Viquiprojecte:Autores artanenques

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Education icon white.svg
Autores artanenques
Març - abril 2021
Coordinació: Mvaquer
DIMG 3326 (3966495509).jpg

Presentació[modifica]

Amb motiu de la celebració del 8 de març, des de l'Ajuntament d'Artà impulsat i coordinat per la Biblioteca "Na Batlessa" amb el suport de la Regidoria de Cultura i la Regidoria de Serveis socials, engegam un nou viquiprojecte per tal d'ampliar les entrades sobre les autores del municipi d'Artà a la Viquipèdia ajudant així a reduir el biaix de gènere. La nostra inspiració sorgeix de les Editatonas i ens sumam al Viquiprojecte:Viquidones Wikimujeres.

Introducció[modifica]

Arran d'una cerca d'informació sol·licitada per la Regidoria de Serveis socials sobre l'escriptora artanenca Margarida Esplugues ens vam adonar que no teníem gairebé informació sobre ella i vam ampliar la cerca a la resta d'escriptores del municipi. De totes elles l'única que tenia entrada a la Viquipèdia era aquesta. Així que ens vàrem posar mans a la obra a cercar informació sobre la resta. El projecte va més enllà i implica també l'adquisició de les seves obres per al Fons local de la biblioteca.

Objectius[modifica]

Conèixer i donar visibilitat al paper de les dones artanenques en la literatura i ajudar a reduir el biaix de gènere en la Viquipèdia. De les 36 entrades a la Viquipèdia d'artanencs tan sols 6 són de dones, que representa el 14,8%. Amb les 5 dones que afegirem amb aquest projecte el percentatge pujarà al 28,9%.

Ensenyar els i les alumnes de l'institut que la informació que apareix a la Viquipèdia comporta una feina de recerca considerable i que els seus articles malgrat pugui escriure'ls qualsevol s'han d'escriure a partir de dades prèviament publicades (articles, capítols de llibre, tesis...) i degudament referenciades.

Qui pot participar-hi?[modifica]

En el nostre cas s'ha involucrat els estudiants de 1r curs de batxillerat de l'IES Llorenç Garcias i Font de Literatura universal, que seran els responsables d'editar les entrades en el marc d'aquesta assignatura sota la supervisió de la professora Maria Caldentey i compten amb l'ajuda de la Biblioteca que s'ocupa de realitzar cerques bibliogràfiques i facilitar-los la bibliografia necessària.

No obstant això el projecte resta obert a la participació de qualsevol viquipedista que s'hi pot sumar amb la traducció de les entrades a altres llengües, principalment el castellà, i la millora dels articles un cop editats.

Calendari[modifica]

Des del 8 de març, Dia internacional de les Dones, al 23 d'abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

Articles per crear[modifica]

Per a noves edicions (afegiu aquí si trobau altres autores o artanenques que podrien afegir-se per a noves edicions):

Articles per millorar[modifica]

Bibliografia[modifica]

Com participar-hi[modifica]

Creació d'usuaris[modifica]

Si encara no tens un codi d'usuari l'hauràs de crear.

 • Fes-ho preferentment des de casa, ja que des d'una mateixa IP no es poden crear més que 6 comptes cada 24 hores.
 • Tot i que associar-lo a una adreça electrònica és opcional és força recomanable, ja que així podreu generar una contrasenya nova si mai l'oblideu.
No tinc usuari/ària

Registra't aquí

Opcionalment pots crear la teva pàgina d'usuari/usuària. Aquí trobaràs informació sobre com fer-ho i en aquest enllaç sobre les etiquetes d'usuari.

Organització del treball[modifica]

 1. Fes clic a la pestanya "modifica" de la part superior d'aquesta pantalla i tria un article de la llista i anota-hi el teu nom d'usuari o usuària al costat de l'article que hagis triat per a reservar-lo i avisar la resta de la comunitat.
 2. Informa't: en aquesta mateixa pàgina, a l'apartat de Bibliografia, trobaràs informació de cadascuna de les autores que hem cercat des de la Biblioteca "Na Batlessa". Pots complementar-la amb cerques a Internet.
 3. Pensa com vols estructurar la informació. Cerca altres articles d'escriptores per a inspirar-te.

Els cinc pilars de la Viquipèdia[modifica]

 1. La Viquipèdia és una enciclopèdia
 2. La Viquipèdia cerca el punt de vista neutral
 3. La Viquipèdia és de contingut lliure
 4. La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta
 5. La Viquipèdia no té normes inamovibles...

Com ha de ser l'article?[modifica]

Informació bàsica[modifica]

En el cas de biografies d'escriptores intentarem localitzar la següent informació[1]:

 • data i lloc de naixement
 • data i lloc de defunció (en el cas d'una persona morta)
 • dates i llocs de formació
 • llocs en què hagi treballat
 • les seves obres o publicacions més importants
 • els premis i reconeixements que hagi rebut

I procura evitar, en la mesura que sigui possible, descriure-les en primer lloc en base a la seva relació amb els homes (filla de, dona de...), cosa que no sol succeir en les biografies d'homes.

Estructura[modifica]

 • La primera frase ha d'explicar de forma breu qui és.
 • El primer paràgraf hauria de ser una síntesi general sobre la biografia, la informació ja es desenvoluparà al cos de l'article.
Apartats[modifica]
 • Inclou els apartats que consideris convenients: biografia, carrera acadèmica, publicacions...
 • En cas que no tinguem gaire informació és millor no fer sub-apartats i deixar tota la informació en un mateix apartat.

Punt de vista neutral[modifica]

 1. Procureu començar l'article amb dades i fets que puguin ser fàcilment comprovables (dades històriques...).
 2. Deixeu clar el que és fet acceptat, i el que és opinió, creença, o hipòtesi no verificada. Per exemple, podem dir que l'home va arribar a la lluna el 1969, però no podem dir alegrement que hi va haver un complot de la CIA per matar Kennedy, en tot cas que XXX sosté que la CIA podria haver estat involucrada en un complot per matar Kennedy.
 3. Pel que fa a opinions o punts de vista,
  1. cal evitar opinions personals
  2. cal citar les fonts, i mirar de triar fonts d'una certa solvència.
 4. Intenteu recollir tots els punts de vista possibles sobre un tema. De tota manera, penseu que estem recollint el coneixement generalment acceptat. Per tant, no us veieu obligats a donar importància a teories alternatives de procedència dubtosa. Per exemple, la comunitat científica internacional està d'acord que la SIDA és causada per un virus. Hi ha gent que sosté altres teories pseudocientífiques, i això es pot comentar, però no se li pot donar la mateixa importància que a la versió validada científicament, i això cal deixar-ho clar.
 5. Si hi ha diversos autors que discrepen sobre un tema, cal evitar una guerra d'edicions. Millor parlar-ne a la discussió de l'article i consensuar un redactat neutral entre tots.
 6. Eviteu utilitzar la viquipèdia per escampar les vostres opinions sobre temes de política, societat, religió, esport, etcètera. Si no ho podeu evitar, treballeu en temes que no siguin polèmics o amb els quals no esteu relacionats directament!
 7. Recordeu que la viquipèdia no ha de servir per fer propaganda d'un mateix, o d'empreses, associacions, etcètera.

Estil de redacció[modifica]

L'estil per escriure a la Viquipèdia ha de ser neutre i amb les següents característiques[2]:

 • escrit en tercera persona, establint així una distància narrativa
 • en passat simple, a excepció de la informació bàsica de qui és i a què es dedica, que en el cas de les persones vives s'escriurà en present
 • amb expressions que indiquin atemporalitat, és dir, evitant paraules o expressions com "actualment", "en els últims temps"... En lloc d'això s'utilitzarà una construcció basada en dates, del tipus "a partir de 2011 ocupa"
 • amb frases curtes i senzilles per a facilitar la lectura
 • amb estil informatiu
 • utilitzant només adjectius descriptius, mai subjectius i valoratius del tipus "estraordinària", "sensacional", "meravellosa"...
 • està prohibit el plagi, si bé podem utilitzar el contingut que trobem a altres fonts l'hem de redactar de nou usant les nostres pròpies paraules

Com editar a la Viquipèdia?[modifica]

A continuació trobaràs unes guies que t'ajudaran a editar a la Viquipèdia.

Referències bibliogràfiques[modifica]

 • Cal citar les fonts per fer que les dades siguin verificables i per permetre als lectors trobar més informació al respecte.
 • Hi ha dues maneres de fer-ho, amb l'editor visual i amb codi wiki. En el llibre d'estil de la Viquipèdia hi ha un apartat que us explica com fer-ho.
 • Clicant en la següent imatge podeu veure un vídeo que us explica com crear una referència.

Imatges i altre contingut multimèdia[modifica]

 • Wikimedia Commons és el magatzem de contingut multimèdia (imatges, àudio i vídeo) de la Viquipèdia.
 • Si hem de pujar-hi alguns aquests continguts hem de tenir en compte que la seva política de drets d'autor indica que només es poden pujar arxius amb una llicència lliure, incloent llicències GFDL o les versions no restrictives d'ús comercial de Creative Commons, com CC-BY-SA o superiors.
 • A continuació trobareu un vídeo que us explica com pujar-hi fitxers multimèdia.
 1. «Cómo hacer una editatona». [Consulta: 22 febrer 2021].
 2. «Cómo hacer una editatona». [Consulta: 22 febrer 2021].