Viquiprojecte:Municipis de Catalunya/guia pràctica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Guia pràctica per a fer "Les fitxes del meu poble"

De vegades la proximitat a les coses ens fa restar-li importància quan, de fet, allò que és a prop per a nosaltres és molt llunyà per a molta altra gent, i nosaltres tenim l’oportunitat de fer-los-en coneixedors. És el cas dels indrets, la història i els personatges del “nostre poble” o del “nostre barri”. Us animem que aporteu continguts sobre la geografia i la història que teniu més a prop, per permetre conèixer als altres allò que per a vosaltres és quotidià i que podeu ajudar a fer important. Pensem que pot ser un bon exercici per treballar a l’escola o l’institut perquè permet estructurar les activitats en grups, la informació a obtenir (és a prop) i perquè el resultat final és quelcom més nostre que un article de literatura o matemàtiques.

A continuació trobareu una petita guia basada en un cas pràctic: l'Ametlla del Vallès, si be trobareu molts altres bons articles de municipis com Sant Celoni, Girona o Getafe, per citar-ne alguns.

Recordeu que els articles que feu són per a una enciclopèdia, i que han d'estar escrits amb aquest rigor, de manera que no s'acceptaran cognats de tríptics turístics.

Àrees a treballar[modifica]

 • l'article del municipi
 • els articles que apareixen a l’anterior: personatges, indrets, fets històrics, entitats,..
 • les fotografies i els gràfics

Elements d’ajuda[modifica]

 • Plantilla:Nomenclàtor. Aquí trobareu els noms oficials dels municipis, indrets, orografia i edificis singulars de Catalunya. Si mireu el de la vostra comarca, tindreu totes les referències conegudes del vostre municipi (barris, edificis, ermites,...) i de la vostra comarca (rius, muntanyes, platges,..). A més, us indica quin ha de ser el nom de l’article per evitar que estigui duplicat amb un altre que tingui un nom similar en un altra comarca.
 • Informació sobre resultats electorals.
 • Informació sobre demografia per municipi.
 • Excel per a gràfics d'eleccions municipals. A Commons trobareu un fitxer de tipus PDF (és un dels tipus de fitxer acceptats per Commons). En realitat és un excel que us podeu descarregar en el vostre disc i, després, canviar-li l'extensió de PDF a XLS. Una vegada canviada l'extensió, el podeu obrir i seguir les instruccions d'ús que hi figuren dins.

Article del municipi[modifica]

Ens serveix com a columna central a on apareix referenciada tota la resta de temes sobre els quals –si tenen prou entitat i extensió- podrem obrir un nou article. El contingut és lliure (és la Viqui,..), si be recomanem que, almenys, contingui els següents apartats:

 • Introducció: Seria interessant que es citi nom del poble (entre parèntesi si tenia un nom antic), nombre d'habitants, comarca, quantitat de Km quadrats, partit judicial, àmbit funcional, parròquia i arxiprestat, nom de l'alcalde i partit o agrupació d'electors que representa. També hauria d'aparèixer una breu pinzellada del clima, orografia, rius i economia. Finalment seria interessant indicar quin és el patró i les festivitats més importants.
 • Medi físic: Dades sobre la ubicació, municipis veïns, clima i orografia, a on podreu fer aparèixer els enllaços als rius i muntanyes, per exemple.
 • Estructura administrativa/Geografia Urbana: Barris, districtes, principals vies del poble o ciutat etc. que, a més de donar-los a conèixer, ens permet fer un article propi, si és que tenim molt a dir.
 • Història: El títol ja ho diu tot. La nostra recomanació és que:
  • expliqueu com els fets històrics generals (guerres, regnats, etc.) varen influir en la vida del vostre municipi.
  • enllaceu amb els articles d’aquests fets històrics i els personatges que hi intervenen.
  • expliqueu si al vostre municipi es va produir algun esdeveniment amb algun personatge important i que, molt probablement, no apareixerà a la seva biografia genèrica.
  • un subapartat de la història també pot ser “els vilatans il·lustres”, si teniu algun científic, artista o similar, i que no hagi aparegut esmentat dins del text d’altres parts de l’article.
 • Cultura: Festes majors, gastronomia pròpia, activitats, etc.
 • Patrimoni arquitectònic i artístic: Castells, ermites, masies, obres d’art, etc... que tingueu, fent-les enllaçar amb el seu article específic. Penseu que de molts indrets que figuren al nomenclàtor (masies, petites esglésies...) només algú molt proper pot fer un article amb la seva foto i història. Si no existeix ja, feu-la vosaltres directament.
 • Enllaços externs: Habitualment els articles de municipis ja contenen els enllaços a la informació oficial, estadística i de l’ajuntament. Val la pena que afegiu aquí alguna web que conegueu que descriu aspectes del vostre municipi que complementin el que ja esteu fent. Mireu de complir les normes d’enllaços, per a evitar estar fent propaganda d’entitats o empreses que no aportin un valor enciclopèdic.

Altres temes que podeu afegir, si voleu tenir un article molt ben desenvolupat podrien ser:

 • Política i govern: Evolució del vots i els alcaldes.
 • Flora i fauna.
 • Entitats culturals i associatives importants.
 • Climatologia: Sèries històriques.
 • Demografia: creixement històric intentant explicar (amb el capítol de la història que heu descrit) per què s’han produït.
 • Turisme: Museus, atraccions, passejades, etc. Mireu de donar informació pràctica i que no canviï fàcilment (adreça, telèfon, com arribar-hi,..). Eviteu informació que es desactualitzi, com horaris, preus,etc.. Per a aquest tipus d'informació és millor que indiqueu com a referència la web de l'entitat en qüestió.
 • Economia: Parleu sobre agricultura, indústria o comerç que destaqui del vostre municipi.
 • Serveis: Escoles, instal·lacions esportives...

Articles relacionats[modifica]

A mida que fem l’article del municipi, apareixeran referències a persones, fets històrics, indrets, etc. que potser tenen article a la Viquipèdia. Si no en tenen encara, i realment el tema té prou notorietat i disposeu de contingut suficient com per a fer una fitxa pròpia (no menys de 20 línies, imatge i enllaços), per tal d'evitar crear esborranys que acabaran esborrats) , ens hauríem d’animar a crear-lo, ja que segur que "als vilatans" ens resulta més fàcil que a un altre obtenir informació. A l’Ajuntament, l’oficina de turisme, al museu o a la biblioteca local ens poden aportar informació o referències per trobar-la. De ben segur que existeix alguna publicació o un treball fet per a algun esdeveniment local (centenari, exposició, festa major, etc.) que conté informació quasi impossible d’obtenir fora del vostre municipi.

Si ho fem bé, ens poden sortir entre 10 i 30 articles relacionats per cada municipi. A l’exemple de l'Ametlla del Vallès s’ha fet un article per cada masia històrica, per cada barri, per als vilatans il·lustres, muntanyes, rius, etc. En total, més de 30 articles i 40 fotos.

Només us demanem que recordeu que la Viquipèdia és una enciclopèdia a on la qualitat és més important que la quantitat d'articles. Tingueu present el llibre d'estil i "allò que la Viquipèdia no és", abans de començar una nova fitxa. Si veieu que no hi ha prou contingut per crear una nova fitxa, millor que aparegui dins del redactat de l'article del municipi.

Fotos i gràfics[modifica]

Les fotos són una aportació molt important que podeu fer. Alguns llocs o monuments no són prou famosos com per trobar fotos per Internet (i molt menys lliures de drets). O sigui que si voleu veure a la Viquipèdia aquell pont romànic que hi ha al vostre poble, més val que el fotografieu vosaltres i ho pugeu a Commons.

Un altre aspecte de les fotografies en què resulta CABDAL la vostra col·laboració és en la seva qualitat. M’explico: Quan anem de viatge o de turisme i veiem alguna cosa que ens agrada i fem una foto, no sempre queda com voldríem. Potser està mal il·luminada, potser tenim el sol de cara, potser és un dia d’aquells tan grisos i tristos, o potser apareixen cotxes davant del monument o està ple de gent. Però què has de fer? Estem de pas i és l'única oportunitat que tenim. Ara bé, què passa si nosaltres vivim al costat d’aquell lloc? Doncs que el veiem a l'estiu, a l'hivern, de matí, de tarda i de nit i hi tenim moltes oportunitats per trobar el millor moment per a obtenir una imatge que llueixi força a la Viquipèdia.

Els gràfics tenen l'avantatge de donar una visió sintètica molt útil, però donen una mica de feina. A més s’ha de conèixer l’ús d’altres programes com l’excel o l’inkscape. Els que ja tingueu experiència, endavant. Per als que no, a "Elements d'ajuda" trobareu un excel que us servirà per començar.

Coordenades Geogràfiques[modifica]

L'ús de les coordenades (Viquiprojecte de coordenades), pot ser una eina molt útil, especialment per les persones usuàries de la viquipèdia. Penseu que els articles de municipis sovint poden servir per trobar llocs concrets, per tant si els mapagem en format de coordenades estarem donant una informació que pot ser molt útil, per a que una persona pugui arribar a visitar un monument del nostre poble mitjançant la viquipedia i un instrument de navegació. Qui millor que un ciutadà del mateix poble o algú coneix bé el poble per trobar en una mapa, les coordenades exactes d'un punt concret de la vila. Un dels recursos que es poden usar és el Generador automàtic de Coordenades que et permet al pitjar alt+click sobre un punt concret d'un mapa trobar les coordenades en format viquipèdia

La presentació és pot fer en format taula:

Entitat Coordenades
Nucli principal 41° 37′ 3″ N, 2° 5′ 17″ E / 41.61750°N,2.08806°E / 41.61750; 2.08806
exemple 1 41° 37′ 23.31″ N, 2° 4′ 5.43″ E / 41.6231417°N,2.0681750°E / 41.6231417; 2.0681750
exemple 2 41° 38′ 2.57″ N, 2° 4′ 28.3″ E / 41.6340472°N,2.074528°E / 41.6340472; 2.074528

Aquest format és ideal quan la informació és un llistat de nuclis de població, diferents muntanyes, centres escolars, etc....

Per altre banda a vegades volem destacar tan sols un lloc concret, com pot ser un monument, un edifici, un parc, etc... en aquest cas el format que ens pot ser útil és el de la caixa:

Exemple[modifica]

41° 37′ 25.80″ N 2° 2′ 2.58″ E

Tot i que la documentació més antiga trobada fins ara data l'església de l'exemple data finals del segle X, podem assegurar que......

Últims retocs[modifica]

 • Recordeu que, els articles, cal categoritzar-los. Mireu si existeix una categoria amb el nom del vostre municipi. Si encara no en té, podreu crear-la quan tingueu cinc o més articles que parlin del vostre poble, i mentre no hi siguin, podeu categoritzar els articles del poble directament a la categoria amb el nom de la seva comarca. Quan creeu la categoria amb nom de municipi, només cal que estigui assignada a la categoria de la comarca (que ja estan quasi totes creades).
 • Citeu les fonts. Penseu que és un dels punts de suport clau de la Viquipèdia per fer-li guanyar credibilitat a través de la seva verificabilitat. A més, serveix d'ajut bibliogràfic per a algú que, llegint el nostre article, vulgui aprofundir en algun tema.

Vegeu també[modifica]