Viquiprojecte:MNAC/Resum2012

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Viquiprojecte MNAC s'emmarca dins dels procés d'internacionalització del Museu Nacional d'Art de Catalunya i s'ha dut a terme entre els mesos de maig i desembre de 2012. Ha intentat posar en valor el museu i la seva col·lecció mitjançant la coneguda enciclopèdia online Viquipèdia -en diversos idiomes-, millorant així la presència a la xarxa tant del museu com de l'art català i els seus artistes més representatius.


Context[modifica]

Objectiu general[modifica]

L'objectiu immediat d'aquest projecte ha sigut guanyar presència internacional a la xarxa, facilitant que el coneixement sobre el museu i les seves obres més destacades es difongui a tot el món. Per aconseguir-ho, s'havia de:

 • Consolidar la presència a la Viquipèdia: Ampliant a diversos idiomes la informació disponible sobre el museu i articles relacionats.
 • Establir nous vincles de col·laboració: Iniciant projectes de co-creació de continguts amb els museus-secció, universitats, centres d'art i fins i tot la ciutadania en general, fent servir la Viquipèdia com a entorn de treball.
 • Difondre el coneixement generat al museu: Posant-lo a disposició de la societat.

Justificació[modifica]

La Viquipèdia és una de les principals portes d'accés al coneixement, una plataforma idònia on promoure la internacionalització del Museu. El projecte ha estat completament en línia amb la voluntat de la nova direcció d'internacionalitzar el museu i ha tingut un impacte considerable en aquest sentit, com es demostrarà a continuació.

Destinataris[modifica]

El conjunt de la societat.

Recursos[modifica]

Per a dur a terme aquest projecte s'ha necessitat un coordinador, conegut com a Viquipedista Resident, que ha coordinat la creació dels articles corresponents. El projecte s'ha dut a terme a la xarxa, tot i que la persona responsable ha tingut un lloc de treball físic dins del museu, equipat amb un ordinador i connexió a Internet, per aprofitar els recursos disponibles i establir vincles amb els responsables de cada col·lecció.

Coordinació[modifica]

Es tracta d'una contribució coorganitzada per Amical Viquipèdia amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya:

 • Kippelboy: Coordinació Viquipèdia
 • Conxa Rodà: Coordinació Museu

Avaluació[modifica]

Seguint els criteris de transparència de la Viquipèdia, abans del dia 5 de cada mes s'ha anat actualitzant l'apartat d'estadístiques del Viquiprojecte, disponible tant pels professionals del museu com per la ciutadania en general.

A finals de la primera fase es presenta aquest resum global, on es descriu el projecte, s'analitzen els resultats, l'organització i l'evolució del mateix i s'intenten detectar possibilitats de millora. El mateix informe incorpora la proposta per a la segona fase.

La URL pública de gestió, avaluació i seguiment ha sigut:

 • https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:MNAC.

Participants[modifica]

El MNAC és un museu molt gran i hem necessitat molta ajuda per per dur aquest viquiprojecte a terme. Hem tingut la sort de tenir més de 55 participants, que es divideixen en 3 grans grups:

 • Grup 1: Viquipedistes ja existents que s'han interessat en el tema
 • Grup 2: Estudiants del Postgrau de gestió de museus IDEC-UPF/MNAC de Barcelona.
 • Grup 3: Estudiants del Master of Arts in Museum Studies de la John Hopkins University dels EUA.
Visita a reserves
Viquipedistes catalans durant el Backstage Pass
Alumnes de la JHU a Barcelona
Alumnes de la JHU a la Biblioteca del MNAC

Aquí teniu una llista de la gent que hi ha col·laborat més activament durant el 2012.

Llista representativa d'editors relacionats
 1. Kippelboy (Coordinació)
 2. innova2 (MNAC)
 3. Davidpar (wiki)
 4. amadalvarez (wiki)
 5. CRPU Mascançà (wiki)
 6. ejuanola (wiki)
 7. Rosavillapuig (wiki)
 8. Eleleku (wiki)
 9. KRLS (wiki)
 10. Johnbod (wiki)
 11. Barcelona (wiki)
 12. Arnaugir (wiki)
 13. Nsc (wiki)
 14. Vermeer (wiki)
 15. MarisaLR (wiki)
 16. JMedina (wiki)
 17. Enric (wiki)
 18. Dvdgmz (wiki)
 19. Galazan (wiki)
 20. Marinouski (IDEC-UPF)
 21. PuigVA (IDEC-UPF)
 22. MariaRidao(IDEC-UPF)
 23. Nessatf (IDEC-UPF)
 24. Denrich (IDEC-UPF)
 25. Annamoret (IDEC-UPF)
 26. AnnitaRosal (IDEC-UPF)
 27. Mtorrite (IDEC-UPF)
 28. Nfargo (IDEC-UPF)
 29. CarlaEnrique (IDEC-UPF)
 30. afergal (IDEC-UPF)
 31. eusucre (IDEC-UPF)
 32. mercegiralt (IDEC-UPF)
 33. serranix (IDEC-UPF)
 34. Nabi w (IDEC-UPF)
 35. FrancescaBarcellona (IDEC-UPF)
 36. Silvia.armentia (IDEC-UPF)
 37. GinaEscoda (IDEC-UPF)
 38. lalena (IDEC-UPF)
 39. Mfoncu (IDEC-UPF)
 40. Itinerart (IDEC-UPF)
 41. Dventeo (IDEC-UPF)
 42. cipser (IDEC-UPF)
 43. Eva.Vilajoana (IDEC-UPF)
 44. Alanaquinn1 (John Hopkins University)
 45. Silverfin75 (John Hopkins University)
 46. Katesbarra (John Hopkins University)
 47. Daintypeach (John Hopkins University)
 48. Makopera (John Hopkins University)
 49. Jegelewicz (John Hopkins University)
 50. Jkowal0226 (John Hopkins University)
 51. vking jhu (John Hopkins University)
 52. Labindaba (John Hopkins University)
 53. Neochichiri11 (John Hopkins University)
 54. Jeccabreen (John Hopkins University)
 55. cantus94 (John Hopkins University)
 56. migardenspot (John Hopkins University)
 57. afegeix el teu nom aquí (ens hem oblidat del teu nom?)


AVALUACIÓ

La xifra d'usuaris que han participat és molt elevada i ens situa com un dels projectes més participatius a nivell mundial. Si ho comparem amb d'altres projectes de renom mundial, l'Smithsonian té una trentena de participants i els National Archives uns 40. Amb el British Museum no és comparable perquè no tenen aquesta informació publicada a nivell global sinó per projecte, però la seva participació és força més elevada ja que tenen un abast de convocatòria mundial. No hem aconseguit contactar amb el públic habitual del museu ni amb els professionals del centre.

Projectes[modifica]

Un dels objectius bàsics de la col·laboració ha sigut ampliar i millorar la presència del museu a la Viquipèdia, seguint els principis d'aquesta enciclopèdia en línia. El museu tenia la voluntat de difondre el coneixement generat dins de la societat i posar-lo a disposició de la societat. Una de les primeres accions va ser aconseguir que les peces destacades de la col·lecció estiguessin disponibles en diversos idiomes en línia, fet que es va aconseguir durant els primers mesos de la residència. Però la millor part del projecte han sigut col·laboracions inesperades, com la galeria de retrats de Ramon Casas. Agrupem la col·laboració 2012 en 10 projectes destacats:

Projecte 01: 35 obres destacades[modifica]

El Museu Nacional d'Art de Catalunya disposa de la millor col·lecció d'art romànic del món, i també d'una molt bona col·lecció d'art modern. Un dels primers reptes fou aconseguir que les 35 obres destacades de la col·lecció del MNAC tinguéssin un article a la viquipèdia com a mínim en castellà, català i anglès. Aquest objectiu es va aconseguir el 17 de juliol de 2012. Actualment ja existeixen articles en català, castellà i anglès de les 35 obres destacades del museu. Gràcies a tothom per col·laborar!! Fet Fet!

Podeu consultar-les aquí:

Projecte 02: Alliberament de continguts[modifica]

Pàgina principal: Viquiprojecte:MNAC/OTRS
Web

Gràcies a un acord amb la direcció del museu, hem pogut reutilitzar els tots els textos del web del MNAC per millorar als articles de Viquipèdia, mitjançant una autorització OTRS (Open-source Ticket Request System), de reutilització de continguts.

Tots aquells articles que s'han creat i/o millorat amb textos provinents del web del MNAC, incorporen la següent plantilla a la pàgina de discussió de l'article:

No arxiveu aquesta nota
Guies i publicacions

Dins del projecte de col·laboració -i per facilitar la tasca dels viquipedistes-, el museu també ha alliberat en una llicència compatible diversos textos i catàlegs publicats, entre els que destaquen:

 • Permís de reutilització dels textos de la guia SCALA (en diversos idiomes)
 • Permís de reutilització dels textos del catàleg de l'exposició de dibuixos de Ramon Casas, escrits per Cristina Mendoza: Ramon Casas, Retrats al carbó. Sabadell: Editorial AUSA, 1995, 282pp. (catàleg). ISBN 84-8043-009-5.

En aquest cas, tots aquells articles que s'han creat i/o millorat amb textos provinents d'aquestes publicacions incorporen la següent plantilla a la pàgina de discussió de l'article:

No arxiveu aquesta nota

Gràcies a la combinació d'aquestes fonts d'informació, els viquipedistes han pogut generar més de 300 articles sobre la col·lecció del museu, disponibles en diversos idiomes.

Projecte 03: Retrats dibuixats per Ramon Casas[modifica]

Al cap de pocs dies de crear els articles, van començar a aparéixer diversos articles a premsa il·lustrats amb Dibuixos de Ramon Casas: Coincidència?
Pàgina principal: Viquiprojecte:MNAC/Casas

El Gabinet de dibuixos i gravats del MNAC conserva una col·lecció de dibuixos que en Ramon Casas va fer de diversos personatges de la burgesia catalana. El mateix Casas va donar la col·lecció al llavors anomenat Museu Municipal de Barcelona. L'abril del 1909 es van mostrar en una exposició al Faianç Català anomenada Retrats dibuixats per R. Casas. Anys després, el 1995, el museu en va fer una exposició commemorativa on es van poder veure tots aquests dibuixos, i se'n va publicar un catàleg, on al costat de cada dibuix s'incloïa una petita biografia de les personalitats retratades:

 • Mendoza, Cristina. Ramon Casas, Retrats al carbó. Sabadell: Editorial AUSA, 1995, p. 282pp. (catàleg). ISBN 84-8043-009-5. 

Ara, el 2012, el museu ha alliberat tots aquests continguts, tant dibuixos com textos del catàleg, per facilitar la difusió tant de l'obra del pintor com de tot aquelles biografies recopilades durant els anys 90. Amb aquesta informació, hem creat i/o ampliat més de 220 biografies, i les hem il·lustrat amb els dibuixos d'en Cases, fet que li dóna una nova visibilitat al projecte.

Aquí en podem veure alguns dels retrats i consultar les biografies.

Podeu veure tot el llistat d'articles ampliats aquí (o a l'annex si esteu consultant una versió en paper)

Projecte 04: Catalogació de la col·lecció[modifica]

Pàgina principal: Viquiprojecte:MNAC/Obres

En la primera fase del Viquiprojecte hem intentat promoure i centrar-nos en la creació i ampliació d'articles relacionats amb les obres destacades de la col·lecció del museu. Però la gràcia de la Viquipèdia és que és completament asimètrica i cadascú edita els seus interessos personals i particulars. Per això un grup de voluntaris van crear llistats de tota la col·lecció del museu basant-se en la informació disponible al web. En aquestes llistes, es recull l'obra, autor, any, tècnica, catàleg, conjunt, imatge i un camp per informar l'estat de l'evolució de l'article a la Viquipèdia.

Llistes

S'han creat diverses taules ordenades per col·leccions:

Podeu veure el llistat complet aquí. (a https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:MNAC/Obres si esteu consultant una versió impresa)

Taxonomia

Un projecte porta a un altre i gràcies a aquesta iniciativa es va començar a fer una taxonomia pròpia per al MNAC i a Categoritzar tots els articles per tipologia d'objecte i per període, seguint les recomanacions ortogràfiques i d'estil de la comunitat.

Aquest és l'arbre de categories (encara no finalitzat) del museu a la Viquipèdia en català, que al seu temps s'està fent servir de model per a la viquipèdia en castellà i anglès:

 • Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ per període
  • Col·lecció d'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (28 p.)
  • Col·lecció d'art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (1 cat., 21 p.)
  • Col·lecció d'art renaixentista i barroc del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (43 p.)
  • Col·lecció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (43 p.)
 • Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ per tipus d'objecte
  • Pintures conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (1 cat., 114 p.)
  • Retaules gòtics del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (20 p.)
  • Arts decoratives al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (4 p.)
  • Escultures al Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (16 p.)
 • Directors del Museu Nacional d'Art de Catalunya‎ (8 p.)


Exemple de taula (extracte)
Obra Autor Any Tècnica Catàleg Conjunt Estat VP Imatge
Lipsanoteca de Taüll Anònim End of 11th century – beginning of 12th century Fusta policromada al tremp 037927-000 Romanesque Treasure of MNA- Lipsanoteca de Taüll.jpg
Fulles d'una porta Anònim Segle XII (reformades al segle XVIII) Fusta amb ferro forjat 039164-CJT 042 Fulles d'una porta del s. XII.jpg
Banc presbiterial de Sant Climent de Taüll Anònim Segles XIII-XIV Fusta tallada i calada 015898-000 Barcelona MNAC P1290668.JPG
Vas litúrgic Anònim Segle VII Fosa en bronze amb decoració incisa 200216-000 Inauguració Sales romànic juny 2011 -Vas litúrgic d'època visigòtica.JPG

Projecte 05: Educació[modifica]

El Museu Nacional d'Art de Catalunya col·labora amb diverses institucions educatives. En aquest projecte ens hem centrat en les seves col·laboracions amb universitats, i hem fet propostes d'edició wiki amb l'IDEC-UPF i la John Hopkins University.

IDEC-IPF
Alumnes durant una sessió del postgrau en l'edició de 2011

El MNAC organitza un postgrau de gestió de museus en col·laboració amb l'IDEC de la Universitat Pompeu Fabra, on es tracta Wikipedia com una plataforma de difusió de continguts. Per familiaritzar els alumnes amb la coneguda enciclopèdia en línia, aquest projecte tenia com a propòsit que els propis alumnes havien de crear o millorar articles de temes relacionats amb museus a la Viquipèdia, seguint els criteris de qualitat que aquesta marca.

La participació en el projecte formà part d'una activitat d'aprenentatge i avaluació i es van crear o ampliar més de 20 articles relacionats amb obres de la col·lecció del museu.

Es pot veure la llista sencera d'articles creats aquí (o en l'annex si esteu llegint una versió impresa)

John Hopkins University
Article principal: :en:Wikipedia:GLAM/JHU
(anglès)
Estudiants de la John Hopkins University

També s'ha dut a terme un projecte a la Viquipèdia en anglès en col·laboració amb la Universitat Johns Hopkins dels Estats Units, que van estar dues setmanes a Barcelona fent un seminari. Cada estudiant tenia l'obligació de crear o ampliar un article sobre una de les obres de la col·lecció del MNAC a la Viquipèdia en anglès. Van crear articles relacionats principalment amb les obres destacades i van fer una petita viquimarató d'edicions a la biblioteca del museu.

Els objectius d'aquest Viquiprojecte eren:

 • Explorar les possibilitats d'ampliar l'estratègia de comunicació dels museus i adaptar el contingut disponible al museu per a plataformes web externes.
 • Formar als estudiants en entorns wiki, i altres eines en línia per al treballs col·laboratius en xarxa.
 • Escriure un article a la Viquipèdia.
 • Descobrir el projecte GLAMWiki (GLAM és per Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus) que s'està duent a terme en diverses institucions culturals a tot el món.

Podeu veure el llistat d'articles creats aquí. (o en l'annex si esteu llegint una versió impresa)

Avaluació

Per avaluar el treball dels estudiants (IDEC i JHU) es va tenir en compte tant el contingut de l'article, com la seva redacció, referències i també els aspectes Wiki i el format visual de l'article, seguint els següents paràmetres:

 • Contingut: 35%
 • Escriptura: 20%
 • Referències: 20%
 • Wiki: 15%
 • Visual: 10%

Projecte 06: Backstage Pass[modifica]

Una de les claus d'èxit de tot projecte en línia és socialitzar-ho i humanitzar-ho el més possible. És per aquest motiu que el passat dia 30 de juliol de 2012 es va organitzar un passi privat per a Viquipedistes a les sales i reserves del museu. L'objectiu de la visita fou posar en contacte als conservadors del museu amb la comunitat viquipedista local i gaudir d'una visita comentada per part d'alguns dels millors experts en romànic del món. També vam poder disfrutar d'una visita a les sales d'art modern, les reserves i una conversa amb el director del museu i alguns dels conservadors. Arran d'aquesta visita van sorgir diversos dels projectes que aquí es llisten. Per motius de seguretat l'acte va estar reservat a 12 viquipedistes

Vam publicar un post a http://theglamwikiexperience.blogspot.com/2012/07/backstage-pass-at-museu-nacional-dart.html on es comenta la jornada.

Projecte 07: Google Art Project[modifica]

Abans de les imatges de Google Art Project, aquesta era la que es feia servir a més de 20 articles que parlaven sobre la Batalla de Tetuan. Colors erronis i mida de 374 × 129 píxels.
Nova versió, colors correctes i 6.790 × 2.100 píxels

El Museu Nacional d'Art de Catalunya s'ha afegit a la llarga llista de museus de tot el món que participen a Google Art Project. En aquesta segona fase de Google, el projecte s'ha ampliat passant de 1.000 a 30.000 obres digitalitzades en alta resolució, i de 17 a 151 museus. A més, les imatges de Street View inclouen ara 46 museus, i aquest número seguirà creixent. A nivell tècnic, la plataforma d'Art Project ha desenvolupat una sèrie d'eines emmarcades en el menú Explora i descobreix que permeten als usuaris trobar de manera fàcil i ràpida les obres de tots els museus per època, artista o estil. En total, 1.464 obres de la col·lecció del MNAC s'han digitalitzat en alta resolució, la majoria ubicades en el seu espai real, i ara també estan disponibles al repositori Wikimedia Commons, la mediateca de la viquipèdia.

Categorització

Per tal de facilitar la reutilització de les imatges de la col·lecció del museu, s'ha dut a terme un llarg procediment de categorització i importació de les obres -lliures de drets- penjades tant a la col·lecció online com les penjades al projecte Google Art project, categoritzant-les dins de cada autor i temàtica, per facilitar el seu ús. És una tasca que ha dut moltes hores i que encara no està acabada, però ja es pot consultar a https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Collections_of_the_MNAC o clicant Aquí

Amb aquestes fotografies s'han actualitzat part dels llistats del catàleg que han creat d'altres usuaris.

Contextualitzar una col·lecció d'imatges d'alta qualitat dins d'una galeria amb més de 15 milions de registres com és Wikimedia Commons permet donar-li moltíssima visibilitat a la col·lecció del museu.

Projecte 08: MNAC Explora[modifica]

Majestat Batlló

Per a l'expsosició El museu explora. Obres d'art a examen, s'ha creat una aplicació específica per a iPad on s'explica els procés d'anàlisi, conservació i restauració de diverses de les obres de la col·lecció. Dies abans de la inauguració de l'exposició, es van alliberar alguns continguts per a millorar articles sobre les obres afectades. Sobretot ens vam dedicar a millorar tot l'apartat on es parlava de la conservació de les peces. Com a mínim es van traduir al català i castellà i algunes d'elles a l'anglès, relacionant-les amb els casos de la App.

Llista d'articles:


Projecte 09: Llegat Cambó[modifica]

El xarlatà, una de les obres del llegat Cambó

Durant la tardor del 2012 el MNAC ha arribat a un acord amb la Família Cambó per donar visibilitat al llegat de Francesc Cambó. Un cop ens vam assabentar de la notícia, uns dies abans que aparegués a premsa, vam demanar al col·laborador que havia fet d'altres llistes sobre la col·lecció del museu que ens preparés una plantilla pel Llegat Cambó. La vam omplir amb les imatges de Google Art Project i el dia que va saltar la notícia a premsa aquesta plana va tenir un increment considerable de visites. És un exemple de com sense els passos previs (Google Art Project, Llistes d'obres) no es podria haver arribat a aquest punt i com la col·laboració a mig termini fa que la capacitat de resposta sigui molt més ràpida.

Consulteu l'article: Llegat Cambó

Projecte 10: Revisió del registre[modifica]

Pàgina principal: Viquiprojecte:MNAC/Revisió

Quan diversos viquipedistes analitzen i treballen sobre qualsevol fons, sigui un arxiu, una col·lecció de pintures o bibliogràfica, detecten possibilitats de millora. És per això que com a part d'aquesta col·laboració s'ha habilitat un espai on es documenten totes les anomalies del registre oficial i es proposen propostes de millor i homogeneïtzació de criteris. D'aquesta manera no només es fa difusió dels continguts sinó que també es millora el registre oficial. Aquest sistema ja s'ha dut a terme amb èxit en projectes com Wiki Loves Monuments, on els viquipedistes han ajudat a millorar els registres oficials de béns culturals.

Calendari[modifica]

Petita viquimarató d'estudiants de la JHU a la biblioteca del museu
Joan Colom dóna la seva col·lecció al MNAC.
Backstage Pass per a viquipedistes
Una de les imatges d'alta resolució provinents de Google Art Project
 • 01/04/2012 - 31/05/2012 : VP:MUSEUS Viquiprojecte de col·laboració entre el MNAC i l'IDEC- Universitat Pompeu Fabra (abril-maig 2012)
 • 15/05/2012 - Recopilació informació sobre nous espais al museu: Sala Centelles i Avantguardes.
 • 20/05/2012 - Creació de la Categoria:Col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya per a començar a ordenar els fons.
 • 25/05/2012 - Creació de sistema d'estadístiques públiques.
 • 04/06/2012 - 15/06/2012 : VP:JHU, Viquiprojecte de col·laboració entre el MNAC i la John Hopkins University dels Estats Units (juny 2012) .
 • 18/06/2012 - Presentació del Viquipedista resident als caps de col·leccions.
 • 23/06/2012 - Aconseguim tots els 35 articles sobre obres destacades en català.
 • 25/06/2012 - Professors de la London University editen temes de les obres destacades del MNAC a la wiki en anglès.
 • 01/07/2012 - Aconseguim tots els 35 articles sobre obres destacades en castellà
 • 01/07/2012 - Es comencen llistats exhaustius de gòtic i romànic.
 • 02/07/2012 - Reunió amb responsables secció Art Modern.
 • 05/07/2012 - Es presenta l'obra La Conversió de Sant Pau (Maíno) al Museu.
 • 05/07/2012 - Es fan fotografies de Sixena per a enviar als col·laboradors anglesos.
 • 05/07/2012 - Es fan fotografies de Sant Climent de Taüll pels col·laboradors que intenten que l'article esdevingui ADQ.
 • 09/07/2012 - Reunió amb responsables secció romànic.
 • 09/07/2012 - Creació plantilla navegació en francès.
 • 17/07/2012 - Aconseguim tots els 35 articles sobre obres destacades en anglès.
 • 18/07/2012 - Millora d'enllaços interns en anglès. Homogeneïtzació del nom (MNAC, Museu Nacional, Museo Nacional, MNAC Barcelona...).
 • 18/07/2012 - Donació de la col·lecció de Joan Colom i Altemir.
 • 19/07/2012 - Reaprofitar continguts del web Històries del gòtic.
 • 23/07/2012 - Anàlisi de continguts Ramon Casas, retrats al carbó
 • 23/07/2012 - Comencem a organitzar tota la col·lecció a Wikimedia Commons.
 • 30/07/2012 - Backstage Pass de romànic per a Viquipedistes.
 • 06/08/2012 - Actualització d'Estadístiques.
 • 07/08/2012 - Creació de Categories a Commons de les obres destacades. Ordenar per tipus d'obra i període.
 • 13/08/2012 - Ampliació article MNAC i relacionats en CAT, EN i FR amb textos en CC-BY-SA.
 • 20/08/2012 - Ampliació article MNAC i relacionats en CAT, EN i FR amb textos en CC-BY-SA.
 • 27/08/2012 - Ampliació article MNAC i relacionats en CAT, EN i FR amb textos en CC-BY-SA.
 • 03/09/2012 - Estadístiques i millora d'enllaços interns en diverses llengües.
 • 03/09/2012 - Creació articles Romànic (Guia EN) fins a: en:Paintings from Sorpe
 • 10/09/2012 - Revisió de qualitat d'articles.
 • 20/09/2012 - Reunió amb Humberto (Traduccions al portuguès).
 • 26/09/2012 - Traduccions al portuguès i categorització en portuguès.
 • 01/10/2012 - Traspàs continguts en portuguès i generació d'estadístiques mensuals.
 • 02/10/2012 - Actualitzar enllaços interns amb imatges provinents de Google Art Project.
 • 02/10/2012 - Recategoritzar imatges Palau Nacional i col·lecció carregades durant WLM2012.
 • 02/10/2012 - Reunió per carregar col·lecció de dibuixos de Ramon Casas.
 • 08/10/2012 - Càrrega col·lecció de dibuixos de Ramon Casas.
 • 16/10/2012 - Categoritzar articles a Viquipèdia en català.
 • 16/10/2012 - Importar i categoritzar col·lecció Google Art Project a Wikimedia Commons.
 • 17/10/2012 - Incorporar OTRS guies i web a articles en CAT i EN (homogeneitzar referències).
 • 17/10/2012 - Retocs d'articles wiki:EN revisats per conservadors.
 • 23/10/2012 - Categoritzar imatges Google Art Project.
 • 25/10/2012 - Google.A.Project, i fotos a obres i gabinet numismàtic i carregar a Commons.
 • 29/10/2012 - Google.A.Project: Category:Renaissance and Baroque paintings in the MNAC.
 • 05/11/2012 - Generació d'estadístiques.
 • 12/11/2012 - Revisió d'articles per a l'exposició MNAC explora.
 • 19/11/2012 - Recategorització de col·leccions seguint estil gramatical.
 • 26/11/2012 - Inici procés de documentació.
 • 1-18/12/2012 - Procés de documentació, creació d'estadístiques i proposta 2013.
 • 19/12/2012 - Presentació de resultats a la direcció del museu.


Projectes que han quedat fora de calendari
 • Presentacions i tallers wiki als treballadors
 • Tallers d'edició juvenil

Cobertura[modifica]

Els mitjans s'han interessat en diverses ocasions pel projecte
AVALUACIÓ

La notícia que el MNAC tindria un Viquipedista resident va tenir molta repercussió a la xarxa i als mitjans tradicionals, però després ja no s'ha comentat gaire. Creiem que no s'ha aprofitat aquesta tirada per anar anunciant les novetats de com evolucionava el projecte. El MACBA, per exemple, publica a les xarxes socials la relació que va tenint amb la Viquipèdia (fotografies carregades, articles nous, traduccions,...) de manera que li dóna una continuïtat visual a la col·laboració.

Estadístiques[modifica]

En aquesta pàgina es fa un seguiment estadístic de l'evolució de la col·laboració entre el MNAC i Amical Viquipèdia. Seguint els nostres principis de transparència, es publica en obert.

Wikipedia[modifica]

Articles[modifica]

Llistat amb el nombre d'articles existents a les diverses edicions idiomàtiques de Viquipèdia, ordenats seguin el codi ISO de l'idioma. Normalment quan tenen 1 sol article, sol ser el propi del museu, l'article "Museu Nacional d'Art de Catalunya". Quan tenen 3 és el del museu i alguna obra destacada... i així progressivament:

Codi Idioma gener maig juny juliol agost setembre octubre novembre desembre Diff
CAT Català 34 54 119 122 151 155 155 163 172 505%
DE Alemany 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
EN Anglès 3 10 27 44 51 55 55 55 56 1866%
ES Castellà 22 36 56 62 63 63 64 68 73 330%
EU Basc 2 1 1 1 1 1 1 1 2 0%
FA Persa 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
FR Francès 8 12 12 12 12 12 13 13 14 175%
GA Gallec 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
IT Italià 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
JA Japonès 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
KO Coreà 1 1 1 1 1 1 1 1 100%
MZN Persa 1 1 1 1 1 1 100%
NL Neerlandès 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
NO Noruec 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
PL Polonès 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
PT Portuguès 2 3 3 4 4 4 7 7 7 350%
RU Rus 1 1 1 1 1 1 2 2 2 200%
SV Suec 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
UK Ucraïnès 1 1 1 1 1 1 1 1 100%
ZH Xinès 1 1 1 1 1 1 1 1 1 0%
TOTAL articles 81 129 231 259 296 304 310 322 339 418%
# Idiomes 17 19 19 20 20 20 20 20 20 17%
AVALUACIÓ

L'evolució de les estadístiques demostra que durant l'any s'han aprofitat molts continguts existents al museu i hem sigut molt forts en aquells idiomes on tenim més influència cultural (català, castellà, francès i anglès), però hem millorat molt poc pel que fa a la resta d'idiomes. Tot i això, el creixement total -multiplicant per 4 la xifra d'articles- és impressionant.

Visites[modifica]

A la Viquipèdia els articles s'organitzen en Categories. Per poder tenir una categoria pròpia, han d'existir 5 o més articles relacionats amb el tema en concret. En aquest apartat es comptabilitzen les visites a totes aquelles edicions de la Viquipèdia on el MNAC té una categoria pròpia. De moment són el Català, Castellà, Anglès i Francès, però esperem que aquesta xifra s'incrementi ràpidament durant els propers mesos. S'ha realitzat aquest criteri per facilitar els càlculs.

Cal tenir en compte doncs, que el nombre total de visites a articles relacionats amb el MNAC en totes les edicions de la Viquipèdia pot ser sensiblement superior al que aquí s'indica, si sumem les visites als articles en rus, xinès, alemany, portuguès.... Es pot tenir un total molt més detallat i ampliant consultant el nombre de visites per idioma i mes aquí. Font

IDIOMA gen feb mar abr mai jun jul ago set oct nov des TOTAL
CA 7.036 5.890 6.527 5.542 8.393 9.102 8.128 9.372 11.453 13.853 14.291 12.296 111.883
EN 3.944 3.975 5.164 5.656 5.707 10.618 10.219 10.734 11.435 12.654 14.376 11.983 106.465
ES 8.139 7.570 7.971 7.078 7.988 7.926 7.148 7.476 8.532 9.223 11.243 10.593 100.887
FR 1.487 1.292 1.905 1.934 1.564 1.270 1.316 1.251 1.453 1.623 1.436 1.034 17.565
PT 244 306 506 557 635 583 327 510 726 954 1.032 632 7.012
TOTAL 20.850 19.033 22.073 20.767 24.287 29.499 27.138 29.343 33.599 38.307 42.378 36.538 343.812
AVALUACIÓ

Cal entendre que aquesta xifra total NO ÉS EL TOTAL REAL, ja que només té en compte els 5 idiomes on el MNAC té una Categoria pròpia, i que l'entrada MNAC existeix en 20 idiomes, pel que el total estimat de visites és relativament superior. Fent la mitjana mensual i sumant les visites estimades dels altres 15 idiomes, s'estima que els articles relacionats amb el MNAC han tingut unes 30.000 consultes mensuals al conjunt de la Viquipèdia. Tot i ser números molt bons, l'estimació inicial era superior. Possiblement sigui degut a que els articles en les llengües majoritàries (ES, EN) encara estan poc connectats amb la resta del corpus de l'enciclopèdia.

Enllaços interns[modifica]

Els enllaços interns de la Viquipèdia són aquelles paraules que apareixen en blau i que et faciliten la navegació. Com més pàgines cridin a un article determinat, el seu índex de penetració dins del conjunt d'articles de l'enciclopèdia és molt més gran, ja que l'article en qüestió estarà molt més contextualitzat. Si té molts enllaços interns, també significa que és un concepte de referència, ja que molts articles el citen. Quan cap o poc articles enllacen amb un article determinat, se l'anomena orfe. En aquesta llista es mostra l'evolució del nombre d'articles que enllacen amb l'entrada "Museu Nacional d'Art de Catalunya" en diverses llengües durant el 2012.

Codi Idioma gener maig juny juliol agost setembre octubre novembre desembre
CAT Català 855 921 1098 1126 1222 1285 1506 1520 1559
DE Alemany 51 56 58 58 58 65 86 86 85
EN Anglès 155 201 266 294 318 327 360 363 366
ES Castellà 416 441 527 539 534 539 638 645 662
EU Euskera 61 101 107 107 108 112 117 117 117
FA Persa 2 3 5 5 6 6 7 7 7
FR Francès 77 79 90 94 95 104 125 126 127
GA Gallec 45 47 53 56 56 50 66 67 67
IT Italià 34 36 35 35 35 45 48 48 48
JA Japonès 14 16 16 16 15 16 17 17 17
KO Koreà 1 1 1 0 2 2 2
MZN Mazanderani 1 1 84 84 84 84
NL Neerlandès 20 19 21 21 21 21 28 28 29
NO Noruec 11 11 11 11 11 11 12 12 12
PL Polonès 11 11 2 6 6 6 9 10 10
PT Portuguès 23 23 27 27 27 28 40 40 40
RU Rus 47 49 49 49 49 50 54 55 55
SV Suec 4 4 4 5 5 5 9 9 9
UK Ucraïnès 23 45 45 45 45 47 47 47
ZH Xinès 8 8 8 9 9 9 10 10 10
TOTAL 1834 2049 2423 2505 2621 2808 3265 3293 3353
Evolució +12% +18% +4% +5% +7% +16% +1% +2%
AVALUACIÓ

La situació a la Wiki en català seria la òptima al conjunt d'enciclopèdies. Tot i que s'han millorat moltíssim les xifres respecte a l'any anterior, es creu que encara hi ha molt camp a recórrer per millorar la presència del museu a les wikis majoritàries (anglès, castellà, francès, alemany). Un dels possibles motius és que tot i haver articles sobre obres del museu, manquen articles sobre els principals artistes catalans des d'on enllaçar aquestes obres, fet que li dóna una visibilitat limitada al conjunt de la col·lecció.

Wikimedia Commons[modifica]

Imatges carregades[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: MNAC/Resum2012

Wikimedia Commons és el repositori multimèdia on s'allotgen les imatges que es fan servir a Viquipèdia i als seus projectes germans. En aquesta llista s'enumeren les imatges existents dins de la Categoria:Museu Nacional d'Art de Catalunya. També es detalla quantes d'aquestes imatges es fan servir realment a articles de la Viquipèdia i quantes vegades es fan servir, ja que una mateixa imatge pot servir per il·lustrar diversos articles. Per exemple, un museu pot tenir 10 imatges penjades, de les quals es facin servir 7 imatges, però aquestes 7 es fan servir a 25 articles diferents, en diversos idiomes.Font

Concepte maig juny juliol agost setembre octubre novembre desembre
Imatges 500 605 954 995 1142 2313 2345 2389
Imatges enllaçades des d'articles 204 341 395 458 475 763 806 889
% imatges utilitzades 41% 56% 46% 50% 41,5% 32,9% 35,6 37,2
Nombre total d'enllaços 924 1.495 1.661 1.847 1.945 2.544 2.721 2.900
AVALUACIÓ

2.900 articles s'il·lustren amb imatges de la col·lecció del MNAC. De les 2389 imatges disponibles, només es fan servir 889, però ja és 4 vegades més del que es feia servir al l'inici de la col·laboració (204). Això incrementa molt la visibilitat en línia de la col·lecció.

Us d'imatges per edició lingüística[modifica]

En aquesta llista s'enumera quantes vegades es fa servir una imatge de la Categoria:MNAC en cada versió idiomàtica de la Viquipèdia.

Codi Idioma gener maig juny juliol agost setembre octubre novembre desembre
AF Afrikaans 1 1 1
ALS Alamànic 1 1 1 1 1 2 2 2
AN Aragonès 1 4 4 4 4 5 6 7
AR Àrab 1 1 1 1 1 1 1 1
BXO Bielorús 1 1 1 1 1 1 1 1
BG Búlgar 1 1 1 1 1 2 2 2
BR Gal·lès 1 2 2 2 2 2 2 2
BS Bosni 1
CAT Català 558 451 842 931 1032 1096 1396 1532 1703
CS Txec 4 4 3 4 5 5 9 9 9
DA 3
DE Alemany 18 19 21 23 29 34 54 54 54
EL Grec 1 1 2
EN Anglès 40 46 93 124 186 199 231 234 237
EO Esperanto 5 5 5 5 5 5 7 7 7
ES Castellà 133 147 219 242 261 284 396 401 431
ET Estonià 1 1 1
EU Euskera 23 23 25 25 24 25 30 30 30
FA Persa 1 1 1 1 1 1 2 2 2
FI Finès 1 1 1 1 1 1 1 1
FR Francès 70 68 86 94 94 98 116 118 119
GL Gallec 7 8 10 10 8 9 14 14 14
HE Grec 1 2 2 2 2 2 2 2
HR Croat 3 3 3 3 4 4 4 4 4
HU Hongarès 1 3 3 3 3 4 4 5
ID Indonesi 1 1 1 1 1 1 1 1
IT Italià 8 7 12 13 12 14 24 24 25
JA Japonès 6 7 7 8 7 7 11 11 11
KA Georgià 2 2 2 3 3 3 3 3
KO Koreà 1 1 1
LB Luxemburguès 2 2 2
LT Lituà 6 2 2 1 2 3 3 3
LV Letó 1 2 1 1 1 1 1 1
MK Macedoni 1 1 1
MZN Mazandarani 1
NL Neerlandès 11 3 15 19 20 21 24 24 24
NN Noruec (nynorsk)‬ 3 3 3 3 3 3 3 3
NO Noruec (bokmål)‬ 14 14 14 14 15 16 17 17 17
OC Occità 2 4 4 2 3 4 4 4
PL Polonès 10 8 12 13 13 15 19 21 23
PMS Piemontès 2 2 2
PT Portuguès 13 16 23 23 21 34 39 39 39
RO Romanès 1 2 2 2 2 7 7 7
RU Rus 20 18 23 24 25 26 33 34 35
SH Serbo-croat 2 2 4 4 4 4
SIMPLE Anglès Simple 1 1 1 1 1 1 1 1
SK Eslovac 1 1 1 1 1 1 1 1
SL Eslovè 1
SV Suec 3 3 3 3 4 4 8 8 8
UK Ucraïnès 1 28 29 30 30 30 30 30 30
VI Vietnamès 1 1 1 1 1 2 2 2
XMF Mingrelian 1 1 1 1 1 1 1 1
ZH Xinès 1 1 2 2 3 3 4 4 4
TOTAL 949 920 1.477 1.661 1.835 1.968 2.528 2.674 2.900
Evolució -5% +61% +12% +11% +7% +29% +6% +8%
AVALUACIÓ

La diferència entre gener i maig en aquesta cerca és deguda a que al gener es va comptar la col·lecció d'imatges de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer com a part del MNAC, i al maig es compta com una entitat independent. Disculpeu les molèsties. Pel que fa als resultats, aquesta taula demostra que hi ha molt potencial de feina a fer. Si totes les imatges que es fan servir a més de 50 idiomes, tenen un enllaç al peu de foto dient quina obra és i on es troba, tot enllaçant a un article, es guanyaria molta visibilitat.

Visites[modifica]

Nombre total de visites als articles que tenen una o més imatge relacionada amb el MNAC. En aquesta taula es pot veure quantes vegades han sigut vistes les obres de la col·lecció MNAC a diversos articles de qualsevol edició de Viquipèdia.

gen feb mar abr mai jun jul ago set oct nov des TOTAL
2012 1.439.366 1.665.950 1.862.743 1.569.408 1.635.833 2.013.478 1.174.492 1.103.336 2.345.322 3.523.543 3.945.342 3.453.321 25.732.134*
 • NOTA: Aquests números no són definitius ja que s'han extret a 15 de desembre i no contemplen l'any sencer. A més, encara estem refinant el sistema d'estadístiques, pel que pensem que podrien presentar una possible desviació fins el 5%.

12 Imatges més enllaçades[modifica]

Llistat amb les imatges més populars dins de la "Categoria:MNAC" a Wikimedia Commons. En aquesta taula s'indica el nombre de vegades que una està enllaçada des d'un article de Viquipèdia, en qualsevol idioma. Si cliqueu sobre la imatge es pot veure el llistat d'articles on es fa servir.

IMATGE gen mai jun jul ago set oct nov des
Berenguer-Palou-II-Bisbe-Barcelona.jpg 151 152 184 183 183 184 184 184 184
Meister aus Tahull 001.jpg 79 87 105 108 109 111 115 115 115
Casas Autorretrat.jpg 0 0 0 37 38 38 41 42 42
MARIANO FORTUNY - La Batalla de Tetuán (Museo Nacional de Arte de Cataluña, 1862-64. Óleo sobre lienzo, 300 x 972 cm).jpg 27 27 28 28 28 28 38 39 39
Dalmau Mare de Deu dels Consellers.jpg ND 15 20 21 23 24 27 27 27
Majestat Batlló.jpg ND 15 22 23 24 24 26 26 26
Ayne Bru - Martyrdom of Saint Cucuphas - Google Art Project.jpg 0 0 24 25 25 25 25 25 25
Casas tandem.jpg 18 18 22 22 22 23 23 23 23
Ayne Bru - Saint Candidus - Google Art Project.jpg ND 15 18 19 22 23 23 23 23
Saint quirico.jpg 0 0 19 21 21 21 22 22 22
Hug IV Empuries Pero Maça Croada Mayurqa 1229.jpg 0 18 19 19 19 19 19 19 19
Vicaria-fortuny.png 18 16 18 17 18 18 17 18 18

Annex[modifica]

Llista d'articles MNAC en català[modifica]

Llista d'articles MNAC en castellà[modifica]

Llista d'articles MNAC en anglès[modifica]

Llista d'articles MNAC en francès[modifica]

Llista d'articles MNAC en portuguès[modifica]

Llista d'articles IDEC-UPF[modifica]

Nom d'usuari i article
 1. Marinouski: Cala Forn
 2. PuigVA: Retrat del meu pare
 3. MariaRidao: Martiri de Sant Bartomeu
 4. Nessatf: Natura morta II
 5. Denrich: Absis central de Sant Climent de Taüll
 6. Annamoret: Absis de Santa Maria d'Àneu
 7. AnnitaRosal: Sant Pau
 8. Mtorrite: Palau Maricel
 9. Nfargo: Taula de l'aparició de Sant Miquel Arcàngel
 10. CarlaEnrique: Dona amb barret i coll de pell
 11. afergal: L'estiu (Vayreda)
 12. eusucre: Gego (castellà)
 13. mercegiralt: Cercle del Liceu
 14. serranix: Jorge Caridad
 15. Nabi w: Cildo Meireles
 16. FrancescaBarcellona: Palazzo Sant'Elia (italià)
 17. Silvia.armentia: Llum de peu TMC
 18. GinaEscoda: Tomàs Moragas i Torras
 19. lalena: El Castell dels Montcada
 20. Mfoncu: es:Festival Internacional de Música de Cambrils
 21. Itinerart: Gertrud Amon Natzler i Otto Natzler
 22. Dventeo: Museu Catalònia
 23. cipser: Taula Fractal
 24. Eva.Vilajoana: Sobreteixims

Llista d'articles John Hopkins University[modifica]

User Artwork Artist Other
en:User:Silverfin75 Desolation en:Josep Llimona
en:User:Neochichiri11 en:The Consecration of Saint Augustine en:Jaume Huguet en:Jaume Huguet
en:User:Daintypeach en:Salon Pedal en:Alexandre de Riquer
en:User:cantus94 en:Confidant from the Batlló House en:Antoni Gaudí
en:User:migardenspot Paloma en:Isidre Nonell
en:User:Jeccabreen en:Apse of Santa María d'Àneu en:Circle of the Master of Pedret
en:User:Labindaba en:Woman in Hat and Fur Collar en:Picasso
en:User:vking jhu Over my dead Body en:Ramon Casas
en:User:Makopera en:Majestat Batlló Unknown
en:User:Jkowal0226 en:Southern apse from Pedret en:Master of Pedret
en:User:Jegelewicz Saint Agnès en:Massimo Stanzione en:Massimo Stanzione , en:Agnes of Rome
en:User:Alanaquinn1 en:Ramon Casas and Pere Romeu on a Tandem en:Ramon Casas en:Ramon Casas and Pere Romeu in an Automobile
en:User:Katesbarra en:The Spanish Wedding en:Marià Fortuny

Articles de Qualitat[modifica]

La comunitat d'usuaris considera aquests articles com el millor treball de la Viquipèdia i treballa de manera contínua en la seva millora. Evidentment, la distinció de qualitat no és permanent: si es considera que un dels articles d'aquesta llista no té la qualitat necessària pot iniciar-se una proposta per retirar-la. D'altra banda, els articles bons són articles correctes que no arriben, però, al nivell d'excel·lència dels articles de qualitat.

Actualment (desembre 2012), a la Viquipèdia treballem en 390.542 articles, dels quals 526 són articles de qualitat: això vol dir que aproximadament només ho és 1 de cada 742 articles (0,13%).

Els articles de qualitat es reconeixen amb aquesta medalla Distintiu de qualitat.png

El MNAC en té diversos:

 1. Palau Nacional (Barcelona)
 2. Museu Nacional d'Art de Catalunya
 3. Mare de Déu dels Consellers
 4. Pintures murals de la conquesta de Mallorca
 5. Retaule de Sant Agustí
 6. Retaule de Sant Esteve Protomàrtir (Granollers)
 7. Retaule de Sant Vicenç
 8. Retaule de Vallmoll
 9. Retaule gòtic del Monestir de Santes Creus
 10. El gran dia de Girona

Llista d'articles de biografies Ramon Casas[modifica]

Biografies afectades: 215


Avaluació i propostes[modifica]

Tal i com es va plantejar a l'inici de la col·laboració, el projecte ha aconseguit assentar les bases d'una col·laboració a mig termini. El gran gruix de la col·laboració ha sigut traspassar continguts alliberats pel centre sobre les obres destacades a diversos idiomes. Les xifres parlen per sí mateixes i s'ha aconseguit posicionar el museu dins de la coneguda enciclopèdia en línia. El gruix de l'activitat s'ha centrat en les 3 o 4 llengües amb més proximitat : Castellà, Català, Anglès i en menor terme, francès. No ha tingut gaire repercussió en d'altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia, tret del fet d'incorporar imatges de la galeria de la col·lecció del museu. Es pot considerar que el Viquiprojecte ha estat un èxit i que ha superat de llarg les expectatives

Fent autocrítica, s'han detectat un seguit d'oportunitats de millora:

Coses millorables
 • No hem pogut interrelacionar-nos amb els treballadors tot el què haguéssim desitjat. La institució és molt gran i costa molt accedir a tothom. Aquest fet, però, va canviar molt quan es va establir la taula de treball al departament de comunicació, fet que va ser detonant per a participar en projectes com el MNAC explora o el Llegat Cambó. Si això es fa amb d'altres departaments la col·laboració hagués sigut molt més profitosa per a tothom.
 • No hem acabat de comunicar què estàvem fent aquí durant aquests mesos. El MACBA, per exemple, fa servir activament la seva relació amb la Viquipèdia a les xarxes socials, dient quins articles es van fent, traduïnt, ampliant...tot això incorporat en l'estratègia digital del museu.
 • La participació, tot i ser alta, ha sigut determinada per un grup de viquipedistes ja existents i per grups d'estudiants. No hem aconseguit arribar a nous editors (persones afins al museu, seguidors de xarxes socials, usuaris de la biblioteca,...) En aquest tema caldria pensar una estratègia de comunicació de cara a futures col·laboracions.


Tots aquests fets i projectes realitzats han assentat les bases fent possible plantejar-se una col·laboració a mig termini, que podria venir per diversos canals:

Propostes
 • Xarxa de Museus: Es podria fer servir la Viquipèdia com a primer projecte pilot de la futura Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, on el MNAC assumís un rol de padrí. L'enciclopèdia prodria funcionar com un espai de co-creació on es treballés de manera conjunta tot reaprofitant continguts generats pels museus integrants de la xarxa i creant sinergies entre els diversos agents (Compartir col·leccions, millorar entrades d'artistes, organitzar esdeveniments de creació de continguts a diversos espais...)
 • Google Art Project: Un dels grans projectes de la col·laboració ha sigut catalogar la col·lecció d'imatges cedides a Google Art Project, que dóna una forta presència a la xarxa. Totes les imatges a Wikimedia Commons -la mediateca associada a Wikipedia- estan categoritzades per una taxonomia lògica. Com més es millori aquesta categorització, més visibilitat tindrà la col·lecció: (Exemple: Si una obra només depèn de la categoria: Col·lecció romànica del MNAC serà molt menys consultada que si apareix com a Wooden crucifixes) Caldria continuar fent aquesta feina de promoció de la catalogació correcta de la col·lecció.
 • Museum plus: Dissenyar una plantilla de càrrega de continguts des de Museum Plus a Wikimedia basant-se en la col·lecció del museu amb la col·laboració de la comunitat tècnica de Wikipedistes. Aquest bot es podria fer servir per a la resta de museus de Catalunya i es podria convertir en un estàndard fàcilment reaprofitable.
 • Investigadors 1x1: Al British Museum una de les experiències wiki que més té èxit és aquella on un conservador s'ajunta amb un viquipedista i van actualitzant l'article a mig termini. El conservador ajuda i dóna consells i el Viquipedista va ampliant els continguts. D'aquest tipus de projectes sempre sorgeixen projectes derivats molt interessants.
 • Concurs mundial: Un cop tenim uns mínims d'informació en anglès, es podria fer un concurs mundial per a editar i traduir els articles del museu al major número d'idiomes. Amb aquest projecte sí que tindríem un impacte mundial i els continguts es traduirien a desenes d'idioma. Podríem jugar a que el premi fos un viatge a Barcelona per visitar el museu, tot aprofitant la tirada de la ciutat, i buscar finançament o sponsor que ho pagués.
 • Artistes catalans: Fora de la Viquipèdia catalana, els artistes catalans tenen poca presència a nivell wiki (poca en castellà i gairebé nul·la en anglès). Això fa que la col·lecció del MNAC sigui poc visible perquè no té un corpus suficient d'articles amb què relacionar-se. Es podria fer un projecte per millorar la presència d'artistes catalans a la wiki en anglès, sobretot, amb l'Ajuda del LLull o institucions similars.
 • Projectes temàtics: Fortuny? Es podria organitzar un seguit de projectes (wikimaratons et al) per la gran expo de Tàpies i/o Fortuny que s'està preparant.
 • Eduwiki: Agafar un rol més actiu en projectes relacionats amb la educació i la recerca com el projecte Viquimodernisme, fet en col·laboració entre Amical Viquipèdia i el GRACMON de la UB.