Viquiprojecte:Càpsula del temps

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
EL CONCURS ANUAL GAMIFICAT 2020 DELS PROJECTES WIKIMEDIA EN CATALÀ

La càpsula del temps
L'inexorable pas del temps acumula esdeveniments arreu del món. A la Viquipèdia i als seus projectes germans, però, la càpsula del temps del coneixement lliure ha quedat atrotinada i ens cal ajuda per verificar-hi i reordenar-hi les efemèrides de la història. Et necessitem!
MODE TRADICIONAL
Qui dia passa, any empeny
La reparació més immediata de la càpsula del temps és millorar-hi les efemèrides relacionades amb el mes actual. Per exemple, maig, 23 de maig, segle v... Si la vostra edició hi té a veure, afegiu l'etiqueta #capsulatradicional al resum d'edició
MODE TEMÀTIC
Passar a la història
Cada dos mesos la càpsula necessita equilibrar-se en àmbits concrets. L'objectiu: omplir els articles d'efemèrides i de cronologies amb fets de la temàtica escollida. Si la vostra edició hi té a veure, afegiu l'etiqueta #capsulatema al resum d'edició.
Novetat La càpsula demana més efemèrides sobre educació!
MODE PROJECTES GERMANS
Savis amb savis, s'entenen
Cal interconnectar la càpsula de la Viquipèdia amb els seus nodes germans. Feu-ho afegint parèmies a Viquidites o contribuïu a les obres literàries de Viquitexts! Si la vostra edició és en aquests projectes, afegiu l'etiqueta #capsuladites o #capsulatexts al resum d'edició.
Novetat Passem a transcriure Rubió i Ors, Shakespeare i Cervantes en català!
MODE PASSATEMPS
Tornar la pilota a joc
Muntar una andròmina pot ser farragós. I si et diem que la pots arreglar amb edicions puntuals mentre hi jugues a Wikidata?
De què va això?

Imagina't una càpsula del temps que expliqués la història del món de manera sintètica i fos el punt d'entrada de molta més informació contextualitzada. I que aquesta càpsula fos en la teva llengua, disponible lliurement i que, a més a més, fos la màquina més consultada per aquest propòsit. Què faries si estigués mig espatllada? Hi ajudaries amb el teu tornavís per arreglar-la?

Doncs bé, un dels àmbits més crítics de la Viquipèdia i dels projectes germans Wikimedia en català són les efemèrides. Actualment, els articles contenen molts fets no referenciats o imprecisos, hi manquen esdeveniments destacats i algunes temàtiques estan força infrarrepresentades. En una etapa de la història en què la informació cal que sigui precisa i traçable, és crucial refer la qualitat d'aquestes entrades i millorar la porta d'entrada al projecte per resseguir el passat i saber d'on venim. Participeu del concurs anual 2020 dels projectes germans Wikimedia en català afegint-hi efemèrides referenciades i amb un nou format gamificat!


Com hi puc participar?

Hi pots participar de moltes maneres diferents! Principalment, aquest no és un concurs per crear noves entrades, sinó que el denominador comú és afegir efemèrides referenciades sobre contingut admissible a les pàgines de cronologies. A cadascun dels blocs de sobre hi ha més informació, però a grans trets:

 • Mode tradicional L'objectiu és millorar els articles de cada mes.
 • Mode temàtic Durant dos mesos hi haurà una temàtica proposada. L'objectiu és afegir tantes efemèrides relacionades amb aquest tema en qualsevol article sobre dies.
 • Mode projectes germans L'abast d'aquest viquiprojecte va més enllà de la Viquipèdia. Afegiu refranys, frases fetes, citacions cèlebres i altres parèmies a Viquidites sobre dies, mesos o personatges que celebrin un aniversari destacat, o col·laboreu a Viquitexts transcrivint-hi o validant-hi obres literàries de personatges que celebrin un aniversari notable.
 • Mode passatemps Jugueu amb els jocs disponibles de Wikidata.

Per als dos primers modes, el procediment de funcionament és el mateix:

  Afegiu un nou aniversari (i una referència!) en un article sobre efemèrides (p.ex, 23 de gener, dècada de 1970, 2002, ...) És important que referencieu la vostra afirmació.
  Al resum d'edició, afegiu-hi l'etiqueta #capsulatradicional, #capsulatema, #capsuladites o #capsulatexts segons el mode de competició al qual vulgueu puntuar. Pel que fa al mode passatemps, no cal que n'afegiu cap (recompte plenament automàtic).
  Deseu els canvis. Ja ho teniu, informació encapsulada i registrada!
  Compartiu la feina feta: si sou usuaris de xarxes socials, etiqueteu @Viquipedia i @AmicalWikimedia i ens en farem ressò.
  Repetiu tantes vegades com ho desitgeu, la càpsula té bona memòria disponible.


Informació addicional

  El concurs tindrà lloc des de les 00:00 UTC+1 del 6 de febrer fins a les 23:59h UTC+1 del 31 de desembre de 2020.
  Requisits
Només heu de disposar d'un compte d'usuari. Si no en teniu un, feu clic aquí. El procediment és senzill i gratuït.
  Cap efemèride sense bibliografia
Les normes de la Viquipèdia requereixen que totes les efemèrides segueixin un format i estiguin referenciades per bibliografia fiable. El contingut afegit que no respecti aquesta premissa no puntuarà.
  Puntuació

 • +1 punt per referència afegida (o per referència bibliogràfica afegida una efemèride existent) al mode tradicional
 • +1 punt per efemèride afegida (o per referència bibliogràfica afegida una efemèride existent) al mode temàtic
 • +2 punts, a Viquidites, per cita o dita afegida sobre el mes en concret, o sobre un personatge nascut o mort en aquell mes
 • +2 punts, a Viquitexts, per pàgina revisada d'una obra d'un autor nascut o mort aquell mes.
 • +0,5 punts, a Viquitexts, per pàgina validada d'una obra d'un autor nascut o mort aquell mes.
 • +0,25 punts, a Wikidata, per cada paràmetre introduït a qualsevol dels minijocs.

  Ajuda?
Necessiteu un cop de mà? No dubteu en deixar un missatge als següents dials asterisc!


Premis

Cada mode diferent té premis diferents:

 • Mode tradicional Al final de cada mes, el guanyador rebrà un lot de 3 llibres relacionats amb una efemèride del mes, i se sortejarà un llibre entre tots els que aquell mes hagin aconseguit 30 punts o més.
 • Mode temàtic Variarà segons el tema i serà el premi més llaminer! Estigueu atents a la subpàgina del mode temàtic per a cada bloc periòdic de contingut.
 • Mode projectes germans El guanyador (si té més de 50 punts) rebrà un llibre i un quadre emmarcat amb el passatge del llibre o citació que esculli l'usuari. S'atorgarà cada 3 mesos.
 • Mode passatemps Se sortejarà una samarreta dels projectes Wikimedia en català entre tots els usuaris amb més de 50 punts cada 2 mesos (no sempre la mateixa).

A més a més, al final de l'any s'atorgarà un premi exclusiu especial al guanyador amb més punts totals. La classificació global final es donarà a conèixer a la fi del concurs!


Coordinació

Aquest concurs està organitzat i coordinat per Amical Wikimedia. Està integrat en el programa marc de Suport a la Comunitat i també en el programa de Projectes Específics.