Viquiprojecte:IRIS visibilitzant dones singulars al CRAI de la Universitat de Barcelona
Benvinguts al viquiprojecte IRIS – visibilitzant dones singulars al CRAI de la Universitat de Barcelona. Aquest és un viquiprojecte que vol aplegar els diferents microprojectes liderats pel Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat de Barcelona per donar a conèixer el paper de les dones en l’evolució de diferents branques del coneixement, a partir del fons patrimonial de la UB i impulsar també la seva difusió i el seu ús en l’aprenentatge i la recerca.
Objectius i metodologia
[modifica]Aquest viquiprojecte neix el gener de 2024 tenint com a base la iniciativa institucional del CRAI d’oferir una perspectiva de gènere en l’accés a la producció científica i els fons patrimonials de la UB. Per això s’ofereixen des del catàleg d’Autoritats UB, conjunts de dones en diferents àmbits d’interès per la institució, que es reuneixen des de març de 2025 en el Portal de les dones, com a portal per recollir els diferents conjunts a mesura que evoluciona el projecte.
El projecte vol anar més enllà de les actuacions a fer en els nostres fons i eines de recuperació i es planteja impulsar la creació de continguts i coneixement en accés obert a partir d’aquests fons en l’àmbit educatiu en col·laboració amb docents i alumnes per enriquir Viquipèdia amb biografies de dones i ajudar a reduir les bretxes de gènere.
Per això, a banda dels nostres objectius específics, ens plantegem com a objectiu promoure i organitzar actes i projectes per fomentar activament la participació de dones en l’edició de la Viquipèdia en català i en la creació, millora o traducció d’articles sobre les dones que estem treballant i de les quals tenim fons bibliogràfics.
Aquesta pàgina actua, doncs, com a paraigua que uneix els projectes de dones promoguts des de la nostra institució.
Viquimaratons i resultats vinculats
[modifica]A mesura que es vagin obrint les diferents línies de treball que se’n deriven d’aquest projecte relacionarem en aquesta pàgina els resultats obtinguts i les diferents convocatòries:
- Antigues posseïdores en el CRAI Biblioteca de Fons antic de la Universitat de Barcelona (cursos 2023-2024 i 2024-2025)
- Dones en Informació i Comunicació: Viquimaratons 2021, 2022, 2023, 2024
- Dones científiques: Viquimarató 11F2025 al CRAI Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona.
- Viquimarató sobre filòsofes en el CRAI de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (6 de maig de 2025).
Enllaços i consells
[modifica]Ajuda bàsica
[modifica]- Articles de qualitat: Articles distingits per la seva qualitat i que poden servir de referència per tenir una idea de completesa enciclopèdica.
- Carregar imatges i fitxers: Auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons. Recordeu que han de ser imatges lliures (CC-BY-SA o PD) o us les esborraran.
- Citar bibliografia: Guia per referenciar. Com crear referències bibliogràfiques, notacions, notes.
- Conflicte d'interessos: Assaig sobre els límits i les conseqüències d'escriure articles sobre persones o institucions afins.
- Historial d'un article: Pàgina d'ajuda per aprendre com navegar entre les diferents versions històriques d'un mateix article.
- Qualitat de la bibliografia: Definicions i conceptes útils per saber quina és la bibliografia apta per a un article.
- Rellevància d'un article: Explicació sobre els criteris d'admissibilitat d'un article.
Imatges lliures
[modifica]Recordeu que les llicències aptes per a la Viquipèdia és la CC-BY, CC-BY-SA o el Domini públic (PD). Aquí teniu les eines comentades per cercar imatges lliures:
- Wikimedia Commons és el primer lloc on heu de cercar imatges, vídeos i multimèdia —amb prop de 50 milions de fitxers lliures. Aquests fitxers es poden inserir als vostres articles de manera immediata.
- Publicacions científiques en què explícitament es digui que el contingut és CC-BY o CC-BY-SA: Moltes editorials permeten filtrar els seus articles segons llicència (Elsevier, Nature Publishing, Wiley…)
- Creative Commons Search: Heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon.
- Google Imatges: Filtreu a Eines > Drets d'ús > Etiquetades per a la reutilització amb modificació.
- Flickr: Filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental).
I finalment, un cop baixades al vostre ordinador, carregueu-les al gestor de càrrega de Wikimedia Commons.
Preguntes freqüents
[modifica]Com obtenir la pestanya "traduccions" per començar a traduir un article si no m'apareix al menú quan clico a "Contribucions"?
[modifica]Comprova a les teves preferències, pestanya "Funcionalitat beta", si tens activada l'opció "traducció de contingut".
Com passar l'article que hem redactat del nostre espai de proves a un article principal?
[modifica]Clicar a la pestanya "Més" (al costat de Veure Historial) i després a "Reanomena". Al menú desplegable que m'apareix, seleccionar "(Principal)", i a la casella del costat el títol que vull que tingui l'article.
Com inserir la taula de wikidata al nostre article?
[modifica]Si vols que aparegui la "fitxa tècnica" de l'obra a l'article que has escrit, cal que hi afegeixis un infotaula: poses el cursor a la primera línia de l'article > insereix > plantilla > infotaula composició. Et sortirà una finestra emergent, però no cal que facis res. Prem directament el botó blau de la cantonada superior dreta per inserir-la.