Vés al contingut

Viquiprojecte:Col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya


Propòsit o proposta incial[modifica]

El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya ha contactat amb la Viquipèdia per un projecte que està començant a dissenyar.

Amb motiu de la celebració del Dia d'Internet el 17 de maig, han pensat iniciar una campanya de difusió de la Viquipèdia en català mitjançant una crida a la participació activa de la comunitat educativa en llengua catalana per tal de superar els 100.000 articles durant el termini de temps que es cregui possible, a mode de repte.

Abans d'engegar l'activitat consideren molt important recollir, d'una banda, el parer dels qui participen activament en l'elaboració de l'enciclopèdia pel que fa a les possibilitats d'una iniciativa d'aquestes característiques i , de l'altra, conèixer els aspectes tècnics per tal d'evitar incidències.

És per tot això que volen demanar de posar-se en contacte amb d'altres viquipedistes actius per tal de trobar-se a la seu de la Conselleria d'Educació, a Barcelona, en una data a fixar en les dues properes setmanes. Les despeses correrien a càrrec del departament.

Estan interessats a tenir una trobada amb un màxim de tres viquipedistes a la seu del Departament a Barcelona per tal de recollir informació, idees i suggeriments. Proposen el proper divendres, dia 27 d'abril a les 12h. En cas que fos massa precipitat, ho endarreririen al dimecres 2 de maig a la mateixa hora.

Proposta per al 17 de maig del 2007[modifica]

La Marató Viquipèdia és una proposta del Departament d’Educació adreçada als centres de primària i secundària amb motiu del Dia d’Internet, el 17 de maig.

La Marató Viquipèdia tracta de presentar, en forma de repte, la superació d’una marca en el nombre d’articles escrits en català.

Objectius[modifica]

 • Promoure l’ús d’Internet als centres educatius.
 • Donar a conèixer als alumnes l’enciclopèdia Viquipèdia en català.
 • Conèixer la dimensió col·laborativa d’aquest projecte d’abast internacional.
 • Participar-hi activament mitjançant la millora o la creació d’articles nous.
 • Superar els 100.000 articles en llengua catalana de la Viquipèdia.

Adreçat a[modifica]

 • Educació primària
 • ESO
 • Batxillerat
 • Cicles Formatius
 • Formació d'Adults

Promoció de la proposta[modifica]

Es realitzarà la primera crida mitjançant els canals d’informació electrònics del Departament d’Educació: la web de la XTEC, el Butlletic i, a través del gabinet de premsa, als mitjans de comunicació.

Aquesta crida vindrà formulada en forma de repte de superació d’un rècord, semblant al que es realitza per a la Marató de TV3.

La proposta vindrà acompanyada per una guia per al professorat per tal de donar orientacions didàctiques per a la realització de l’activitat.

Durant el període de durada de l’activitat, s'aniran donant periòdicament consignes per animar l'activitat i es podrà visualitzar l’increment d’entrades noves a la Viquipèdia en relació amb la situació anterior.

Resum de la trobada viquipedista. 27 d'abril de 2007[modifica]

El divendres 27 d’abril va tenir lloc una trobada entre representants del Departament d’Educació i quatre administradors de la Viquipèdia amb l’objectiu d’intercanviar punts de vista entorn al desenvolupament del projecte de llançament d’una crida a la col·laboració adreçada a la comunitat educativa.

Malgrat que la fita i la crida inicial tracta d’arribar als 100.00 articles, el que queda clar és que es promourà l’increment de col·laboradors interessats a participar de forma continuada i vetllar més per la qualitat i el rigor dels articles que únicament per la quantitat en moments puntuals. Els objectius de la campanya són: difondre la Viquipèdia, promoure les formes de col·laboració i participació col·lectives així com el seu ús educatiu i contribuir a incrementar la presència del Català a la xarxa.

Entre els diversos temes tractats, destaquem els que es van aclarir i consensuar:

 • La campanya Viquiprojecte s'iniciarà el 17 de maig i tindrà una durada fins a finals del 2007.

Documentació de la campanya[modifica]

 • Tota la documentació relativa a la campanya (difusió, guia de generació de continguts, etc.) es publicarà prèviament a l’espai del viquiprojecte.

Documentació General --Xavier 08:56, 3 maig 2007 (CEST)

Projecte --Irene Pelegrí 14:17, 9 maig 2007 (CEST)

Propostes de desenvolupament de continguts[modifica]

 • Per facilitar l’aproximació a la Viquipèdia es recomana començar per la traducció d’articles d’altres Viquipèdies de llengües curriculars com ara la castellana, l’anglesa, la francesa, etc. En aquest sentit, es podria aprofitar la llista de peticions de traducció d’articles (a verificar). Això facilitaria la incorporació de la guia d’estil, de la redacció, etc.
 • El professor actuarà en tot moment com a validador dels continguts generats pels alumnes abans de ser publicats. En aquest sentit el Departament facilitarà una documentació per a aquesta tasca en format de Guia ràpida.
 • Es posa l’èmfasi en el fet que la Viquipèdia és una enciclopèdia generalista, no exclusivament educativa. El Departament d'Educació vetllarà per divulgar aquest enfocament.
 • S’informarà dels aspectes legals per tal d’evitar vulneracions de la propietat intel·lectual. Per evitar aquestes vulneracions, es recomanarà que es facin traduccions al català, d'articles de la Wikipedia en altres llengües. Es vetllarà per tal que les imatges que s'incloguin estiguin sota llicència Creative Commons.
 • Per tal de facilitar les tasques de revisió i identificació dels nous continguts, s’acorda que s’identificaran mitjançant una “plantilla” específica. *El procés de registre no serà obligatori, però es promourà informant dels avantatges que pot tenir el fet d’estar registrat.
 • S’incentivarà la territorialitat dels nous continguts sempre que sigui possible, en especial pel que fa al material fotogràfic.

Qüestions tècniques[modifica]

 • La unitat d’arquitectura tecnològica del Departament es coordinarà amb els administradors de la Viquipèdia amb la finalitat de corregir situacions que perjudiquin el bon desenvolupament de la participació de la comunitat educativa.

Propostes per a la continuïtat del projecte[modifica]

 • S'apunta la possibilitat de publicació d’una versió estàtica de la Viquipedia en CD una vegada s’hagi assolit la fita dels 100.000 articles.


Participants[modifica]

Gent disposada a anar aquest encontre amb el departament d'Educació. Convindria que els participants tinguessin activada la capacitat de rebre missatges per correu electrònic per a un millor contacte:

 1. Llull · (vostè dirà) 15:25, 18 abr 2007 (CEST)
 2. Lohen11 15:29, 18 abr 2007 (CEST). Disponibilitat per assistir aquest dia-hora.
 3. amador 10:11, 20 abr 2007 (CEST). divendres a les 12, SI que puc. Disponibilitat per assistir-hi, pendent de concretar dia-hora. Tinc les mateixes inquietuts que manifesta barcelona i precisament per això crec convenient escoltar en primera persona la proposta i com ens organitzarem per "encarrilar" els potencials nous usuaris i continguts. No vull prejutjar, si be s'ha de ser realista del que a tots ens ha costat "agafar estil" de treball cooperatiu en la VP.
 4. Jordi Coll Costa 15:27, 18 abr 2007 (CEST) A mi em va bé. On quedem? Jordi Coll Costa 10:24, 25 abr 2007 (CEST)
 5. KRLS 15:31, 18 abr 2007 (CEST)
 6. Pau Cabot · Discussió 19:50, 18 abr 2007 (CEST) Jo ho tenc una mica malament per venir de Mallorca aquest dia que proposau ;) però seguesc disposat a col·laborar i a aportar la meva experiència en un projecte similar: http://ceppalma.net/wiki/index.php/ADV. Pau Cabot · Discussió 09:38, 25 abr 2007 (CEST)
 7. --barcelona 22:24, 18 abr 2007 (CEST) però jo tinc objeccions sobre com implicar a la comunitat educativa... o tindrem un munt d'articles que ens faran enfadar perquè no segueixen les normes. No sabeu la que es va liar entre els professors per l'article webquest
 8. --Pere prlpz 01:21, 19 abr 2007 (CEST) No tinc gens clar que pugui venir, per qüestions de temps i feina, però faré el que pugui Ho tinc molt negre per venir. Si pogués ja avisaria.--Pere prlpz 16:08, 25 abr 2007 (CEST) Donat que sembla que hi ha problemes si som més de tres, renuncio a venir encara que pugui, per deixar lloc.--Pere prlpz 20:36, 25 abr 2007 (CEST)
 9. --Enric 01:29, 19 abr 2007 (CEST) Si no coincideix amb les hores de feina, segurament hi podré anar. Cap dia laborable hi puc anar al migdia, ni en somnis. Com a molt, a partir de les cinc de la tarda, i això plegant abans.


He tramés un mail amb les dades d'un punt de trobada per anar a la reunió a aquells que ja heu confirmat la disponibilitat. Si algú no l'ha rebut o s'apunta a partir d'ara, podeu enviar-me un mail i us informaré. M'ha semblat que el punt de trobada era millor no publicar-ho a la pàgina.--amador 15:55, 25 abr 2007 (CEST)


 • Xavier Belanche: 12:49, 26 abr 2007 (CEST) Durant el dia d'avui hauríem de tenir confirmació sobre l'assistència a la reunió de demà divendres 27 a les 12h i conèixer els noms de les persones que vindran per raons organitzatives. Si necessiteu més informació, demaneu-la.

Resum discussió[modifica]

Dubtes[modifica]

 • Podrem editar els articles a la vegada que els alumnes? Això pot impedir avaluar la feina als professors?
 • Quina implicació tindran els professors?
 • A quants alumnes va dirigit el projecte? Serà obligatori?
 • Quina és la durada de l'activitat?
 • Hi ha manera d'estimar la participació?
 • De quina manera es valoraran les aportacions dels alumnes? Es podrien crear estadístiques d'activitat personalitzades pel projecte?

Preocupacions[modifica]

 • No disminuir la qualitat.

Xavier Belanche: 13:05, 26 abr 2007 (CEST) Es vetllarà en tot moment mitjançant diferents actuacions per la qualitat dels articles.

 • Cal que la col·laboració no desvirtuï el fet de què la Viquipèdia és del català, no de Catalunya.

Xavier Belanche:13:05, 26 abr 2007 (CEST) això queda clar.

 • Cal evitar qualsevol promoció a la pèrdua de neutralitat en el contingut.

Xavier Belanche: 13:05, 26 abr 2007 (CEST) això queda clar.

 • No hi haurà cap compromís de propaganda per part de la Viquipèdia. La Viquipèdia és independent i no s'ha de percebre com a lligada a cap entitat externa.

Xavier Belanche: 13:05, 26 abr 2007 (CEST) tota la promoció de l'activitat anirà a càrrec del Departament d'Educació.

Suggeriments[modifica]

 • Preparar plantilla similar a {{inacabat}} que identifiqui un article començat per un usuari d'aquest projecte i amb el que tindria un cert període de "gràcia".
 • Agilitzar el manteniment i els controls de qualitat.
 • Aprofitar el projecte per millorar i ampliar els articles existents (amb plantilla esborrany).
 • Suggerir uns blocs d'activitats concrets (per exemple utilitzant les Pàgines demanades o Plantilla:Nomenclàtor).
 • Identificar al col·lectiu que participa de forma clara (plantilla o nom d'usuari o centre...).
 • Crear una guia ràpida d'ús de la VP, llocs específics a la Taverna.
 • Crear una guia per al professor.
 • Crear pàgina d'acollida o d'introducció per professors i per alumnes.

Es podrien tenir en compte suggeriments com els de barcelona

Apostes[modifica]

Ja no podeu apostar a quin dia creieu que la Marató Viquipèdia aplegarà el repte a l'article número 100.000 perquè les apostes ja són tancades des que es van superar els 90.000 articles, però podeu esperar a veure qui i quan guanya o apostar per les fites següents.

Vegeu també[modifica]


Pàgines del projecte Col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya
Drecera:
VP:CDE
Projecte · Benvinguda · Documentació · Articles nous · Millora d'articles · Guia pel professorat · Experiències · Plantilles · Viquipedistes
Porta d'entrada