Viquiprojecte:Corpus de València

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte: Corpus de València

Viquimarató, Wikitakes i Wiki Loves Corpus


Este viquiprojecte es realitza amb motiu de l'exposició temporal de L'ETNO: Espill de festa. El Corpus. L'objectiu és millorar els continguts sobre la festa de El Corpus de la ciutat de València a la Viquipèdia i els seus projectes germans a través de diferents activitats. Este viquiprojecte es realitza en col·laboració entre L'ETNO, la Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Amical Wikimedia i Wikimedia España.









Introducció[modifica]

Plantilla:Infotaula esdevenimentViquiprojecte:Corpus Christi de València
Imatge
La Moma
TipusViquimarató i altres activitats (Wiki Takes i pujar fotos a Commons)
Durada2022
TemaFesta del Corpus Christi de València
OrganitzadorMuseu Valencià d'Etnologia
Amical Wikimedia
Wikimedia España
Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València
CausaPosar en valor i visibilitzar la Festa Grossa del nostre Cap i Casal

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, inaugura en el mes de juliol de 2022 l'exposició: Espill de festa. El Corpus. Amb este motiu, i malgrat que l'exposició temporal té una temàtica i un context geogràfic molt més ample, s'obri este viquiprojecte per a millorar el coneixement lliure sobre la festa del Corpus Christi de la ciutat de València. Este projecte, paral·lel a l'exposició temporal, es desenvoluparà en col·laboració entre L'ETNO, la Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Amical Wikimedia i Wikimedia Espanya.

La festa del Corpus Christi de València és una de les festes religioses més antigues de la ciutat, datant-se al segle XIV la primera vegada que es va dur a terme. És una de les festes més espectaculars de la ciutat, i durant molt de temps va ser considerada la festa principal de la capital, l'anomenada Festa Grossa, i malgrat estar catalogada i declarada Bé d'Interès Cultural per part de la Generalitat Valenciana des del any 2005, continua sent una de les grans riqueses festives desconegudes.

Este és un viquiprojecte de llarga durada, durant el qual es pretén editar i pujar arxius gràfics per donar cobertura a aquesta festivitat de data variable.

Dintre dels actes que es duran a terme en aquest viquiprojecte poden destacar:

  • Wiki Takes Corpus de València. Cap de setmana del 17-19 de juny.
  • Viquimarató d'edició, el dia 18 de juliol, coincidint amb l'exposició temporal: Espill de festa. El Corpus. Per tindre més informació d'aquesta activitat fes click ací

L'exposició Espill de festa. El Corpus[modifica]

Es va inaugurar el dia 14 de juliol de 2022 a L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia. Està comissariada per Pilar Payà, conservadora de L'ETNO, i Xavier Rausell, indumentarista, ha estat dissenyada per Aureli Doménech i és una producció pròpia de L'ETNO.[1]

El seu àmbit geogràfic no és únicament la ciutat de València encara que esta és la màxima expressió que va brillar com un espill al qual miraren altres poblacions valencianes. L'exposició acosta al visitant al Corpus aprofita per a mostrar part de la col·lecció que L'ETNO conserva del Fons de Casa Insa, que llogava els vestits de la festa no només a la ciutat de València, sinó també a moltes altres poblacions valencianes.[2]

L'exposició es presenta amb un documental a l'entrada i després s'estructura en cinc parts que parlen dels elements de la festa, del territori valencià, de vestir la festa, destacant la importància de les roberies i principalment Casa Insa, de les transformacions de la festa i la importància de l'associacionisme. Tanca reflexionant sobre el futur de la festa.[3]

Estarà oberta fins al 13 de novembre de 2022.[4]

Wiki Takes Corpus de València[modifica]

Una Wiki Takes és una trobada que té com a objectiu fotografiar un espai geogràfic o un esdeveniment per a després alliberar les imatges a Wikimedia Commons. Este projecte germà de la Viquipèdia alimenta d'imatges i recursos audiovisuals l'enciclopèdia lliure. En el cas de El Corpus de València hi ha mancança de molts recursos gràfics que parlen de la festa, tenim l'objectiu de documentar tots els elements i manifestacions festives.

On i quan[modifica]

En este cas, per motius pràctics, el wiki Takes està centrat a la festa de la ciutat de València, i es desenvoluparà al llarg de totes les celebracions entre els dies 17 i 19 de juny.

Dintre tots els actes que es realitzen al llarg de la setmana del diumenge de Corpus i la seva huitava, ens centrarem en part dels actes que es realitzen divendres, dissabte i diumenge de Corpus a la ciutat de València.

Enguany hi han canvis respecte a altres anys pel que fa a la participació de totes les roques en l'exposició als carrers i a la participació a la processó. Actualment la Casa de les Roques es troba en procés de restauració, algunes roques estan guardades a l'Estació del Nord i d'altres protegides dins la Casa de les Roques i no podran eixir com fan habitualment. Només quatre roques seran traslladades.[5]

Agenda d'actes pels participants[modifica]

Divendres 17 de juny[modifica]

Els horaris són els oficials que indiquen el començament dels actes. Es recomanable estar mitja hora abans.

9.00 h Casa de les Roques per fotografiar el trasllat de les quatre Roques que eixen enguay a les Alberedetes de Serrans.

10.00 h Entrega de pomells a les institucions per a convidar-les a participar en la festivitat.

20.00 h Alberedetes de Serrans per fotografiar el trasllat de les roques a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades.

20.00 h Estació del Nord per fotografiar el trasllat de les figures a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades.

23.00 h Plaça del Dramaturg Faust Hernández Casajuana, fotografiar la Nit d’albades i danses fins al Palau Arquebisbal, per la plaça del Carme i els carrers

Roters, Serrans i Cavallers, i plaça de la Mare de Déu.

Dissabte 18 de juny[modifica]

Els horaris són els oficials que indiquen el començament dels actes. Es recomanable estar mitja hora abans.

17.30 h A la plaça de la Mare de Déu, representació del Misteri de sant Cristòfol i el Misteri d’Adam i Eva a càrrec dels alumnes del col·legi diocesà Santiago Apóstol de València.

19.00 h A la plaça de la Mare de Déu, concert del Grup de Dolçainers i Tabaleters El Cudol, en homenatge a Manolo Guallart.

23.00 h A la plaça de la Mare de Déu, concert de la Banda Municipal de València, dirigida per Rafael Sanz Espert.

24.00 h Nit de Festa, passacarrer amb banda de música pel recorregut invers de la processó i entrega dels premis de balcons adornats.

Diumenge 19 de juny[modifica]

Els horaris són els oficials que indiquen el començament dels actes. Es recomanable estar mitja hora abans.

De 9 a 9.30 h Repic de campanes des de la torre del Micalet.

10:00 h Eixida dels Gegants de la Casa de les Roques capa la plaça de Manises.

10:00 h - 11:00 h Les Danses i les dansetes es vesteixen a la Casa de les Roques i eixiran a la porta a ballar.

10.30 h A la Seu, missa de pontifical.

12.00 h Cavalcada del Convit amb invitació a la festa pel capellà de les roques, exhibició de les danses del Corpus i comparsa de la Degolla.

Recorregut: plaça de Manises, Cavallers, plaça de la Mare de Déu, Micalet, plaça de la Reina, Cabillers, Avellanes i plaça de l’Almoina.

De 12.00 a 12.30 h S’efectuaran els voltejos de campanes corresponents a la festivitat del Corpus des del Micalet.

14:30 h Dinar de germanor de tots els participants. Cafetería del Museu Valencià d'Etnologia

16.30 h Pas de les roques.

Recorregut de les roques: Cavallers, Tossal, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, Lluís Vives, Mar, Avellanes i pujada al Palau. Tornaran a la Casa de les

Roques per Avellanes, Mar, General Tovar, Tetuan, Temple, Pintor López, Comte de Trènor i plaça dels Furs.

17.15 h Eixida dels carros de murta.

17.30 h Eixida dels gegants i de les danses dels nanos, la magrana i la Moma.

19.00 h Processó amb l’itinerari següent: eixida de la Seu per la porta dels Apòstols, plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina, Sant Vicent, Lluís Vives, Mar, Avellanes, Palau, plaça de l’Almoina i entrada a la Catedral.

De 19.00 h a 21.00 h Volteig de campanes des del Micalet.

Inscripció[modifica]

Com que l'activitat es realitza en grup, cal estar apuntat i a més hi ha un límit de places. En total són 10 persones les quen hi poden participar.Si vols ser un d'ells apuntat ací:

  1. 19Tarrestnom65
  2. B25es
  3. Dorieo
  4. Bgasco
  5. Rafesmar
  6. Ponscor
  7. TaronjaSatsuma
  8. Millars
  9. Monsterapiña
  10. Bfuster
  11. Juboufer

Llista dels objectius que cal fotografiar al Wiki Takes Corpus de València.[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Corpus de València (en general) Corpus Christi solemnity in València d:Q8961608
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Pomells Pomells del Corpus Christi de València d:Q112650997
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Casa de les Roques Casa de les Roques d:Q11680581
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Concurs d'aparadors, balcons i façanes engalanades Street decorations of Corpus Christi in Valencia
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Certamen Internacional d'Art Floral Ciutat de València 2022 Certamen Internacional d'Art Floral Ciutat de València 2022 d:Q112653613
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Cavalcada del Convit Cavalcada del Convit in València d:Q5737794
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Processó del Corpus de València Processó del Corpus de València d:Q112655186
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Capellà de les Roques Capellà de les Roques a la Cavalcada del Convit, València d:Q112655304
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Els cinc elements al·leegòrics (les tres àguiles juntes en fan un)[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Àguiles del Corpus Àguiles del Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Àguila Gran del Corpus Àguila Gran del Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Àguiles Menudes del Corpus Àguiles menudes del Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Tarasca Tarasca de la Festa del Corpus de València Q112651010
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Cuca Fera de Santa Margalida Cuca Fera de Santa Margalida d:Q112650300
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Drac de Sant Jordi Drac de Sant Jordi, Corpus de València d:Q112649673
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Barca de Sant Nicolau Barca de Sant Nicolau, València d:Q112650834
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Roques del Corpus[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Roques del Corpus de València Roques del Corpus de València d:Q111358729
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca Diablera Roca Diablera d:Q112613968
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de Sant Miquel Roca de Sant Miquel d:Q112623442
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de la Puríssima Roca de la Puríssima d:Q112649160
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de la Santíssima Trinitat Roca de la Santíssima Trinitat d:Q112623498
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de la Fama Roca de la Fama d:Q112651069
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca del Patriarca Roca del Patriarca d:Q112652492
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de la Fe Roca de la Fe d:Q112623393
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de Sant Vicent Roca de Sant Vicent Q112623633
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca València Roca València d:Q112615471
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca de la Mare de Déu dels Desemparats Roca de la Mare de Déu dels Desemparats d:Q112650908
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Roca del Sant Calze Roca del Sant Calze d:Q112649336
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Personatges de l'Antic Testament[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Sant Miquel amb dues ànimes Sant Miquel amb dues ànimes, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Noè (Agüelo Colomet) Noè o Agüelo Colomet, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Abraham i Isaac Abraham and Isaac in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Melquisedec Melchizedek in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Escala de Jacob Escala de Jacob, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Jacob i els seus dotze fills (els Blancs) Jacob i els seus dotze fills, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Moisès i Aaron Moses and Aaron in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
La Serp de Bronze La Serp de Bronze, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Levites Els Levites, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Arca de l'Aliança Ark of the Covenant in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Set Àngels (Àngels Bobos) Els Set Àngels Bobos, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Altar del Sacrifici Altar del Sacrifici, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Exploradors de la Terra Promesa (Gedeó i Caleb) Exploradors de la Terra Promesa, Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Portadors Israelites carrying grapes of Canaan in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Josuè (qui parà el Sol) Joshua in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Samsó Samson in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Saül Saul in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
David i els músics cecs d'Israel David i els músics cecs d'Israel, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Salomó i la Reina de Sabà Salomó i la Reina de Sabà, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Reina de Sabà Reina de Sabà al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Elies amb l'àngel i Jezabel Elies amb l'àngel i Jezabel, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Quatre Profetes Majors (Jeremies, Isaïes, Ezequiel i Daniel) Els Quatre Profetes Majors, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Jeremies Jeremiah in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Isaïes Isaiah in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Ezequiel Ezekiel in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Daniel Daniel in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Les Comares Les Comares, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Profetes Menors (són 12) Els Dotze Profetes Menors, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Tobies Tobias in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Rafael Archangel Raphael in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Representació Cívica[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Gremi de Sucrers Gremi de Sucrers al Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Àngel Custodi de la Ciutat de València Àngel Custodi al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Heralds amb les Armes de Ciutat de València Heralds amb les Armes de Ciutat al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Clarins i Timbals de la Ciutat Clarins i Timbals de la Ciutat al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Senyera de la Ciutat de València Senyera de la Ciutat al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Banda de Música Municipal de València Banda de Música Municipal al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Personatges del Nou Testament[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Simeó i la profetisa Anna Simeó i la profetisa Anna, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Joan Baptista (xiquet amb corder i estendard amb la llegenda “Agnus Dei”) Saint John the Baptist in Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Dotze Apòstols Twelve apostles in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Quatre Evangelistes Four evangelists in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Joan Evangelista Saint John the Evangelist in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Lluc Saint Luke the Evangelist in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Marc Saint Mark in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Mateu Saint Matthew in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Representació de les parròquies del Centre Històric de València: Sant Miquel i Sant Sebastià, Sant Valer i Sant Vicent, la Santíssima Creu, la Mare de Déu del Pilar, Santa Mònica, Sant Nicolau, Sant Esteve, Sant Tomàs Apòstol, Sant Joan del Mercat, Sant Agustí, Sant Andreu, Sant Martí, i Sant Joan i Sant Vicent. Representació de les parròquies del Centre Històric al Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Gremi de Forners (identificat per l’estendard amb la seua patrona, la Mare de Déu de la Mercé, a l’extrem del pal) Gremi de Forners al Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Gremi de Sastres i Modistes (identificat per l’estendard amb el seu patró, sant Vicent Màrtir, a l’extrem del pal) Gremi de Sastres i Modistes al Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Els Misteris[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Misteri del Rei Herodes (la Degolla) Misteri del Rei Herodes, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Poalà Poalà, Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Misteri de Sant Cristòfol i els Pelegrins Misteri de Sant Cristòfol i els Pelegrins, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Cristòfol (figura) Figura de Sant Cristòfol del Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Misteri d'Adam i Eva Misteri d'Adam i Eva, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Sants Eucarístics[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Sant Nicolau i la Barca Sant Nicolau i la Barca, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Santa Margalida i la Cuca Fera Santa Margalida i la Cuca Fera, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Sant Jordi i el Drac Sant Jordi i el Drac, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Santa Marta i la Tarasca Santa Marta i la Tarasca, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Santa Maria Egipciaca Mary of Egypt in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Beata Josefa de Santa Inés de Benigànim Josepa de Santa Agnès in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Campanes[modifica]

Element enregistrat categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Àudios de les campanes Audio files of bells in Corpus of Valencia
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Vídeos de les campanes Videos of bells in Corpus of Valencia
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Miscel·lània[modifica]

Element a fotografiar categoria a commons Descripció Article on es podria utilitzar Comentari Puja des d'ací
Associacions i institucions cíviques i religioses (són diverses: Col·legi Imperial dels Xiquets de Sant Vicent Ferrer, Capitulars de la Col·legiata de Sant Bertomeu, Cos de Bombers, Seguidors de de la Verge dels Desemparats ...) Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Convidats militars i civils (Jurats de Sant Vicent, Junta Central Vicentina Reial Mestrança, ordes militars i hospitalaris, i noblesa) Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Jurats de Sant Vicent Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Junta Central Vicentina Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Ordes religioses Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Tintinacle (campanar portàtil) Tintinnabulum in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Umbel·la (para-sol o pavelló daurat i roig) Umbel·la in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Senyors Capitulars (capítol metropolità conformat per la corporació de canonges de la Seu, revestits cerimonialment, amb capa i ciri a la mà) Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Ministre Macer de la Seu ("Pertiguer") Ministre Pertiguer de la Seu al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Gosser de la Seu Gosser de la Seu in Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Encensers Encensers al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Custòdia del Santíssim Sagrament flanquejada per fadrins i portada per preveres Custòdia del Santíssim Sagrament al Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Arquebisbe de València Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Bisbes auxiliars de València Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Autoritats civils i militars Corpus Christi solemnity in València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Banda militar Military squad at Processó del Corpus 2022
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Piquet militar Military squad at Processó del Corpus 2022
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Cavallets Cavallets del Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Rotllo del Corpus Rotllo del Corpus
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Vestit de la Moma Dress of the Moma d:Q50216100
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Arquets Dansa dels Arquets, Corpus de València d:Q112660162
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Turcs Dansa dels Turcs, Corpus de València d:Q112660220
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Pastorets Dansa dels Pastorets, Corpus de València d:Q112660352
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa de les Vetes Dansa de les Vetes d:Q112660936
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Llauradors Dansa dels Llauradors del Corpus de València d:Q112660948
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Cavallets Dansa dels Cavallets, Corpus de València d:Q112660969
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Cirialots Cirialots, Corpus Christi de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa de la Magrana Dansa de la Magrana, Corpus Christi de València d:Q112659180
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa dels Nanos Dansa dels Nanos, Corpus Christi de València d:Q20105562
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Caps dels Nanos Heads of the Nanos of València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Dansa de la Moma Dansa de la Moma, Corpus Christi de València d:Q11916602
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
La Moma (personatge) La Moma
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Els Momos Momos, Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Gegants Gegants del Corpus de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
L'Enramà del Corpus de València L'Enramà, Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Carros de Murta del Corpus de València Carros de Murta del Corpus de València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Com hem fet el Wiki Takes Making of Wiki Takes Corpus Christi de València
sensemarc
sensemarc
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Concurs fotogràfic - Wiki Loves Corpus[modifica]

Plantilla:Infotaula esdevenimentWiki Loves Corpus
TipusConcurs fotogràfic
DuradaDel 13 de juny fins les 23:59 del 13 de juliol
(30 dies)
TemaCorpus Christi al País Valencià
OrganitzadorAmical Wikimedia, Wikimedia Espanya, L'ETNO, Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València
Participant
obert a tothom
CausaFesta del Corpus Christi

Totes les fotografies realitzades al Wiki Takes Corpus de València entraran directament al concurs Wiki Loves Corpus, però este concurs també estarà obert a totes les celebracions de la festa del Corpus que es celebren al País Valencià per a promoure que els no participants de Wiki Takes pugen també les fotos que hagen fet durant els dies de festa.

Wikimedia Commons és un repositori de contingut multimèdia lliure incloent imatges, àudio i vídeo. Els arxius que els usuaris inclouen poden fer-se servir en altres projectes de la Fundació Wikimedia i arreu, sempre que es compleixin les llicències corresponents. La presència de fotografia sobre la festa del Corpus de València és molt baixa i es necessiten imatges per a poder documentar els articles i els elements de Wikidata que es creen o milloren amb este projecte.

A qui va dirigit?[modifica]

Tant a persones individuals com a institucions que vulguem compartir el seus arxius fotogràfics sempre i quan siguen els titulars del copyright dels mateixos.

Com funciona?[modifica]

Què cal fer per a pujar fitxers:

1 - En primer lloc, cal estar registrat als projectes wikimedia.

2- En segon lloc, per a entrar en el concurs, caldrà que les fotografies es pugen a Wikimedia Commons.Recordeu que a Wikimedia Commons sols acceptem fitxers lliures. Ací teniu més informació.

3- Per a pujar els fitxers cal utilitzar

Lloc de la fotografia categoria a commons Puja des d'ací
València (ciutat) Corpus Christi solemnity in València
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image
Altres llocs de la Comunitat Valenciana Corpus Christi solemnity in the Land of Valencia
Clica ací per a carregar la teua image
Clica ací per a carregar la teua image

Si teniu dubte podeu contactar amb la Biblioteca de L'ETNO biblioteca.etnologia@dival.es

Quan?[modifica]

El periode de pujada serà del 17 de juny al 17 de juliol de 2022.

Premis[modifica]

Es premiaran les tres millors fotos que entren al concurs fotogràfic. El premi consistirà en una visita guiada a les coleccions de L'ETNO on s'incloú la col·lecció d'indumentària de Casa Insa, als magatzems de Bétera.

Jurat[modifica]

Per determinar

Referències[modifica]

  1. «L´ETNO ES VESTIX DE LA FESTA DEL CORPUS – Cartelera Turia» (en castellà), 14-07-2022. [Consulta: 15 juliol 2022].
  2. 20minutos. «Los seis siglos de historia del Corpus de València como "espejo a imitar" desembarcan en L'ETNO» (en castellà), 14-07-2022. [Consulta: 15 juliol 2022].
  3. «L'ETNO es vesteix de la festa del Corpus a través d'una exposició», 14-07-2022. [Consulta: 15 juliol 2022].
  4. «Los seis siglos de historia del Corpus de València como 'espejo a imitar' desembarcan en L'ETNO» (en castellà), 14-07-2022. [Consulta: 15 juliol 2022].
  5. «González Pons será el pregonero del Corpus en Valencia» (en castellà), 13-05-2022. [Consulta: 16 maig 2022].

Bibliografia[modifica]

  • Álbum de la Procesión del Corpus según acuarelas de Fray Bernardo Tarín. Valencia: Ayuntamiento. Delegación Municipal de Fiestas, 1973.
  • ATIENZA PEÑARROCHA, Antonio. La dansa de la Moma del Corpus de València. A: Els papers del Corpus. 2017. Núm. 01, pàg. 38-60.
  • BOVER PAGESPETIT, Andreu i RUEDA TORRES, Josep Manuel. La fiesta de "Les Enramades" de Arbucias. a: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid : Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1987. Núm. 47-48, p. 40-45 . ISSN 0210-9441 .
  • BRU I VIDAL, Santiago. Las Rocas del Corpus y su refugio temporal de las atarazanas. Valencia: Ayuntamiento, 1981. ISBN 84-7199-155-1.
  • BUENO TÁRREGA, Baltasar. La festa del Corpus. Valencia: Federico Domenech, 1997. ISBN 84-85402-96-0.
  • BUENO TÁRREGA, Baltasar. La procesión de Corpus Christi de Valencia: bien de interés cultural inmaterial. [Valencia]: B. Bueno, 2016. ISBN 978-84-608-5066-3.
  • CANDEL RIVES, Antonio. La incorporación de la Moma en la festividad del Corpus de Crevillent. A: Crevillent, la etnografía de un pueblo: cuadernos de antropología, etnografía, historia = Crevillent, l'etnografia d' un poble: quaderns d'antropologia, etnografia, història. 2015. Vol. 1, pàg. 79-92. ISSN 2444-801X.
  • CARBÓ I MARTORELL, Amadeu. Corpus: la festa de les festes. Barcelona: Morera, 2020. ISBN 978-84-944473-9-6.
  • CARBONERES, Manuel. Relación y esplicación histórica de la solemne procesión del Corpus, que anualmente celebra la ciudad de Valencia, basada en la que se publicó en el año 1815 y ampliada con muchísimas notas... Valencia: Librerías París-Valencia, D.L. 1994.
  • CARBONERES, Manuel. Relación y explicación histórica de la solemne procesión del Corpus que anualmente celebra la ciudad de Valencia: basada en la que publicó en el año 1815 y ampliada con muchísimas notas en vista de los libros manuales de concejos, clavería comuna, y otros documentos del Archivo Municipal de esta ciudad. [Valencia: s.n., 198?].
  • CARRERES ZACARÉS, Salvador. El Corpus valenciano a través de tres romances y una oda. Valencia: Ayuntamiento, 1961.
  • CARRERES ZACARÉS, Salvador. Las Rocas: festividad del Corpus. Valencia: Ayuntamiento, 1957.
  • CASANOVA, Emili. Història dels Sants Corpòrals de Llutxent: presentació i edició. A: Almaig: Estudis i Documents. 2000. Núm. 16, pàg. 109-122.
  • CATALÀ GORGUES, Miquel Àngel. El rollo de la procesión del Corpus València: Ajuntament. Área de Cultura. Acción Cultural. ISBN 84-8484-087-5.
  • CATALÀ GORGUES, Ricard. El ressò de la festa grossa a Europa i al món durant el segle XIX: cròniques foranes sobre el Corpus de València al llarg del segle XIX. A: Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva, 2017. Núm. 01, pàg. 11-37.
  • CEBRIÁ Y ARAZIL, Félix. Ceremonial de la ciudad de Valencia para la fiesta del Corpus. [Valencia]: Ayuntamiento, 1958.
  • CONDE, Raúl. Análisis comparativo de la "Danza" de Galve de Sorbe y de la "fiesta del Corpus" en Valverde de los Arroyos. A: Cuadernos de etnología de Guadalajara. Guadalajara: Institución Provincial de Cultura "Marqués de Santillana", Sección de Etnología. 2003. Núm. 35, pàg. 147-189. ISSN 0213-7399.
  • Festivas demostraciones: estudios sobre las cofradías del Santísimo y la fiesta del Corpus Christi. A: II Congreso Nacional de Cofradías del Santísimo Sacramento (2º. 2009.Autol, La Rioja). Logroño: Instituto de Estudios Riojanos, 2010. 594 pàg. ISBN 978-84-96637-93-1.
  • CORDERO DE LANDÍVAR, María Fernanda. El Corpus Christi . Ecuador: Centro Interamericano de Artesanías y Artes Populares (CIDAP), 2009. ISBN 978-9978-85-040-4.
  • Corpus: més enllà de la festa. A: Canemàs: revista de pensament associatiu. Barcelona: Ens de Comunicació Associativa. 2020, Núm. 20, pàg. 52-105.
  • Corpus. Tarragona: El Mèdol, 1997. ISBN 84-88882-94-7.
  • CORTÉS LATRE, Antonio. Corpus de Valencia: "la procesión". [Valencia: Ayuntamiento. Concejalía de Fiestas y Cultura Popular. D.L. 2009]
  • COVES, María Jesús. Monuments florals al Corpus. Valencia: Del Senia al Segura, [2000]. ISBN 84-85446-67-4.
  • COVES, María Jesús. Orige i evolució dels carros triumfals del Corpus. Valencia: Ajuntament. Regidoria de Cultura, Fires i Festes, D.L. 1995.
  • Decimetes al Corpus Christi de la Ciutat de Valéncia: pels poetes valencians. Valencia: Associació Amics del Corpus de la Ciutat de Valencia,[2006].
  • El Corpus Christi de la ciudad de Valencia y sus personajes. [Valencia: Ajuntament, s.a.].
  • El Corpus valenciano con su tipismo popular en el siglo XIX. Valencia: Ayuntamiento. Delegación Municipal de Fiestas, 1966.
  • Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva, [2017-]
  • [Festivitat del Corpus Christi a Valencia i a Xàtiva]. València: Ajuntament; Festes de Valencia; Xàtiva: Associació del Corpus Christi, 2018.
  • La fiesta del Corpus Christi en la ciudad de Valencia. Valencia: Ajuntament. ISBN 84-8484-151-0.
  • La fiesta del Corpus Christi en Valencia. [Valencia : s.n.], 1928.
  • FLORES I ABAT, Lluís-Xavier. La processó del Corpus a Alacant: danses, bestiari i teatre. A: Caramella: revista de música i cultura popular. Massalfassar: Tramús [etc.]. 2001. Núm. 4, pàg. 68-78.
  • FRECHINA, Josep-Vicent. El bestiari festiu del Corpus valencià. A: Els papers del Corpus. [València]: Regidoria de Cultura Festiva, Ajuntament. 2018. Núm. 02, pàg. 28-71.
  • GARCÍA FLÓREZ, Mª Carmen i GITO, Milagrosa Rosa. La procesión del Corpus en Valencia. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1994. Núm. 65-66, pàg. 43-50. ISSN 0210-9441
  • GONZÁLEZ ARPIDE, José Luis. La fiesta del Corpus, en Valverde de los Arroyos. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autonóma. Museo de Artes y tradiciones Populares. 1976. Núm. 1, pàg. 30-31.
  • GONZÁLEZ CASARRUBIOS, Consolació i TIMÓN TIEMBLO, Mª Pia. Fiesta del Corpus Christi en Badajoz. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1982, Núm. 25-26, pàg. 47-51.
  • GONZÁLEZ PÉREZ, Clodio. El Corpus en Galicia: Redondela y Ponteareas. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1997. Núm. 77-78, pàg. 47-56.
  • GUALLART DE SAN FELIU, Flaminia i CALABUIG i SORLI, Salvador. La roberia Casa Insa: Revista valenciana d'etnologia. València: Museu Valencià d'Etnologia, 2010. núm. 5, pàg. 189-200. ISSN 1885-1533.
  • Informe sobre la solemnísima procesión del Corpus de la ciudad de Valencia en 1812. Valencia: Ayuntamiento, 1953.
  • Informe sobre la solemnísima procesión del Corpus de la ciudad de Valencia:Corpus que se celebra en esta ciudad de Valencia. València: Ajuntament. Delegación de Cultura, 1992.
  • JIMÉNEZ ARQUÉS, Mª Inmaculada. El Corpus Christi en Morella. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes Tradiciones Populares. 1980. núm. 17, pàg. 18-19.
  • La procesión del Corpus en 1677: un incidente entre el Rey Carlos II y la ciudad. Valencia: ediciones de la Delegación Municipal de Fiestas. Ayuntamiento, 1965.
  • "Las Rocas" en la fiesta del Corpus Christi de la ciudad de Valencia. [Valencia : Ajuntament, s.a.].
  • LLOBREGAT, Enrique A i JARQUE, Francesc (fot.). El Corpus de Valencia. València: Tres i Quatre, 1978. ISBN 84-85211-86-3.
  • LLOP I BAYO, Francesc i MARTÍNEZ ROIG, Eliseu. Campanes de Corpus: la més alta música. A: Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva. 2021. Núm. 04, pàg. 11-40.
  • LLOP I BAYO, Francesc. La fiesta de las fiestas: el Corpus Christi en Valencia. A: Abante: revista de patrimonio cultural valenciano. [Valencia]: Dirección General de Patrimonio Cultural Valenciano. 2010. Núm.2, pàg. 12-19.
  • LLORCA, Pau. De les roques a les dansetes: la dolçaina en la festa del Corpus de València. A: Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva. 2021. Núm. 04, pàg. 43-70.
  • LÓPEZ ESTRADA, Francisco. Una loa del Santísimo Sacramento de Ana Caro de Mallén, en cuatro lenguas. A: Revista de dialectología y tradiciones populares. 1976. T. 32, núm. 1-4, pàg. 263-274.
  • MARQUETA, Vicente. La Guadalajara que se fue. A: Cuadernos de etnología de Guadalajara. Guadalajara: Institución Provincial de Cultura "Marqués de Santillana", Sección de Etnología. 2010. Núm. 42, pàg. 245-274. ISSN 0213-7399.
  • MARTÍN, Vincent T. Corpus Christi Simplicioribus: alegorías y representación de la autoridad en Valencia. A: Revista de dialectología y tradiciones populares. 1992. T. 47, pàg. 103-125.
  • MARTÍN ALBIZÚA, Donís. 25 anys de l'Associació "Amics del Corpus de la Ciutat de Valéncia" (1978-2003). Valencia: Del Senia al Segura, 2005. ISBN 84-85446-77-1.
  • MARTÍNEZ REVERT, Antoni. Teatre al carrer: Misteris del Corpus. [Xàtiva]: Ajuntament, 2006. ISBN 84-930832-3-2.
  • MASSIP DE FENOLLOSA, Jesús. La iconografía de la fiesta popular: la Procesión del Corpus en el Archivo Histórico de Tortosa. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1992. Núm. 57-58, pàg. 40-43.
  • MATAS, Josep. El drac [del Corpus] de La Bisbal. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1987, Núm. 47-48, pàg. 48-49.
  • MEJÍA ASENSIO, Ángel. Danzas, comedias y música en la ciudad de Guadalajara en la celebración del voto de Santa Mónica y festividad del Corpus Cristi a fines del siglo XVI. A: Cuadernos de etnología de Guadalajara. Guadalajara: Institución Provincial de Cultura "Marqués de Santillana", Sección de Etnología. 1996,. Núm. 28, pàg. 2711-289. ISSN 0213-7399.
  • MOLERO, Pedro. El Corpus de la ciudad de Valencia: otra mirada. Catarroja: Romeu, [2013]. ISNB 978-84-938348-4-5.
  • MOLINIÉ, Antoinette. Herméneutiques sauvages de deux rites réputés chrétiens (Les Andes, La Mancha). A: L'Homme: Revue Française d'Anthropologie. 1997. Núm. 142, pàg. 7-32.
  • MORALEDA I MONZONIS, Joan. El Corpus en Valencia: [estudi de la processó i dels seus personages, des dels origens]. [Valencia: Ajuntament, 1993].
  • MORALEDA I MONZONIS, Joan. La música en el Corpus de Valencia. [València: Ajuntament. Regidoria de festes].
  • MORALEDA I MONZONIS, Joan. Tradicio de la festa del Corpus Christi en els pobles del Regne de Valencia . Valencia: Ajuntament. Regidoria de Cultura, Fires i Festes, D.L. 1994
  • MORALEDA MONZONÍS, Joan. Història dels carrers per a on passa la processo del Corpus de València.GIL i NAVARRO, Josep Ferran. Corpus i carrers tradicionals. [València]: Ajuntament, Regidoria de Fires, Festes i Turisme, 2001. 69 pàg, 47 pàg. ISBN 84-8484-011-5.
  • NARBONA VIZCAÍNO, Rafael. Les arrels medievals de la festa del Corpus valencià: patrimoni, devoció i representació. A: Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva. 2019. Núm. 03, pàg. 11-33.
  • NAVARRO GARBERÍ, María Eugenia. El Corpus Christi en el Alicante del siglo XVIII. A: Canelobre: revista del Instituto de Cultura Juan Gil-Albert. Alicante: Instituto de Cultura Juan Gil-Albert. 1995. Núm. 29-30, pàg. 153-162. ISSN 0213-046.
  • OLIVARES I TORRES, Enric i TRESCOLÍ BORDES, Oreto. La roberia Insa i la huitava del Corpus. a: Els papers del Corpus. [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva. 2019. Núm. 03, pàg. 35-69.
  • ORTIZ, José Mariano. La procesión del Corpus en Valencia en el siglo XVIII. Valencia: Ediciones de la Delegación Municipal de Fiestas, Ayuntamiento, 1970.
  • PARDO PARDO, Fermín. Les danses del Corpus de València en les últims dècades del segle XX: crònica d'una recuperación. A: Els papers del Corpus . [València]: Ajuntament. Regidoria de Cultura Festiva. 2018. Núm. 02, pàg 11-27.
  • PASQUAL I GISBERT, Joan-Josep. Les danses de Muro. A: Revista valenciana de folclore. Alacant: Associació d'Estudis Folclòrics Grup Alacant. 2000. Núm. 1, pàg. 105-111. ISSN 1577-8460.
  • PASTOR I MADALENA, Manuel. El manuscrit dels Dominics de Llutxent i la reconstrucció de la llegenda medieval dels corporals de Daroca. A: Almaig: Estudis i Documents. 2002, Núm. 18, pàg. 169-172.
  • PORTILLO ESTEVE, Fernando D. i MAS ROMÁN, Javier. Dulzaina, cartón y tradición. Petrer: Fiesta año 2002.
  • PRADILLO Y ESTEBAN, Pedro José. Danzas del Corpus: bailes y música en la liturgia procesional de la Guadalajara contrarreformista. A: Cuadernos de etnología de Guadalajara. Guadalajara: Institución Provincial de Cultura "Marqués de Santillana". Sección de Etnología. 1998-1999. Núm. 30-31, pàg. 297-315. ISSN 0213-7399.
  • Rahonament, que fan quatre llauradors de la horta de Valencia al retor ... sobre haver vist la Funciò, y la Processò del Corpus: compost per lo Escolà de la mateixa poblaciò en est any 1759. Valencia: Librerías París-Valencia, 1980.
  • RAMÓN CAMPS, Ricard. La festa del Corpus de Picanya i l'exaltació estètica del color: art, festa i experiència estètica. A: Caramella: revista de música i cultura popular. Massalfassar: Tramús [etc.]. 2011. Núm. 24, pàg. 95-101.
  • Relación y explicación históricas de la solemne procesión del Corpus que actualmente celebra la muy noble, leal y coronada ciudad de Valencia dispuesta por el muy ilustre Ayuntamiento: año 1815. Valencia: Ayuntamiento, 1954.
  • RENAU BERENGUER, Juan. La procesión del Corpus en 1800 ...: de un álbum acuarelado ... que se guarda en el Archivo Municipal. Valencia: Ayuntamiento. Delegación Municipal de Fiestas, 1963.
  • REY DE ARTEAGA, José Mª. Festividad del Corpus Christi 1998: relación del acto del "Traslado de las Rocas" (...:). Valéncia: Ajuntament. Regidoria de Turisme, Fires i Festes, 1998.
  • ROIG D'ALÓS, Luis. Restauración de las Rocas: [reportaje gráfico, Valencia, Casa del Vestuario, del 24 al 27 de mayo de 1959] . Valencia: [s.n.], 1959.
  • ROMERO, José A. Jesús-María. Danzas del Corpus valenciano. Valencia: Institución Alfonso el Magnanimo, [1978].
  • SÁNCHEZ MARCOS, Marta. Relaciones entre los "hombres vegetales" de Berga (Barcelona) y Béjar (Salamanca). Los "Plens" de la Patum de Berga y los "hombres musgo" de Béjar. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 2002. Núm. 97-100, pàg. 45-54.
  • SÁNCHEZ SANZ, María Elisa. El Corpus en Mazo. A: Narria: estudios de artes y costumbres populares. Madrid: Universidad Autónoma. Museo de Artes y Tradiciones Populares. 1980. Núm. 19, pàg. 14-15.
  • SANTAMARÍA DIAZA, Francisco Javier. Los seises de la procesión del Corpus de Granada en 1991: análisis de una tradición en proceso de recuperación. A: Gazeta de antropología. 1995 Núm. 11, pàg. 109-117.
  • TARIN I JUANEDA, Bernat i RENAU BERENGUER, Juan (dib.). Varias facetas gráficas del Corpus valentino en 1800 (...:) de un álbum acuarelado (...:) que se guarda en el Archivo Municipal. Valencia: Delegación Municipal de Fiestas, 1962.
  • TRESCOLÍ BORDES, Oreto i OLIVARES TORRES, Enric. Les festes vestides: el paper de la Casa Insa en les tradicions. A: Revista valenciana d'Etnologia. València: Museu Valencià d'Etnologia. 2010. Núm. 5, pàg. 167-187. ISSN 1885-1533.
  • Un curioso manuscrito inédito de 1805: "Inventario de los efectos de la Casa de las Rocas pertenecientes a la Il.e Ciudad". Valencia: Ayuntamiento. Delegación Municipal de Fiestas y Turismo,1985.
  • VÁZQUEZ DE FERNÁNDEZ DE CÓRDOVA, Nydia. Dulces de Corpus . Cuenca [Ecuador]: Centro Interamericano de Artesanías y Artes Populares (CIDAP), 1997.
  • ZACARÉS, José María. Els Cirialots y la casa de les Roques. Valencia: Ayuntamiento, 1959.
  • ZACARÉS y VELÁZQUEZ, José María. La procesión del corpus. Valencia: Ayuntamiento, 1955.