Viquiprojecte:Infocua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La infocua serà, si el projecte final s'accepta, el recull a la cua fi d'un lema de tota la informació sobre les fonts, les referències i altres documents interns o enllaços externs que van contribuir a la redacció. L'objectiu de l'infocua és d'estrucutrar tipogràficament i de separar-lo del contingut, el cos de l'article.[1] Haurà de ser una eina compaginació automàtica que no vol intervenir al contingut de l'article, però que vol ser una ajuda a la seva redacció estructurada d'una mena clara i estandartitzada.[2]

El desenvolupament d'una plantilla Infocua va decidir-se a la Viquitrobada 2012 el 26 d'agost de 2012. Segons la Gran Enciclopèdia Catalana: «En la compaginació cal adequar el format i les proporcions d'aquests elements al caràcter de l'obra a fi de facilitar-ne al màxim l'assimilació; amb aquest propòsit hom recorre sovint a provatures i assaigs del disseny de les pàgines, materialitzats en una maqueta que servirà com a model de la compaginació definitiva.»[3]

El concepte[modifica]

Aquesta plantilla és una plantilla tipogràfica amb l'objectiu d'estandarditzar el format dels anexos, fonts, referències,[4] bibliografia,[5] acotacions[n 1] vegeu també, etc… sense influir sobre el contingut. Ha de separar clarament el cos del text d'un article de l'aparat crític[6] i d'evitar l'aparició de massa títols que carreguen inutilment el format d'una pàgina.

Aquesta plantilla no imposa cap contingut, la llibertat de l'autor queda totalment lliure.[n 2] Ha d'ajudar l'usuari/l'usuària a estructurar el seu article i a recordar-li l'importància de l'explicitació dels fonts. Permet de definir un l'orde estàndard per tal d'evitar que segons els costums, els diferents elements de l'aparat crític apareixen en un orde diferent, com que ningú sap, per exemple, si els enllaços externs han d'aparèixer abans o després de les referències. No hi ha cap llei natural sobre aquest orde, però augmenta l'imatge de qualitat quant aquest orde sempre és el mateix.

El codi[modifica]

El codi darrere de la plantilla haura de sistematitzar, si possible, el format, per exemple, passar automàticament a dues columnes quan hi ha més de dues referències o x títols a la biogràfia.

El codi, també, haurà de facilitar les interviquis amb altres projectes (commons, viquinotícies, viccionari ecc,) sense carregar tipogràficament la pàgina. En referir als costums a la tipografia tradicional del paper imprimit, sembla acceptable d'utilitzar una mida inferior a la del cos del text (90 a 85 %), aixó es dicuteix.

Per al format, es pot inspirar dels usos i costums tipogràfics dels llibres imprimits.

Antecedents[modifica]

Un primer assaig, {{Apèndix}}, Plantilla:Apèndix traduït des de la versió dels nostres col·legues de la viqui neerlandesa no sembla pràctic. Té poca Usabilitat i demés, quan es demana un .pdf o una versió per imprimir de l'article, l'infobox amb les referències no hi apareix.

Exemple prototípic d'una infocua (sense codi)[modifica]

Aqui només dono una proposició, que dona idea, com es podria presentar-se una infocua. Encara no hi ha el codi darrere. De fet, em sembla lògic quan un apartat queda buit, que el títol no apareix, de la mateixa manera com passa a les infotaules. L'infocua refereix a documents segundaris, documents sobre el tema o sobre temes relacionats. Al cas d'un escriptor, compositor, pintor ecc. La llista de les obres fa part de l'article, i no de l'infocua.

Demés, seria bé, si el codi pogués fer que automàticament per la bibliografia i les referències, salta a la versió en columnes, des que hi ha trés documents o més. A la bibliografia, he posat, per raons pedagògiques, les dues versions, amb i sense columnes. Evidentment, a la versió definitiva, només una de les versions apareixerà, segons la voluntat de l'autor o el codi automàtic que hauriem triat.

Per fer un exemple, he afegit un enllaç cap al vicionari. Em sembla millor, per a la tranquil·litat de la pàgina, si tinguessim on plantilla tipus viccionari-inline, com per a commons.

Infocua[modifica]

Acotacions
  1. Aixó és un simple exemple d'una acotació, una nota de text, que es fa fora del cos del text, per tal de no carregar-lo massa, però que no és una referència. He observat que aquesta possibilitat existeix, però queda poc utilitzada.
  2. Ben entés, en la mesura que respon als criteris d'eligibilitat enciclopèdics i d'un redactat clar.
Referències
  1. Joan Solà & Josep Maria Pujol, Ortotipografia: Manual de l’autor, l’editor i el dissenyador gràfic, Barcelona, Educaula (Grup 62), 2011, pàgines 448, ISBN 9788492672974
  2. Josep M. Mestres i Serra, Manual d'estil: la redacció i l'edició de textos, Barcelona, Eumo Editorial, Universitat de Barcelona,, 1995, 902 pàgines, ISBN 9788476023235
  3. «Infocua». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. «Infocua». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  5. «Referència». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  6. «Aparat crític». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
Bibliografia (sense columnes)
Bibliografia (amb columnes)
Vegeu també
Enllaços externs
Projectes germans
Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Infocua
Vegeu Tipografia en el Viccionari, el diccionari lliure.