Viquiprojecte:Esmuc/Música Tradicional Catalana
Viquiprojecte:ESMUC
Escola Superior de Música de Catalunya | Amb el suport de |
Plantejament, objectius i coordinació
[modifica]Aquesta és la pàgina del Viquiprojecte Esmuc de l'assignatura Música Tradicional Catalana del curs 2020-2021. L'objectiu del treball és millorar els continguts de Viquipèdia relacionats amb l'assignatura, fent ús i millorant l'enciclopèdia lliure. Es tracta d'un treball que forma part d'un projecte ampli de divulgació científica, amb la seriositat i la responsabilitat que, per descomptat, aquesta tasca requereix. El seguiment i tutela del treball el farà Anna Costal, responsable del projecte. És molt recomanable mirar aquest vídeo abans de començar l'edició.
Desenvolupament del treball
[modifica]Creeu o milloreu un article en 7 passos:
- Creeu-vos un compte d'usuari. Si us cal ajuda, vegeu la pàgina: Ajuda:Registrar-se.
- Creeu un equip i penseu quin article voleu fer. Escriviu-lo a la llista de sota juntament amb el vostre nom (i nick).
- Busqueu bibliografia específica sobre el tema (fonts: llibres, articles, pàgines web, tesis doctorals, retalls de diari, etc.).
- Treballeu i sintetitzeu correctament la informació. Redacteu un text explicatiu adaptat al format wiki. Recordeu que en un wiki tota la vostra activitat queda registrada i en obert.
- Busqueu imatges per il·lustrar l'article, ja sigui a Wikimedia Commons -el repositori audiovisual de la Viquipèdia- o fent-les vosaltres mateixos (sempre tenint present les limitacions pel que fa als drets d'autor). La professora també revisarà la qualitat de la redacció de l'article.
- Introduiu informacions rellevants a wikidata.
- Retoqueu l'article, si escau, si així us ho indica la professora.
Calendari i avaluació
[modifica]- Selecció de l'article i fonts documentals. Data límit: 10 de març de 2021
- Primer redactat. Data límit: 21 d'abril de 2021
- Article definitiu. Data límit: 26 de maig de 2021
Llista d'articles proposats
[modifica]Es tractaria que cadascú de vosaltres trobi un tema que li interessi a partir del contingut de l'assignatura. Tanmateix, algunes unes idees:
- L'article de Jordi Fàbregas (1951-2021), traspassat recentment, i poder crear tots els articles que apareixen en vermell a la seva biografia.
- Centenari del naixement de Manuel Cubeles i Solé
- 125è aniversari del naixement de Joan Tomàs i Parés
Llista d'articles per fer o per millorar
[modifica]Nom de l'article
- El vostre nom (nick)
Nom de l'article
Enllaços i consells
[modifica]Ajuda bàsica
[modifica]- Articles de qualitat: Articles distingits per la seva qualitat i que poden servir de referència per tenir una idea de completesa enciclopèdica.
- Carregar imatges i fitxers: Auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons. Recordeu que han de ser imatges lliures (CC-BY-SA o PD) o us les esborraran.
- Citar bibliografia: Manual pas a pas i amb exemples per aprendre a afegir referències correctament.
- Conflicte d'interessos: Assaig sobre els límits i les conseqüències d'escriure articles sobre persones o institucions afins.
- Edició bàsica: Vídeo a Youtube amb les nocions més bàsiques d'edició.
- Historial d'un article: Pàgina d'ajuda per aprendre com navegar entre les diferents versions històriques d'un mateix article.
- Qualitat de la bibliografia: Definicions i conceptes útils per saber quina és la bibliografia apta per a un article.
- Rellevància d'un article: Explicació sobre els criteris d'admissibilitat d'un article.
Imatges lliures
[modifica]Recordeu que les llicències aptes per a la Viquipèdia és la CC-BY, CC-BY-SA o el Domini públic (PD). Aquí teniu les eines comentades per cercar imatges lliures:
- Wikimedia Commons és el primer lloc on heu de cercar imatges, vídeos i multimèdia —amb prop de 50 milions de fitxers lliures. Aquests fitxers es poden inserir als vostres articles de manera immediata.
- Publicacions científiques en què explícitament es digui que el contingut és CC-BY o CC-BY-SA: Moltes editorials permeten filtrar els seus articles segons llicència (Elsevier, Nature Publishing, Wiley…),
- Creative Commons Search: Heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon.
- Google Imatges: Filtreu a Eines > Drets d'ús > Etiquetades per a la reutilització amb modificació.
- Flickr: Filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental).
- I finalment, un cop baixades al vostre ordinador, carregueu-les al gestor de càrrega de Wikimedia Commons.
Mentors
[modifica]Teniu problemes per editar la Viquipèdia? No sabeu com es posen les negretes, com formatar una taula o com afegir una referència? Mireu l'Ajuda, però si tot i així no us aclariu, contacteu amb un Mentor. Els mentors són viquipedistes voluntaris que estan disposats a ajudar els editors novells. Cliqueu aquest enllaç per contactar amb un mentor de manera aleatòria: Contacta!