Viquiprojecte:Monuments/Fonts d'informació/Nivell B

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fonts d'informació pels monuments de segon nivell de protecció (nivell B), que tenen diferents noms i regulacions: Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) a Catalunya, Bé de Rellevància Local (BRL) al País Valencià, Bé Catalogat (BC) a Illes Balears i Aragó, Bé Inventariat (BI) a Andorra.

Andorra[modifica]

Béns immobles inventariats (BI): Secció segona de l'Inventari general. Estan inclosos a la llista de monuments d'Andorra

Catalunya[modifica]

Per la Llei del Patrimoni Cultural de 1993 es van incorporar com a BCIL tots els béns inclosos en catàlegs d'ordenació municipal. A partir d'aquesta data cal una declaració seguint el procediment previst en la llei: per part de l'Ajuntament en municipis de més de 5.000 habitants o per part del Consell Comarcal. L'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que es pot consultar en la base de dades Gaudí, només identifica els BCIN i la resta poden ser BCIL o no. També es pot consultar el registre de planejament urbanístic de Catalunya (http://ptop.gencat.cat/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=cerca&municipiSel= afegint el codi del municipi amb 5 xifres, o vegeu també un índex filtrat).

Fonts no oficials[modifica]

Fonts sense valor normatiu, però que poden ser útils a efectes de consulta. En general, no informen sobre l'estatus protegit o no dels monuments:

Illes Balears[modifica]

Béns Catalogats (BC): Formentera, Mallorca

País Valencià[modifica]

Els BRL són al Cercador de la D.G. de Patrimoni Cultural Valencià. Hi ha diferents estats (acceptats, en tramitació, genèric...), diferents categories (arqueològics, etnològics, monuments...) i diferents tipologies (immaterials, edificis, escuts...) Utilitzem el filtre "Categoria=Monument d'interès local".

Aragó[modifica]

Béns Catalogats (BC) a SIPCA/Béns arquitectònics/Cercador avançat/Clase=Catalogado