Viquiprojecte:Anatomia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest viquiprojecte té la finalitat de marcar unes pautes i una manera de fer que sigui igual per a tots els articles de la mateixa categoria, i ordenar-los convenientment perquè tinguin una bona estructuració de continguts. A més es pretén ordenar tots els articles d'aquesta categoria perquè tinguin un ordre coherent, com per exemple:

Aquest projecte també pretén il·lustrar totes les parts dels diversos organismes de manera completa i coherent, tot creant els elements necessaris per a la seva correcta comprensió.

Format bàsic dels articles[modifica]

A continuació s'exposen les pautes que haurien de seguir els articles relacionats amb l'anatomia ( tant d'humans com de la resta d'éssers vius) per tal d'aconseguir una estandardització que permeti als usuaris llegir amb més claredat, concisió i rapidesa.

Títols[modifica]

Els títols dels diferents aparells, músculs, ossos, articulacions, òrgans o d'altres han de ser clars i concrets, de manera que s'exposi només el nom de l'element que s'està tractant. No seria vàlid, per exemple, un títol de Artèria caròtide primitiva del sistema circulatori, on el títol adequat seria Artèria caròtide primitiva. És important aclarir aquest punt per tal d'evitar futurs errors.

Variants dialectals[modifica]

En el cas de que un element tingués dos o més noms segons les diferents variants dialectals, es posarà el nom que aparegui en més variants dialectals. A més a més, al final de l'article fora bo que es posés un apartat que tingués com a títol: Altres noms que rep aquest element, i que contingués tots els mots que rep l'element que estem tractant. En aquest apartat, si es vol, també es poden posar els noms que rep l'element en diferents idiomes. Els altres noms que tingui l'element es posaran com a redirecció cap a l'article tot introduint el següent codi:

#REDIRECT [[Pàgina de l'article]]

Estructura[modifica]

L'estructura per als articles hauria de comprendre els següents apartats:

 • Descripció de l'element.
 • Anatomia. Parts de l'element ( P.E.: En els ossets del canell: Piramidal, Pisiforme, etc.).
 • Fisiologia. Explicació del funcionament de l'aparell, múscul, articulació...
 • Histologia ( si s'escau). Explicació de l'element a nivell microscòpic.
 • Altres noms que pot rebre l'element.
 • Enllaços externs.

Seria convenient que els articles disposessin d'alguna imatge perquè els usuaris tinguessin constància d'allò que estan llegint.

Plantilles[modifica]

Si és possible, s'han d'utilitzar plantilles que facilitin la descripció anatòmica. Depenent del tipus d'estructura caldria emprar:

Esborranys[modifica]

Tots aquells articles referents a l'anatomia que no siguin considerats prou complerts o que necessitin ser ampliats han de portar la següent plantilla: {{esborrany d'anatomia}}

Participants assidus[modifica]

Si les teues contribucions a la Viquipèdia sovint es tracten en articles relacionats amb aquest viquiprojecte, o simplement t'agradaria contribuir-hi, afegiu-vos al final de la llista amb el codi de --~~~~. D'aquesta manera, si necessitem ajuda en algun aspecte, sabrem quins viquipedistes probablement sabran ajudar-nos millor.

 • --Grieret 19:27, 10 oct 2006 (UTC). Fundador del Viquiprojecte, per a qualsevol dubte o queixa deixeu-ne constància a la meva Discussió
 • --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 19:38, 10 oct 2006 (UTC). Amb l'ajut del meu llibre quan estudiava anatomia en 1r, el Lippert.
 • --Javi Sorribes 09:26, 16 nov 2006 (CET) Intentarem recordar l'anatomia de 1r de Medicina!!
 • --ToNToNi 18:19, 5 abr 2007 (CEST). La importància de l'anatomia mereix articles de més qualitat a la viquipèdia catalana.
 • --Peer 10:48, 18 nov 2007 (CET) Un tema que m'interessa i, de tant en tant, podré donar algun cop de mà (o de tecla).

--Flacamas (disc.) 19:12, 6 març 2014 (CET)Hola, Estic interesada en redactar algún artícle d'anatomía, sobretot a nivell de musculatura i articulacions.Gràcies

Participants ocasionals[modifica]

 • Leptictidium (discussió) 11:59, 9 set 2008 (CEST) De tant en tant vaig creant esborranys sobre articles que falten d'anatomia, però no participaré assíduament perquè em centro més en un altre tipus d'articles. – Leptictidium (discussió) 12:00, 9 set 2008 (CEST)
 • Sng. Jo també m'afegeixo a col·laborar ocasionalment en aquest tema. De fet ja he creat una plantilla (Crani) i aniré afegint articles esporadicament. No em comprometo a participar activament perquè ja estic "compromès" amb altres matèries. No obstant això, com que canviar de matèria de tant en tant em distreu, tractaré d'aportar el meu granet de sorra, en la mesura de les meves possibilitats. Per qualsevol cosa en la que us pugui ajudar, no dubteu en posar-vos en contacte. Salutacions. --Sng (disc.) 10:59, 22 set 2011 (CEST)

Classificació dels articles[modifica]

Hi ha una llista molt exhaustiva d'articles d'anatomia humana, classificats en els següents apartats:

 1. Aparells i sistemes Fet Fet!
 2. General
 3. Ossos
 4. Articulacions
 5. Músculs
 6. Aparell cardiovascular
 7. Aparell digestiu
 8. Aparell endocrí
 9. Sistema immunitari
 10. Sistema integumentari
 11. Sistema nerviós
 12. Aparell reproductor
 13. Aparell respiratori
 14. Sistema urinari

Si vols ajudar a millorar i completar els esquemes que falten, dirigeix-te a la wikipèdia anglòfona, on pots traduir-ne els ja existents. La direcció es la següent: en:Wikipedia:WikiProject Anatomy/Articles.

Vegeu també[modifica]