Viquiprojecte:Esmuc/Història de la Música Catalana dels segles XIX i XX

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:ESMUC
Escola Superior de Música de Catalunya
Amb el suport de

Benvinguts a la pàgina de l'assignatura Història de la Música Catalana dels segles XIX i XX del curs 2019-2020 dins del Viquiprojecte Esmuc.

Plantejament i objectius[modifica]

L'objectiu del treball és millorar els continguts de Viquipèdia relacionats amb l'assignatura. Es tracta d'un treball que forma part d'un projecte ampli de divulgació científica, amb la seriositat i la responsabilitat que, per descomptat, aquesta tasca requereix.

Coordinadors[modifica]

El seguiment i tutela del treball el farà Anna Costal, responsable del projecte. També us ajudarà la comunitat wiki, que us anirà guiant durant el procés de realització per tal de corregir aspectes tècnics i d'edició de la pàgina wiki. Si teniu dubtes, contacteu amb la usuària Marionaaragay, mitjançant la seva pàgina de discussió, o bé vegeu l'apartat Mentors d'aquesta pàgina.

Desenvolupament del treball[modifica]

El treball es redacta directament en línia.

PASSOS
  1. Creeu-vos un compte d'usuari. Si us cal ajuda, vegeu la pàgina: Ajuda:Registrar-se
  2. Trieu per parelles els dos articles (un de cada llista) que no estigui agafat.
  3. Afegiu el vostre nom/nick d'usuari al costat de l'article seleccionat. Per a fer-ho, cliqueu el botó "modifica" de la secció. Escriviu "Usuari:nick". Seleccioneu-ho i cliqueu a hipervincle.
  4. Busqueu bibliografia específica sobre el tema (us facilitem algunes fonts bàsiques a l'apartat Bibliografia).
  5. Treballeu i sintetitzeu correctament la informació.
  6. Redacteu un text explicatiu adaptat al format wiki. Recordeu que en un wiki tota la vostra activitat queda registrada i en obert. Aquest sistema us permet treballar individualment des de casa, encara que el treball sigui en grup.
  7. Busqueu imatges per il·lustrar l'article, ja sigui a Wikimedia Commons -el repositori audiovisual de la Viquipèdia- o fent-les vosaltres mateixos (sempre tenint present les limitacions pel que fa als drets d'autor).
  8. Presenteu l'article al professor per a una primera avaluació - DATA LÍMIT: 18 de desembre.
  9. Retoqueu l'article, si escau.
  10. Heu de tenir l'article en la seva versió definitiva - DATA LÍMIT: 18 de desembre.
Redacció de l'article

IMPORTANT: Abans de començar a redactar-lo en llenguatge i format wiki, consulteu les normes d'edició a l'apartat "Ajuda i utilitats" de la pàgina principal d'aquest viquiprojecte, o al següent enllaç:Viquipèdia:Ajuda. En aquest apartat trobareu les pautes per elaborar un article de qualitat.

Avaluació[modifica]

L'avaluació del treball respon als percentatges següents:

  • 40%: Estructura de l'article, organització del text en format viquipèdia. Aquí teniu un exemple d'article de qualitat: Simfonia núm. 8 (Mahler)
  • 25%: Cites ben referenciades. Cal utilitzar llibres, revistes, diccionaris i enciclopèdies especialitzats sempre que sigui posssible.
  • 25%: Bibliografia. Es valorarà la relació de llibres especialitzats i organitzats correctament.
  • 10%: Qualitat de la redacció i ortografia.

Calendari[modifica]

  • 9 de desembre: Primera avaluació dels articles.
  • 18 de desembre: Data límit per enllestir els articles definitius.

Llista d'articles proposats[modifica]

Podeu fer un article sobre una obra d'un compositor català o compositora catalana, o bé crear o ampliar un article biogràfic. Per no repetir-vos amb els companys, afegiu el vostre nom d'usuari al costat de l'article quan ja l'hàgiu escollit. Aquí teniu algunes idees:

  1. Ampliar la biografia/obra de dones compositores: Lluïsa Casagemas, Ònia Farga, Margarida Orfila, Blanca Selva, Paquita Madriguera, Montserrat Campmany, Càndida Pérez, Aurea Rosa Clavé, etc.

Bibliografia i recursos en línia[modifica]

Diccionaris i Enciclopèdies

  • DDAAA (2000). Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.
  • Casares Rodicio, Emilio (dir. 1999). Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE.
  • Aviñoa, Xosè (coord.). Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear. Barcelona: Edicions 62.
  • Saldoni, Baltasar (1986). Diccionario biográfico de efemérides de músicos españoles. Madrid: Centro de Documentació Musical: Ministerio de Cultura.
  • Ricart Matas, J. (1986). Diccionario Biográfico de la Música. Barcelona: Editorial Iberia.

Recursos en línia

Mentors[modifica]

Teniu problemes per editar la Viquipèdia? No sabeu com es posen les negretes, com formatar una taula o com afegir una referència? Mireu l'Ajuda, però si tot i així no us aclariu, contacteu amb un Mentor. Els mentors són viquipedistes voluntaris que estan disposats a ajudar els editors novells. Cliqueu aquest enllaç per contactar amb un mentor de manera aleatòria: Contacta!