràfic amb una donació de 80.000 imatges que encara s'estan organizant.

Edició 2012[modifica]

Àmbit WLM 2012

El 2012 el concurs va depassar les fronteres Europees i països d'arreu del món s'hi van apuntar

Edició 2013 : Nou rècord?[modifica]

Actualment està en desenvolupament l'edició prevista pel setembre del 2013. En aquesta ocasió tindrà un àmbit mundial.

Objectius[modifica]

L'objectiu és oferir una visió completa i única del patrimoni immobiliari cultural europeu amb la seva informació bàsica i gràfica. Els monuments estan identificats i organitzats en llistes de la Viquipèdia fetes a partir dels registres oficials i les imatges estan identificades i organitzades a Wikimedia Commons. Es pretén completar el màxim possibles de fotografies, convidar a la participació de tothom de forma senzilla i de forma que tothom pugui descobrir que pot col·laborar en la difusió del coneixement i del patrimoni a través dels projectes de Wikimedia.

Les normes poden variar entre les organitzacions, però com a perfil comú el concurs és sobre els monuments identificats amb un codi únic. Les fotografies es carreguen a Commons durant el mes de setembre, independentment de quan hagin estat fetes, per el propi autor (amb la llicència per defecte CC-BY-SA) identificat per l'adreça de correu confidencial definida en les preferències del seu compte d'usuari. S'han disposat uns formularis simplificats de càrrega preparats especialment per al concurs i d'una base de dades global per facilitar la identificació i el seguiment.

Monuments[modifica]

Vegeu Portal:Wiki Loves Monuments

A Andorra, els monuments estan registrats en l'Inventari general del Patrimoni Cultural d'Andorra, gestionat pel Ministeri de Cultura. Estan classificats en dues seccions: Béns d'Interès Cultural, la primera; i béns immobles inventariats, la segona.

A Espanya, els monuments són gestionats per les comunitats autònomes, excepte els de titularitat estatal. El màxim nivell de protecció correspon a la declaració de Béns d'Interès Cultural (amb la denominació equivalent de Béns Culturals d'Interès Nacional a Catalunya). Són registrats en els inventaris corresponents de cada comunitat (per exemple, l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català) i recollits en el Registre de Béns d'Interès Cultural del Ministeri de Cultura. El segon nivell de protecció té diferents denominacions i regulacions: Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) a Catalunya, Bé de Rellevància Local (BRL) al País Valencià, Bé Catalogat (BC) a Illes Balears i Aragó. Igualment, són registrats en els inventaris corresponents de cada comunitat.

A França existeix la declaració de monument historique amb dos nivells de protecció: catalogats (classé), d'interès nacional; i inventariats (inscrit), d'interès a escala regional. En total són més de 40.000 monuments. A França, però, no existeix llibertat de panorama per les obres arquitectòniques amb drets d'autor vigent.

A Itàlia, a més de no tenir llibertat de panorama, cal una autorització del gestor del patrimoni de titularitat pública per poder fer fotos amb propòsit comercial. Aquestes dificultats administratives van provocar que no s'organitzés el concurs pel 2011. Pel 2012, s'ha aconseguit l'alliberament del dret a cànon d'alguns municipis podent així fer fotos lliures.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wiki Loves Monuments/Historial