Viquiprojecte:Discussions desateses/discussions

De Viquipèdia

Actualització: --Rebot (disc.) 05:00, 12 ago 2022 (CEST)

Discussió:Terenci Moix[modifica]

Article - Edita la discussió

RAMON MOIX MESEGUER[modifica]

Penso que a la seva biografia cal fer esment del seu germà Miquel Moix Meseguer 83.50.152.114 (discussió) 12:47, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:Una trompeta llunyana[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 11:19, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:These Thousand Hills[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 11:14, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:L'ombra del poder[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 11:11, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:Adnaloi Vila[modifica]

Article - Edita la discussió

Aquest article ha estat creat dins el Viquiprojecte Persones no-binàries del grup LGBTIQ+ de la Viquipèdia en català. El text segueix les instruccions per a biografies de persones vives i utilitza només les fonts d'informació secundàries trobades en el moment d'escriure l'article. Ajudeu a millorar l'article incloent més continguts de fonts secundàries o compartint les referències que trobeu en aquesta pàgina de discussió per a millorar-lo de manera conjunta. Per qualsevol qüestió polèmica sobre l'article, escriviu un missatge en aquesta pàgina de discussió o a l'espai de debat del grup LGBTIQ+. Sjoel (disc.) 10:19, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:Casa-fàbrica Salgado-Güell[modifica]

Article - Edita la discussió

Errors al llibre d'Artigues i Mas[modifica]

Com acostuma a passar en aquesta obra literària a quatre mans, aquest capítol ens obsequia amb una sèrie d'errors i imprecisions. En primer lloc, no hi ha evidències de que la casa-fàbrica de Joan Salgado ocupés altres parcel·les a més de l'actual núm. 16, ja que en cas contrari citarien l'estudi històric de Veclus, cosa que no fan. En segon lloc, la fàbrica de Domènec Ramis estava situada al núm. 23 (antic 22) i, per tant, no tenia cap vinculació amb l'antiga casa-fàbrica, i tampoc sembla que participés en la construcció de la nova (de fet, en un dels del projecte el seu nom és tatxat), ja que en aquella època a no participava en la societat Güell, Ramis i Cia, com diu Cabana (que no és citat en cap moment per Artigues i Mas).

El que sí és interessant és el núm. 13 actual, que el 1857 apareix com el dipòsit (magatzem) de l'esmentada societat, i que, segons explica Artigues en un altre capítol, va ser construït el 1805 per Joan Rull just davant de la seva casa-fàbrica, enderrocada posteriorment per a obrir el carrer que duu el seu nom. Paddy Mc Aloon (disc.) 23:22, 10 ago 2022 (CEST)

Discussió:La llegenda dels perduts[modifica]

Article - Edita la discussió

Fonts fiables[modifica]

-- Docosong (disc.) 11:03, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Presta'm el teu marit[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 11:01, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Ragtime (pel·lícula)[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 10:57, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Riu sense retorn[modifica]

Article - Edita la discussió

FF[modifica]

-- Docosong (disc.) 10:55, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Josep-Anton Fernàndez i Montolí[modifica]

Article - Edita la discussió

Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Historial/2022/08#Josep-Anton_Fernàndez_i_Montolí--Medol (disc.) 10:17, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Crònica de Pere el Cerimoniós[modifica]

Article - Edita la discussió

enllaç mort[modifica]

Les 4 grans cròniques en la Gencat 139.47.16.82 (discussió) 01:03, 9 ago 2022 (CEST)

Discussió:Font de la Plaça d'Espanya[modifica]

Article - Edita la discussió

Reversió d'edicions[modifica]

Sembla que la meva última edició no ha estat ben acceptada.

Bàsicament el que havia fet és:
- Eliminar informació duplicada al text de l'article i a la infotaula
- Traspassar les dades sobre la història de la plaça a l'article corresponent
- Actualitzar l'enllaç a la fitxa del Catàleg de Patrimoni
Paddy Mc Aloon (disc.) 21:52, 8 ago 2022 (CEST)

Espero que quedi clar que la font és part de la plaça d'Espanya, i així ho indica la infotaula. Paddy Mc Aloon (disc.) 00:50, 9 ago 2022 (CEST)
Sense voler entrar a analitzar frase per frase d'allò que has tret i @Canaan ha revertit, crec que l'article té una entradeta enorme, de fet, tot el cos descriptiu és l'entradeta.
Recordem que l'entradeta ha de ser curta, una síntesi dels punts claus de l'article que convida al lector a descartar o continuar llegint (l'efecte titulars d'un diari). No és només una qüestió de gust, sinó que el seu contingut s'obre en pop-up quan l'article apareix com enllaç intern en altre article i permet fer un cop d'ull fàcil i ràpid al lector sense haver de clicar per llegir-ho. Si el text és immens, com passa aquí, perd la seva utilitat i funció.
Si (qui sigui) s'esforça a fer una entradeta consensuada de no més de 3 línies, la següent secció (descripció, història, o com vulgueu dir-li segons contingut) contindrà inevitablement informació ja esmentada a l'entradeta. Cal tenir l'habilitat que allò que ha estat esmentat telegràficament, ara tingui un prosa més descriptiva i sense límit d'espai per evitar que sembli una duplicitat innecessària.
Per cert, he aprofitat per afegir més fotos a la infotaula aprofitant les noves funcionalitats de WD.
@Canaan: la teva foto que figura com a Imatge (P18) estaria millor situar-la com a Vista aèria (P8592) i la que he posat com a Imatge entrada (P9721), seria més adient com a P18. Com ho veus ?. Gràcies, amador (disc.) 08:16, 9 ago 2022 (CEST)
Gràcies, Amador. Estic d'acord amb tu, però com no sé si puc editar —per l'advertència que s'ha fet a la taverna— no sé si podries encarregar-te tu: sobre la introducció, jo començaria un paràgraf on diu La plaça d'Espanya va ser projectada..., potser titulat Història i descripció. Sobre la foto, com vulguis. Salutacions. Canaan (disc.) 17:51, 9 ago 2022 (CEST)
Una coseta: seria possible treure el mapa de la infotaula? No aporta gran cosa i interfereix amb la secció posterior, que així no ocupa tot l'ample de la pàgina. Jo en qüestions tècniques no estic molt posat, lamentablement. Canaan (disc.) 17:56, 9 ago 2022 (CEST)
@Amadalvarez: pensant-hi ara —tenia la mosca a l'orella, com se sol dir—, m'estranyava això de la secció inicial, jo no treballo així. I efectivament, jo l'havia posat i me la van treure. Salutacions. Canaan (disc.) 18:02, 9 ago 2022 (CEST)
@Canaan: Me n'alegro que estiguis d'acord amb la part de l'edició d'en Paddy Mc Aloon que tornava a separar aquestes seccions. Et va bé com les separava ell? Si no, podries enllaçar una versió anterior de l'article on estigui com la posaries? Sinó estem discutint sobre una versió que no veiem.
I el mapa no s'ha de treure de la infotaula. El tenim a tots els elements geolocalitzats i hauríem de mantenir una mica d'uniformitat. A més, és cert que el mapa no ens fa gaire servei als que som del barri i ja sabem on cau la plaça d'Espanya, però per la resta de lectors és útil.--Pere prlpz (disc.) 21:02, 9 ago 2022 (CEST)
Benvolgut @Amadalvarez, pots fer-nos cinc cèntims de "les noves funcionalitats de WD" pel que fa a la imatges. Observo que és un tríptic amb els peus de foto descriptius corresponents (imatge/imatge d'entrada/vista nocturna), oi? Aquesta presentació-carrusel serveix per a tots els ítems tipus "imatge..."? AlbertRA (disc.) 21:15, 9 ago 2022 (CEST)
A WD ara hi ha propietats específiques per tipologies d'imatge: Visió nocturna, hivernal, aèria, interior,....
A la Infotaula, per tal d'aprofitar aquesta pluralitat de vistes sense multiplicar l'espai que ocuparien, es mostren totes a l'espai de la imatge habitual, amb una botonera al peu per triar la que vols veure, com si fos una galeria. A la documentació s'explica quines imatges es tracten aquí, que són diferents a {{indret}}, a {{infotaula esdeveniment}} i a {{infotaula obra artística}} que són les que ho tenen, per ara. amador (disc.) 01:48, 10 ago 2022 (CEST)
Jo proposo treure o resumir el primer paràgraf, que parla de la història de la plaça i ja hi fiura a l'article corresponent. Paddy Mc Aloon (disc.) 21:20, 9 ago 2022 (CEST)
El text introductori quedaria així:
La Font de la Plaça d'Espanya, també coneguda com a Font Commemorativa de l'Exposició de 1929, és un monument escultòric situat a la plaça del mateix nom, declarat Bé cultural d'interès local.
Va ser dissenyada per Josep Maria Jujol, amb una ornamentada decoració escultòrica obra de Miquel Blay, Frederic Llobet i els germans Miquel i Llucià Oslé. [...] Paddy Mc Aloon (disc.) 21:31, 9 ago 2022 (CEST)
Jo crec que el segon paràgraf (història de la plaça) hauria d'estar en una secció diferent del primer (introducció), pel que posaria un encapçalament ("Història"?) entre els actuals primer i segon paràgraf.
Ara bé, crec que en un article d'aquesta mida, un paràgraf d'història de la plaça dóna context. Em queda el dubte de si el que posaria en aquest paràgraf és el que va fer Cerdà, que queda molt lluny de la font, o parlaria una mica de l'exposició del 29, que potser té més relació amb per què la plaça i la font són com són i que ara mateix no s'esmenta.
També tinc el dubte de si al primer paràgraf (la definició i introducció) no hi hauria d'anar alguna cosa més.--Pere prlpz (disc.) 21:37, 9 ago 2022 (CEST)
Jo crec que si l'article és sobre la font, se n'ha de començar a parlar des del principi, que és com ho tenia l'amic @Canaan abans, amb la diferència de què el text estava duplicat en dos llocs. Paddy Mc Aloon (disc.) 21:42, 9 ago 2022 (CEST)
En casos com aquest estaria indicada la fusió dels articles (el de la plaça i el de la font), però no estic segur que sigui la millor solució. Paddy Mc Aloon (disc.) 21:47, 9 ago 2022 (CEST)
M'ho pensat millor i proposo la fusió d'ambdós articles per tal de reunir el màxim d'informació en un sol article i evitar-ne la dispersió. Paddy Mc Aloon (disc.) 21:51, 9 ago 2022 (CEST)
Si finalment s'acorda la fusió, caldria posar-hi les dues infotaules, una per la plaça i l'altra per la font, de manera que els ítems a WD no s'haurien de fusionar. Paddy Mc Aloon (disc.) 21:56, 9 ago 2022 (CEST)
Per suposat, si hi ha dues infotaules, només pot haver-hi un mapa. Paddy Mc Aloon (disc.) 22:01, 9 ago 2022 (CEST)
Una de les raons per fusionar ambdós articles és que el contingut monumental de la plaça es redueix pràcticament a la font. Paddy Mc Aloon (disc.) 22:04, 9 ago 2022 (CEST)
En contra de la fusió. La plaça no és la font i de la plaça es pot dir coses que no són la font, com es pot veure pel poc que hi ha ara a l'article de la la plaça, que parla molt poc de la font. De fet, la selecció que s'hauria de fer al paràgraf d'història hauria de ser diferent per la plaça que per la font, com deia més amunt (Cerdà és important per la plaça però molt poc per la font, encara que l'Exposició sigui important per totes dues).--Pere prlpz (disc.) 22:11, 9 ago 2022 (CEST)
Però la font és part de la plaça i així està indicat a la infotaula. Paddy Mc Aloon (disc.) 22:18, 9 ago 2022 (CEST)
La font, i la columnata, i els pavellons de la fira, i les columnes venecianes, i l'hotel, i l'escola i la comissaria, i la plaça de toros, i el túnel, i les estacions del metro i la del carrilet, i suposo que alguna cosa que em descuido. Es pot ampliar l'article de la plaça parlant una mica de totes aquestes coses, però la majoria (i sobretot la font) es mereixen un article per separat. El que hi ha ara a l'article de la font és excessiu per anar a l'article de la plaça.--Pere prlpz (disc.) 22:27, 9 ago 2022 (CEST)
Potser la fusió no és la millor solució, però totes les coses que menciones (a excepció del túnel i les estacions) donen a la plaça, però no són en part, a diferència de la font. Mira el que diu la infotaula. Paddy Mc Aloon (disc.) 22:35, 9 ago 2022 (CEST)
Al final m'has convençut. He recuperat un paràgraf (que jo mateix havia eliminat) a l'article de la plaça que parla sobre la font, i he clonat el paràgraf sobre la història de la plaça a tots dos articles. Paddy Mc Aloon (disc.) 00:27, 10 ago 2022 (CEST)
He fet la separació entre seccions i he ampliat una mica el primer paràgraf, esperi que hi hagi conformitat amb els canvis. Salutacions. Canaan (disc.) 15:35, 10 ago 2022 (CEST)
He hagut de corregir la teva edició, perquè hi has ressucitat un enllaç obsolet a l'antic cercador del Catàleg de Patrimoni. Paddy Mc Aloon (disc.) 00:22, 11 ago 2022 (CEST)

Consensuar entradeta[modifica]

Gràcies @Paddy Mc Aloon i @Canaan per les vostres aportacions fetes després de la guerra d'edicions. He vist que hi alguna edició de Paddy que elimina (i raona) continguts aportats per Canaan. Abans de córrer el risc de reobrir debats, us suggereixo una redacció eclèctica per l'entradeta per mirar de tancar un tema abans de continuar amb la resta.

Proposta: La font de la plaça d'Espanya, oficialment anomenada "Font commemorativa de l'Exposició de 1929",[1] és un monument escultòric situat al centre de la plaça del mateix nom, a Barcelona (districte de Sants-Montjuïc). Fou creada el 1929 per a l'Exposició Internacional, amb un disseny de l'arquitecte Josep Maria Jujol i una decoració escultòrica de Miquel Blay, Frederic Llobet i els germans Miquel i Llucià Oslé. Aquesta obra està declarada Bé Cultural d'Interès Local.[1]

Explicació dels detalls canviats:

  • El nom oficial no el podem perdre perquè, a més de ser el nom que hi figura a la fitxa tècnica de l'Ajuntament, qualsevol cerca amb aquest text als buscadors han de fer que l'article surti en posicions prioritàries.
  • La frase de la catalogació queda més ordenada després de parlar de la seva creació i no després de la seva ubicació. Alternativament, també em semblaria bé: "...és un monument escultòric declarat Bé Cultural d'Interès Local situat al centre de la plaça del mateix nom, a Barcelona....."
  • Efectivament, l'adreça del catàleg de Patrimoni arquitectònic de Barcelona ha canviar fa un temps.

Feu els comentaris que considereu a fi de tancar el text final en aquest espai abans de passar-ho a l'article. És més còmode, s'eviten solapament i canvis del text de l'altre sense que s'hagi explica perquè. amador (disc.) 12:32, 11 ago 2022 (CEST)

Jo posaria el següent: La font de la plaça d'Espanya, també anomenada Font commemorativa de l'Exposició de 1929, és un monument escultòric declarat Bé Cultural d'Interès Local. Fou dissenyada per l'arquitecte Josep Maria Jujol amb una decoració escultòrica de Miquel Blay, Frederic Llobet i els germans Miquel i Llucià Oslé.
Al meu parer, no cal repetir la informació que ja hi va al nom: si és "de la plaça d'Espanya" no cal dir que està situada en aquesta plaça, i si és "commemorativa de l'Exposició de 1929" tampoc fa falta dir que va ser dissenyada per aquesta exposició. Paddy Mc Aloon (disc.) 12:57, 11 ago 2022 (CEST)
@Paddy Mc Aloon Sobre la teva contraproposta simplificadora:
Vull dir que l'entradeta ha de ser comprensible i no ambigua per si mateixa, sense assumir que el lector és de la ciutat on es va celebrar i coneix la història sense haver de llegir la resta de l'article.
No et preocupis excessivament per repetir dades. Com deia al meu primer missatge, si allò que a l'entradeta és una dada sintètica, al cos de l'article s'amplia amb més detalls de context, ningú notarà que s'ha dit dues vegades.
Si vols repetir menys, podem substituir "Fou creada el 1929 per a l'Exposició Internacional, amb un disseny..." per "Fou creada per a l'Exposició Internacional de 1929, amb un disseny..."; en aquest punt ja s'ha dit que era a Barcelona i l'any l'incorporem al nom desambiguant de la resta d'exposicions internacionals celebrades.
Prefereixo dir "oficialment anomenada" en lloc de "també anomenada", ja que amb aquesta segona fórmula que proposes ho deixes obert a que qualsevol ampliï o canviï per com la coneixes a Hostafrancs o Poble Sec (si és que hi ha alguna denominació local).
Ja em diràs que et sembla, amador (disc.) 17:58, 11 ago 2022 (CEST)
En tal cas, el nom "oficial" hauria d'anar primer i ser el títol de l'article: La Font commemorativa de l'Exposició Internacional de 1929 és un monument escultòric situat a la Plaça d'Espanya (Barcelona), declarat Bé Cultural d'Interès Local. Fou dissenyat per ... Paddy Mc Aloon (disc.) 06:05, 12 ago 2022 (CEST)
Acabo de posar-ho a veure que us sembla. Paddy Mc Aloon (disc.) 07:45, 12 ago 2022 (CEST)
@Amadalvarez: d'acord amb la teva proposta. Jo ja pensava assenyalar que, amb els darrers canvis de Paddy, la frase incial era massa llarga i sense gaire sentit sintàctic, a no ser que una frase subordini subjecte i predicat és millor fer frases separades per punts. També veig massa preocupació d'en Paddy per repetir coses, i vull recordar que l'entradeta és un resum del que es diu a la resta de l'article, pel que a la força es tenen que repetir coses. També és on es donen les dades principals (nom, autor, ubicació, context històric), així que no pot ometre cap d'elles. Salutacions. Canaan (disc.) 16:49, 11 ago 2022 (CEST)
També és important l'ordre en que s'enuncien les coses. Com una vegada em van explicar a l'escola, no és el mateix un pobre home que un home pobre. Paddy Mc Aloon (disc.) 09:13, 12 ago 2022 (CEST)

Majúscules[modifica]

Independentment de l'estructura de l'article (ara, amb una introducció breu i l'apartat d'història em sembla molt millor), em crida l'atenció veure escrit "Bé Cultural d'Interès Local" amb majúscules a l'inici de cada paraula. Ja sé que l'article al qual enllaça està escrit també així, però em sembla un error. El fet que l'abreviació sigui BCIL no significa que calgui escriure cada paraula amb majúscula. El català és una llengua que no prodiga tant les majúscules com l'anglès o fins i tot el castellà. Hi ha algun document oficial de la Generalitat on estigui escrit així? Jo no n'he trobat cap i, per exemple, en aquesta disposició del Departament de Cultura de 2018, hi diu " El jaciment o jaciments arqueològics o paleontològics on es duguin a terme les actuacions han d'haver estat declarats bé cultural d'interès nacional (BCIN), bé cultural d'interès local (BCIL) o espai de protecció arqueològica (EPA)". En cap d'aquests casos fan servir les majúscules. Mercè Piqueras (disc.) 13:04, 11 ago 2022 (CEST)

Gràcies pel teu apunt, no tinc inconvenient. Es pot canviar juntament amb la proposta d'entrada d'Amador, espero a veure si hi ha acord. Salutacions. Canaan (disc.) 16:51, 11 ago 2022 (CEST)
No en sé prou del tema, però si l'ortografia de proteccions és com dius, el debat s'ha de traslladar a la Taverna o la discussió de Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya perquè allò que es decideixi té un impacte transversal. Gràcies, amador (disc.) 16:59, 11 ago 2022 (CEST)
No tinc un criteri clar al respecte però aquest és un canvi que afecta a molts articles i a moltes figures de protecció i estaria bé discutir-lo en un àmbit més general, perquè no té gaire sentit posar bé cultural d'interès local aquí en minúscules i tenir a la resta de la Viquipèdia Bé Cultural d'Interès Local, Bé d'Interès Cultural, i fins a més d'una dotzena que surten en centenars d'articles.
Potser un bon lloc seria el viquiprojecte monuments.--Pere prlpz (disc.) 17:03, 11 ago 2022 (CEST)
Veig que ens en trepitjat amb l'Amadalvarez. He obert el fil a Tema:X114ess75uh6jd8u, dins del viquiprojecte de monuments, però si creieu que estarà millor a la Taverna o un altre lloc el podem portar a on vulgueu.--Pere prlpz (disc.) 17:13, 11 ago 2022 (CEST)
M'està bé on l'has posat, @Pere prlpz. Assegurem fer ping als que en saben i coneixen tots els racons on es fa servir. amador (disc.) 18:02, 11 ago 2022 (CEST)
@Amadalvarez: És el que he intentat, però si se t'ocorre algú que m'he deixat, endavant.--Pere prlpz (disc.) 18:17, 11 ago 2022 (CEST)
Ho he vist. Jo pensava en els mateixos. amador (disc.) 18:28, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:Agnès d'Aquitània (emperadriu consort)[modifica]

Article - Edita la discussió

Article millorat[modifica]

Article millorat amb fonts fiables, en marc del Viquiprojecte:Comunitat Viquipedista 2022. --Dragonfly137 (disc.) 18:02, 8 ago 2022 (CEST)

Discussió:Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter[modifica]

Article - Edita la discussió

En les imatges del parc no queda clar la zona perímetre de les Medes ni apareix cap Zona de la part del Baix Ter a la costa.

Discussió:Mario Beut Padrós[modifica]

Article - Edita la discussió

Beut o Beüt?[modifica]

No sé com l'escrivia i el pronunciava ell, però crec que el cognom d'aquest home s'hauria d'escriure amb dièresi. Vegeu, per exemple, Emili Beüt i Belenguer. --Desesser (disc.) 11:44, 8 ago 2022 (CEST)

De "Viquipèdia:Traducció de noms#Antropònims": «Com a norma general no es tradueixen els noms propis de persona contemporanis. En el cas de noms escrits en alfabets llatins, es respecta la grafia original de l'ús social formal que en faci el propi personatge, encara que no sigui el nom legal.» (els destacats són meus).
Com a mostra del seu "ús social", veure'n qualsevol de les referències que ara se n'ha fet i, en particular, la seva esquela.
Cordialment, --FranSisPac (disc.) 12:31, 8 ago 2022 (CEST)

Discussió:Sylvie Meis[modifica]

Article - Edita la discussió

Traducció[modifica]

Castell (disc.) 04:44, 8 ago 2022 (CEST)

Traducció[modifica]

Castell (disc.) 04:44, 8 ago 2022 (CEST)

Discussió:Anton Witek[modifica]

Article - Edita la discussió

Data de naixement incorrecta per a Anton Witek[modifica]

La data de naixement correcta d'Anton Witek és el 7 de gener de 1872 (no 1882). Això ho demostra clarament l'article rellevant de la Viquipèdia txeca (accés en línia al registre de naixements). La data de naixement donada per la GND (Biblioteca Nacional Alemanya) el 7 de gener de 1873 també és incorrecta. Nicolas Slonimsky també indica el 7 de gener de 1872 com a data de naixement a la 7a edició (1984) del Baker's Biographical Dictionary of Musicians. Corregiu la data de naixement. Salutacions des de Stuttgart i moltes gràcies. --Wamito (disc.) 16:04, 7 ago 2022 (CEST)

Sorry, this were my mistake at Wikidata entry!!! Sorry --Wamito (disc.) 16:12, 7 ago 2022 (CEST)

Discussió:Leda i el cigne[modifica]

Article - Edita la discussió

Notes i referències[modifica]

En la secció Referències, s'hi han inclòs també notes. Caldria fer una secció de Notes i posar-les allà. Mercè Piqueras (disc.) 11:46, 7 ago 2022 (CEST)

Discussió:Mònica Glaenzel Ribas[modifica]

Article - Edita la discussió

parella[modifica]

al programa del 06/08/22 de el suplement (1h20 aprox) de cat radio la Monica diu que mai ha estat casada amb en Lluís Xavier Villanueva i que l'origen del rumor és un episodi de plats bruts. Gatcommie (disc.) 18:51, 6 ago 2022 (CEST)

Discussió:Fred Astaire[modifica]

Article - Edita la discussió

Categoria crooners[modifica]

S'ha afegit la categoria crooners, però no ho diu al text. Abans d'afegir una categoria caldria incloure el terme a l'article i referenciar-lo.--Medol (disc.) 13:33, 6 ago 2022 (CEST)

@Brunnaiz: Relacionat: Tema:Wzj931car5ra12cs. Pau Cabot · Discussió 11:12, 7 ago 2022 (CEST)
Tot just ara he mirat de solucionar-ho. --Brunnaiz (disc.) 18:44, 11 ago 2022 (CEST)

Discussió:Llibre dels Herois i Heroïnes de la Pàtria[modifica]

Article - Edita la discussió

Dades de WD a l'infotaula[modifica]

Bon dia @Amadalvarez

Hi ha alguna manera de forçar que l'infotaula mostri el resultat de la P180 (representa a) agafant les dades de WD? He vist que a l'infotaula hi ha el camp "subjecte", però voldria evitar-me picar-ho tot a mà. Gràcies -- Cataleirxs (disc.) 10:41, 6 ago 2022 (CEST)

Afegeixo; passa igual amb la Localització, P276 - Cataleirxs (disc.) 10:42, 6 ago 2022 (CEST)
Hola. La P276 l'he afegit. Has creat una situació real i no prevista. Et felicito com a beta tester. La P276 es tracta com a una "ubicació" dins una Col·lecció (P195) (un museu, per entendre'ns). Però les coses que no estan en col·leccions fins ara eren art públic i, per tant es tractava l'adreça on està ubicat (P6375). Tu has trobat un cas que està dins un edifici/institució, però que no és una col·lecció.
Bé, ara tractarà la P276 i, si a més té la P6375, traurà una altra línia amb l'adreça. amador (disc.) 13:28, 6 ago 2022 (CEST)
Fantàstic. I de la primera part, allò dels "representats" en l'obra, es pot fer alguna cosa? Aquesta carència afecta de ple a tots els retrats, obres biogràfiques (escrites o filmades), etc. Merci @Amadalvarez - Cataleirxs (disc.) 13:52, 6 ago 2022 (CEST)
La propietat Representa a (P180) no es mostra per decisió de disseny, ja que acostuma a tenir llistes de detalls que hi apareixen en una pintura, com ara aquest o aquest, que crec que no era l'ús pel que estava pensada, si bé en altres casos l'editor ha estat més concís i esmenta només els personatges.
En el cas d'aquest article, a més a més, és una llista de masses valors per posar-los en una infotaula que ha de ser una síntesi dels aspectes claus de l'article. La llista dels 73 titulats és "el tema" i veig que ja hi compta amb una llista dins l'article. Semblaria redundant i feixuc repetir-la.
En tot cas, altres llistes que habitualment són curtes però hi ha situacions que les desborden, estan imitades a 25 per raons de rendiment. Quan la gent es va començar a engrescar-se amb WD va començar a carregar tots els premis que havia tingut un personatge o tots els municipis d'un departament francès o un land alemany i va saltar tot pels aires. És a dir, ni que tractéssim la P180, no sortiria la llista sencera.
Vull entendre que ho entens. Gràcies amador (disc.) 13:56, 6 ago 2022 (CEST)
Sí senyor. Gràcies, Amador. -- Cataleirxs (disc.) 14:09, 6 ago 2022 (CEST)
Per que et facis una idea de que hi ha coses que poden ser molt perilloses, et passo un llistat dels items que tenen més valors a P180. No dic que sigui fake el contingut, però és inútil. Enjoy !: https://w.wiki/5YVK
A la vista del teu comentari d'abans, si creus que paguen justos per pecadors i que ens perdem informació útil i de qualitat per culpa d'uns centenars de galifardeus, podríem establir un màxim que, si ho supera, serà sospitós de poc útil. Que et sembla ? amador (disc.) 16:30, 6 ago 2022 (CEST)
@Cataleirxs Amplio material per pensar això darrer que t'he comentat:
  • https://w.wiki/5YWs Mostra quants items (col.nombre) tenen la mateixa quantitat de valors P180 (cnt). La col. sampleitem mostra un cas d'exemple. Consulta limitada a 100.000 items. Posant més canvien xifres en els valors amb més items, però no altera proporció.
  • https://w.wiki/5YWw Mostra tots els items i quants valors té de P180 cadascú. Serveix per consultar que tenen items concrets d'un valor de la llista anterior. És una consulta de 8.000 items i arriba fins a 9 valors per item. Observa que per fer aflorar els que tenen entre 2 i 9 contingut P180 cal arribar dels 8.000 als 100.000 items, la qual cosa ja dona idea d'on està la massa crítica.
He fet un mostreig i tot el que està per sobre de 5 (al menys en pintura) té continguts sense interès per la infotaula. Si trobes material interessant d'altres temàtiques, en parlem.
Salut ! amador (disc.) 19:10, 6 ago 2022 (CEST)

Veig que és una decisió més densa del que creia. Potser tallaria en 10, número rodó, sempre i quan l'estètica de la infotaula no surti perjudicada. -- Cataleirxs (disc.) 10:27, 7 ago 2022 (CEST)

Discussió:Riuet del Port d'Erta[modifica]

Article - Edita la discussió

Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Historial/2022/08#Riuet_del_Port_d'Erta--Medol (disc.) 09:36, 5 ago 2022 (CEST)

Discussió:Albert Fabà i Llatse[modifica]

Article - Edita la discussió

Admissibilitat[modifica]

Que el Museu de Tortosa li hagi dedicat una retrospectiva em sembla cobertura significativa, fins i tot sense comptar la cobertura en altres fonts a rel de la mateixa exposició. Proposo treure la plantilla FVA. Pere prlpz (disc.) 22:44, 4 ago 2022 (CEST)

Discussió:Zona volcànica de la Garrotxa[modifica]

Article - Edita la discussió

Proposta de fusió eliminada sense discussió[modifica]

@Sjoel: S'ha eliminat la proposta de fusió sense discussió. Sembla clar que es tracten de dos conceptes diferents. Però és igual de clar que se solapen bastant i no queda clar quins continguts han d'anar a un article i quins a l'altre. Per exemple, a la introducció d'aquest article es fa la diferenciació, però ni tan sols se'n parla a la introducció de Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És aquí on hauria d'anar i no a la secció Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa#Vegeu tambéVegeu també. Pau Cabot · Discussió 13:52, 4 ago 2022 (CEST)

@Paucabot: He eliminat la proposta de fusió sense discussió a l'igual que s'ha afegit sense discussió. Estic d'acord amb el que comentes. Hi estic treballant.--Sjoel (disc.) 14:23, 4 ago 2022 (CEST)
Hola Sjoel.
D'acord amb el que comentes respecte dels dos articles, però el paral·lelisme que comentes no em sembla gaire adequat.
Els avisos es poden afegir de manera unilateral (sempre que sigui una cosa raonable, que crec que era el cas). En canvi, eliminar un avís no es pot fer sense consens. Precisament, l'avís adverteix que hi ha qualque proposta de millora en procés i eliminar-lo invisibilitza la proposta (no és en cap cas una resolució) i no afavoreix el debat. Pau Cabot · Discussió 14:41, 4 ago 2022 (CEST)
Hola @Paucabot, la plantilla de fusió inclou un enllaç a la pàgina de discussió. Com puc debatre si cal o no mantenir una plantilla de discusió si abans no heu indicat els motius que us han portat a posar-la? Ho heu explicat després, quan l'he treta. Gràcies de totes maneres pel debat. Sjoel (disc.) 15:08, 4 ago 2022 (CEST)
@Sjoel: D'acord en que després ja les coses s'han encaminat, però sí que havia posat el motiu. Concretament era context, que és un dels quatre motius usuals de fusió. Igualment, la mateixa justificació que heu fet servir per eliminar l'avís, l'haguéssiu poguda fer servir a la discussió.
De cara al futur, una altra cosa que podria haver ajudat és usar plantilles com {{Inacabat}}, que indica als altres editors que el treball està en procés. Si no, la resta no tenim gaire clar quines són les vostres intencions. Pau Cabot · Discussió 18:01, 4 ago 2022 (CEST)
@Paucabot: El motiu "context", que el vaig llegir abans de treure la proposta de fusió, no vol dir res per a usuaris que desconeixen l'existència de la pàgina sobre fusió, on s'explica què significa. Si vol evitar conflictes, li recomano que hi afegeixi l'enllaç perquè qualsevol ho pugui entendre. Altrament, sembla que posi la plantilla sense cap justificació, i vostè tenia un bon motiu per posar-la, però si no ho justifica de manera clara tampoc no queden clares les seves intencions.--Sjoel (disc.) 04:07, 5 ago 2022 (CEST)
D'acord. Gràcies, Pau Cabot · Discussió 15:53, 5 ago 2022 (CEST)

Bibliografia per ampliar l'article[modifica]

Discussió:Continuïtat (cinema)[modifica]

Article - Edita la discussió

L'adaptació ràcord no sembla adequada. Si ve d'una paraula francesa, les paraules franceses són sempre agudes. El Termcat té ràcord (de diccionaris externs, no propis), però referit a construcció, no a l'audiovisual.

terminologia[modifica]

L'adaptació ràcord no sembla adequada. Les paraules franceses són sempre agudes. El Termcat té ràcord (de diccionaris externd, no propis), referit a construcció, no a l'audiovisual. Jaumeortola (disc.) 08:54, 4 ago 2022 (CEST)

Categoria Discussió:Pancatalanisme[modifica]

Article - Edita la discussió

Clonar categories[modifica]

@Brunnaiz: No sempre és recomanable clonar categories d'altres viquipèdies acríticament. Ni a Plataforma per Catalunya ni a Pancatalanisme s'afirma que aquest partit ho sigui. En general, hauríem de mirar de no repetir errors: Categoria Discussió:Partits euroescèptics d'Espanya, Tema:Wzj931car5ra12cs i Discussió:Fred Astaire. Pau Cabot · Discussió 18:11, 11 ago 2022 (CEST)

Ara veig que encara hi has afegit moltes coses més, la majoria d'elles sense que en digui res al text ... Pau Cabot · Discussió 18:14, 11 ago 2022 (CEST)
Tens raó, a la Gran Enciclopèdia Catalana hi diu que "mantingué en general una gran ambigüitat en altres temes de la política catalana situats en els eixos dreta-esquerra i catalanisme-espanyolisme." En trec la categoria, si no ho has fet ja. --Brunnaiz (disc.) 18:15, 11 ago 2022 (CEST)
@Brunnaiz: El comentari és molt més general. No entenc perquè hi ha Obrint Pas, per exemple i no, Zoo (grup). Si la resposta és que a la Viquipèdia en castellà estava així, no em serveix. A aquesta categoria li sobren molts articles o n'hi falten milers, depenent del criteri d'inclusió. Si no tenim un criteri d'inclusió clar, MILLOR NO FER LA CATEGORIA. No ens serveix de res tenir categories defectuoses clonades de :es. I això val per als partits euroescèptics, pels crooners, pels antisionistes i pels pancatalanistes.
No fa falta crear com més categories millor. Hem de fer categories clares i útils, encara que no en poguem fer desenes cada dia. Pau Cabot · Discussió 18:20, 11 ago 2022 (CEST)
T'entenc. Veus viable deixar-hi els més clars (Països Catalans, pancatalanisme, Nosaltres els valencians) i, en tot cas, subcategoritzar els articles referenciats de partits polítics pancatalanistes i personalitats pancatalanistes? --Brunnaiz (disc.) Brunnaiz (disc.) 18:26, 11 ago 2022 (CEST)
D'altra banda, en prenc nota de cara a futures categories i a les problemàtiques que m'has esmentat. --Brunnaiz (disc.) 18:29, 11 ago 2022 (CEST)

@Brunnaiz: La categoria de la Viquipèdia en castellà té un biaix clarament espanyolista. Sobretot hi ha entitats del País Valencià. De personalitats, n'hi ha molt poques comparades amb les que hi podria haver. A més, nosaltres ja tenim categories pròpies que se superposen amb la que estàs fent: Categoria:Catalanisme, Categoria:Valencianisme, Categoria:Independentisme català, etc.

No sé com arreglar-ho. Ja et dic que no hauries de clonar categories de :es perquè 1) Poden tenir errors objectius o subjectivismes 2) Poden tenir la seva visió del món i no la nostra i 3) Poden no encaixar amb les categories que ja tenim aquí. Pau Cabot · Discussió 18:37, 11 ago 2022 (CEST)

Per delimitar clarament el que va a cada categoria, pots fer servir {{Avís}}. Exemple: Categoria:Biografies. Pau Cabot · Discussió 18:39, 11 ago 2022 (CEST)
No clono exclusivament de la Viquipèdia en castellà (de fet, per exemple, no hi ha la categoria de crooners). De tota manera, entenc que no tot el catalanisme, valencianisme ni independentisme català és pancatalanista. A l'article sobre el valencianisme hi diu: "sota l'accepció de nacionalisme valencià a vegades s'hi han inclòs grups que políticament haurien de ser qualificats de 'nacionalistes catalans' o simplement com a catalanistes, ja que entenen que la nació dels valencians són els Països Catalans." És a dir, una ideologia no implica l'altra. Brunnaiz (disc.) 18:42, 11 ago 2022 (CEST)
@Brunnaiz: 1. El que he dit de :es, és vàlid per a :fr o :en. No hem de clonar categories d'enlloc si no tenim clar el criteri d'inclusió, els articles no en diuen res o no quadren amb les categories que tenim aquí.
2. Ja et dic que aquesta categoria és complicada. La superposició de les categories no és total, però existeix. Abans de fer més categories s'hauria de definir clarament el criteri d'inclusió, cosa que no hem fet (o jo no el tenc gens clar). Pau Cabot · Discussió 18:56, 11 ago 2022 (CEST)
1: Missatge rebut. Em cenyiré al que dius (si més no, és el que pretenc sempre).
2: De primeres, jo hi inclouria Pancatalanisme (és una obvietat), Nosaltres, els valencians (perquè és una obra cabdal dins del pancatalanisme), Països Catalans (és el terme amb què es fa referència al projecte polític a què aspiren els seguidors del pancatalanisme, difós notòriament amb aquesta accepció per Nosaltres, els valencians mateix segons l'article) i Fusterianisme (la branca del pancatalanisme pròpia de Fuster).
Pel que fa a la superposició dels articles, definitivament no seria el primer cas d'això a la Viquipèdia. Tenim simultàniament les categories Categoria:Pel·lícules rodades a Catalunya, Categoria:Pel·lícules ambientades a Catalunya i Categoria:Pel·lícules de Catalunya (aquesta última no és gaire clara pel títol). No són excloents però tampoc estan intrínsecament lligades. Per exemple, Uncharted es va rodar parcialment al País Valencià i a Catalunya, però no hi està ambientada.
Tornant al tema d'aquesta en concret, jo descartaria de fer una categoria de personalitats com Categoria:Pancatalanistes perquè, com has dit abans, pot resultar extremadament llarga. Més aviat, jo partiria de l'article Pancatalanisme, on s'esmenten organitzacions polítiques i partits polítics impulsors del moviment i, en cas que no aparegui a l'article de cada entitat, ho contrastaria i referenciaria allà. Aleshores podríem crear alguna subcategoria que suplís el nombre d'articles d'aquesta categoria, inferior a 5.
I, en tot cas, si res de tot això convenç els altres viquipedistes, hi ha l'opció d'esborrar la categoria. Però aquí jo ja no hi entro. --Brunnaiz (disc.) 19:26, 11 ago 2022 (CEST)
El criteri d'inclusió hauria de ser que els articles, com per qualsevol categoria, en la introducció quedin definits com a pertanyents a aquest. Ni Nosaltres, els valencians, ni Països Catalans ni Fusterianisme compleixen aquest criteri. En alguns casos s'esmenta, però com no forma part de la nostre visió del mon, no és nuclear i ho fa bastant més endavant. --Amortres (disc.) 19:49, 11 ago 2022 (CEST)
Què vol dir que el pancatalanisme no forma part de la nostra cosmovisió? --Brunnaiz (disc.) 20:24, 11 ago 2022 (CEST)
D'altra banda, no és cert que el criteri d'inclusió es correspongui amb la introducció de l'article. Així ho demostren, entre d'altres, les biografies per causa de la mort i la Categoria:Estats sense litoral en l'article del Kazakhstan, sense anar més lluny.
Pel que fa a Nosaltres, els valencians, el Diccionari històric de periodistes catalans en diu: "L’any 1962 publica l’obra decisiva, Nosaltres els valencians, on expressa un pancatalanisme que li crea molts problemes, per començar l’exclusió a la qual el sotmeten alguns mitjans de premsa valencians." --Brunnaiz (disc.) 20:38, 11 ago 2022 (CEST)

Categoria Discussió:Candomblecistes brasilers[modifica]

Article - Edita la discussió

Categoria possiblement invàlida[modifica]

Bona tarda @Brunnaiz, com vas?

Crec que les categories que remeten al culte religiós de les persones no són vàlides. Abans de continuar afegint la categoria en més bios, faries bé de consultar-ho. Que no passi com amb les categoritzacoins LGBT que et van esborrar.

Abraço! Cataleirxs (disc.) 17:22, 4 ago 2022 (CEST)

Si, però existeixen Categoria:Musulmans i Categoria:Cristians, entre d'altres (a Categoria:Biografies per religió). No m'explico per què unes s'haurien de mantenir i unes altres no. De tota manera, deixo d'editar la categoria per si de cas. --Brunnaiz (disc.) 17:26, 4 ago 2022 (CEST)
Crec que el tema de la religió va lligat a la professió o algun altre aspecte vital. Escriptors, professors, etc. vinculats a una religió. També croats, immolats en nom d'una religió, beats o religiosos. És el que recordo, però no ho tinc clar tampoc, però això et recomano que facis la consulta a algun editor + expert amb qui hagis parlat o directament a la Taverna. Salut, Cataleirxs (disc.) 17:33, 4 ago 2022 (CEST)
A més a més, "candomblecista" és una paraula que existeixi en català? Si no, s'hauria de canviar per Practicant de candomblé o quelcom semblant el comentari anterior sense signar és fet per Cataleirxs (disc.contr.)

Categoria Discussió:Activistes pel català nord-catalans[modifica]

Article - Edita la discussió

Nom[modifica]

@Enric: Millor Categoria:Activistes nord-catalans pel català? Pau Cabot · Discussió 19:59, 25 jul 2022 (CEST)

@Paucabot: Trobo que tant se val una forma com l'altra. Ara bé, si ja tenim Jugadors de rugbi XV nord-catalans, Jugadors d'hoquei sobre herba terrassencs‎ o Cantants de country estatunidencs, jo ho deixaria tal com està ara, és a dir amb el nom complet de la cosa a què es dediquen (activistes pel català, jugadors de rugbi, jugadors d'hoquei sobre herba, cantants de country) i seguidament el gentilici. De fet, aquestes mateixes categories es podrien dir igualment "jugadors nord-catalans de rugbi XV", "jugadors terrassencs d'hoquei sobre herba" i "cantants estatunidencs de country", però potser és millor no trencar el conjunt de significat. --Enric (discussió) 21:04, 25 jul 2022 (CEST)

Categoria Discussió:Activistes pel català[modifica]

Article - Edita la discussió

Continguts[modifica]

Estaria bé mirar de definir què entenem per activista pel català (i per extensió, per activista lingüístic, categoria d'on he traslladat les biografies que ara tenim aquí).

Ara mateix hi ha diversos premiats amb premis específics per això, però també tenim lingüistes, directors generals de política lingüística, youtubers amb un canal en català i personatges diversos.

Crec que si no ho definim mínimament, aquesta categoria pot arribar a contenir multitud de catalanoparlants i, per tant, deixaria de ser útil. Pau Cabot · Discussió 19:57, 25 jul 2022 (CEST)

@Brunnaiz: Pau Cabot · Discussió 20:00, 25 jul 2022 (CEST)

Categoria Discussió:Sanitat a Canadà[modifica]

Article - Edita la discussió

Canvi de categoria[modifica]

El Canadà porta article, o si més no, aquesta és la convenció que s'utilitza al propi article i en altres categories com ara Categoria:Història del Canadà. Per tant proposo esborrar aquesta categoria i moure els enllaços a les altres Viquipèdies a. Trident90 (disc.) 15:51, 17 jul 2022 (CEST)

Discussions noves no incloses[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Font Commemorativa de l'Exposició de 1929». Catàleg de Patrimoni. Ajuntament de Barcelona. [Consulta: 11 agost 2022].