Viquiprojecte:CCCB/Mart

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mars Earth Comparison 2.jpg
Mart Logotip CCCB.png

De l'exposició al viquiprojecte: articles del Mirall Vermell   Iconografia Viquiprojecte Mart CCCB (6).svg
Benvinguts al Viquiprojecte Mart: el Mirall Vermell (#MartCCCB), que pren el nom de exposició que té lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona durant la primavera i l'estiu del 2021. Aquest repte pretén crear i millorar el màxim d'articles possibles a la Viquipèdia sobre els vincles amb el planeta vermell. Organitzat com a concurs, se celebra entre el 5 i el 18 d'abril de 2021.
Drecera:
VP:MART
Context

Des de les primeres civilitzacions, Mart ha estat mirall, metàfora i font d'inspiració dels humans. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona té en marxa l'exposició Mart, el mirall vermell, que aborda el vincle humà amb aquest planeta des de l'antiguitat fins als nostres dies. Ciència, art i literatura interactuen en un projecte expositiu, que coincideix en el temps amb l’arribada de tres missions espacials al Planeta Vermell. Indaga sobre la condició humana i el nostre futur com a espècie, la naturalesa última de l'univers que habitem i els relats històrics generats al voltant de Mart passant per la ciència, la recerca i l'impacte en la ficció. La mostra també obre espais de reflexió sobre què podem aprendre del Planeta Vermell, de la crisi climàtica i de la vida humana en un hipotètic planeta B.

Apropiant-nos d'aquesta idea i del rol del coneixement lliure i multilingüe en el futur de la humanitat, posem en marxa aquesta iniciativa d'edició per millorar la presència a la Viquipèdia en català de la influència del planeta vermell. S'inspira en viquiprojectes previs amb força èxit com el de l'exposició Making Àfrica o el bolcatge de centenars de ressenyes biogràfiques a la Viquipèdia gràcies a la llicència lliure compatible del CCCB.


Com hi participo?

Emojione BW 0031.svg  Crea o millora un article nou dels més de 230 proposats sobre Mart, la seva percepció humana o sobre el futur de l'espècie humana tant a la Terra com en altres planetes.
Emojione BW 0032.svg  Publica afegint l'etiqueta #MartCCCB al resum d'edició. No te n'oblidis: és imprescindible pel recompte de punts!
Emojione BW 0033.svg  Torna a editar tantes vegades com et vingui de gust excel·lint sobre un únic article o editant-ne de diferents!
Emojione BW 1F310.svg  Comparteix, si ho vols, la feina feta a les xarxes socials: etiqueta'ns als comptes @Viquipedia i @cececebe (Twitter) i @laviquipedia i @cccb_barcelona (Instagram) i ens en farem ressò.


Funcionament i requisits

Emojione BW 1F464.svg  Requisits
Només has de disposar d'un compte d'usuari. Si no en tens un, fes clic aquí: senzill i de franc!
Emojione BW 1F570.svg  Terminis
Des de les 00:00 UTC+2 del 5 d'abril fins a les 23:59h UTC+2 del 18 d'abril de 2021.
Emojione BW 1F516.svg  Puntuació

+1 punt per cada article creat (amb més de 3.000 caràcters i pel cap baix amb 3 referències ben fiables).
+0'5 punts per cada referència bibliogràfica provinent d'una font fiable afegida correctament, emprant el botó «Cita». Els punts es concediran a partir de la segona referència.
+1 punt per cada +1.000 caràcters de contingut que afegiu als 3.000 que ja es demanen com a mínim.

Emojione BW 0023.svg  Monitorització dels punts
No cal que us apunteu: només heu de desar les edicions amb l'etiqueta #MartCCCB al resum d'edició cada cop que modifiqueu un article! La llista de participants s'actualitzarà periòdicament de manera automàtica a través d'un bot no marcià. No te n'oblidis!

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)
Pregunta'ns si tens dubtes!
Premis del concurs

Emojione BW 1F947.svg  Guanyador — El participant amb més edicions rebrà com a obsequis el catàleg de l'exposició + el carnet anual Amics del CCCB.
Emojione BW 1F396.svg  Subcampions — El segon i tercer participants amb més punts seran obsequiats amb un catàleg de l'exposició.
Emojione BW 2663.svg  Sorteig — Entre la resta de participants que superin els 20 punts, se celebrarà un sorteig pel qual 10 rebran entrades per a visitar el CCCB.

Emojione BW 1F3AF.svg  Extra
Hi ha algunes entrades de les llistes següents que també puntuen pel Repte dels 10.000 articles bàsics. Si les trobeu i milloreu fins que superin els 16.000 octets amb bibliografia de rigor, acumulareu possibilitats d'optar als premis d'ambdós viquiprojectes!


Primer àmbit - Mart en el Cosmos Antic
Joachim Wtewael - Banquet of the Gods 008N10007 7NLLY.jpg
Iconografia Viquiprojecte Mart CCCB (4).svg


Segon àmbit - Ciència i ficció del Planeta Vermell
Universe science fiction 195411.jpg
Iconografia Viquiprojecte Mart CCCB (1).svg


Tercer àmbit - Mart en l'antropocè
Humans on Mars.jpg
Iconografia Viquiprojecte Mart CCCB (3).svg


Quart àmbit - Mirall viquipedista
Wikidata Map November 2017 Normal.png
Iconografia Viquiprojecte Mart CCCB (2).svg


Seguiment i recompte

La taula de participants s’executarà i actualitzarà automàticament cada dia amb un WikiRover, un bot automàtic operat per humans que explora les vostres edicions dins el concurs. Recordeu desar les vostres edicions amb l’etiqueta #MartCCCB al resum de modificacions perquè siguin detectables!

Participant Articles Nombre d'edicions Octets totals referències Puntuació
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Mary Ann Moore-Bentley, Hélène Smith, Astronomia a Mart, Fatoumata Kébé, Stickney (cràter), Limtoc, The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars 71 106835 109 159
Arnau Boix (discussió contribucions registre) 0 0 0 0
Kippelboy (discussió contribucions registre) Marie-Anne de Roumier-Robert, Hipòtesi del zoològic, Pedro Paulet, Eugène Turpin, Eugène Antoniadi, Nergal, Gerard Valck, Cacciaguida, Paradís (La Divina Comèdia), Space Patrol, Sistema solar a la ficció 37 28807 39 43
Barcelona (discussió contribucions registre) Mart (mitologia), Deimos (satèl·lit), Nergal, Poema èpic 4 5302 1 3
Medol (discussió contribucions registre) Revista Branca, Astrolingüística, Mangala 6 7626 9 12
Mbosch (discussió contribucions registre) Planet Stories, Mars Attacks!, Carl Sagan, Cosmos: Un viatge personal, Aigua a Mart 75 119399 180 206,5
Ivan bea (discussió contribucions registre) Meteorit KG 002, Ray Bradbury, Norman Saunders, Terra Sirenum, Valles Marineris, Deimos (satèl·lit), Garrett P. Serviss, Clima de Mart, Pulp (literatura) 26 18146 26 27,5
Townie (discussió contribucions registre) Analog Science Fiction and Fact 3 5463 2 5,5
Sguastevi (discussió contribucions registre) Auqakuh Vallis, Giacomo F. Maraldi, Patrick Bokanowski, Manuela de Laborde, Jodie Mack, Elisa McCausland, Maria Elise Allman Marchant, Harmakis Vallis, Mangala, Barsoom 37 145871 122 201,5
Vallue (discussió contribucions registre) Hipòtesi del zoològic, Història de l'observació de Mart, Història de la ciència-ficció 38 243585 270 375,5
Esperit teatral (discussió contribucions registre) Aelita, Mars Attacks!, Paco Baena Palma, William Derham, John Clute 23 35230 58 61,5
Davidmasp (discussió contribucions registre) MELiSSA (Agència Espacial Europea) 1 1624 4 2,5
Manlleus (discussió contribucions registre) Mars Exploration Rover, Història de l'observació de Mart, Almagest, Athanasius Kircher, Cosmovisió, Dimos, Programa Viking, Programa Mariner, William Huggins, Tycho Brahe, Geografia de Mart, Wernher von Braun, Olympus Mons, Stan Brakhage, Contaminació interplanetària, Astrobiologia 66 165172 109 212
Bellatxao (discussió contribucions registre) Alice Ilgenfritz Jones, Ella Robinson Merchant, Barsoom 9 3175 5 4
Bsckr (discussió contribucions registre) Cactoblastis cactorum 1 30296 18 38,5
Lks.poch (discussió contribucions registre) Manuela de Laborde, Clive Oppenheimer, Corinne i Arthur Cantrill, Desert d'Atacama, Piotr Kropotkin, Contaminació, Òrbita de Mart, Geologia de Mart, Sòl de Mart, Casquets polars de Mart 22 191414 133 253
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Atena 5 4126 13 10
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Edgar Rice Burroughs 4 16279 9 20


Més informació
Logotip CCCB.png

Aquest viquiprojecte està coorganitzat entre el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i diversos viquipedistes de la comunitat en català. Forma part d'una col·laboració contínua d'alliberament de continguts i de contextualització de l'activitat cultural a l'enciclopèdia lliure.