Viquiprojecte:L'Hospitalet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte: l'Hospitalet
Des de 2017
Amb el suport de
Coordinació: Torre Barrina i Amical Wikimedia

La Viquipèdia. Què és?[modifica]

La Viquipèdia és un projecte col·laboratiu de la ciutadania que consisteix en la creació d’una enciclopèdia lliure que tothom pot editar. Sota aquesta simple descripció hom podria pensar que és un seguit d’informacions i dades que qualsevol podria editar sense cap mena de validesa o cap mena de supervisió o control de veracitat, però això no és així. La mateixa plataforma s’ha dotat d’un seguit normes que d'una banda mantenen que sigui un espai de lliure edició però a la vegada sigui un espai fiable. Algunes d'aquestes normes estan ben establertes, d'altres encara estan evolucionant i són objecte de debat. A mesura que la Viquipèdia creix, es van adaptant les normes a les noves necessitats. En aquest context s'usa el terme política en el sentit que és «l'accepció de la manera de conduir un afer». Per tant, les polítiques són el conjunt de principis, normes, guies i pràctiques que serveixen per gestionar la Viquipèdia. Segons el grau d'importància i el seu abast, les polítiques es poden classificar en tres categories:

 • Pilars fonamentals, com a principis comuns a tots els projectes.
 • Normes oficials, com a estàndards a complir perquè tenen un ampli consens.
 • Directrius, com a guies de recomanacions a seguir, com ara les normes d'estil (no pas sobre contingut).

La versió en català va néixer fa més de 20 anys, i es va convertir en una de les edicions en llengua no anglesa amb més articles, usuaris i pàgines totals. A Catalunya, el 2008 es va crear l’Associació Amical Wikimedia, una organització independent sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans, el coneixement lliure en català i la cultura catalana a dins i fora de la xarxa. Segons els seus estatuts, tenen l'objectiu següent: «Que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible per a tothom en qualsevol llengua». El 7 de juny de 2013 l'Associació va ser reconeguda per part de la Fundació Wikimedia com a organització temàtica afiliada, i se li va canviar el nom per l'actual d’Amical Wikimedia. L’associació està sostinguda per voluntaris, igual que tot el moviment Wikimedia.

La Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

Antecedents

En els darrers anys s’han dut a terme diverses activitats per promoure la presència a la Viquipèdia de l’Hospitalet, impulsades per Torre Barrina i desenvolupades en els àmbits següents: esports, feminisme, activitats de dinamització i formació, i captació de persones voluntàries. Aquesta tasca ha conformat un petit equip de persones amb diferents interessos que desenvolupen la presència i el creixement de la Viquipèdia de l’Hospitalet en diferents àmbits de manera coordinada.

Col·laboradors institucionals de l'Hospitalet[modifica]

 1. Coordinador: Torre Barrina
 2. Xarxa de biblioteques de l'Hospitalet
 3. Arxiu Municipal de l'Hospitalet
 4. Museu de L'Hospitalet
 5. Centre d'Estudis de L'Hospitalet
 6. Centres Culturals de l'Hospitalet

Membres del Club de Viquipedistes de l'Hospitalet[modifica]

Arran de les diverses activitats dutes a terme (formacions, viquimaratons, consultes o d'altres), hi ha diferents persones que, amb major o menor activitat, han anat formant part del que anomenem el club de viquipedistes de l'Hospitalet, i que esperem que sigui cada vegada més gran i actiu. Qualsevol persona que publiqui continguts a la Viquipèdia en català sobre la nostra ciutat en pot ser membre. Si t'hi engresques, apunta-t'hi!

 1. Jordi Mèlich
 2. Ricard Recasens
 3. Andrés Rubio
 4. Sergi Esparza
 5. Jordi Lacambra
 6. Àlex Porqueras
 7. Sergi Colomer, Manuel Zuera i Pedro D. Verdugo (CB Sant Josep Obrer).
 8. Paco Caballero i Alfonso García (CB L’Hospitalet)
 9. Josep Llopart (CTT L’Hospitalet)
 10. Toni Mercadal, Maria Roig, Laura Marí i Irene Mascarella (CNL de l'H)
 11. Amadeo Soto
 12. Xavi Parra
 13. Òscar Milla
 14. Rosa Ricart
 15. Quim Solies
 16. María José Asis
 17. Javier Massaguer
 18. Carles Gonzalez
 19. Bryan Andrés.
 20. Ireneu Castillo
 21. Sergi Páez
 22. Jesús Palomar
 23. Carolina Gaona
 24. Marcela Rosemberg
 25. Manuel Domínguez
 26. Santi Planet
 27. Raspilla Demekin

Grups de treball de la Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

 • Grup Torre Barrina: Ricard Recasens (formador), Jordi Mèlich (dinamitzador) i Jesús Palomar (gestió)
 • Grup motor: Àlex Porqueras (PolivaLHent), Andrés Rubio (Esports), Marcela Rosenberg (Dones), Santi Planet i Centre de Normalització Lingüística de l'Hospitalet (Maria Roig, Toni Mercadal, Laura Marí i Irene Mascarella; revisió lingüística)
 • Amical Wikimedia

Esdeveniments sobre la Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

Podcast #ViquibarrinaLH[modifica]

Cada primer i tercer dimarts de mes es publiquen els capítols del podcast. És un espai per donar a conèixer la Viquipèdia en català, en el qual es donen consells per ser un bon editor, es repassen les entrades més significatives de l'Hospitalet i es presenten diferents editors de la viquipèdia de la nostra ciutat. El pots trobar a la plataforma iVoox.

Missió, visió i valors del projecte Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

L’Hospitalet és la segona ciutat més gran de Catalunya, però tot i això la seva presència a la Viquipèdia en català és molt minsa. És per això que considerem que cal mantenir en format digital el patrimoni de la ciutat, en sentit ampli. Volem que la ciutat tingui una bona presència digital en aquest portal i que hi sigui en la llengua pròpia de Catalunya: el català. D’aquesta primera declaració d’objectius en podem extreure alguns valors del projecte:

 • Presència digital de la ciutat, en sentit ampli.
 • Col·laboració i cocreació ciutadana.
 • Preservació dels patrimonis de la ciutat, de qualsevol tipus.
 • Dinamització de la llengua catalana a la ciutat.

Una segona detecció que es fa és el baix consum dels continguts de la Viquipèdia en català per part del conjunt de la societat; i això posa de manifest que, tot i que la Wikipedia, en termes generals, és una eina coneguda, la consulta en català, i especialment sobre l’Hospitalet, és una eina poc utilitzada. Per tant, cal abordar aquest tema com a segon repte. Un dels elements característics del moviment viquipedista és que es tracta d’un projecte que sempre ha defugit l’institucionalisme, en el benentès que no ha volgut situar-se sota la direcció o impuls de les institucions, però sí que ha cercat la col·laboració de diverses institucions públiques i entitats socials per dur a terme la seva funció principal, que és fer créixer els continguts en català de la Viquipèdia.  En aquest sentit, doncs, cal cercar el punt exacte de col·laboració amb les institucions i les entitats de la ciutat.

Públic objectiu del projecte Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

Públic objectiu: primera corona d’interès

Torre Barrina és el centre neuràlgic de la innovació digital de la ciutat de l’Hospitalet i ha acollit el projecte de la Viquipèdia en català des dels seus inicis. És el centre de referència de la Viquipèdia en català de la ciutat, conjuntament amb altres organitzacions públiques que també hi estan col·laborant actualment, com és el Centre de Normalització Lingüística de l’Hospitalet. En l’àmbit institucional, cal incloure-hi tres col·lectius més:

 • Àmbit educatiu: escoles i instituts de la ciutat, però també centres de formació d’adults.
 • Xarxa de biblioteques de l’Hospitalet.
 • Arxiu Municipal de l’Hospitalet.

Caldria identificar el teixit associatiu de la ciutat que podria incloure en el seu marc ideològic els valors de la Viquipèdia en català, la difusió de la ciutat en llengua catalana. A més, també caldria detectar aquelles persones que a títol individual poden tenir un interès a participar en el projecte. En aquest punt cal diferenciar dos tipus de col·lectius: d'una banda, aquells que tenen una vocació viquipedista “natural”; i, de l'altra, els que tenen un interès per la ciutat de l’Hospitalet i per tant comparteixen els valors del projecte i de la llengua catalana, però que per diversos motius no han fet el pas de compartir la informació o els coneixements que tenen a la Viquipèdia en català (o ni tant sols en castellà).

Públic objectiu: segona corona d’interès

El segon públic objectiu és la ciutadania en general. Es tracta de donar a conèixer els continguts de la Viquipèdia en català, que es converteixi en un recurs d’ús habitual per a persones que la consultin i que assoleixi un posicionament natural a les cerques que es fan a internet. També cal identificar quin és el teixit associatiu de la ciutat que pot incloure en el seu marc d’activitats el "model viquipedista", de manera habitual, sense que això li comporti un esforç o una activitat extraordinària, ja que en cas contrari no hi voldria participar. En aquest punt cal tenir present que una de les normes de la Viquipèdia no permet editar continguts que tractin de la pròpia entitat; i, per tant, cal buscar altres associacions o entitats, és a dir, cal tenir un teixit associatiu que vulgui editar continguts relacionats amb el seu àmbit.

Accions per desenvolupar del projecte Viquipèdia a l'Hospitalet[modifica]

1. Generació d’una marca pròpia

El projecte ha de tenir un nom, un logotip, una marca identificativa. En termes de comunicació és conegut que si no tens aquests elements perquè et serveixin per ser identificat, no és possible que et coneguin. Quan les persones, les organitzacions, els projectes es presenten, és imprescindible que tinguin un nom propi. En aquest aspecte es poden proposar diverses idees: per una banda, es pot optar per una opció senzilla, com és el fet que les persones promotores busquin un nom, facin un logotip i creïn una marca. Però, d'altra banda, hi ha una segona opció, més lenta, però que podria ser més interessant, i també més arriscada: fer una convocatòria d’un concurs públic per escollir un nom, i d'un concurs públic per elaborar un logotip entre centres educatius de disseny gràfic de l’Hospitalet . Aquesta acció serviria, d'entrada, per donar a conèixer el projecte a una part de la societat i per aconseguir un dels reptes que ens fem fixat: donar a conèixer el projecte de Viquipèdia de l’Hospitalet.

2. Contactar amb Amical Wikimedia

a. Compartir l’experiència que ells tenen per ajudar-nos a créixer és rellevant, ens poden orientar, compartir la seva expertesa i facilitar-nos recursos.

b. Aquest contacte ens permetrà conèixer la xarxa de viquipedistes que hi ha a la ciutat de l’Hospitalet amb la finalitat de presentar el projecte. Segur que a la ciutat hi ha persones que elaboren continguts que no coneixen el projecte, a hores d’ara anònim, que editen i creen continguts de mutu propi i que potser no voldran participar-hi, per manca de temps o altres motius, però també n’hi haurà que tenen ganes de participar en quelcom col·lectiu, ja sigui de forma puntual o continuada.


3. Vincle amb el Centre de Normalització Lingüística de l’Hospitalet

Actualment el CNL l’H ja col·labora amb el projecte fent la revisió lingüística dels continguts. A més a més, es podria considerar la possibilitat que els mateixos alumnes de llengua de cursos avançats també fossin editors, com a pràctica de redacció. Per exemple, es podrien facilitar continguts en castellà o altres llengües, i traduir-los sota la supervisió del professorat del Centre.


4. Foment de participació amb centres educatius

És evident que l’actual volum del projecte impedeix acostar-se a la totalitat dels centres educatius de la ciutat de l’Hospitalet i a tots els punts Òmnia. Si tots els centres hi volguessin participar seria impossible, no tenim prou recursos per fer-ho. Per aquest motiu cal establir una estratègia selectiva  de quins centres poden participar  inicialment en el projecte. A priori caldria tenir present dos elements rellevants: qualitat de continguts i qualitat lingüística, en aquest sentit els centres ideals serien els de Batxillerat, d’aquesta manera els dos criteris es poden garantir i, de retruc, el nombre de centres educatius, es redueixen de manera molt important. És evident que això no comporta que altres tipus de centres no hi puguin participar, però seria una manera de començar.


Un altre element que pot facilitar la participació d’aquest col·lectiu és el fet que en el marc del Batxillerat fan el treball de recerca, que en alguns casos pot tenir com a objecte d’estudi matèries relacionades amb  la ciutat i, per tant, susceptibles de ser rellevants pel projecte. El contacte amb els centres es pot fer de manera general i directa des de Torre Barrina o bé amb el suport de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament. Una segona manera és fer una tria selectiva dels centres amb qui es consideri, sota diferents criteris (geogràfics de districte, coneixement, etc.) que permetin posar-ne a prova la viabilitat. En aquest punt pot ser rellevant que des del projecte es pugui formar directament els alumnes participants directament als centres en edició a la Viquipèdia.


5. Foment de participació amb xarxa de Biblioteques de l’Hospitalet

El vincle amb la xarxa de Biblioteques de l’Hospitalet esdevé senzilla ja que la Biblioteca Tecla Sala centralitza la coordinació amb les altres biblioteques de la ciutat i, per tant, s’hi poden establir mecanismes de col·laboració i promoció del projecte


6. Foment de participació amb l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet

Un dels elements rellevants, que es converteix en “norma” és el fet que la informació sigui “fiable” i “comprovable”. En aquest sentit esdevé rellevant el paper de validador de la informació l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, per tal que faci una doble funció.

En primer lloc que faciliti les eines per donar fiabilitat als continguts publicats, especialment a través dels continguts digitalitzats i consultables en línia. En segon lloc, en la mesura del possible, promovent la possibilitat que participin en la creació de continguts que considerin que són imprescindibles i que per la seva naturalesa o complexitat han de ser elaborats pels mateixos professionals de l’Arxiu Municipal.

7. Foment de participació amb el teixit associatiu compromès amb els valors de la Viquipèdia en català

El teixit associatiu de la ciutat és molt ampli i majoritàriament no tindrà un interès natural en aquest projecte;  per això cal fixar-nos en les entitats que tenen incorporat en el seu àmbit d’actuació la defensa i promoció de la ciutat i del català. És per aquest motiu que cal fer una selecció acurada d’aquestes entitats, tenint en compte el que ja s’ha dit anteriorment sobre el fet que no es poden crear continguts d’un mateix, per tant les entitats no es poden “autoeditar”, i cal cercar mecanismes perquè participin del projecte sense crear-se els

seus propis continguts. Una de les entitats centrals en aquesta matèria és i ha de ser el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, ja que  és l’entitat que ha de facilitar un volum d’informació molt rellevant a les persones que vulguin documentar-se i també cal que els mateixos col·laboradors del CEL’H,  a banda d’escriure llibres dediquin “cinc minuts” a fer l’entrada a la Viquipèdia de la seva recerca. Per exemple: si una persona que investiga una matèria sobre l’Hospitalet “va” al CEL’H ha documentar-se, a banda d’emportar-se la informació ha de marxar amb alguna informació sobre el projecte perquè posteriorment pugui, si vol, crear l’entrada a la Viquipèdia en català o bé, si no en sap, pugui contactar amb “algú” que ho faci.


En aquest sentit es poden dur a terme dues actuacions:

a) Que les entitats facilitin informació de la pròpia entitat i de membres actuals de l’entitat perquè altres viquipedistes puguin editar-ne continguts

b) Les entitats creïn continguts de persones vinculades amb l’entitat però no de manera exclusiva, i que siguin de caire històric i que tinguin altres vincles amb altres entitats o de la mateixa  ciutat. D’aquesta manera, si una de les persones fundadores d’una entitat centenària també va ser, per exemple, un empresari reconegut de la ciutat, perfectament podria ser creat per algú de la pròpia entitat, sempre respectant el criteri que es tracti de persones que estiguin mortes i que tinguin diverses vincles amb la ciutat.

c) Cal que aquestes entitats donin a conèixer entre els socis i sòcies l’existència del projecte, de manera que puguin ser-ne altaveus per poder detectar persones que a títol individual vulguin col·laborar-hi.


8. Formalització del “Club Viquipèdia l’Hospitalet”

Participar en un projecte de manera aïllada sol ser una acció puntual, però no comporta “formar” part d’un projecte ni tenir vincles, tant per part de les entitats com de les persones. Que una entitat pugui posar a la seva pàgina web o pugui dir als socis que “col·labora en el projecte Viquipèdia l’Hospitalet” o que la ciutadania voluntària participant rebi mensualment o cada dos mesos informació sobre el projecte fa que se’n  sentin partíceps i això crea un vincle més enllà d’una participació puntual.


9. Difusió pública del projecte

a) Viquimaratons: les que temàticament puguin ser considerades rellevants

b) Participació a trobades culturals de ciutat: festes majors i similars (Sant Jordi, etc.)

c) Viquimaratons virtuals de més d’una jornada: aprofitar les potencialitats de la virtualitat per fer viquimaratons “clàssiques” però en formats virtuals a mode “48 hores” o similars o “setmana de la ciència” o

d) Participació habitual als mitjans de comunicació de la ciutat

e) Creació de xarxes socials pròpies del projecte

f) Xerrades sobre el projecte arreu de la ciutat (presencials i virtuals)

g) Fer promoure a les entitats col·laboradores i de les institucions que duguin a terme accions de difusió del projecte. Per exemple, demanar a l’Ajuntament de l’Hospitalet que els diferents monuments o espais o carrers (amb nom de persones) que tinguin presència a la Viquipèdia en català posin un codi QR on la ciutadania pugui consultar.


10. Incrementar i fomentar les formacions sobre Viquipèdia i sobre Wikidata

Des de la tardor de 2019 un membre d'Amical Wikimedia -l'usuari Konkordia- és el viquipedista resident de Torre Barrina, a l'Hospitalet. Inicialment les seves tasques se centraren en la realització de tallers periòdics d'introducció a l'edició de la Viquipèdia, així com en l'establiment de contactes amb potencials aliats per tal d'emprendre noves accions encaminades a donar a conèixer la Viquipèdia, els seus projectes germans i les seves possibilitats als veïns de la ciutat. Cal fomentar aquestes formacions i promoure-les arreu de la ciutat.

Contingut[modifica]

Articles sobre l'Hospitalet

Nombre Articles Febrer 2018
català 492
castellà 117
àrab 4
euskera 19
alemany 26
esperanto 20
farsi 2
francès 36
gallec 39
italià 80
neerlandès 16
polonès 40
portuguès 8
Articles particulars Feb 2018
L'Hospitalet 58 idiomes

Impacte[modifica]

2017 totals
llengua total 2017
ca 120.953
es 1678219

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]

Trobareu les imatges relatives a aquest viquiprojecte en aquesta categoria de Wikimedia Commons: Viquiprojecte l'Hospitalet.

Enllaços externs[modifica]