El Viquiprojecte La veu és lliure té l'objectiu d'obtenir mostres de veu de persones que tinguin un article biogràfic a la Viquipèdia. La iniciativa pretén que la Viquipèdia millori el seu abast multimèdia i la interacció al contingut en totes les seves formes; també per a millorar l'accés a les persones amb ceguesa. Per tal d'aconseguir-ho, els participants al projecte —de vegades, els propis biografiats!— enregistren la veu del subjecte pronunciant una frase senzilla i homogènia, de no més de 10-15 segons de durada.
El text és lliure i es pot cenyir amb més o menys precisió al que trobareu a continuació, però hauria de ser d'aquesta índole i durada. No s'ha de mencionar pas la Viquipèdia ni tampoc dades que puguin ser efímeres (lloc de feina, càrrec polític, etc.) o informació familiar sensible. Convé enregistrar l'àudio en un ambient lliure de soroll i amb la major qualitat possible. Actualment els telèfons mòbils tenen aplicacions de gravació prou potents i no és necessari l'ús d'una gravadora professional.
VIQUIPROJECTE
La Veu és Lliure
«
Bon dia, em dic [nom i cognoms]. Vaig néixer el [data completa de naixement] a [lloc de naixement] i soc [professió].
La idea original fou concebuda a finals del 2012 per l'usuari britànic Pigsonthewing (més info(anglès)). Si se us coneix pel vostre àlies artístic, també ho podeu comentar a la gravació. Recordeu que el fet d'alliberar un tall de veu al projecte no vol dir que pugueu editar la vostra pròpia biografia o la d'algú amb una relació laboral o personal de filiació, amistat o feina: és un conflicte d'interessos greus i no està permès a la Viquipèdia.
Passos per participar-hi
Vull fer jo tot el procés (recomanat)
Enregistreu un tall de veu de la persona biografiada amb la gravadora del telèfon mòbil o la d'una aplicació de missatgeria instantània i deseu-la al vostre carret (mètode més ràpid i directe). També podeu utilitzar una gravadora professional o la del vostre ordinador, o bé altres programaris d'enregistrament tals com l'Audacity. Comproveu que no s'allarga més de 15-20 segons i que s'acota a la frase proposada pel projecte. Convertiu el fitxer de so a format ogg, atès que és una extensió lliure i compatible amb Wikimedia Commons, el repositori multimèdia associat a la Viquipèdia. No és permès el format .mp3. Podeu convertir-lo fàcilment amb aquesta eina o aquesta altra. Amb un compte d'usuari, carregueu el fitxer d'àudio al botó de càrrega de Wikimedia Commons, on us demanarà qui és l'autor de la gravació. Tingueu en compte que ha de ser la persona que ha enregistrat l'àudio aquella que pugi el fitxer. Altrament, haureu de delegar l'autorització de l'altra opció de càrrega. Escolliu una llicència lliure d'entre les proposades, que pot ser la Creative Commons BY-SA 3.0, la 4.0 o bé especialment la CC-0 (aquesta darrera equival al domini públic. Atorgueu un nom a l'àudio carregat del tipus Nom Cognoms (veu).ogg, una breu descripció i la data. A l'apartat de categories, introduïu-hi les següents: Voice intro project - ca Category:Voice intro project - ca i Audio files in Catalan Category:Audio files in Catalan. Afegiu la mostra de veu a l'article del subjecte. Feu-ho de la següent manera:
Aneu a l'article del subjecte, on a la taula lateral trobareu que cada paràmetre té un petit llapiset de color gris. Feu-hi clic.
Accedireu a l'element de Wikidata (base de dades de la Viquipèdia) relatiu a l'article de la persona. Feu servir el mateix compte d'usuari que heu fet servir a Wikimedia Commons i feu clic a + afegiu una declaració.
Quan afegiu una declaració, us apareixeran dues caselles. A l'esquerra (Propietat), on hi heu d'afegir enregistrament de veu i a la dreta, el nom del fitxer en qüestió.
Cliqueu a Publica i quan refresqueu la pàgina i torneu a l'article de la Viquipèdia, ja tindrà enllaçat el fitxer de veu!
Prefereixo delegar la cessió de l'àudio
Realitzeu el tall d'àudio seguint el format i durada explicats anteriorment. Descarregueu aquesta autorització PDF (en català balear), empleneu-la amb les dades demanades: el vostre nom i cognoms, el nom i cognoms de la persona biografiada (si no fóssiu la mateixa), la data i lloc i la teva signatura. En aquest cas, per simplificar la cessió, us haureu de cenyir a l'opció del domini públic (CC-0). Envieu un missatge a les xarxes socials de la Viquipèdia o un correu a comunicacio@wikimedia.cat i adjunteu-hi una fotografia o escaneig de l'autorització i el fitxer d'àudio (preferiblement en format .ogg). Diferents viquipedistes el carregaran a Wikimedia Commons i l'enllaçaran a la biografia corresponent. Tingueu paciència, pot trigar un temps!
Recordeu que el fet d'alliberar un tall de veu al projecte no vol dir que pugueu editar la vostra pròpia biografia o la d'algú amb una relació laboral o personal de filiació, amistat o feina: és un conflicte d'interessos greus i no està permès a la Viquipèdia.
Millor si l'allibereu en CC-0!
Entre totes les llicències disponibles per alliberar els talls de veus, us recomanem que utilitzeu la Creative Commons Zero (CC-0), equivalent al domini públic.
Per què?
Actualment hi ha iniciatives de voluntaris i de codi lliure en català que necessiten corpus de coneixement oral sense cap restricció de drets d'autor, com ara el projecte Common Voice de Mozilla. Els sistemes de reconeixement de la parla i d'intel·ligència artificial tenen bases de dades grans i complexes en què es fa impossible citar l'autoria de cada tall de veu o text d'origen. Per tant, si la vostra veu cedida per a la biografia de la Viquipèdia pogués ser reutilitzada en un altre projecte d'aquest tipus, molt possiblement només podrà passar si decidiu alliberar-la en domini públic.
En el procés de càrrega us recomanem que, a la secció de descripció del fitxer, afegiu també la transcripció exacta dels 10-15 segons del tall de veu, de manera que text i àudio es puguin reutilitzar conjuntament si són d'interès!
Llista de veus
Podria ser que en algun moment aquesta llista no estigués del tot actualitzada. Podeu trobar tots els talls de veu categoritzats a la categoria corresponent de Wikimedia Commons. En aquesta llista, si us plau, afegiu-hi només àudios enregistrats en català.
Aquest viquiprojecte, autogestionat en el seu inici però discontinuat, va reviscolar amb una empenta inicial de caràcter tècnic i comunicatiu d'Amical Wikimedia el maig de 2020.