Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2017

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

#1Lib1Ref (de l'anglès One Librarian, One Reference) és una campanya internacional que té lloc entre el 15 i el 31 de gener de 2017, on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del 16è aniversari del naixement de la Viquipèdia i a nivell català és promoguda per Amical Wikimedia, The Wikipedia Library, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Biblioteques Andorranes, la Xarxa de Biblioteques Especialitzades de la Generalitat de Catalunya, la Biblioteca Nacional d'Andorra, la Biblioteca de Catalunya, la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern Balear i Wikimedia España. Esperem que altres organitzacions s'hi sumin. Tothom hi és benvingut.

Per què?[modifica]

Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés al coneixement a nivell global: Això significa que cadascuna de les referències afegides per un bibliotecari ajudarà a la propera persona que cerqui informació sobre aquesta temàtica a Internet, assegurant-nos que les millors fonts bibliogràfiques són compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! Feu una petita contribució a la suma de tot el coneixement humà!

Quan un lector o un editor de la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [cal citació] al text afectat. Aquestes etiquetes -en el fons- són molt similars a les preguntes bibliogràfiques que els bibliotecaris rebeu a diari al vostre taulell de consultes: Són ciutadans demanant informació validada per una font fiable. Hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta, i milions a nivell mundial. Imagineu si cada bibliotecari del planeta li dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. S'acabarien aquests forats a la Viquipèdia i el món sencer hi sortiria guanyant! Us hi animeu?

L'activitat s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa que vol apropar la Viquipèdia, els seus projectes germans a la ciutadania i als i les professionals de les biblioteques. Va començar el 2012 i ja n'hi ha més de 200 biblioteques actives. (+info)

Com participar[modifica]

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia

Aprengueu a editar Si no sabeu editar la Viquipèdia, mireu el vídeo de la dreta. També a Youtube

Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari (personal, no de la biblioteca)

Seleccioneu quin article voleu millorar (un tema que us interessi, o de temàtica local, per exemple). Trobareu moltes propostes en aquesta llista.
Afegiu la referència a l'article seleccionat. (Com fer-ho)

Deseu l'article i afegiu #1Lib1Ref al resum d'edició
Compartiu l'article millorat a les xarxes socials fent servir l'etiqueta #1Lib1Ref, i així engrescareu els vostres companys de professió!

Si sou una xarxa de biblioteques o col·legi només cal que ens digueu que hi voleu participar i fer difusió del projecte entre els vostres membres i ja us inclourem com a co-organitzadors. Animeu-vos-hi!

Com afegir una referència[modifica]

L'editor visual disposa d'un botó a la barra d'eines anomenat "Cita" que us permet afegir una referència allà on tingueu situat el cursor de text. Podeu provar de fer una referència automàtica o bé fer servir les plantilles "Llibre", "Lloc web" o "Publicació" segons el tipus de referència que desitgeu; llavors només cal que ompliu tots els camps possibles (especialment els obligatoris) i ja tindreu la referència feta. Recordeu que la referència va després del signe de puntuació (normalment després del punt final de frase). Aquí us ho expliquem per passos:

  1. Identifiqueu una font bibliogràfica útil per millorar un article de la Viquipèdia
  2. Cliqueu "Modifica" a la part superior d'un article
  3. Cliqueu al final de la frase que voleu referenciar.
  4. Cliqueu el botó "Cita" del menú (vegeu imatge)
  5. Afegiu la informació corresponent
  6. Cliqueu inserir
  7. Cliqueu "Desa la pàgina" a la part superior dreta de l'article.
Nota: Si el coneixeu, també podeu fer servir l'editor de codi wiki, fent clic a Modifica el codi. Les plantilles per citar les fonts amb codi wiki són, bàsicament: {{Ref-llibre}}, {{Ref-publicació}} i {{Ref-web}}. Si no hi esteu acostumats, us recomanem fermament que feu servir l'editor visual.

Articles millorats[modifica]

En català A nivell mundial


Articles millorats en català 2017

(Resultats 2016)


Articles millorats a nivell mundial 2017

Preguntes i dubtes[modifica]

Teniu dubtes?

  • Deixeu-nos un missatge a la pàgina de discussió del projecte
  • Envieu un Tuit a @AmicalWikimedia amb l'etiqueta #1lib1ref
  • Envieu-nos un correu electrònic a comunicacio@wikimedia.cat

Enllaços externs[modifica]