Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2023

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Drecera:
VP:1L1R
1 bibliotecari, 1 referència (de l'anglès, One Librarian, One Reference) és una campanya internacional on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del projecte Bibliowikis i és promoguda per Amical Wikimedia. Treballem amb biblioteques, arxius i persones d'arreu del territori per fer-ho possible. Tothom és benvingut a participar-hi, encara que no sigui expert.

En línia, del 25 de gener al 15 de febrer de 2023

45
Participants
totals
2.039
Noves referències
(15 febrer, 23:59 h)
Per què?

La Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés digital al coneixement global. Això vol dir que és imprescindible que tota la informació que hi apareix estigui sostinguda per una bibliografia fiable, traçable i com més veraç millor. Els bibliotecaris són professionals que treballen ordenant i proveint documentació de qualitat, per la qual cosa per cada referència bibliogràfica que un bibliotecari afegeixi a un article de l'enciclopèdia lliure, la propera persona que el llegeixi podrà disposar de les millors fonts compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! La Viquipèdia és la suma de les contribucions de voluntaris; aporteu el vostre gra de sorra a la suma de tot el coneixement humà!

Com funciona?

Quan una persona que edita o llegeix la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [[[Viquipèdia:Citau les fonts|cal citació]]] ({{Citació necessària}} o {{Citació necessària}}) al text afectat o una plantilla com la següent a l'encapçalament: {{falten referències|data=2023}}

Aquestes etiquetes indiquen el marge de millora a l'article; malgrat que sigui quelcom poc rellevant o un breu esborrany, tot el contingut d'una entrada hauria d'estar citat. En el fons, aquestes etiquetes són molt similars a les preguntes que un bibliotecari pot rebre diàriament al taulell de consultes: la ciutadania demanant informació validada per una font fiable. Com que és un projecte fet per voluntaris i, per tant, imperfecte, hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta —i milions mundialment en el conjunt de versions lingüístiques del projecte. Imagineu si cada bibliotecari del planeta dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. La qualitat de la Viquipèdia i l'accés a informació verificada seria impressionant! Us hi animeu, doncs?


Una campanya puntual...?

No pas! Aquesta campanya s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa de l'associació Amical Wikimedia que vol apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans a la ciutadania i al món professional de les biblioteques. Va començar el 2012 i des de llavors hi ha més de 200 biblioteques actives arreu del territori catalanoparlant. Enguany celebrem una nova edició d'aquesta campanya!


Com participar-hi

  Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari. Ha de ser personal, no us creeu un compte institucional de la biblioteca.
  Inicieu la sessió amb el vostre compte.
  Seleccioneu quin article voleu millorar: ja sigui de temàtica local (per fomentar l'ús i difusió dels fons i arxius municipals) o de qualsevol àrea que us interessi. A la Categoria:Articles sense referències hi ha indexats tots els articles amb mancances i una mica més avall llegireu altres opcions, com ara un minijoc.
  Escolliu amb criteri les fonts bibliogràfiques que vulgueu afegir a l'article en qüestió i assegureu-vos que teniu les dades bàsiques (autor, any, publicació, editorial, etc.).
  Editeu l'article i afegiu-hi la referència en qüestió amb el botó Cita () de la barra d'eines. Més avall trobareu un vídeo i un manual del bibliotecari detallat sobre com fer-ho.
  Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #1lib1ref al resum de modificacions, de manera que puguem resseguir automàticament la vostra participació i veure les edicions totals.
  Compartiu les vostres edicions a Twitter i a altres xarxes socials amb l'etiqueta #1Lib1Ref i citeu el compte oficial de @Viquipedia. Així engrescareu altres companys de professió i la resta de lectors!

A continuació us deixem diverses opcions senzilles i a l'abast perquè us familiaritzeu amb l'edició wiki. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, l'edició és senzilla i funciona molt semblantment a un editor de textos. També insereix fonts automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN:

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)


Trobar articles per referenciar

Si no sabeu quin article triar i voleu escollir la bibliografia segons les necessitats que ha marcat la comunitat viquipedista, feu clic al botó blau següent i proveu de solucionar els articles més antics. Si, per altra banda, voleu ludificar l'experiència #1lib1ref, podeu jugar al minijoc «Citation Hunt»! Aquesta eina us mostra fragments a l'atzar o d'un tema que us agradi que no tenen font i us repta a trobar una font que en justifiqui el text. Hi ha una classificació disponible i podreu competir amigablement amb altres usuaris durant el període de la iniciativa.

  Navega entre articles sense referències any per any  o bé    Citation Hunt: juguem caçant referències!


Seguiment

No us oblideu d'afegir l'etiqueta #1lib1ref a la pantalla del resum de modificacions abans de desar la pàgina, de manera que la contribució total de referències afegides es pugui monitorar automàticament. A continuació podeu veure una llista de participants, articles i referències bibliogràfiques afegides. La taula de recompte s'actualitza transcorregudes unes hores: tingueu paciència si no hi veieu reflectides les darreres edicions!

Participant Articles Nombre d'edicions Octets totals referències Puntuació
Docosong (discussió contribucions registre) Lliga espanyola de tennis de taula masculina, Ara Pacis, Eva Marie Saint, Campionat d'Espanya de tennis de taula, Angelica Rozeanu, Pitch-and-putt, Txus García, Series.ly, Campionat d'Espanya de tennis de taula per equips, Copa espanyola de futbol sala femenina, Maria Figuerola i Brull, Copa espanyola d'hoquei sobre patins en línia femenina, Copa espanyola d'hoquei sobre patins en línia masculina, Supercopa espanyola de voleibol femenina, Premi al millor esportista espanyol de l'any de Mundo Deportivo, Juliana Morell, Copa Ibèrica de rugbi femenina 116 25141 58 58
Mapintanel (discussió contribucions registre) Palau de la Química, Javier Navarrete, Cine Alexis 8 1440 5 5
Josep Gibert (discussió contribucions registre) Gabriel Ferrater i Soler 3 496 2 2
Cataleirxs (discussió contribucions registre) Nucli intern, Bossa nova, Crisi feudal, Reema Juffali, Naomi Long, Samuel Eto'o, Guerra Civil catalana, Pere el Conestable de Portugal, Victoria Baptiste, 'No Way To Prevent This,' Says Only Nation Where This Regularly Happens, Píndola anticonceptiva, Borsx, Ivan Frankó, Jahn Teigen, Butomus umbellatus, Enric I d'Alemanya, Gislebert de Lotaríngia, Resclosa d'Assuan, Petr Pavel, Doreen Simmons, Primera massacre de Machecoul, Series.ly, Mar d'Irlanda, Nigar Marf, Sandy Cabrera Arteaga, Plou i fa sol, Giovanni Battista Donati 72 57121 165 165
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Xarxa, Fumiko Kaneko, Riu Prípiat, Alcarràs (pel·lícula) 14 5969 21 21
31.4.238.179 (discussió contribucions registre) Biblioteca de Cultura Artesana 1 120 0 0
CrispyVidal (discussió contribucions registre) Anthony Bottoms, Vicente Salas Fumás 2 1137 3 3
Marfallona (discussió contribucions registre) Xavier Ros-Oton 13 2209 12 12
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Nucli intern, Fonètica, Ocells cantadors 7 36301 28 28
Nonahg (discussió contribucions registre) Sant Elm, Vinaròs, Simfonia núm. 3 (Borodín), Gegant (folklore), Amaranthus, Francesc Costa i Carrera, Castelldefels 8 3469 7 7
Dan76 (discussió contribucions registre) Tarja Turunen, Marc Marzenit, Pau Rodríguez Jiménez-Bravo, Pantà de Camarasa, Ferran Sáez Mateu, Llorenç Capdevila i Roure, Pantà d'Oliana, Pep Coll, Francesc Canosa i Farran, Àngels Marzo i Torres, Elizaveta Botxkarova, Josep Vallverdú i Aixalà, Emili Bayo i Juan, Ignasi Aldomà i Buixadé, Raül Garrigasait i Colomés, Maria Sibylla Merian, Jess Wade, Júlia Ojeda i Caba, Premi Alfaguara de novel·la, Josep Ballester i Roca, Antoni Simon i Tarrés 23 6369 23 23
Forat Negre (discussió contribucions registre) Apoptosi, Apendicectomia, Autòpsia, Bacteriúria, Bar (unitat de pressió), Basòfil, Paràlisi de Bell, Hiperplàsia benigna de pròstata, Australopithecus africanus, Biodiversitat, Anàlisi d'impedància bioelèctrica, Trastorn bipolar, Pressió sanguínia, Densitat mineral òssia, Bradicinina, Ambliopia, Monòxid de carboni, Aturada cardiorespiratòria, Síndrome del túnel carpià, Cel·lulitis, Càncer cervical, Radiografia de tòrax, Treball de part, Dolor toràcic, Clonació, Listèria, Estudi de cohort, Psicologia cognitiva, Sistema del complement, Conjuntivitis, Contracepció, Tos, Trajectòria clínica, Citomegalovirus, Citoesquelet, Citotoxicitat, Dímer-D, Síndrome confusional aguda, Demència, Despersonalització 49 47693 116 116
Medol (discussió contribucions registre) Iúlia Satxuk, Maidan Nezalèjnosti, Sanjida Islam Choya, Samrawit Fikru, Jebina Yasmin Islam, Naja Lyberth, Series.ly, Kisanet Tedros, Irina Kondràtova, Ibijoke Faborode, Sepideh Qolian, Kristina Berdínskikh, Layli, Dona tallant-se els cabells, Turi (Pulla, Itàlia), Copertino, Karl Weierstrass, Rosa Campà Bonet, Soló, Fuzūlī, Múscul esquelètic, Kunlun, Els tres mosqueters, Llet amb cacau, Jane Goodall, Grendel, Ocells cantadors, Hymenogaster, Dolors Almeda i Roig, Bumerang, Emmanuel Amunike, Sandra Tàpia Díaz, Albert Varo i Lara, Iván Alejandro Benítez, Tania Tapia Díaz, Federació Internacional de Voleibol, Francesca de Barcelona, David Abadias i Aurín, Team Jorge 131 122048 228 228
Dgilso (discussió contribucions registre) Fumiko Kaneko, Adelaide Herrmann, Alice Guy, Angelica Rozeanu, Anita Sarkeesian, Anna Wintour, Anne Hidalgo, Anne Wafula Strike, Annika Sörenstam, Arianna Huffington, Carmen Herrera Nieto, Carmen Miranda, Clara Lemlich, Claudia Rankine, Daniela Schiller, Daniela Soto-Innes, Daphne Koller, Diane von Fürstenberg, Emanuela Orlandi, Propaganda Due, Banda della Magliana, Enrico De Pedis, Doreen Simmons, Ramon Muntanyola i Llorach, John Loudon McAdam, Wilhelm von Biela, Jean-Louis Pons, Thomas James Henderson (astrònom), John Kidd (químic), William Daniel Conybeare, Edmonia Lewis, Eileen Gray, Elena Poniatowska, Elisa Rojas, Elisabeth Kübler-Ross, Elizabeth Nyamayaro, Gaietà de Thiene, Oliver Cromwell, Henri Braconnot, Giovanni Battista Donati, Balfour Stewart, Cyrus West Field, Richard Christopher Carrington, Setge de Tarragona (1811), Santa Maria de la Bovera, Sant Pere de la Portella, Rafael Gay de Montellà, Bonaventura de Bagnoregio, Rosari, Napoleó Bonaparte, Émile Auguste François Zurlinden, Ramon de Penyafort, Francesc Coll i Guitart, Santiago de Santiago, Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Maria Emilie Snethlage, Emmy Noether, Frieda Belinfante, Gerda Taro, Gloria Estefan, Golda Meir, Hannah Arendt, Ilhan Omar, Indra Devi, Burt Bacharach, Abadia de Port-Royal, Josep de Calassanç (sacerdot), Maria Magdalena, Regla de sant Benet, Pasqual Bailón, Fàtima (Portugal), Bernadí de Siena, Pere I de Rússia, Àngela de Foligno, Jawahir Roble, Joséphine Baker, Judy Cassab, Julieta Lanteri, Karen Corr, Karen Horney, Keiko Fukuda, Lina Bo Bardi, Lupita Nyong'o, Madeleine Albright, Malika Oufkir, Maria Göppert-Mayer, Marjane Satrapi, Merlene Ottey, Francesc d'Assís, Antoní de Florència, Saldes, Santuari de Gresolet, Felip Neri, Epigrafia, Marcela Contreras Arriagada, Antoni Aulèstia Pijoan, David Abadias i Aurín, Albert Viciano i Vives, Ève Lavallière, Mary Ward, Escola del Mar (Barcelona), Gerard Villalonga i Hellín, Carles de Blois, Ludwig Lewisohn, Santuari de Falgars, Constantí I el Gran, Lidwina de Schiedam 159 273980 381 381
Jordi escarre (discussió contribucions registre) Sara Adler, Dniprò, Bigos, Ćwikła, Badia d'Arabat, Halušky, TNMK, Ienàkieve, Sofia Rotaru, Possiólok, Fiscal General d'Ucraïna, Mezritch, Inhulets, Abinomn 21 22008 38 38
Jordiff (discussió contribucions registre) Jahn Teigen 5 15237 9 9
KajenCAT (discussió contribucions registre) Eleccions al Parlament d'Ucraïna de 2002, Biaix de supervivència, Melitta Muszely, Lenie de Nijs, Easley Blackwood, Jr., Émile Auguste François Zurlinden, Eleccions legislatives belgues de 2010, Eleccions legislatives belgues de 2003, Eleccions legislatives belgues de 2007, René Schérer, Juan Velarde Fuertes 17 -7764 8 8
Robertgarrigos (discussió contribucions registre) Unió de Polònia-Lituània, Badia d'Arabat 3 997 2 2
Vallue (discussió contribucions registre) Ucraïna Verda, Galítsia, Batalla de Crimea (1944), Estadi Olímpic de Kíiv, President d'Ucraïna, Hrívnia, Crisi del gas entre Ucraïna i Rússia, Guerra poloneso-ucraïnesa, Donbàs, Unió de Brest, Província de Khmelnitski, Província de Kirovohrad, Província de Rivne, óblast de Jitòmir, Província de Sumi, Cavalls alats de Tarquínia, Gerolamo I Correggio, Roberto Caruso, Al Bano, Nicolau de Trani, Robert II de Tàrent, Felip II de Tàrent, Tancred de Sicília, Pietro Mennea, Pierre Choderlos de Laclos, Girolamo Seripando, Catedral de Brussel·les, Ballet Nacional de Cuba, Batalla de Crimissus, Battery Park City, Àrabs cristians, Ludvig Håkanson, Artūras Karnišovas, Anatomia macroscòpica, Regne d'Alemanya 79 152493 243 243
Valldeneu (discussió contribucions registre) Pere Bohigas i Balaguer 5 1109 0 0
Vidal Santos (discussió contribucions registre) Txus García, Videojoc, Jordi Évole i Requena 3 662 0 0
Pcm (discussió contribucions registre) Iziàslav, Annie Wersching, Gerald Mortag, Henrik Nordbrandt, Anna Czerwińska, Víktor Aguéiev, Fernando Elboj Broto, Tom Verlaine, Sylvia Syms, Jean-Pierre Jabouille, Rosi Mittermaier, Marie Kovářová, Renate Garisch-Culmberger, Russell Banks, Yoshito Kishi, Ferenc Mészáros, Karl Alexander Müller, Jorge Ballesteros, José Evangelista, Mortazà Hobaidul·la uli Rakhímov, Rafiq Nishonov, Piers Haggard, José Ramón Lasuén Sancho, Valentina Lutàieva, Henri De Wolf, Fañch Peru, Gordana Kuić, Klas Lestander, Lieuwe Westra, Yoshimitsu Yamada, Gáspár Miklós Tamás, Leonid Barbier, Piet van Heusden, Melitta Muszely, Tom Nairn, Ritt Bjerregaard, Lenie de Nijs, Easley Blackwood, Jr., Darío Jara Saguier, Mario Beccia, Antonio Fanelli, Ivan Fanelli, Andrea Faccini, Amund Grøndahl Jansen, Lukas Pöstlberger, Zdeněk Štybar, Challenge del Príncep, Květa Pacovská, Georges Fleury, Joseph Morvan, Oliverio Rincón Quintana, Custodio Dos Reis, Mariano Martínez, Rolf Sørensen, Erich Maechler, Volta a Egipte, Matej Mugerli, Antonio Piedra Pérez, Alessandro Bertolini, David Etxebarria Alkorta, Massimiliano Lelli, Jahir Pérez Muñoz, Ignacio Prado Juárez, Kevin Rivera Serrano, Aitor Etxaburu Castro, Fernando Gaviria Rendón, Istrian Spring Trophy, Gant-Wevelgem sub-23, René Schérer, Marcel Duriez, Takahiro Yokomichi, Juan Velarde Fuertes, Marietta Tuena, Luciano Armani, Pervez Musharraf, Abraham Lempel, Phil Spalding, Abdellatif Ben Ammar, Greta Andersen, Makoto Itoh, Ivan Silàiev, Hans Modrow, Andreu Muntaner i Darder, Hugh Hudson, Maria Tur i Juan, José María Gil-Robles y Gil-Delgado, Pedro Martínez Montávez, Volta a Tunísia, Volta a Sud-àfrica, Albert Buysse, Tour de Mali, Gran Premi Viborg, Albert Billiet, Gran Premi Südkärnten, Tour de Corea, Francisco Moreno Martínez, Francesc Murgadas i Bardí, Volta a Andalusia, Raquel Welch, Hiroyuki Abe 116 76715 195 195
85.57.35.174 (discussió contribucions registre) Juan Diego Botto 1 599 1 1
Huascacat (discussió contribucions registre) Optometria, Ambliopia, Presbícia 8 2672 9 9
Llumeureka (discussió contribucions registre) Petr Pavel, Cosac Mamai, Thomas James Henderson (astrònom), Nigar Marf, Sender, Émile Auguste François Zurlinden, Raquel Welch 13 3642 9 9
Pallares (discussió contribucions registre) Alice Guy, Hammurabi, Girolamo Savonarola, Gerardus 't Hooft, Mar d'Irlanda, Madhwa, Erving Goffman, Victor Horta, Hermann Heinrich Gossen, Sunzi, James Earl Carter, Griko salentino, Karl Weierstrass, Linus Torvalds, Pierre Curie, Otto Rank, Fuzūlī, Grendel 181 403880 311 311
Mentxuwiki (discussió contribucions registre) Asaari Bibang Ngui 1 438 2 2
CRAI Biblioteca de Dret. Universitat de Barcelona (discussió contribucions registre) Tribunal Constitucional d'Espanya 1 333 0 0
Noemaya (discussió contribucions registre) Cine Alexis 1 266 1 1
Ljuradal (discussió contribucions registre) Cine Mistral 7 415 6 6
Gruizmiracle (discussió contribucions registre) Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Centre d'Art Contemporani La Sala, Joan Vicenç Gómez i Urgellés, Francesca Roig Galceran 6 6148 18 18
Bibrepublica (discussió contribucions registre) André Marty, Salaria Kee, Simone Weil, Fanny Schoonheyt, Matilde Landa Vaz, Nan Green, Madge Addy, David Alfaro Siqueiros 8 2320 8 8
Crispica (discussió contribucions registre) Casol de Puigcastellet, Jardins Majorelle 4 1485 4 4
Documentainfo (discussió contribucions registre) Simat de la Valldigna 1 396 1 1
Bibbeni (discussió contribucions registre) Benifaió, Lluís Morote i Greus, Květa Pacovská 4 1942 6 6
Silvia Amador (discussió contribucions registre) Maria Teresa Codina i Mir 2 3333 4 4
Marianna Amill (discussió contribucions registre) Constitució Espanyola de 1856 1 237 1 1
89.7.238.176 (discussió contribucions registre) Maria Antònia Oliver i Cabrer 2 765 2 2
Kippelboy (discussió contribucions registre) Lluís Morote i Greus, El Mundo, Maria Stepànova, Jordi Pujol i Soley, Ricard Garcia Vilanova, Maria Tur i Juan, Àngels Fitó 18 8540 21 21
Joan Pons Vila (discussió contribucions registre) Sigmund Freud 1 216 1 1
Maceremli (discussió contribucions registre) Alfons Fernández Sabaté, Asociación Española de Nomenclatura, Taxonomía y Diagnóstico de Enfermería 19 5087 13 13
Craibellesarts (discussió contribucions registre) Teresa Lanceta Aragonés, Claude Cahun 4 854 4 4
Alyebard (discussió contribucions registre) Batalla d'Agagia, Creu patent, MG 45, Atac de Doolittle 8 2608 11 11
Joan1983 (discussió contribucions registre) Artur Mundet i Carbó, Miquel Siguan i Soler 2 509 2 2
Wecoc (discussió contribucions registre) Àlgebra de Boole, Oval de Cassini 2 1077 3 3
Nferranf (discussió contribucions registre) Joan Valentí i Cortès, David Pintó Codinasaltas, Daniel Mestre i Dalmau, Cotorreta multicolor, L'Estaquirot 7 3963 17 17
Toniher (discussió contribucions registre) Sinestèsia 1 166 1 1
CRAI Reserva (discussió contribucions registre) Tomàs Vicent Tosca i Mascó, Biblioteca de la Universitat de Barcelona, Ignasi de Loiola, Marià Aguiló i Fuster, Juliana Morell, Josep Maria Trias i Peitx 9 1920 5 5
Binandlv (discussió contribucions registre) Lídia Armengol i Vila, Editorial Casal i Vall, Natàlia Solà i Salvà, Sergi Mas Balaguer, Antoni Morell i Mora 5 1833 7 7
Gerard Viader (discussió contribucions registre) Xot de Mindanao, Xot de Luzon de muntanya, Xot de Mindoro, Xot de Madagascar, Xot de Mayotte, Xot de les Comores, Xot d'Anjouan, Xot de Moheli, Xot de Bruce, Xot de Socotra, Xot oriental, Xot de les Seychelles, Otus madagascariensis, Xot de les Moluques, Xot elegant, Xot de Wetar, Xot de les Sula 25 19589 25 25
Gemmasbons (discussió contribucions registre) Jocs Florals 1 895 2 2


Participació amb l'etiqueta #1lib1ref a cada llengua
Anys anteriors: 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020 · 2021 · 2022


Coordinació

La campanya «1 bibliotecari, 1 referència» és un projecte conjunt de la Fundació Wikimedia1 librarian, 1 reference») i la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). A la Viquipèdia en català es realitza des de 2016 i és promoguda i coordinada per Amical Wikimedia.