Viquiprojecte:Preservació de recursos d'informació digital/2013

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts al Viquiprojecte:Preservació de recursos d'informació digital. Aquest és un Viquiprojecte docent coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya amb el suport d'Amical Viquipèdia, que es duu a terme durant el curs 2012-2013 des de l'Assignatura Preservació de recursos d'informació digital.

Presentació[modifica]

Els continguts relatius a la preservació digital són encara poc coneguts per la ciutadania, del nivell tecnològic que sigui. No són pocs els professors universitaris o científics que imprimeixen els seus correus electrònics per por a perdre la informació que contenen. La majoria de les persones no decideixen de manera conscient les propietats de les fotografies que prendran amb el seu mòbil, i que poden dificultar-ne el tractament posterior. Per tal d'afavorir l'assimilació dels continguts dels mòduls 1 i 2; i estimular l'explicació en llenguatge natural dels mateixos, es proposa als estudiants col·laborar amb la Viquipèdia, proposant nous epígrafs relacionats amb la matèria de l’assignatura.

Objectius[modifica]

  1. Conèixer els conceptes bàsics relacionats amb la preservació en general, i específicament la digital, per facilitar el seguiment dels temes introduïts en els mòduls de l’assignatura.
  2. Entendre la manera en què la preservació de recursos digitals difereix de la dels materials tradicionals i la seva implicació per a les biblioteques.
  3. Reconèixer com les experiències anteriors de deteriorament col·lectiu i l’obsolescència tecnològica ajuden a enfrontar els perills actuals.
  4. Conèixer els principals perills per a la longevitat dels documents digitals.
  5. Entendre la importància de la selecció de materials de cal preservar i la identificació de les seves propietats essencials.
  6. Conèixer les principals opcions actualment –tant els seus avantatges com els inconvenients—per aturar la pèrdua de la informació.
  7. Entendre la problemàtica de garantir l’accés als recursos digitals en el futur, tot garantint la seva integritat i l'autenticitat.

Avaluació[modifica]

« M'agradat molt participar en la creació d'un article a la Viquipèdia. Fa uns any vaig fer una petita modificació en un article, però va ser insignificant. Aquest cop he participat d'una manera molt més correcte. »
« He aprés molt i crec que he participat a que més gent pugui aprendre. Els estudiant de la UOC, crec que estem acostumats a treballar tots sols i amb la Viquipèdia seria una manera de treballar conjuntament. »
« La meva experiència personal amb la Viquipèdia ha estat positiva, enriquidora, pràctica i gratificant pels resultats tant des del punt de vista de l'assignatura com personal. Des del punt de vista de l’assignatura m’ha suposat conèixer com és un mitjà col·laboratiu com la Viquipèdia, que creix gràcies a les col·laboracions desinteressades de moltes persones. Ara em sento una col·laboradora. Segurament si no hagués sigut per l’oportunitat que m’ha suposat cursar aquesta assignatura, segurament no hi hagués col·laborat mai. Tot i les coses positives, també vull dir que els primers dies van ser difícils. La mecànica de publicar un article a la Viquipèdia tot i que no és complicada, quan no trobes la solució et desesperes i vols llençat la tovallola, al final amb esforç, això si, me’n vaig sortir. També des del punt de vista personal estic contenta d’haver col·laborat amb la Viquipèdia i poder veure un article meu publicat en aquest espai i disponible per a tothom. M’han quedat ganes de tornar-hi a participar i espero disposar d’una propera ocasió per fer-ho. »
« Recomano de veritat l’experiència per a noves edicions de l’assignatura. Tot i que els primers moments han estat difícils, una vegada agafes la dinàmica tot és molt més fàcil. Ha estat una bona pràctica d’aprenentatge millor que memoritzar continguts que s’obliden ràpidament. En fi, ho recomano. »
« A mi també m'ha agradat l'experiència de la viquipèdia. Al principi és lent, però una vegada has agafat la mecànica i el funcionament és molt més fàcil. Però a més ens permet treballar amb les etiquetes i el llenguatge web, molt útil de cara a treballar amb recursos digitals. Estem molt acostumats a que moltes accions i clics que fem sobre una opció és programació i codi. Exemple: negreta al word, obrir un fitxer, inserir enllaços, etc. També ens permet ser autocrítics i acceptar els canvis d'altres usuaris, així com treballar col·laborativament. »
« S'ha d'agrair la feina dels administradors de la viquipèdia per la seva vigilància dels articles, si bé és cert que a vegades pot ser intrussiu quan encara no has finalitzat l'article: amb canvis i correccions. La majoria d'aquestes referents a l'estil del text, i les convencions d'edició dels articles. »
« Una vegada però t'has engrescat t'atrapa i començaries a afegir o ampliar d'altres articles, però requereix disposar de temps. »
« M'ha agradat molt col·laborar en una eina tan coneguda i utilitzada com la viquipèdia. També m'ha semblat molt interessant treballar amb un llenguatge web, ja que no estic gaire familiaritzada amb aquest tipus de llenguatge. »
« Per altra banda, agraïr la col·laboració dels amics viquipedistes, al principi era una mica estrany trobar el teu article canviat o modificat, però sens dubte els seus consells m'han sigut de molta ajuda »
« Em sembla que promoure la col·laboració en un recurs d'informació digital d'aquesta categoria aporta molt més a l'assignatura que una PAC convencional. »
« Conèixer els mecanismes de publicació d'un article i el seu manual d'estil, així com la possibilitat de modificar contribucions prèvies és una experiència plena de sentit en el marc d'una assignatura com la nostra. »
« Crear coneixement i compartir-ho de manera anònima i altruista amb qualitat i rigor és una activitat que cal fomentar en sintonia amb l'esperit comunitari que representa Internet. »

Llista d'articles a crear i/o ampliar[modifica]

Alumne Article
Maria Jose Alvarez Lopez Dipòsits digitals fiables
Maria Rosa Balcells Sendra Model de preservació OAIS
Glòria de la Paz Puig Custòdia documental
Joana García De La Rosa Refrescament
Aida Granados Monleón Migració digital
Andreu Jansa Matussek Preservació d'obres d'art digital
Laura Lopez Martinez Emulació
Pere Minobas Suquet DICOM
CC. M.E PREMIS (metadades de preservació)
Raquel Ruso Digitalització
Alejandra Soria Morales Obsolescència digital
Elisenda Valls Jové Política de preservació

Ajuda[modifica]

General

Imatges

Recursos

Ajuda

Normes i pautes