Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2018

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Campanya Bibliowikis 1lib1ref en català 2017.png

#1Lib1Ref (de l'anglès One Librarian, One Reference) és una campanya internacional que té lloc entre el 15 i el 3 de febrer de 2018, on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del 17è aniversari del naixement de la Viquipèdia i a nivell català és promoguda per Amical Wikimedia. Esperem que altres organitzacions s'hi sumin. Tothom hi és benvingut.

Per què?[modifica]

Twemoji 1f4da.svg

Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés al coneixement a nivell global: Això significa que cadascuna de les referències afegides per un bibliotecari ajudarà a la propera persona que cerqui informació sobre aquesta temàtica a Internet, assegurant-nos que les millors fonts bibliogràfiques són compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! Feu una petita contribució a la suma de tot el coneixement humà!

Quan un lector o un editor de la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [cal citació] al text afectat. Aquestes etiquetes -en el fons- són molt similars a les preguntes bibliogràfiques que els bibliotecaris rebeu a diari al vostre taulell de consultes: Són ciutadans demanant informació validada per una font fiable. Hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta, i milions a nivell mundial. Imagineu si cada bibliotecari del planeta li dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. S'acabarien aquests forats a la Viquipèdia i el món sencer hi sortiria guanyant! Us hi animeu?

L'activitat s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa que vol apropar la Viquipèdia, els seus projectes germans a la ciutadania i als i les professionals de les biblioteques. Va començar el 2012 i ja n'hi ha més de 200 biblioteques actives. (+info)

Com participar[modifica]

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia

Twemoji 31-20e3.svgAprengueu a editar Si no sabeu editar la Viquipèdia, mireu el vídeo de la dreta. També a Youtube

Twemoji 32-20e3.svg Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari (personal, no de la biblioteca)

Twemoji 33-20e3.svg Seleccioneu quin article voleu millorar (un tema que us interessi, o de temàtica local, per exemple). Trobareu moltes propostes en aquesta llista.
Twemoji 34-20e3.svg Afegiu la referència a l'article seleccionat. (Com fer-ho)

Twemoji 35-20e3.svg Deseu l'article i afegiu #1Lib1Ref al resum d'edició
Twemoji 36-20e3.svg Compartiu l'article millorat a les xarxes socials fent servir l'etiqueta #1Lib1Ref, i així engrescareu els vostres companys de professió!

Si sou una xarxa de biblioteques o col·legi només cal que ens digueu que hi voleu participar i fer difusió del projecte entre els vostres membres i ja us inclourem com a co-organitzadors. Animeu-vos-hi!

Com afegir una referència[modifica]

Inserir referència cawiki.png

L'editor visual disposa d'un botó a la barra d'eines anomenat "Cita" que us permet afegir una referència allà on tingueu situat el cursor de text. Podeu provar de fer una referència automàtica o bé fer servir les plantilles "Llibre", "Lloc web" o "Publicació" segons el tipus de referència que desitgeu; llavors només cal que ompliu tots els camps possibles (especialment els obligatoris) i ja tindreu la referència feta. Recordeu que la referència va després del signe de puntuació (normalment després del punt final de frase). Aquí us ho expliquem per passos:

  1. Identifiqueu una font bibliogràfica útil per millorar un article de la Viquipèdia
  2. Cliqueu "Modifica" a la part superior d'un article
  3. Cliqueu al final de la frase que voleu referenciar.
  4. Cliqueu el botó "Cita" del menú (vegeu imatge)
  5. Afegiu la informació corresponent
  6. Cliqueu inserir
  7. Cliqueu "Desa la pàgina" a la part superior dreta de l'article.
Nota: Si el coneixeu, també podeu fer servir l'editor de codi wiki, fent clic a Modifica el codi. Les plantilles per citar les fonts amb codi wiki són, bàsicament: {{Ref-llibre}}, {{Ref-publicació}} i {{Ref-web}}. Si no hi esteu acostumats, us recomanem fermament que feu servir l'editor visual.

Articles millorats[modifica]

En català A nivell mundial

Twemoji 1f4f6.svg
Articles millorats en català 2018

(Resultats 2016 i 2017)

Twemoji 1f30d.svg
Articles millorats a nivell mundial 2018

Preguntes i dubtes[modifica]

Twemoji 1f64b.svg

Teniu dubtes?

Enllaços externs[modifica]