Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Nombre π

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'he votat com a article bo, bàsicament, perquè conté forces errors tipogràfics i de llengua, i perquè la llista d'enllaços externs em sembla excessiva.--Ssola (disc.) 17:05, 3 feb 2010 (CET)

Ja el revisaré. Si pots donar algunes orientacions, millor.--Peer (disc.) 18:29, 3 feb 2010 (CET)
De moment, em guardo el vot a l'espera de la revisió. – Leptictidium (auderiense) 10:49, 6 feb 2010 (CET)

Gràcies a Peer per la revisió lingüística. Només tres coses a dir:

  • A la introducció, la frase Per calcular-lo s'acostuma a agafar el seu valor simplificat: 3,14159265. no crec que sigui objectiva. Seria millor dir que s'utilitzen valors simplificats com per exemple aquest.

Tota la frase estava molt malament. La he canviat per aquesta:

π és un nombre irracional, és a dir, la seva part fraccionària té un nombre de xifres infinit i a més no té cap període. Per fer càlculs pràctics s'ha d'agafar un valor simplificat com per exemple: 3,14159265.

Hi ha dos canvis:

  1. En comptes de dir que no hi ha cap patró que permeti saber quina és la següent xifra ara diu que no hi ha cap període. Aquesta és una caracterització exacta de nombre irracional. En canvi el concepte de patró és ambigu, si els algorismes per calcular el nombre pi es consideren patrons (més o menys complexes), dons n'hi ha i permeten calcular sempre més i més xifres.
  2. L'ús de valors simplificats no és per calcular-lo sinó per fer-lo servir en càlculs pràctics on cal un resultat numèric encara que sigui aproximat.

Fet Fet!--Gomà (disc.) 23:03, 6 feb 2010 (CET)

  • El terme fracció contínua s'utilitza en l'article avaluat per referir-se una cadena de fraccions que no té 1 per denominadors. Potser el terme té els dos usos, però llegint els dos articles un queda confús.
    • Tens raó no estava prou ben explicat, es referia a fraccions contínues generalitzades (de fracció contínua només n'hi ha una) que és quan hi ha fórmules amb patrons interessants, en canvi la fracció contínua de pi no presenta cap patró clar. Ho he explicat i hi he posat altres exemples de fraccions contínues (generalitzades) amb patrons curiosos. Fet Fet!
  • Als enllaços externs n'hi ha prou amb una pàgina on es donguin molts dígits del nombre pi. No calen tantes pàgiones similars.

No hi estic d'acord per les següents raons:

  1. N'hi ha que es consulten directament en pantalla (els més curts) i n'hi ha que t'has de descarregar el fitxer (els més llargs). No és igual de pràctic depenent del que es busqui.
  2. Els que tenen més xifres ocupen més memòria i triguen més temps. Si t'interessa un determinat nombre de xifres és millor baixa-lés d'un lloc on ni en sobrin ni en faltin.
  3. Si es deixa només un enllaç i amb el temps aquest lloc deixa de funcionar caldrà fer l'esforç de cercar-ne d'altres.
  4. Això no és una enciclopèdia de paper. No veig que facin tanta nosa.

--Gomà (disc.) 23:16, 6 feb 2010 (CET)

Potser es podrien ordenar una mica més aquests enllaços externs. Quant a les primeres ~50.000 xifres també les podriem incloure a un document de viquillibres en decimal i binari.--Ssola (disc.) 16:15, 7 feb 2010 (CET)