Viquipèdia Discussió:Notes de premsa/10 anys amb la Viquipèdia

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Em sembla que la secció en què expliquem que som líders en qualitat té massa xifres que poden resultar incomprensibles per a algú que no conegui el sistema. – Leptictidium (nasutum) 08:20, 3 gen 2011 (CET)

He tret una miqueta de números. A veure què et sembla? --Davidpar (disc.) 14:55, 3 gen 2011 (CET)

Chapters

Donat que es parla de WM CAT supose que també es pot fer de WM FR, WM IT i WM ES, no? ja els dos primers són capítols que actuen en territoris de parla catalana i el tercer ja ha tingut el vist i plau del Chap Com. --Millars (disc.) 14:50, 5 gen 2011 (CET)

La secció parla de l'associació "Amical Viquipèdia" i, llavors, explica que AQUESTA associació vol formar un chapter a tots els territoris de parla catalana. No entenc perquè hi hauríem de barrejar-hi la WM FR, IT i ES. --Davidpar (disc.) 15:19, 5 gen 2011 (CET)
Val, doncs es pot crear una secció "Capítols locals", te tant de sentit com parlar d'Amical donat que són els Capítols que hi ha en territoris de parla catalana. --Millars (disc.) 15:46, 5 gen 2011 (CET)
D'acord, fem una cosa. Com que si ara afegim una secció que parli dels chapters-en-territoris-de-parla-catalana, la nota de premsa seria força llarga. PROPOSO: Posar la secció "Amical Viquipèdia" i la secció dels Chapters —que tu vols afegir— a la pròxima nota de premsa que serà en motiu dels 10 anys de la Viquipèdia en català. Què et sembla? --Davidpar (disc.) 16:39, 5 gen 2011 (CET)
Bé, encara que crec que seria més neutral fer que lasecció fora Associacions, i posar la informació d'Amical i esmentar almenys a les altres. A més, jo la menció a Delfine la llevaria, crec que la nota ha dinformar i no pendre part per cap opció. --Millars (disc.) 16:45, 5 gen 2011 (CET)
Bon dia i bon any. Concretament quines actuacions s'han fet als territoris de llengua catalana per part de WM FR, WM IT o WM ES? Voldràs dir que tenen una potestat atorgada generosament (o divinament...) per la Fundació (i sobretot la vostra deessa "omniscient" del Chapcom...) oi, no que fan coses? Espere una llista, per favor! Claudi/Capsot (disc.) 12:46, 6 gen 2011 (CET)
WM ES encara no existeix, per això és un tema diferent, però el fet és que existeix, i a més parlem de l'aniversari de la Viquipèdia no de la Viquipèdia en català. Si WM FR i WM IT han fet accions per tal de promoure la Viquipèdia en general, i són associacions de zones de parla catalana, i donat que una nota de premsa és per informar, trobe que cal que ixca. --Millars (disc.) 13:03, 6 gen 2011 (CET)
Existeix o no existeix? Quina manera d'embolicar la troca. --Joanot Martorell 13:31, 6 gen 2011 (CET)
Sí, m'he liat. Supose que haurà sigut al reescriure algo. --Millars (disc.) 13:39, 6 gen 2011 (CET)
El text s'hauria de centrar en el tema: el 10è aniversari i els actes que se celebren. --V.Riullop (parlem-ne) 13:05, 6 gen 2011 (CET)
A mi els canvis que ha fet en Vriullop em semblen bé. Tot i que potser encara queda massa extens i tot. Sembla una nota de premsa dels chapters. Crec que és necessari incloure a la nota el desig de tenir un Chapter Local, però no se si es podria resumir una mica la secció en gral. -- Vinals (xerrem) 13:41, 6 gen 2011 (CET)
També estic d'acord amb els canvis del Vicens. Jo veig la jugada així:
  1. Aquesta nota de premsa pot aprofitar l'onada de la noticia internacional i transmetre un primer missatge per anar escalfant motors. Llavors el tò que té de mini reportatge és perfecte. Ha de sortir justet abans del 15 de gener. Ha de dir: 1) La Viquipèdia és molt maca i fa 10 anys. 2) El 16 de març tenim la festa grossa. 3) Esteu alerta a més noticies perquè entre la Viquipèdia i la nostra associació Amical Viquipèdia estem preparant una pila d'actes en els que cal participar.
  2. La següent ha de treure el programa detallat d'actes i ha de sortir amb anticipació suficient respecte del 16 de març per permetre engegar la participació.
  3. L'objectiu ha de ser engrescar a la població a participar i contribuir a la Viquipèdia. El missatge del tema dels Chapters pot tenir tres elements: 1)Tenim una associació que ens recolça amb la que la comunitat de la Viquipèdia en català ha decidit d'establir-hi un vincle. Per tant, aqui teniu un interlocutor. 2) Els chapters s'han creat pero no estan autoritzats per la comunitat de la Viquipèdia en català. El que facin en favor dels projectes venvingut sia, però son una estructura externa i no ens han demanat cap permís a nosaltres per crear-la. 3) Aquesta situació atípica de no tenir un chapter propi ens col·loca en una posició de desavantatge. La societat catalana ha de reaccinar i ha de contribuir a la viquipèdia més que ningú. Encara que ens trobem en situacions adverses tenim la necessitat vital de fer de la Viquipèdia en català una de les de primer nivell. Hi estem lluny, però és posbile. La viquipèdia no es fa sola. Som-hi tots!
Jo passaria olímpicament de discutir del sexe dels àngels sobre WMFR, WMIT o WMES. Si volen fer quelcom per ajudar la Viquipèdia en català i volen aprofitar l'excusa del 10è aniversari per fer-ho, benvingut sia. Però la viquipèdia en català la fem nosaltres i ens correspon a nosaltres disenyar el pla estratègic i aprofitar les oportunitas tàctiques com és el cas del 10è aniversari.--Gomà (disc.) 00:50, 7 gen 2011 (CET)
D'acord! --Davidpar (disc.) 12:45, 7 gen 2011 (CET)
He retocat un poc la secció. Sincerament, crec que queda més neutral. --Millars (disc.) 14:11, 7 gen 2011 (CET)

Nota de premsa del març

Obro aquesta secció, filla de la anterior secció, per debatre la informació que hi posarem. De moment, s'ha proposat posar-hi una secció que parli sobre els chapters-associacions dels Països Catalans. La base -que s'ha d'ampliar, retocar, millorar i debatre- és la següent:

=== Amical Viquipèdia ===

[[Fitxer:Viquitrobada 2010 - Badalona - 1.jpg|esquerra|thumb|230px|Membres de l'Amical Viquipèdia en una trobada a Badalona el proppassat mes d'octubre.]] La Viquipèdia als Països Catalans també té una associació que li dóna suport. L'associació és una eina per sortir del ciberespai, trepitjar el carrer i promoure la Viquipèdia i els projectes germans entre la gent que no hi entraria per la xarxa.

Els membres de l'associació són una combinació de viquipedistes, contribuents a d'altres projectes germans i gent que encara que no escriu però que ajuda activament als projectes des de la associació.

La decisió de crear-la es va prendre en una reunió de viquipedistes a la Biblioteca de Catalunya el 19 de juliol de 2008.

Hi ha altres associacions que donen suport a la Viquipèdia en altres llengües i països, per exemple Wikimedia França i Wikimedia Polònia. Aquestes associacions estan presents als respectius portals comunitaris de les viquipèdies en francès i en polonès. En el nostre cas la comunitat de viquipedistes en català durant el mes de abril de 2010 va decidir "posar a la pàgina del portal comunitari de viquipèdia un espai amb dades de la associació, les activitats i un enllaç a la pàgina web".

Les activitats que ha fet la associació fins ara per tal d'ajudar la Viquipèdia es poden llegir als seus informes periòdics. Fonamentalment es posa en contacte amb entitats del món cultural per que col·laborin amb la Viquipèdia ja sigui alliberant continguts o fomentant la participació, facilita interlocutors pels mitjans de comunicació, fa cursets d'edició a la Viquipèdia i fomenta l'ús responsable de la Viquipèdia a les escoles.

La associació encara no té l'estatus de "Local Chapter" de la Wikimedia Foundation tot i que l'ha demanat de fa anys. Els motius d'aquest endarreriment són que l'àmbit territorial de la nostra associació no coincideix amb un únic estat i que s'encavalca amb el territori d'actuació de les associacions francesa i italiana. Encara que les normes no estableixen explícitament que això sigui un impediment. En els òrgans de la Wikimedia Foundation hi ha divisió d'opinions, per exemple, el fundador de la Viquipèdia, en Jimmy Wales ha expressat públicament el seu suport al reconeixement d'aquest Chapter igual com ho ha fet en altres cassos similars, en canvi membres molt actius del "Chapters Comitee" com per exemple Delphine Ménard estan totalment en contra de que hi hagi chapters que no coincideixin amb estats.

Aquesta situació perjudica en el sentit de no poder-se beneficiar de les facilitats que tenen els "Local Chapters" per promocionar els projectes, per exemple no tenir accés a les reunions on es comparteixen experiències entre associacions de diferents països o a finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els lectors. Això crea situacions absurdes com que els diners que donen els lectors de la Viquipèdia en català poden servir per promocionar la Viquipèdia en polonès però no la Viquipèdia en català. De totes formes des de la Wikimedia Foundation hi ha una clara voluntat de cooperar i dins del possible mentre no s'aprova l'estatus de "Local Chapter" donen tot el suport que poden a través del seu personal.

Discussió

He restaurat la nota original. Tot el contingut és un esborrany i no hi ha cap motiu per discutir una part per separat.

Difondre les notes de premsa de la viquipèdia a la llista de contactes que Amical Viquipèdia té amb els mitjans de comunicació és un dels serveis que la associació fa a la Viquipèdia. Lo lògic és que aprofitem la nota per informar de la nostra associació.--Gomà (disc.) 07:53, 6 gen 2011 (CET)

Jo no ho veig tant lògic, una cosa és un projecte i un altra una associació totalment externa a WMF. --Millars (disc.) 13:08, 6 gen 2011 (CET)

Pel que fa a la frase sobre que els diners dels lectors de la viquipèdia en català no poden servir per promocionar la viquipèdia en català. No és una frase enciclopèdica. Evidentment que la petita part que es gasta en mantenir els servers aprofita a la viquipèdia en català però el fet que hi hagi un chapter polonès i no un pels PPCC fa que la gran part que es detina a la promoció al carrer pugi anar a ajudes per fer activitats a Polònia i no als PPCC.

Pel que fa a aquesta frase i el tema de la situació d'"stand by" del chapter penso que la redacció pot ser podria ser molt més punyent o pot ser molt més tova, aqui cal que es pronuncii la comunitat sobre quin tipus missatge volem transmetre. --Gomà (disc.) 07:53, 6 gen 2011 (CET)

Els diners dels lectors en català sí que es poden gastar en projectes en català, tots els capítols i fins i tot la fundació pot fer-los servir per a promicionar ca:wiki, una altra cosa és que no ho facen, però sí que poden, que és el que s'ha escrit. Joan, hi ha un chapter polonés (de Polònia) i hi ha un chapter de França (i el Rosselló és a França), si els catalanoparlants del Rosselló fan força dins de WM FR aconseguiran que es façen activitats. --Millars (disc.) 13:08, 6 gen 2011 (CET)
Però és que els catalonaparlants del Rosselló molts d'ells volen rebre activitats del WM CAT perquè són en català. --Davidpar (disc.) 13:13, 6 gen 2011 (CET)
Sí, no dic que no, però això ja és una opció personal, el fet és que ells sí tenen la opció d'estar a un chapter, si no estan és perquè no volen. I el fet és que si estigueren podrien aconseguir que WM FR fera més activitats en català. Jo ho dic perque la frase de "no podem" es falsa, una cosa és que no es gasten, però poder es pot. --Millars (disc.) 13:18, 6 gen 2011 (CET)
Per qüestions de coordinació, però, els serà molt més fàcil promocionar la Viquipèdia en català des d'un chapter dels PPCC que no pas a WM FR, ja que nosaltres estem més a prop i tenim els mateixos interessos i la mateixa cultura. No seria assenyat que anaren a WM FR quan a WM CAT poden trobar gent que estan fent allò que ells volen fer.--Salvi "Ssola" (discussió) 17:51, 6 gen 2011 (CET)
Sí, això ho entenc, encara que no pense el mateix, però això no lleva que no es puguen gastar diners promocionant ca:wiki que per poder es pot. Tan sols això. --Millars (disc.) 20:24, 6 gen 2011 (CET)

Resultat

Llengua

Suposo que abans de publicar la nota de premsa se li repassarà la llengua, no? – Leptictidium (nasutum) 17:46, 5 gen 2011 (CET)

Jo me l'he llegida una quants cops, no sé, si la vols repassar tu per si de cas. --Davidpar (disc.) 18:02, 5 gen 2011 (CET)

Finalment

Crec que ja s'ha discutit prou i s'acosta el dia per enviar-la. Què us sembla com està? Alguna modificació d'última hora? --Davidpar (disc.) 19:52, 10 gen 2011 (CET)

La veritat, no em sembla una nota de premsa sinó un article de blog.--V.Riullop (parlem-ne) 22:16, 10 gen 2011 (CET)
Tal com deia en Gomà a dalt: "Aquesta nota de premsa pot aprofitar l'onada de la noticia internacional i transmetre un primer missatge per anar escalfant motors. Llavors el tò que té de mini reportatge és perfecte." --Davidpar (disc.) 20:40, 11 gen 2011 (CET)
I doncs? si no ens espavilem se'ns passarà el dia... s'ha enviat ja?--Arnaugir 17:59, 14 gen 2011 (CET)
Començo a enviar la nota de premsa gràcies a Viquipèdia:Notes de premsa/Adreces. Jo començaré per amunt de la llista, si algú vol començar per baix per ajudar-me o afegir nous correus de mitjans, tampoc aniria malament. --Davidpar (disc.) 21:45, 14 gen 2011 (CET)
Fet Fet! --Davidpar (disc.) 14:45, 15 gen 2011 (CET)
Bona feina Davidpar. --Beusson (disc.) 14:53, 15 gen 2011 (CET)

Article

Article que a lo millor us interesa, parla dels 10 anys: El País - Wikipedia: 10 años y 278 ediciones -- Vinals (xerrem) 21:14, 11 gen 2011 (CET)

Sí, i amb diverses calúmnies contra nosaltres.--KRLS , (disc.) 01:22, 15 gen 2011 (CET)
Al menys l'escriptor no en pren part i es limita, més o menys, a citar als opinadors d'això i també reflecteix la postura d'algú pro chapter català. Tot i que dóna com per tancada la decisió, cosa que crec que no es així. Es pot fer un recull dels articles que vagin sorgin, o no? Millor a la taverna? -- Vinals (xerrem) 01:30, 15 gen 2011 (CET)
Jo no hi veig res que calúmnie la viquipèdia en català, on és? --Millars (disc.) 01:59, 15 gen 2011 (CET)
Creus que hi ha alguna cosa correcte en aquesta frase? Jo només una: "edición en español" va al dit. "La edición en español, además, tiene otro motivo de celebración: ha sido reconocido el capítulo español de la Fundación Wikimedia, Wikimedia España. Algo que no han conseguido los promotores de la edición en catalán. Con 278 ediciones en distintas lenguas (algunas inactivas),"--KRLS , (disc.) 09:39, 15 gen 2011 (CET)
Simplement mentiu sobre el vostre estatus als mitjans, i llenceu merda als altres.--KRLS , (disc.) 09:43, 15 gen 2011 (CET)
Deixa'ls KRLS, no saben el que fan. --Joanot Martorell 09:46, 15 gen 2011 (CET)
Bé, es cert que s'hautia de dir "las ediciones en lenguas de España (español, catalán, euskera, gallego, etc.), además, tienen otro motivo... [...]", perque totes les edicions eixen guanyant amb un capítol local. Respecte al mentir, tu no saps el que s'ha dit o el que s'ha deixat de dir, no és la primera vegada que es diu una cosa i els mitjan n'interpreten un altra. De totes formes això no calúmnia en res a la viquipèdia en català, pareix que estigues parlant d'associacions en lloc de projectes. Per sort Martorell, [ells] sí que saben el que fa, i si seguixes la premsa et donaràs compter del que dic. --Millars (disc.) 11:04, 15 gen 2011 (CET)
Bon dia a tots, per primera vegada, li he de donar la raó a Millars, totes les edicions eixiran guanyant amb el capítol Wikimedia CAT que propiciarà després diversos capítols com Wikimedia EUS i Wikimedia Aragonés etc..., gràcies pel teu suport! jo que pensava que només venies a fer nosa, a marejar la perdiu (cosa que domineu perfectament al vostre embrió de capítol), fer-nos perdre temps i energia i no per a ser constructiu...! M'agrada molt la teua frase: "tu no saps el que s'ha dit o el que s'ha deixat de dir, no és la primera vegada que es diu una cosa", creus que té algun sentit (excepte per al seu autor)? De fet una precisió el català o l'euskera no són llengües d'Espanya sinó llengües que es troben al territori posseït per l'Estat espanyol... Capsot (disc.) 12:50, 15 gen 2011 (CET) 
Bé, podies pensar el que vulgues de mí. Obviament si WM CAT dona suport a tots els projects tots eixiran guanyant, i el mateix amb WM ES. No te sentit? jo crec que sí, tu pots dir-li una cosa al periodista i ell interpretar-ne un altra i al final a l'article no queda reflectida al 100% la idea del que havia dit l'entrevistat, és prou comú. El català i l'euskera són igual d'espanyoles que el castellà, i també són franceses con el bretó, entenen francés i espanyol com que es parla en un Estat, eixe és el sentit que vull donar-li, un altre exemple del que diem. De totes formes, el que ens ocupa, no hi veig cap calumnia cap a Viquipèdia en català. I sino senpre queda la opció de no llegir eixe diari, cadascú pot llegir el que més li agrade. --Millars (disc.) 13:40, 15 gen 2011 (CET)
No Millars, o no en teniu ni idea, o hi carregueu un sac de mentides. --Joanot Martorell 14:33, 15 gen 2011 (CET)
Quina mentira s'ha dit? I et pregunte per el que han dit els entrevistats i no el periodista. Pot ser et molesta que WM-ES es pose a treballar? pensava que s'havia dit per activa i pasiva que Amical ens recolzava i li pareixia bé. Per cert, estàs convidat el proper dissabte a València a una trobada on celebrarem el 10è aniversari. Com l'altra vegada no et vas assabentar, pense que el vocal del PV d'Amical seria bó que s'hi pases. --Millars (disc.) 14:40, 15 gen 2011 (CET)
L'existència és clar que hi donem suport, però com totes les persones que han decidit montar el seu chapter. Jo he dit que el calumniós és el contingut, però no he dit que sigui culpa de l'entrevista o l'entrevistat. Deixem el tema aquí, Montxo t'hi podries acostar, però podries enviar un e-mail a Amical i convidar-nos si voleu? Deixem el tema que crec que això s'ha anat de mare. --KRLS , (disc.) 14:46, 15 gen 2011 (CET)
El que molesta es que s'obvii o falsegi uns fets (o els tergiversin) i encara ho defensis dient que no veus cap mentida. Jo ho diré a l'inrevés, ja comença a ser hora que els de WM-ES feu alguna cosa a favor de WM-CAT enlloc de posar pals a les rodes i fer la punyeta. --Beusson (disc.) 14:51, 15 gen 2011 (CET)
Discrepe completament, però per no posar més llenya al foc millor que si vols parlar més de WM-ES i Amical millor ho parlem a meta, perquè això no te res a veure amb açò. Sí KRLS, tens rao, és que ens posem, ens calfem i al final acabem dient coses que sobren. Cadascú ha donat la seva opinió, i totes són respectable i per mi prou. Espere tindre confirmat el lloc dilluns, aleshores us l'envie. Pensava crear una pàgina a la wiki de l'aniversari quan ho tinga confirmat. Però de segur que és a Valencia el matí del dia 22. --Millars (disc.) 14:58, 15 gen 2011 (CET)
Que us vagi molt bé! Que discrepem completament no treu que no vegi be les vostres iniciatives (ja voldria jo que això fos recíproc!). Tot ajuda a la viquipèdia! --Beusson (disc.) 15:06, 15 gen 2011 (CET)
Encara que no t'ho semble ho és, tot el que siga pel be de Wikimedia ens pareix bé. Una abraçada i gràcies pels bons desitjos. --Millars (disc.) 15:09, 15 gen 2011 (CET)