Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2020

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Campanya Bibliowikis 1lib1ref en català 2019.png

Drecera:
VP:1L1R
1 bibliotecari, 1 referència (de l'anglès, One Librarian, One Reference) és una campanya internacional on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del projecte Bibliowikis i és promoguda per Amical Wikimedia. Treballem amb biblioteques, arxius i individuals d'arreu del territori per fer-ho possible. Tothom hi és benvingut de participar, tot i que no sigui expert.

En línia, del 15 de gener al 5 de febrer de 2020

Per què?

La Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés digital al coneixement global. Això vol dir que és imprescindible que tota la informació que hi apareix estigui recolzada d'una bibliografia fiable, traçable i el més veraç possible. Els bibliotecaris són professionals que treballen ordenant i proveïnt documentació de qualitat, per la qual cosa per cada referència bibliogràfica que un bibliotecari afegeixi a un article de l'enciclopèdia lliure, la propera persona que el llegeixi podrà disposar de les millors fonts compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! La Viquipèdia és la suma de les contribucions de voluntaris; aporteu el vostre gra de sorra a la suma de tot el coneixement humà!


Com funciona?

Quan una persona que edita o llegeix la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [cal citació] ({{Cal citació}} o {{CN}}) al text afectat o una plantilla com la següent a l'encapçalament: {{falten referències|data=gener de 2019}}

Aquestes etiquetes indiquen el marge de millora a l'article; malgrat sigui quelcom poc rellevant o un breu esborrany, tot el contingut d'una entrada hauria d'estar citat. En el fons, aquestes etiquetes són molt similars a les preguntes que un bibliotecari pot rebre diàriament al taulell de consultes: la ciutadania demanant informació validada per una font fiable. Com que és un projecte fet per voluntaris i per tant imperfecte, hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta —i milions mundialment en el conjunt de versions lingüístiques del projecte. Imagineu si cada bibliotecari del planeta dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. La qualitat de la Viquipèdia i l'accés a informació verificada seria impressionant! Us hi animeu, doncs?


Una campanya puntual...?

No pas! Aquesta campanya s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa de l'associació Amical Wikimedia que vol apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans a la ciutadania i al món professional de les biblioteques. Va començar el 2012 i des de llavors hi ha més de 200 biblioteques actives arreu del territori catalanoparlant. Enguany en celebrem la 5a edició d'aquesta campanya!

Enguany la campanya tindrà lloc, com en les edicions anteriors, del 15 de gener al 5 de febrer, ambdós inclosos.


Com participar

Emojione BW 0031.svg  Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari. Ha de ser personal, no us creeu un compte institucional de la biblioteca.
Emojione BW 0032.svg  Inicieu la sessió amb el vostre compte.
Emojione BW 0033.svg  Seleccioneu quin article voleu millorar: ja sigui de temàtica local (per fomentar l'ús i difusió dels fons i arxius municipals) o de qualsevol àrea que us interessi. A la Categoria:Articles sense referències hi ha indexats tots els articles amb mancances.
Emojione BW 0034.svg  Escolliu amb criteri les fonts bibliogràfiques que vulgueu afegir a l'article en qüestió i assegureu-vos que teniu les dades bàsiques (autor, any, publicació, editorial, etc.).
Emojione BW 0035.svg  Editeu l'article i afegiu-hi la referència en qüestió amb el botó Cita (Inserir referència cawiki.png) de la barra d'eines. Més avall trobareu un vídeo i un manual del bibliotecari detallat sobre com fer-ho.
Emojione BW 0036.svg  Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #1lib1ref al resum de modificacions, de manera que poguem resseguir automàticament la vostra participació i veure les edicions totals.
Emojione BW 0023.svg  Compartiu les vostres edicions a Twitter i a altres xarxes socials amb l'etiqueta #1Lib1Ref i citeu el compte oficial de @Viquipedia. Així engrescareu altres companys de professió i a la resta de lectors!

A continuació us deixem diverses opcions senzilles i a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix fonts automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN:

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)


Seguiment

No us oblideu d'afegir l'etiqueta #1lib1ref a la pantalla del resum de modificacions abans de desar la pàgina, de manera que la contribució total de referències afegides es pugui monitoritzar automàticament. A continuació podeu veure una llista de participants, articles i referències bibliogràfiques afegides:

Participant Articles Nombre d'edicions Octets totals
Sguastevi (discussió contribucions registre) Ukulele, Kissar, Theremin, Sansa (instrument) 13 4377
Txescu (discussió contribucions registre) Gastronomia de la Marina Alta, Gonzalo Sorondo, IPad Air, Ana de Armas, Auchan, Rebecca Saunders, Pablo Casado Blanco, Descàrrega digital, Joan Ridao i Martín, Ciutat d'Albaida, Guàrdia Urbana de Barcelona, Iniciativa Legislativa Popular, Barovier & Toso, Pontmajor, Juan Escarré Urueña, Millie Small, Rihanna, Lene Gammelgaard, T/Space, Tim Berners-Lee, Museu Frederic Marès, Revisió sistemàtica, Iron Maiden 40 8480
Vidal Santos (discussió contribucions registre) Editorial Alberto Martín, Diario de Mallorca, Pablo Ramírez Díaz 3 1040
Culex (discussió contribucions registre) Émile Louis Ragonot, Raymond Abellio 2 133
Jordi Cornet (discussió contribucions registre) Videoclips de cançons en català més vistos a YouTube 4 3399
Dgilso (discussió contribucions registre) Jaume Barrera i Escudero, Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, Àngel Fàbrega i Grau, Quirze Estop i Puig 7 4306
Docosong (discussió contribucions registre) Jaume Barrera i Escudero, Meritxell Buil i Fortea, Ricard Giralt Miracle, Pilar Primo de Rivera, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, Estadi Moisès Llopart, Sant Pol de Mar 14 1541
Joan1983 (discussió contribucions registre) Recursos, descripció i accés 2 310
ESM (discussió contribucions registre) Jordi Bernadó, Il n'y a pas d'amour heureux, Abadia de Fontfreda 7 1523
Noraes (discussió contribucions registre) Pau Vila i Dinarès 1 490
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Naruto 1 519
Smulet (discussió contribucions registre) Barraca de cucurrull, Barraca de carboner, Braquiblast 4 848
Pilardenou999 (discussió contribucions registre) Charlotte Salomon 1 1463
MBT (discussió contribucions registre) Il n'y a pas d'amour heureux, Élodie La Villette 11 3179
CRAI Reserva (discussió contribucions registre) Isidre Macau i Teixidor, Antoni Pellicer i Paraire, Sant Llorenç del Munt, Santa Pau, Pilar Primo de Rivera 6 2014
Jcastaga (discussió contribucions registre) Dia mundial de la salut mental 2 3735
Mangelspujols (discussió contribucions registre) Dia mundial de la salut mental 4 396
BUperpignan (discussió contribucions registre) Sant Galderic 8 166
Craibellesarts (discussió contribucions registre) Ricard Giralt Miracle 7 9640
Dan76 (discussió contribucions registre) Premis València 1 332
Ponscor (discussió contribucions registre) Víctor Gómez Labrado 3 922
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Datàfon 4 418
Diana Solé (discussió contribucions registre) ESCAC - Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya 1 95
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Gainax, Fushigi no Umi no Nadia, Kyoto Animation 11 1404
BiblioStPol (discussió contribucions registre) Sant Pol de Mar 3 901
[ Participació amb l'etiqueta #1lib1ref a cada llengua]
Anys anteriors: 2016 · 2017 · 2018 · 2019


Coordinació
Amical Wikimedia logo.svg

La campanya «1 bibliotecari, 1 referència» és un projecte conjunt de la Fundació Wikimedia1 librarian, 1 reference»). A la Viquipèdia en català es realitza des de 2016 i és promoguda i coordinada per Amical Wikimedia.