Viquiprojecte:Mamífers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Benvinguts al Viquiprojecte Mamífers Benvinguts al Viquiprojecte Mamífers.
Avui és 23 de maig del 2024. La Viquipèdia en català té milers d'articles sobre mamífers.

L'objectiu del Viquiprojecte Mamífers és situar la Viquipèdia en català com a primera versió en articles sobre mamífers.

Per aconseguir-ho, es duran a terme diversos projectes:

Viquiprojecte Mamífers
Orcinus orca

Accediu al Portal:Mamífers

Quantitat
 • Projecte Myotragus:
  • Crear articles sobre tots els gèneres extints reconeguts.
   • Fet Fet! gèneres descrits fins al final del 1942.
 • Projecte Mammalia:
  • Crear articles sobre totes les espècies vivents reconegudes. Fet Fet!

Articles destacats[modifica]

Escala de qualitat[modifica]

Sistema d'avaluació d'articles
Tipus Criteris Lectura Suggeriments de millora Exemple
Aquest article ha estat distingit com a article de qualitat. Professional, excel·lent i rigorós. Una gran font d'informació enciclopèdica. No cal afegir-hi més contingut excepte si apareix nova informació. Sovint es pot continuar millorant l'estil de la prosa.
Evolució dels mamífers
(a juny de 2019)
Aquest article ha estat distingit com a article bo. Útil per a gairebé tots els lectors i sense problemes evidents. Té una qualitat similar (però no igual) a la d'una enciclopèdia professional. Poden caldre alguns canvis per part d'experts en el tema i en estilística. Pot resultar útil comparar-lo amb un article de qualitat sobre el mateix tema per trobar els punts que cal millorar o ampliar.
Ésser humà
(a juny de 2019)
Aquest article és un esborrany. Té poc contingut. És una descripció molt bàsica del tema. Cal afegir-hi informació, imatges, referències i altres elements. A vegades pot caldre una edició lingüística o de format.
Quercygale
(a juny de 2019)

Estadístiques[modifica]

Articles destacats i esborranys
Tipus Quantitat Llista
Articles de qualitat
61
Llista
Articles bons
23
Llista
Esborranys
± 2170
Llista

Convencions[modifica]

Categorització de mamífers prehistòrics[modifica]

Mai no classificarem les categories de clades prehistòrics dins de categories de períodes geològics excepte si el clade en qüestió només existí durant un sol període. Per exemple, la Categoria:Gliptodontins anirà directament a la Categoria:Cingulats extints, no a categories com ara Categoria:Cingulats del Plistocè.

Això és per evitar que els articles d'espècies menys longeves acabin classificats indirectament a categories de períodes en què mai no visqueren (en el cas que ens serveix d'exemple, serveix per evitar que Glyptatelus acabi classificat indirectament a Categoria:Cingulats del Plistocè, que seria una categorització incorrecta).

En aquests casos, les categories de períodes geològics que pertoquin aniran directament als articles individuals.

Codi de color[modifica]

Farem servir el color #fafa64 per identificar els mamífers i els seus avantpassats sinàpsids (per exemple, a les taxocaixes).

Forma dialectal[modifica]

Per mantenir la coherència amb tots els articles de mamífers que ja existeixen, utilitzarem el català estàndard regulat per l'Institut d'Estudis Catalans. Tanmateix, es poden fer excepcions en els articles sobre mamífers que tinguin un vincle proper i reconegut amb una regió concreta.

Nomenclatura oberta[modifica]

Pel que fa als signes de la nomenclatura oberta, posarem el signe d'interrogació (?) abans del tàxon en qüestió i el signe d'extinció () després del tàxon en qüestió. Això és per evitar que els dos signes quedin enganxats en el cas de tàxons que són dubtosos i extints alhora.

Plantilles[modifica]

 1. Les llistes d'espècies de les taxocaixes d'articles sobre gèneres es faran amb la plantilla {{Tàxon}}, car és innecessari repetir diverses vegades el nom del gènere. Vegeu-ne un exemple a l'article «Rousettus».

Requisits mínims[modifica]

Per convenció, el contingut mínim que ha de tenir un article és la taxocaixa (excepte en els articles que no són de tàxons) i dues o tres frases amb informació més enllà de la purament taxonòmica (per exemple, distribució geogràfica, hàbitat, estat de conservació, alimentació, etimologia…). En cas que un article no compleixi aquests requisits, en primer lloc s'hauria d'informar-ne el creador de l'article perquè l'ampliï una mica. Si no ho fa, es pot proposar l'article per fusionar. Si després d'un temps prudencial encara no s'ha ampliat, es pot fusionar a l'article més idoni. O també el podeu ampliar vosaltres!

Temps verbals[modifica]

Per mantenir la coherència amb els articles existents, preferirem el passat simple al passat perifràstic.

Altres[modifica]

 • A la part de les taxocaixes que mostra els clades inferiors (paràmetre subdivisio =), els noms dels clades aniran en ordre alfabètic, independentment de si estan extints o no. L'única excepció és quan hi hagi diferents rangs taxonòmics i calgui mostrar les relacions filogenètiques entre clades (vegeu-ne un exemple a la taxocaixa de l'article «Mamífer»).

Llista de guardonats amb l'MMM[modifica]

La Medalla al Mèrit Mamiferoide s'atorga als usuaris que hagin escrit algun AdQ o ABo sobre mamífers o hagin creat molts articles sobre aquest tema.

Llista cronològica dels guardonats
 1. Leptictidium
 2. Ssola
 3. Townie
 4. Sng
 5. Panellet
 6. Manlleus
 7. Arnaugir

Recursos[modifica]