De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts a la pàgina del Viquiprojecte:Faber 2017, un projecte que té per objectiu experimentar sobre els processos de creació wiki locals i compartir la filosofia del coneixement lliure i en obert amb la resta d'integrants de la casa.

Context[modifica]

Faber, Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya a Olot és un espai on escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos i científics conviuen i treballen en el seu projecte professional.

Durant aquest temps de convivència, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals i al públic en general. Aquestes activitats es faran d’acord amb un projecte que tindrà en compte demandes i necessitats prèvies.

La residència és, doncs, un espai interdisciplinari i contemporani que participa dels interessos de la societat que l’acull. Recull les idees, els corrents d’opinió i les preocupacions de la cultura contemporània europea i mundial. L’actualitat permanent de la residència es veu reforçada pels residents que hi arribin. Faber col·labora en el manteniment de vies comunicació vers Catalunya i vers el món, imprescindibles en la societat contemporània, i vol ser una eina de relació de la ciutat amb altres ciutats, i del país amb altres països.

El projecte de la residència està basat en el retorn cultural i social, un retorn en què serà clau la interacció entre els diversos agents que es trobaran a la residència: residents, ciutadania, i institucions catalanes i estrangeres. Faber fomenta la creació i l’intercanvi de projectes entre els residents, que treballaran en eixos temàtics. La residència és també una eina de relació entre disciplines creatives, entre cultures i països.

Projectes realitzats[modifica]

  • Gener 2017 - Àlex Hinojo fa una residència per millorar informació sobre Olot i sobre les personalitats que han passat per Faber: informe
  • Abril 2017 - Com a resultat paral·lel de FABER, Amical Wikimedia col·labora amb el Festival Sismògraf d'Olot, amb un Viquiprojecte propi
  • Maig 2017 - Àlex Hinojo fa una nova residència sobre nou periodisme

Projecte en curs: Nou periodisme[modifica]

La Viquipèdia té un avís d'exempció de responsabilitat on s'informa clarament: el projecte no dona cap garantia de validesa. La Viquipèdia és una enciclopèdia col·laborativa de contingut obert en línia, és a dir, una associació voluntària d'individus i grups que estan desenvolupant un recurs comú de coneixement humà. L'estructura del projecte permet a qualsevol amb una connexió d'Internet canviar el seu contingut. El seu contingut no ha sigut ressenyat necessàriament per professionals amb la perícia que s'exigeix per donar la informació completa, acurada o fiable.

Aquesta darrera frase, inclosa també en l'avís, exigeix als professionals la perícia de mostrar una informació completa, acurada i fiable. Tenint en compte que una de les principals fonts d'informació que fa servir la Viquipèdia són els mitjans de comunicació (premsa escrita, per exemple), podem dir que els mitjans són, doncs, complets, acurats i fiables? Hauríen d'informar els mitjans, com ja fa la Viquipèdia, que la informació que transmeten no té per què ser vàlida?

Viquipèdia és la principal font d’accés al coneixement mundial, escrita i millorada diàriament per milers de voluntaris en gairebé 300 llengües. Ha esdevingut un dels paradigmes del que podria arribar a ser un Internet lliure, obert i distribuït. La fiabilitat dels continguts de la Viquipèdia es basa en la verificabilitat de les fonts que fan servir els viquipedistes (diaris, revistes especialitzades, premsa generalista). Durant aquesta estada el resident farà una anàlisi comparativa de quines fonts fan servir els viquipedistes en els principals wikis en relació amb els principals mitjans de premsa periòdica en català. També miraré la presència de mitjans en català com a font a les viquipèdies en altres llengües.

Rànquing de mitjans enllaçats a la Viquipèdia[modifica]

Els editors de la Viquipèdia no generem coneixement: fem una síntesi de fonts ja publicades, tot indicant-ne l'origen. La traçabilitat de la informació afegida és un dels aspectes clau per fer de la Viquipèdia una eina potent i respectada. És per això que he preparat un estudi analitzant quins són els diaris en català més enllaçats des de la Viquipèdia.

Quan els editors actualitzem un article, hem d'afegir la font d'on hem tret la informació. És per això que milers d'articles enllacen a mitjans de comunicació, fent servir aquestes URLs com a referències que validen la traçabilitat de la font que fem servir els viquipedistes.

  • Criteris d'inclusió:
    • Mitjans digitals en català segons OJD interactiva (font)
    • Diaris en castellà distribuïts als Països Catalans (font)
  • Sistema de càlcul: Hem fet servir aquesta eina (a data 15 de maig 2017)

Portes obertes[modifica]

Faber portes obertes 2017

Enllaços externs[modifica]