Vés al contingut

Viquiprojecte:Institut Vall d'Arús de Vallirana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Taller
Institut Vall d’Arús de Vallirana   

#eduwiki · Coordinació: Tiputini · Nferranf
Viquiprojecte escolar: Bretxa de gènere a la Viquipèdia. Aquest viquiprojecte escolar, iniciat el 2023, té com a objectiu acompanyar l'aprenentatge col·laboratiu de l'alumnat de 1r de batxillerat de les matèries de Problemàtiques socials i Matemàtica aplicada, i documentar-lo a través dels articles publicats a Viquipèdia i de les infografies accessibles a Wikicommons.


El Viquiprojecte de l'Institut Vall d’Arús és una iniciativa pilot docent d'aquest institut, per a l'alumnat de 1r de batxillerat de les assignatures de Problemàtiques Socials i Matemàtica aplicada, per introduir-los en l'edició de la Viquipèdia així com de la creació d'infografies. Amb les dues matèries es treballarà la bretxa de gènere a l'esfera pública, en concret en el cas de la Viquipèdia. Aquesta iniciativa tindrà lloc en el tercer trimestre del curs 2022-23. El projecte se centra en la perspectiva de gènere i les diferents interseccionalitats.

El Viquiprojecte escolar inclou assessorament a l'institut per part de voluntariat viquipedista de Viquidones i del projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, Women and Wikipedia, ja des de l'inici del disseny del projecte, com durant les edicions a Viquipèdia i Wikimedia Commons. D'aquesta manera s'assegura una formació sobre el projecte tant a docents com a alumnat, així com les tasques prèvies d'elecció de temàtiques admissibles, la recerca de fonts bibliogràfiques de qualitat i la redacció i correcció del contingut supervisada pel professorat. Així mateix, el projecte es complementa amb l'acompanyament de la creació d'infografies i posterior càrrega al repositori Wikimedia Commons, de manera que pugui visualitzar-se el biaix de gènere que pateix la Viquipèdia.

Objectius i Competències

[modifica]

Competències

[modifica]

En el marc d'aquest Viquiprojecte es crearan o modificaran articles de la Viquipèdia i de Wikimedia Commons, tot assolint les següents competències:

  • Interpretar i analitzar críticament els problemes socials.
  • Competències digitals i informacionals.
  • Desenvolupament del pensament logicomatemàtic.

El mètode d'aprenentatge plantejat és l'aprenentatge cooperatiu com a una bona metodologia per treballar les competències que inclouen habilitats socials, tot aprenent així a treballar conjuntament amb un objectiu comú, a comunicar-se i a arribar a acords entre tots i totes.

Objectius didàctics

[modifica]

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar les competències de l'àmbit digital, matemàtic i lingüístic de l'alumnat a través de l'edició d'articles de la Viquipèdia.

  1. Trobar recursos per compilar, seleccionar, analitzar i contrastar informacions procedents de fonts diverses i en diferents suports.
  2. Valorar la fiabilitat i adequació de la informació als objectius de les activitats proposades.
  3. Utilitzar les capacitats d'expressió escrita en contextos formals i comunicar de manera creativa i personal els resultats d'una recerca bibliogràfica per transmetre una informació clara i concisa.
  4. Treballar en entorns digitals. Interaccionar i cooperar amb la comunitat viquipedista tot seguint les seves normes i etiqueta.
  5. Desenvolupar la creativitat i el treball en equip, les habilitats de mediació i interaccionar i cooperar amb els companys i companyes.
  6. Conèixer la forma adequada de respectar els drets d'autor, la manera de citar adequadament la informació de les fonts consultades i l'ús ètic de la informació obtinguda.
  7. Consolidar els continguts del currículum de les assignatures
Dubtes?
Fòrum del viquiprojecte
Recursos
útils pels articles
Rúbrica
d'avaluació

Repte d'aprenentatge

[modifica]

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, proposem que durant tot el mes d'abril es millorin o es creïn articles al voltant del món dels llibres (obres, escriptores, etc.).

#ACadaLlibreElSeuPúblic

Ens centrarem en obres que pel seu contingut amb les identitats de gènere han estat censurades o persones (dones o d'altres identitats de gènere minoritzades a l'esfera pública) que han escrit obres i que també han tingut problemes amb la censura. Aquest repte d'aprenentatge s'emmarca en la campanya #ACadaLlibreElSeuPúblic.

Què cal fer?

[modifica]

Has d'escriure o editar un article enciclopèdic seguint les normes de la Viquipèdia. Tingues en compte els següents punts que et poden ajudar per fer millor la feina.

  1. Crea't un compte d'usuari o usuària aquí.
  2. Tria un article de la llista i inscriu el teu nom d'usuari o usuària al costat de l'article per reservar-lo i avisar la resta de la comunitat per on comences a treballar.
  3. Cerca documentació fiable (en paper o en línia) que avali la informació que afegiràs i pensa com estructurar de la manera més clara l'escrit. Pots inspirar-te d'articles semblants.
  4. No apuris el temps, corregir un article porta feina i pot ser que llavors no l'acabis o no quedi com caldria.
  5. Demana ajuda a través del fòrum del Viquiprojecte
  6. Revisa el text per assegurar-te que està a un nivell correcte, pensa que milers de persones el podran llegir a partir d'ara.

Com s'ha de fer?

[modifica]

L'objectiu és ampliar o crear els articles indicats pel teu professor o professora. Recorda d'editar sempre registrat, perquè quedi constància de les teves contribucions associades al teu nom d'usuari o usuària, així se't podrà avaluar més fàcilment o altres viquipedistes podran contactar amb tu si ho necessiten per fer-te suggeriments. Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista:

El meu article....

  1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
  2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
  3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada i neutral?
  4. Aporta informació suficient per a un lector o lectora sense coneixements previs del tema?
  5. Està estructurat en diferents seccions i té un fil conductor?
  6. Referencia la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
  7. Inclou imatges si és necessari?
  8. Integra la informació que ja hi havia amb la que has afegit després?
  9. Té una introducció de poques línies on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
  10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
  11. Inclou al final una categoria perquè els lectors i lectores el puguin trobar fàcilment?

Com més Sí hagis contestat, millor serà la nota :-)

Propostes d'articles i alumnes

[modifica]

Els articles proposats per a treballar és una selecció dels 100 llibres més prohibits i qüestionats als Estats Units del 2010-2019, sobretot per anar adreçats a col·lectius minoritzats. Segons l'American Library Association’s Office for Intellectual Freedom (OIF) s'estima que al volant d'un 82-97% de les censures fetes, als Estats Units, a llibres o a les persones que els escriuen no es reporten. També trobareu una llista no exhaustiva de llibres i dels seus autors o autores que tracten la identitat de gènere i han estat censurats. Tanmateix abans de redactar l'entrada d'un llibre, consulteu els criteris que cal complir per a sigui admissible aquí.

Consulteu la llista aquí.  
Article/Títol del llibre Autor/a Persona usuària Referències
Gender Queer Maia Kobabe Exemple
El meu germà es diu Jessica Jonh Boyne aaidagv1, albalopez06, martinalopez12 i christianvs06
Welcome to Consent Yumi Stynes Mario Perez, Dani Rodriguez, Hugo Zea, Sergi Soliva.
Scary Stories Alvin Schwartz Bernatpujol i DiegoMillahuan
Susan Kuklin Ana María Coria, Isabel Álamo, Siham Chtitah, Carlos Gómez, Aitor Alcázar


Persones de gènere no-binari escriptores que escriuen en català i/o castellà, que han guanyat algun premi, i persones de gènere no dona/no home, que són autores de narracions curtes i contes que no tenen l'entrada en català.

Consulteu la llista aquí

Recomanacions lingüístiques

[modifica]

Assegureu la correcció ortogràfica i sintàctica

Escriu en qualsevol variant de llengua estàndard de la llengua catalana (català central, català nord-occidental, alguerès, balear i valencià), i redacta en 3a persona. Usa frases curtes i ordenades, i evita circumloquis i un ús excessiu de connectors textuals. Evita l'ús dels gerundis de posterioritat i usa majoritàriament oracions especificatives/explicatives. A la pàgina Portal viquipedista hi trobaràs múltiples pàgines amb normes i d'ajuda. En cas de dubte, consulta el DIEC, l'Optimot, etc.

Vigila la gramàtica i el vocabulari. Si fas traduccions d'altres llengües, vigila sobretot a no introduir calcs lèxics, sintàctics o traduccions forçades. Les traduccions automàtiques sense revisió manual no són acceptables i s'han de revisar sempre.

Tingues especial cura tant en els temps verbals emprats com en la utilització d'expressions del tipus «aquest any 20xx», «els últims dos anys», «actualment», «antigament» o semblants. Les dates van en números i les quantitats van en lletres, per exemple "L'any 1945 el varen acabar de construir i en setanta-dues hores en varen vendre trenta-cinc quilos".

Per l'ús de majúscules, negretes, cursives, cometes, pots consultar la pàgina: Viquipèdia:Llibre d'estil.

Propostes d'infografies de l'alumnat

[modifica]

L'infografia tractarà sobre els temes exposats al taller sobre la bretxa de gènere a Viquipèdia.

A partir de les dades que s'han exposat i dels recursos com dashboards o dades estadístiques, es farà la proposta de presentació de què passa amb les identitats de gènere a la Viquipèdia.

Article Persona usuària
Sophie Labelle Carla Campi, Ainhoa Galindo, Iria Garcia, Marta Ares i Hugo Becerra
Jazz Jennings peiosaura, Akraam12, Aadaamjb
María Rosa Oliver Judith Soliva, Julia Martorell i Pau Royo
Jazz Jennings Lucia Trassierra, Nadia díaz toledo i Eltitii
Yumi Stynes Ainara Martíenz, Saracatena, Martina Gragea i Dònic
Iris M. Zavala Dinaelemrani, Aroa, Ikraamm, Naiara Expósito, Jordi
Karla Suárez Alex Castaño, Iván Dabrio, Abril Castel i Judith Fernández
María Inés Krimer Pablo García, Jose Martínez, Asier Villegas
Inma Pelegrín Gabriel Sánchez, Christian Seoane, Guillem Fabra
Títol infografia Persones de l'equip de treball
Mar Abad analopeztutusaus, Claudialunabascoy, Paulallamasmedina, Carlotagil11
Nom de l'infografia nom de l'usuari/ària1, nom de l'usuari/ària2, etc.
Nom de l'infografia nom de l'usuari/ària1, nom de l'usuari/ària2, etc.


Dades sobre la bretxa de gènere a la Viquipèdia

[modifica]
  • Fonts de dades estadístiques generals:

Videotutorials «La Viquipèdia en un minut»

[modifica]

Com crear un compte
d'usuari/-ària

Com editar
un article

Com afegir referències
a un article

Com carregar un fitxer
a Commons

Equip responsable del Viquiprojecte

[modifica]


Tinc dubtes, m'hi ajudeu?