Viquiprojecte:Articles relacionats amb la traducció assistida

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Viquiprojecte:Articles relacionats amb la traducció assistida
Grau en Traducció, curs 2016-2017


Consultar este proyecto en español. Si propones trabajar en español, hay que ir allí. Si propones trabajar en una tercera lengua -ni catalán, ni español- puedes documentar el trabajo aquí o allí.

Benvinguts al Viquiprojecte: Programari de traducció assistida (UVic-UCC). Aquest és un Viquiprojecte docent coordinat per Richard Samson, professor d'unes assignatures del Grau de Traducció a la UVic-UCC, amb el suport d'Amical Wikimedia. El projecte es duu a terme durant el curs 2016-2017.

Context[modifica]

Per tal d'afavorir l'assimilació dels continguts del temari de l'assignatura i estimular-ne l'explicació en llenguatge natural, es proposa als estudiants col·laborar amb la Viquipèdia, proposant nous epígrafs o la millora d'articles ja existents.

Tots fem servir la Wikipedia mentre estudiem. Ha arribat el moment de compartir part d'allò que hi aprenem. Quantes vegades la Wikipedia t'ha salvat la vida? Pensa que TOTS els articles de la Wikipedia estan escrits per voluntaris, per persones com tu que han dedicat part del seu temps a compartir el seus coneixements amb la resta del món en la seva llengua i de manera desinteressada. La idea d'aquest projecte és que, com a estudiant, comparteixis tot allò que apreneu a l'aula amb la resta del món. Així tothom se'n podrà beneficiar.

Què es demana?[modifica]

Has d'escriure un article enciclopèdic breu seguint les normes de la Wikipedia, que trobaràs resumides en la següent secció. Tingues en compte els següents punts que et poden ajudar per fer millor la feina.

 1. Crea't un compte d'usuari aquí. (El mateix compte serveix per a la Wikipedia en diferents versions lingüístiques.)
 2. Torna a aquesta pàgina i tria un article de la llista inferior i inscriu el teu nom d'usuari al costat de l'article que hagis triat o t'hagi tocat per reservar-lo i avisar la resta de la comunitat per on comences a treballar.
 3. Cerca documentació fiable (en paper o en línia) que avali la informació que afegiràs i pensa com estructurar de la manera més clara l'escrit. Pots inspirar-te d'articles similars.
 4. No vagis just de temps. Corregir un article porta feina i pot ser que llavors no l'acabis o no quedi com caldria.
 5. Comunica't amb altres viquipedistes a través de les pàgines de discussió i demana ajuda quan la necessitis!
 6. Revisa el text per assegurar-te que està a un nivell correcte. Pensa que milers de persones el podran llegir a partir d'ara.

Esperem que gaudeixis de la teva experiència a la Wikipedia i que quan acabi l'assignatura continuïs ajudant amb altres temes del teu interès!

Com s'ha de fer?[modifica]

L'objectiu és crear/ampliar un dels articles indicats de la llista que apareix en aquesta mateixa pàgina. Selecciona una fila que t'agradi, posa-hi el teu nom i nom d'usuari i comença a treballar. Recorda d'editar sempre registrat, perquè quedi constància de les teves contribucions associades al teu nom d'usuari. Així se't podrà avaluar més fàcilment o altres viquipedistes podran contactar amb tu, si cal, per fer-te suggeriments.

Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista:

El meu article...

 1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
 2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
 3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada?
 4. Aporta informació suficient per a un lector/a sense coneixements previs del tema?
 5. Està estructurat en diferents seccions (per exemple, un infobox amb informació resumida, intro., història, productes, formats admesos, documentació, preus i llicències, Vegeu també, Referències, Enllaços externs) i té un fil conductor? És imprescindible que l'article tingui un estructura coherent i equilibrat.
 6. Referencia la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
 7. Inclou imatges (o captures de pantalla) o logotips, si cal?
 8. Integra la informació que ja hi havia amb la que he afegit després (en el cas d'una pàgina ja existent)?
 9. Té una introducció d'un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
 10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
 11. Inclou al final una categoria perquè els lectors el puguin trobar fàcilment?

Com més hagis contestat, millor!

Llista d'articles a crear i ampliar[modifica]

Aquí tens el llistat d'articles que es poden crear i/o ampliar.

A la primera columna s'especifica la llengua meta de la teva feina. Els temes de la segona columna s'han de crear o corregir i ampliar en català, amb investigació pròpia. Hi ha informació rellevant de tot tipus a la web. També el professorat et pot facilitar referències adequades.

Selecciona el tema que més t'agradi i posa el teu nom i nom d'usuari, com a l'exemple, a la tercera i quarta columna per reservar-lo.

Llengua meta Temes relacionats amb la traducció assistida

Articles per crear o ampliar en català

Nom d'estudiant Nom d'usuari Wikipedia
Català Exemple: Memòria de traducció Richard Samson iamwretched
*** *** *** ***
Català Wordfast Josep Quevedo Josepqvd
Català SDL Trados Studio
Català Déjà Vu Montserrat Jordà iamamummy
Català Star Transit
Català memoQ
Català Across
Català OmegaT
Català Memsource
Català Google Translator Toolkit Marta Ramon Ferrer Martubiri
Català Wordbee
Català SmartCAT
Català MateCat
Català Lilt
Català Linguee Laia Pons Rusiñol Yuna16
Català Algun altre tema?

Calendari[modifica]

 • Cap a finals octubre 2016 / principis de novembre. Consulta el calendari de l'aula virtual.

Ajuda i mentorització[modifica]

Com editar la Viquipèdia

Tens problemes per editar la Viquipèdia? No saps com es posen les negretes, com formatar una taula o com afegir una referència? Mira l'Ajuda o aquest vídeo, però si tot i així no t'aclares, contacta amb un mentor. Els mentors són voluntaris experimentats que estan disposats a ajudar als editors novells. Clica l'enllaç per contactar amb un mentor de manera aleatòria: Contacta!

També pots agafar el nostre bus turístic, un petit curs d'edició en línia.

Altres recursos[modifica]

Enllaços externs[modifica]