Viquiprojecte:Mollet del Vallès/Activitats i projectes

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Escut de Mollet del Vallès.svg

Viquiprojecte
Mollet del Vallès

Quines activitats es poden fer des del Viquiprojecte Mollet?

Voleu saber quins projectes es duen a terme a territori catalanoparlant i en l'àmbit internacional, que es podrien traslladar a nivell local a la ciutat? A continuació en teniu una llista de les activitats que ens agradaria poder fer en un futur, i en què si voleu llançar-vos-hi teniu el nostre suport i col·laboració. Totes són fruit de la tasca de voluntaris: us hi podeu sumar o engegar-ne una vosaltres mateixos!

El que trobareu a continuació és un resum del Portal d'Educació i del Portal GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums).


1. Tallers i xerrades de Viquipèdia i dels seus projectes germans

Ja sigui a escoles, biblioteques, museus o altres entitats, sempre que hi hagi un grup de persones interessades en aprendre sobre la Viquipèdia (o Viquidites, Viquillibres, Viccionari, Wikidata...) i uns quants ordinadors, un voluntari pot anar a oferir-hi un taller de manera gratuïta i desinteressada.


2. Suport i activitat de les biblioteques (#bibliowikis)

Els bibliotecaris —molts d'ells han rebut formació sobre edició wiki al llarg dels darrers anys— us poden oferir suport en cas que estigueu creant un article i tingueu dubtes. Sobretot us poden oferir ajuda en la cerca i la citació correcta de la bibliografia, un dels pilars fonamentals de la Viquipèdia. De manera independent o en la línia de la biblioteca, poden anar afegint referències als articles que no en tenen.


3. Viquiclubs de lectura

Abans de llegir el llibre, acordeu encomanar a un membre del grup o de manera conjunta la creació, traducció o millora de l'article de la Viquipèdia sobre l'autor o sobre el tema del llibre, o sobre l'obra literària si és prou destacada. El dia de la reunió, dediqueu uns minuts a comentar l'article i com relacionar-lo amb la lectura en qüestió. Si són clubs de lectura oferts per una biblioteca, el bibliotecari podrà coordinar l'activitat.


4. Viquimaratons

Una viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes i novells es troben físicament en un lloc —biblioteca, arxiu, institució cultural o centre de documentació— per ampliar el màxim possible un article o un grup d'articles d'una temàtica determinada de l'enciclopèdia durant un seguit d'hores. És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els organitzadors proporcionen la bibliografia de qualitat de la qual disposen, i els viquipedistes creen articles i també ajuden i engresquen a la resta de participants.

Des de la Viquipèdia en català, des de fa anys que s'han fet més d'un centenar de viquimaratons, com per exemple amb la Fundació Joan Miró, Catalunya Ràdio, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l'Escolania de Montserrat, el Museu Valencià d'Etnologia, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona...


5. Treball a les escoles (#eduwiki)

El sector educatiu a tots els nivells també pot participar a la Viquipèdia. L'enciclopèdia a l'aula potencia les habilitats dels alumnes proporcionant-los esperit crític, coneixements lingüístics i de temàtiques diverses, expertesa a nivell informàtic, major capacitat de síntesi i redacció de contingut, habilitats per a la recerca i citació de la bibliografia, responsabilitat de gestionar correctament les seves edicions i destresa per a relacionar-se amb una comunitat plural. A Catalunya ja hi ha prop d'un centenar de centres que han dut a terme activitats amb la Viquipèdia i els seus alumnes.

En aquest sentit, el projecte WikiArS (Wikimedia + Arts + Schools) és una iniciativa que té com a objectiu ser útil als estudiants en les seves activitats d'aprenentatge i, alhora, proveïr d'imatges i contingut a la Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure.


6. Projectes multilingües

Existeixen edicions de Viquipèdia en gairebé 300 idiomes: hi ha tot un món on fer arribar allò que envolta la ciutat. Editar en altres llengües pot donar a conéixer Cornellà a una comunitat global i que aquesta també pugui accedir al contingut que heu generat.


7. Concursos

Els concursos són una bona manera de dinamitzar comunitats. Per exemple, el British Museum va fer un concurs on demanava a la comunitat mundial que les 5 primeres persones que fessin un Article de Qualitat (són els articles més complets de la Viquipèdia) sobre qualsevol peça de la seva col·lecció i en qualsevol llengua, rebria un lot de regals de la botiga del museu. Una convocatòria tan simple com aquesta va provocar que centenars de viquipedistes d'arreu del món comencessin a millorar els articles de les obres destacades del museu. Dos viquipedistes catalans van guanyar 2 d'aquests 5 premis, amb els articles en català: Epifania de Miquel Àngel i Bronzes de Benín. A nivell d'una ciutat com Cornellà, aquestes possibilitats són encara més grans i flexibles!


8. Alliberament de textos i imatges amb llicències obertes compatibles amb la Viquipèdia

Calen plànols i fotografies antigues, així com documents històrics per a completar un buit històric a la Viquipèdia sobre Cornellà i la seva gent. Si sou institucions culturals, governamentals o particulars relacionats amb Cornellà, per què no alliberar aquesta informació amb una llicència permissiva i permetre l'accés universal al coneixement?

Institucions de renom com el MACBA, la Generalitat de Catalunya o l'Ajuntament de Palafrugell han modificat l'avís legal del seu web per fer-la compatible amb projectes com la Viquipèdia. Altres institucions, com el Museu Picasso o el MNAC ens han signat un permís de reutilització de continguts per fer servir el contingut del seu web o d'alguna publicació en particular. Això permet que aquesta informació, tal i com van fer els Arxius Nacionals dels Estats Units donant desenes de milers d'imatges i textos escanejats, il·lustrin i referenciïn milers d'articles.


9. Enregistrament de veu per a les biografies

Tenim un projecte anomenat La veu és lliure que recull gravacions de veu dels biografiats per a poder incloure'ls als articles. A la ciutat tenim diversos personatges de renom, per què no demanar-los un fragment de veu que il·lustri amb àudio les seves entrades? Actualment en tenim d'en Carles Solà i Ferrando, la Sílvia Cóppulo, l'Ada Parellada o la Roser Bru.


10. Viquipedistes residents

Un Viquipedista resident és un viquipedista que treballa conjuntament amb una institució cultural concreta per a posar en valor a la Viquipèdia el coneixement que aquesta genera, seguint i respectant els principis i objectius tant de la institució com de l'enciclopèdia. Aquesta persona afavoreix la creació de ponts entre la comunitat d'editors i els professionals de la institució. Se n'han dut a terme al British Museum, la Smithsonian Institution, el Museu Picasso, el Museu Valencià d'Etnologia i el municipi de Palafrugell.


11. QRpèdia

QRpedia és un sistema gratuït de creació de Codis QR que enllacen a articles de la Viquipèdia. La part més interessant d'aquests codis és mostren l'article de Viquipèdia en l'idioma que estigui configurat el telèfon de la persona que l'escaneja. Se n'han implantat a exposicions de la Fundació Joan Miró, a les plaques del patrimoni cultural de Palafrugell i a gairebé tot arreu del primer viquipoble del món (Monmouth (Gal·les)), que en té desenes repartits pels carrers.


12. Passis privats

Un Backstage Pass, o Passi Privat, és quan una institució convida a un grup de viquipedistes locals a una visita especial, on accedeixen als magatzems i a les zones restringides. Aquesta trobada té com a finalitat posar en contacte als professionals del centre amb els editors per a compartir informació, crear canals de comunicació entre ambdues comunitats i avaluar l'iniciació de projectes de col·laboració.


Quan deseu les edicions d'articles de Mollet del Vallès, utilitzeu l'etiqueta #viquiMollet al resum de modificacions.
Amical Wikimedia logo.svg
Inici
Inici
Agenda
Agenda
Articles i tasques
Articles i tasques
Progrés
Progrés
Bibliografia
Bibliografia
Participants i contacte
Participants i contacte