Viquiprojecte:Tricentenari

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Barcelona, 1714: anàlisi de continguts a la Viquipèdia

versió beta 0.01

La Guerra de Successió (1701–1713/1715) és un tema molt ampli mencionat a centenars d'articles de la Viquipèdia. En aquesta anàlisi s'intenta detectar la presència de veus relacionades amb el tricentenari dels fets de 1714 dins del corpus general de l'enciclopèdia. Per acotar l'estudi, s'ha decidit fer una comparativa basant-nos en els materials tractats al web oficial del tricentenari. Aquests temes estan dividits en els següents punts:

  • Personatges destacats
  • Llocs emblemàtics
  • Conceptes
  • Institucions
  • Constitucions
  • Gremis de Barcelona

Queda clar que la temàtica és molt més àmplia i es podria aprofundir en molts altres aspectes, però s'ha decidit emmarcar-ho en aquest seguit de categories per poder fer una comparació efectiva entre els temes tractats al web oficial, per veure com estan representats a les diverses viquipèdies.

Abast[modifica]

Al fossar de les moreres / no s'hi enterra cap traïdor; / fins perdent nostres banderes /serà l'urna de l'honor

Idiomes[modifica]

La Viquipèdia existeix en 285 idiomes, i els articles més famosos analitzats poden arribar a tenir desenes de versions idiomàtiques. Per acotar l'abast de l'estudi, s'ha decidit analitzar l'existència i qualitat dels articles en les següents 4 llengües: català, anglès, castellà i francès. S'ordenen d'aquesta manera seguint alfabèticament el codi wiki de cada idioma (CA, EN, ES, FR). Cal tenir en compte, doncs, que la xifra total de visites a un article en tots els idiomes disponibles pot ser molt superior a les d'aquestes quatre esmentades.

Articles[modifica]

Hi ha centenars d'articles relacionats amb la Guerra de Successió Espanyola i els fets de 1714. Per a dur a terme aquest estudi s'ha decidit fer servir l'esquema conceptual que del web que l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona està preparant amb motiu del Tricentenari de 2014. Aquest web es dividirà en: personatges, llocs emblemàtics, conceptes, institucions, constitucions i gremis. Es fa servir la mateixa estructura per poder fer una anàlisi comparada. A tall extraordinari, l'estudi també inclou un parell de taules amb informació sobre articles o conceptes molt genèrics (com el propi article Guerra de Successió Espanyola, per exemple).

Conceptes analitzats[modifica]

Backlinks[modifica]

Els backlinks són el número de vegades que una pàgina és enllaçada mitjançant un hipervincle des d'altres pàgines de l'enciclopèdia. També es coneixen com a enllaços interns. Aquest concepte permet veure l'índex de penetració d'un article/concepte dins del corpus global d'una enciclopèdia. A tall d'exemple: si la veu Aruba té 20 enllaços interns i la veu Ramon Llull en té 4.300, significa que Aruba té poc impacte dins del corpus total, ja que és mencionada molt poques vegades en altres articles.

Sistema de càlcul

Aquesta xifra s'ha calculat fent servir aquesta aplicació i calculant només el nom més comú per idioma. És a dir, els enllaços sobre Catalunya en anglès s'han fet cercant la paraula Catalonia i en castellà fent servir Cataluña i així progressivament en tots els idiomes. La Viquipèdia existeix en 285 idiomes, però aquest estudi només abasta les seves versions en CA, EN, ES, FR (català, anglès, castellà i francès). S'ha fet una excepció en la taula de països, on s'han analitzat els 7 idiomes amb més articles a la Viquipèdia, així com el català. En aquest cas, s'ha escollit Bèlgica per comparar un país amb una superfície similar a la de Catalunya. Tots els càlculs de backlinks s'han realitzat entre el 18/04/2013 i el 22/04/2013.

Octets[modifica]

Un octet és un grup d'informació de 8 bits. Aquesta xifra calcula l'extensió dels articles de la Viquipèdia. Com més gran sigui la xifra, més extens és l'article. En totes les taules s'expressen en kilooctets, és a dir, milers d'octets.

Sistema de càlcul

Aquesta xifra s'ha recollit de l'historial de cada pàgina i està expressada en milers d'octets. Per obtenir-la, s'ha mirat l'historial de cada pàgina, on aquesta informació es presenta actualitzada. S'ha recollit durant el mes d'abril. Per arrodonir la xifra, s'ha fet servir la tècnica de truncament, és a dir: si un article té 6.800 octets a la taula apareix 6.

Referències[modifica]

Aquesta xifra recull el número de referències mencionades en un article. La Viquipèdia incorpora coneixements publicats en fonts acreditades i en cap cas genera nou coneixement. Serveixen per assegurar que el contingut dels articles pugui ser comprovat per qualsevol lector o editor i per incrementar la credibilitat de la Viquipèdia. La manca de referències no significa que un article tingui informació incorrecta, sinó que és poc verificable.

Sistema de càlcul

Per a calcular el número de referències de cada article s'ha dut a terme un recompte manual. Només s'ha considerat com a referència les citacions mencionades dins del text. No s'ha considerat referència la bibliografia relacionada, per no estar contextualitzada dins del gruix de l'article.

Visites[modifica]

Les visites a un article són el número total de visualitzacions o consultes que un article en qüestió ha tingut durant un període de temps i un idioma determinat. Un article pot ser molt consultat en anglès i molt poc en francès, demostrant així l'interès general sobre un article determinat.

Sistema de càlcul

S'ha decidit fer un càlcul anual de les visites que van tenir els articles analitzats entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2012, ambdós inclosos, fent servir aquesta eina.

Anàlisi: Personatges[modifica]

Rafael Casanova
Idiomes[modifica]

S'observa una gran diferència entre les biografies dels grans líders europeus i els personatges catalans. El més destacat és Lluís XIV, que té gairebé el doble d'entrades que Carles d'Àustria i Felip V. La majoria de personalitats catalanes només existeixen en català, castellà i com a molt francès o anglès. No existeix una entrada sobre Rafael de Nebot però sí que apareix com a Germans Nebot, tant en castellà com en català.

Article Idiomes
Arxiduc Carles d'Àustria 49
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 20
Jordi I, rei de Gran Bretanya 55
Rafael Casanova i Comes 8
Antonio de Villarroel i Peláez 4
Josep Moragues 5
Rafael de Nebot i Font 0
Sebastià de Dalmau i Oller 2
Francesc Macià i Ambert 1
Princesa d’Orsini 7
Lluís XIV de França 91
Felip IV d'Aragó i V de Castella 49
Narcís Feliu de la Penya 2
Ramon de Vilana-Perles 2
Pau Ignasi Dalmases i Ros 2
Restaino Cantelmo-Stuart y Brancia 3
James Fitz-James Stuart 20
Josep Aparici i Fins 1
General Basset 2
Francesc de Castellví i Obando 1
Backlinks[modifica]

A la Viquipèdia en català tant Felip V com Lluís XIV disposen de diversos centenars d'enllaços interns, molt per sobre de Jordi I. A la versió en anglès destaca la diferència amb Lluís XIV, qui triplica els seus adversaris, i la figura d'Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, molt enllaçada en comparació a altres wikis. A la versió francòfona es pot notar l'etnocentrisme de la mateixa, on Lluís XIV, amb 7192 enllaços, multiplica gairebé per 10 el seu seguidor més immediat.

Article CA EN ES FR
Arxiduc Carles d'Àustria 621 1234 678 743
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 21 362 101 60
Jordi I, rei de Gran Bretanya 145 1735 167 277
Rafael Casanova i Comes 101 15 81 3
Antonio de Villarroel i Peláez 41 8 31
Josep Moragues 53 13 31 13
Rafael de Nebot i Font
Sebastià de Dalmau i Oller 9
Francesc Macià i Ambert 28
Princesa d’Orsini 13 49 45 28
Lluís XIV de França 804 5453 1496 7192
Felip IV d'Aragó i V de Castella 951 1314 1912 870
Narcís Feliu de la Penya 9 26
Ramon de Vilana-Perles 3 4
Pau Ignasi Dalmases i Ros 10 31
Restaino Cantelmo-Stuart y Brancia 19 17 5
James Fitz-James Stuart 92 166 80 127
Josep Aparici i Fins 6
General Basset 69 48
Francesc de Castellví i Obando 21

Octets[modifica]

A la versió en català no hi ha cap article especialment extens. Destaca que l'article sobre Rafael Casanova és molt més curt en català que en castellà. La majoria d'articles sobre personalitats catalanes només existeixen en castellà i català, i grans figures com Villarroel o Moragues tenen articles més aviat pobres en totes les llengües.

Article CA EN ES FR
Arxiduc Carles d'Àustria 15 26 16 17
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 5 10 5 7
Jordi I, rei de Gran Bretanya 3 59 22 54
Rafael Casanova i Comes 20 9 117 5
Antonio de Villarroel i Peláez 6 4 4
Josep Moragues 11 2 7 7
Rafael de Nebot i Font
Sebastià de Dalmau i Oller 2 4
Francesc Macià i Ambert 4
Princesa d’Orsini 12 9 7 10
Lluís XIV de França 42 113 49 120
Felip IV d'Aragó i V de Castella 30 26 59 41
Narcís Feliu de la Penya 2 2
Ramon de Vilana-Perles 4 4
Pau Ignasi Dalmases i Ros 2 4
Restaino Cantelmo-Stuart y Brancia 8 8 2
James Fitz-James Stuart 8 13 7 9
Josep Aparici i Fins 15
General Basset 8 3
Francesc de Castellví i Obando 8

Referències[modifica]

Els articles sobre personalitats catalanes tenen menys referències en general. Les grans personalitats europees estan molt ben referenciades tant en anglès, com en castellà i francès, independentment de si existeix un biaix a nivell de continguts o no. A la Viquipèdia en català, el contingut sembla correcte però caldria millorar les referències dins del conjunt del text.

Article CA EN ES FR
Arxiduc Carles d'Àustria 12 25 10 1
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 0 2 0 1
Jordi I, rei de Gran Bretanya 1 94 0 88
Rafael Casanova i Comes 24 1 90 0
Antonio de Villarroel i Peláez 3 2 0
Josep Moragues 7 0 0 0
Rafael de Nebot i Font
Sebastià de Dalmau i Oller 2 0
Francesc Macià i Ambert 1
Princesa d’Orsini 1 1 0 0
Lluís XIV de França 2 88 4 54
Felip IV d'Aragó i V de Castella 18 17 14 18
Narcís Feliu de la Penya 1 3
Ramon de Vilana-Perles 2 4
Pau Ignasi Dalmases i Ros 1 0
Restaino Cantelmo-Stuart y Brancia 3 4 0
James Fitz-James Stuart 3 1 0 2
Josep Aparici i Fins 17
General Basset 8 1
Francesc de Castellví i Obando 1

Visites[modifica]

Les visites a aquests articles són bastant constants, amb mitjanes molt estables, i puntes de visites durant la primera quinzena de setembre. Les puntes poden arribar a multiplicar per mil la mitjana diària. Els números entre la versió catalana (amb 88.000 visites en aquest subconjunt d'articles) i les corresponents versions en anglès, francès o castellà no són comparables. Aquestes wikis tenen entre 1,2 i 2,5 milions de consultes cadascuna pel mateix subconjunt d'articles. Cal destacar, però, que el gran gruix d'aquestes visites es concentren sempre en un número reduït d'articles.

Article CA EN ES FR
Arxiduc Carles d'Àustria 5613 136440 63412 21860
Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 1015 22148 4534 4339
Jordi I, rei de Gran Bretanya 1045 576087 50601 43506
Rafael Casanova i Comes 20178 7199 66666 554
Antonio de Villarroel i Peláez 5068 2351 10290
Josep Moragues 6117 1294 7694 420
Rafael de Nebot i Font
Sebastià de Dalmau i Oller 374 0
Francesc Macià i Ambert 8752
Princesa d’Orsini 356 2918 9391 3618
Lluís XIV de França 10000 1448701 444986 1223933
Felip IV d'Aragó i V de Castella 15737 154395 381041 62685
Narcís Feliu de la Penya 82 2184
Ramon de Vilana-Perles 328 557
Pau Ignasi Dalmases i Ros 592 476
Restaino Cantelmo-Stuart y Brancia 453 956 276
James Fitz-James Stuart 2180 26752 7236 3793
Josep Aparici i Fins 320
General Basset 3388 2567
Francesc de Castellví i Obando 1420

Anàlisi: Llocs emblemàtics[modifica]

Plànol de Barcelona de 1806 on es veu la Fortalesa de la Ciutadella.

En aquest apartat apareixen tant llocs emblemàtics com personatges relacionats amb un espai determinat. S'ha seguit el mateix sistema que a l'estructura del web de l'Ajuntament. Exemple: Palau Vilana-Perles (i per extensió Ramon Vilana-Perles, home de confiança de l'Emperadriu)

Idiomes[modifica]

Es nota molt l'existència de llocs amb un fort reclam turístic, com són Santa Maria del Mar o el Parc de la Ciutadella, amb uns 20 idiomes per article. Destaca també la inexistència d'articles en cap llengua sobre els diversos baluards de la ciutat, amb excepció del baluard de migdia. Organitzar els continguts barrejant espais i persones relacionades pot donar lloc a malentesos.

Article Idiomes
Fortalesa de la Ciutadella 1
Parc de la Ciutadella 18
Baluard de Migdia de Barcelona 1
Baluard de Santa Clara 0
Baluard de Portal Nou 0
Baluard de Sant Pere 0
Baluard de Sant Antoni 0
Palau de la Generalitat de Catalunya 8
Saló de Sant Jordi 0
Palau Vilana-Perles 0
Palau Dalmases 0
Acadèmia dels Desconfiats 2
Palau Reial Major 6
Fossar de les Moreres 7
Santa Maria del Mar 22
Convent de Sant Francesc de Barcelona 2
Convent de Sant Agustí Vell 2
Jaciment del Born 0
Barri de la Ribera 9

Backlinks[modifica]

Destaca l'elevat número d'enllaços interns a la versió en català, possiblement deguda a l'existència d'un Portal sobre la història militar de Catalunya, on s'enllaçen molts d'aquests articles, i a l'existència de plantilles de navegació de llocs turístics de Barcelona. Aquestes plantilles i portals li donen una visibilitat extra a continguts com el Baluard de Migdia de Barcelona, amb més de 160 enllaços interns. Aquest raonament es fa extensiu a d'altres versions idiomàtiques. Per exemple: la versió en anglès de la Viquipèdia té una plantilla anomenada Barcelona landmarks, on inclou les principals atraccions turístiques de la ciutat. Aquestes plantilles sovint es posen a peu de pàgina. Cal destacar també la poca presència de continguts en francès.

Article CA EN ES FR
Fortalesa de la Ciutadella 30
Parc de la Ciutadella 314 123 125 43
Baluard de Migdia de Barcelona 161
Baluard de Santa Clara
Baluard de Portal Nou
Baluard de Sant Pere
Baluard de Sant Antoni
Palau de la Generalitat de Catalunya 334 109 101 24
Saló de Sant Jordi
Palau Vilana-Perles
Palau Dalmases
Acadèmia dels Desconfiats 16 14
Palau Reial Major 215 105 46
Fossar de les Moreres 194 105 26 23
Santa Maria del Mar 332 134 76 50
Convent de Sant Francesc de Barcelona 17 9
Convent de Sant Agustí Vell 28 4
Jaciment del Born
Barri de la Ribera 49 22 43 9

Octets[modifica]

Els articles més destacats tenen una extensió mitjana tant en català, com en castellà i anglès. D'aquest grup destaca l'article sobre el Palau de la Generalitat en castellà, molt per sobre de la resta d'articles. El gruix d'articles en francès són força curts.

Article CA EN ES FR
Fortalesa de la Ciutadella 1
Parc de la Ciutadella 8 12 13 2
Baluard de Migdia de Barcelona 14
Baluard de Santa Clara
Baluard de Portal Nou
Baluard de Sant Pere
Baluard de Sant Antoni
Palau de la Generalitat de Catalunya 21 11 43 3
Saló de Sant Jordi
Palau Vilana-Perles
Palau Dalmases
Acadèmia dels Desconfiats 2 2
Palau Reial Major 13 2 12
Fossar de les Moreres 12 3 6 3
Santa Maria del Mar 14 6 11 7
Convent de Sant Francesc de Barcelona 5 7
Convent de Sant Agustí Vell 6 3
Jaciment del Born
Barri de la Ribera 4 2 3 3

Referències[modifica]

Aquests articles en general estan molt poc referenciats i caldria fer-ne una revisió bibliogràfica. Al tractar-se d'espais arquitectònics reconeguts és relativament fàcil trobar referències que validin els continguts escrits. Torna a destacar l'article sobre el Palau de la Generalitat en castellà, molt per sobre de la mitjana de la resta d'articles.

Article CA EN ES FR
Fortalesa de la Ciutadella 1
Parc de la Ciutadella 0 0 3 0
Baluard de Migdia de Barcelona 7
Baluard de Santa Clara
Baluard de Portal Nou
Baluard de Sant Pere
Baluard de Sant Antoni
Palau de la Generalitat de Catalunya 4 5 25 1
Saló de Sant Jordi
Palau Vilana-Perles
Palau Dalmases
Acadèmia dels Desconfiats 3 2
Palau Reial Major 5 0 2
Fossar de les Moreres 4 0 1 0
Santa Maria del Mar 3 5 1 1
Convent de Sant Francesc de Barcelona 0 0
Convent de Sant Agustí Vell 3 3
Jaciment del Born
Barri de la Ribera 3 0 2 0

Visites[modifica]

Es nota clarament la influència dels espais turístics. Els articles sobre el Parc de la Ciutadella i Santa Maria del Mar són els més destacats en els 4 idiomes analitzats, seguits però de lluny pel Fossar de les Moreres i el Palau de la Generalitat. Hi ha una gran diferència en les visites als articles en francès, on fins i tot la versió en català té més visites, en alguns casos. Això és possible que sigui degut a la pobresa dels continguts en aquesta versió per aquests temes en concret, com s'ha vist en les taules anteriors.

Article CA EN ES FR
Fortalesa de la Ciutadella 1378
Parc de la Ciutadella 11206 34212 35133 9954
Baluard de Migdia de Barcelona 2530
Baluard de Santa Clara
Baluard de Portal Nou
Baluard de Sant Pere
Baluard de Sant Antoni
Palau de la Generalitat de Catalunya 10551 14374 18037 2540
Saló de Sant Jordi
Palau Vilana-Perles
Palau Dalmases
Acadèmia dels Desconfiats 785 632
Palau Reial Major 8510 8635 16093
Fossar de les Moreres 10878 9435 13290 462
Santa Maria del Mar 23598 47255 34034 10923
Convent de Sant Francesc de Barcelona 1379 1561
Convent de Sant Agustí Vell 1435 364
Jaciment del Born
Barri de la Ribera 4387 13536 10518 1767

Anàlisi de conceptes[modifica]

Edició impresa del Reial Decret 9-X-1715, comunicat per la Reial Cèdula 16-I-1716. El retard de la Reial Cèdula respecte del Reial Decret es deu al fet que abans es van voler completar els nomenaments dels càrrecs de la Reial Audiència, presentant la nova composició com un fet consumat.
El Reial Decret configurava la Nova Planta –nova estructura– de la Reial Audiència de Catalunya per a reduir-la a l'absolutisme. Així, quedà presidida pel Capità General de l'Exèrcit en els afers governatius i d'administració territorial, i perdé el seu caràcter de tribunal suprem de Catalunya al quedar supeditada al Consell de Castella en els afers judicials.

En aquest apartat s'inclouen tant conceptes com les personalitats més estretament relacionades amb aquests, tal i com s'estructura el web de l'Ajuntament de Barcelona.

Idiomes[modifica]

El decrets de Nova Planta destaquen per sobre de la resta de continguts. És curiós que "El cas dels catalans" existeixi en una versió en castellà, força completa, però no en català ni en anglès, parts més implicades en el text que s'analitza. També sorprèn la poca presència dels conceptes austriacistes o botifler, només traduïts a les llengües principals aquí analitzades. Pel que fa a les personalitats catalanes, com ja s'ha comentat anteriorment, només existeixen en català i castellà, tenint molt poca presència, o fins i tot nul·la, en altres wikis.


Article Idiomes
Austriacisme 4
Botifler 3
Miquelets 7
Decrets de Nova Planta 14
El cas dels catalans 1

Backlinks[modifica]

Es pot veure la gran influència de l'article Decrets de Nova Planta a la Viquipèdia en català, amb més de 600 enllaços interns, molt més del doble que a la resta de wikis i que els altres articles destacats en aquesta taula. Es troben a faltar articles bàsics tant en la versió en anglès com en la francesa.

Article CA EN ES FR
Austriacisme 28 135 35
Botifler 51 5 38
Miquelets 141 31 89 37
Decrets de Nova Planta 603 167 278 75
El cas dels catalans 19

Octets[modifica]

De nou, la gran diferència d'aquesta taula és l'article sobre els Decrets de nova planta en la seva versió en català. Amb més de 200k, és un autèntic monstre molt complet i detallat, amb tot de sub-articles. Caldria aprofitar tots aquests continguts i posar-los en anglès, castellà i francès. Els pocs articles en anglès que cobreixen aquests temes són especialment curts, amb poc més de 4k cadascú. Destaquen també la versió en castellà i francès de la biografia de José Patiño.

Article CA EN ES FR
Austriacisme 3 13 8
Botifler 5 1 6
Miquelets 9 4 7 10
Decrets de Nova Planta 203 4 26 25
El cas dels catalans 7

Referències[modifica]

De nou l'article Decrets de Nova Planta marca una diferència tremenda amb la resta del subgrup. En general aquest subgrup d'articles està referenciat d'una manera més aviat pobre, ja que molts pocs passen de les 10 referències per article. En la versió en castellà hi han 4 articles que no incorporen cap referència.

Article CA EN ES FR
Austriacisme 3 13 0
Botifler 4 1 3
Miquelets 2 2 0 8
Decrets de Nova Planta 101 1 19 17
El cas dels catalans 2

Visites[modifica]

Hi ha articles que conceptualment semblarien més destacats que tenen relativament poques visites. Això pot ser degut al poc número d'enllaços interns o backlinks per a aquests conceptes. Per exemple, austriacisme no arriba a 650 visites a l'any, i a poc més de 1000 a la versió en francès. En aquests temes més secundaris la diferència de xifres entre les versions catalana, castellana, francesa i anglesa no és tan notable. Fins i tot hi ha articles on la versió en català supera la resta.

Article CA EN ES FR
Austriacisme 611 13984 1053
Botifler 7673 1280 13025
Miquelets 7332 2982 15868 2496
Decrets de Nova Planta 39616 15493 92645 2836
El cas dels catalans 1530

Anàlisi: Institucions[modifica]

Saló de cent

Idiomes[modifica]

Les institucions catalanes tenen molt poca presència fora de la Viquipèdia en castellà i català. En general només existeixen petits esborranys en altres llengües que parlin de les institucions catalanes.

Article Idiomes
Corts Generals 4
Junta de Braços 2
Tres Comuns de Catalunya 2
Diputació del General de Catalunya 1
Consell de Cent 7
Braç militar de Catalunya 2
Reial Audiència de Catalunya (1493-1716) 2

Backlinks[modifica]

A la Viquipèdia en català les Corts Catalanes, o Corts Generals, actuen com a institució central, com a mínim pel que fa a número d'enllaços interns. Sorprèn la poca penetració que té l'article Tres Comuns de Catalunya, amb només 3 enllaços interns. De fet, l'article no passa de ser un esborrany. A la Viquipèdia en anglès i francès només existeixen 2 i 1 articles respectivament relacionats, i totes dues versions tenen pocs vincles amb el global del corpus de l'enciclopèdia. La versió en castellà presenta 3 articles força més enllaçats, que són Corts Generals, Consell de Cent i els Tres Comuns de Catalunya.


Article CA EN ES FR
Corts Generals 372 6 162
Junta de Braços 44 7
Tres Comuns de Catalunya 3 51
Diputació del General de Catalunya 212
Consell de Cent 177 19 103 21
Braç militar de Catalunya 3 23
Reial Audiència de Catalunya (1493-1716) 29 23

Octets[modifica]

En comparació amb tot el que podrien donar de si aquests articles, en tots els idiomes són força curts o com a molt arriben a un terme mig. Destaquen la Reial Audiència en català i els Tres Comuns en castellà.

Article CA EN ES FR
Corts Generals 11 8 8
Junta de Braços 5 4
Tres Comuns de Catalunya 2 27
Diputació del General de Catalunya 11
Consell de Cent 7 2 5 1
Braç militar de Catalunya 6 5
Reial Audiència de Catalunya (1493-1716) 16 8

Referències[modifica]

No hi ha un extens número de referències en aquesta categoria. Tot i que seria relativament fàcil afegir fonts escrites que validessin els articles, aquestes no són gaire presents, sobre tot en anglès i francès, on pràcticament ni es referencien els articles.

Article CA EN ES FR
Corts Generals 3 7 4
Junta de Braços 2 1
Tres Comuns de Catalunya 1 19
Diputació del General de Catalunya 1
Consell de Cent 5 0 6 0
Braç militar de Catalunya 2 3
Reial Audiència de Catalunya (1493-1716) 6 0

Visites[modifica]

En aquest apartat passa igual que en apartats anteriors, en no tractar-se d'articles mediàtics, la xifra de visites entre les 4 versions analitzades és força similar. Tot i que la manca de continguts en francès i anglès és molt notable, el nivell de visites en castellà i català és similar.

Article CA EN ES FR
Corts Generals 11042 17 13353
Junta de Braços 1352 196
Tres Comuns de Catalunya
Diputació del General de Catalunya 1680
Consell de Cent 11096 3204 14437 758
Braç militar de Catalunya 1205
Reial Audiència de Catalunya (1493-1716) 729 1626

Anàlisi: Constitucions[modifica]

Primer volum de la compilació del 1702

Idiomes[modifica]

De nou, articles relacionats amb temes estrictament catalans tenen molt poca presència fora del nostre àmbit d'influència més immediat. Pel que fa a les constitucions, els articles existeixen en castellà i català i el genèric de les constitucions catalanes existeix també en anglès i francès.

Article Idiomes
Corts de Barcelona (1701) 2
Corts de Barcelona (1705) 2
Constitucions catalanes 4

Backlinks[modifica]

En general, aquests articles són relativament poc esmentats al conjunt de la Viquipèdia. Es troba una gran diferència entre l'article Constitucions catalanes i els diversos articles de les Corts de 1701 i 1705.

Article CA EN ES FR
Corts de Barcelona (1701) 23 8
Corts de Barcelona (1705) 22 5
Constitucions catalanes 187 88 89 21

Octets[modifica]

Pel que fa a l'extensió hi ha una diferència notable entre la versió en castellà i la versió en català dels articles sobre les Corts de 1701 i 1705, que es capgira amb les constitucions catalanes, on la versió en català és més completa. Les versions en anglès i francès són petits articles introductoris.

Article CA EN ES FR
Corts de Barcelona (1701) 2 15
Corts de Barcelona (1705) 4 14
Constitucions catalanes 14 5 6 8

Referències[modifica]

Els articles en castellà estan més referenciats que la versió en català. Els que tenen versió en anglès o francès no presenten cap tipus de referències.

Article CA EN ES FR
Corts de Barcelona (1701) 2 11
Corts de Barcelona (1705) 4 14
Constitucions catalanes 3 0 2 0

Visites[modifica]

De nou ens trobem amb articles poc mediàtics, on el nivell de visites és similar a les diverses wikis. La baixa xifra en la versió en castellà es deu probablement a que els articles van ser iniciats a mitjans del 2012, pel que en un any natural la xifra total seria similar a la versió en català. Sorprèn de nou però el poc volum de visites dels continguts en francès.

Article CA EN ES FR
Corts de Barcelona (1701) 795 81
Corts de Barcelona (1705) 670 175
Constitucions catalanes 6256 5693 8105 1052

Anàlisi: Gremis[modifica]

La Coronela de Barcelona

En aquest apartat es fa un resum introductori global, degut a la greu manca de continguts. Només existeix un article genèric sobre La Coronela en diverses wikis (castellà, català i anglès) però no s'ha trobat cap tipus d'informació sobre els diferents batallons. Caldrà fer un esforç per donar cobertura a tots aquests continguts. La versió de l'article La Coronela en català és francament pobre i la versió en castellà s'ha creat i ampliat durant els darrers mesos, però amb un nivell força superior que la versió catalana. Si les referències són vàlides, es recomanaria traduir l'article del castellà al català i a l'anglès.

Idiomes[modifica]

Article Idiomes
Coronela de Barcelona 3
I Batalló Santíssima Trinitat 0
II Batalló Immaculada Concepció 0
III Batalló Santa Eulàlia 0
IV Batalló Santa Madrona 0
V Batalló Sant Sever 0
VI Batalló Mare de Déu de la Mercè 0

Backlinks[modifica]

Article CA EN ES FR
Coronela de Barcelona 72 7 14
I Batalló Santíssima Trinitat
II Batalló Immaculada Concepció
III Batalló Santa Eulàlia
IV Batalló Santa Madrona
V Batalló Sant Sever
VI Batalló Mare de Déu de la Mercè

Octets[modifica]

Article CA EN ES FR
Coronela de Barcelona 3 1 98
I Batalló Santíssima Trinitat
II Batalló Immaculada Concepció
III Batalló Santa Eulàlia
IV Batalló Santa Madrona
V Batalló Sant Sever
VI Batalló Mare de Déu de la Mercè

Referències[modifica]

Article CA EN ES FR
Coronela de Barcelona 2 0 73
I Batalló Santíssima Trinitat
II Batalló Immaculada Concepció
III Batalló Santa Eulàlia
IV Batalló Santa Madrona
V Batalló Sant Sever
VI Batalló Mare de Déu de la Mercè

Visites[modifica]

Article CA EN ES FR
Coronela de Barcelona 2169 366 4673
I Batalló Santíssima Trinitat
II Batalló Immaculada Concepció
III Batalló Santa Eulàlia
IV Batalló Santa Madrona
V Batalló Sant Sever
VI Batalló Mare de Déu de la Mercè

Anàlisi: Altres[modifica]

Batalla del Baluard de Santa Clara

Idiomes[modifica]

Article Idiomes
Catalunya 115
Andorra 215
França 240
Espanya 239
Bèlgica 218
Article Idioma
Guerra de Successió Espanyola 53
Setge de Barcelona (1713-1714) 13

Backlinks[modifica]

Article CA EN DE NL FR IT RU ES
Catalunya 22813 7658 2701 1821 4503 2772 1998 9616
Andorra 2007 6005 2314 1174 1942 1589 1207 1885
França 62339 292673 78480 117586 273924 103894 56124 102411
Espanya 23955 138760 27459 23373 49007 42330 34599 126328
Bèlgica 7068 73612 18726 40458 50596 16668 10347 14349
Article CA EN ES FR
Guerra de Successió Espanyola 1167 1830 1356 1059
Setge de Barcelona (1713-1714) 191 93 69 88

Octets[modifica]

Article CA EN ES FR
Guerra de Successió Espanyola 115 52 91 28
Setge de Barcelona (1713-1714) 50 4 50 2

Referències[modifica]

Article CA EN ES FR
Guerra de Successió Espanyola 38 17 61 2
Setge de Barcelona (1713-1714) 30 0 32 0

Visites[modifica]

Article CA EN ES FR
Guerra de Successió Espanyola 44419 335539 328642 53244
Setge de Barcelona (1713-1714) 21023 98387 44298 2826

Resum numèric: Totals i mitjanes[modifica]

Idiomes
  • L'anàlisi s'ha fet sobre 72 articles de la Viquipèdia, en diversos idiomes.
  • Un 46% dels articles només existeix en 2 o menys idiomes.
  • Hi ha una forta desviació, on 10 articles existeixen en més de 20 idiomes.
  • La mitjana, però, es manté en 8 idiomes per article.


Backlinks
  • Els 72 articles analitzats tenen en total 40.804 backlinks que els interrelacionen amb la resta del corpus de l'enciclopèdia.
  • La mitjana d'enllaços interns per article es força similar en diversos idiomes i varia entre 110 i 180 backlinks per article


Extensió (octets)
  • Els articles en català i castellà tenen una extensió mitja. La seva mitjana és de 11.000 i 12.000 octets per article, respectivament.
  • Els articles en anglès i francès tenen una extensió curta. La seva mitjana és de 6.000 octets per article.
  • Hi ha una forta desviació entre els articles mediàtics, que poden arribar a tenir més de 200.000 octets, i els secundaris.


Referències
  • Els articles tenen poques referències, independentment de la qualitat del contingut. De mitjana, tenen 4,5 referències per article. Com més referències, més creïble és el projecte.


Visites
  • Els 72 articles analitzats en 4 idiomes van tenir un total de 6,5 milions de visites durant el 2012.
  • També hi ha una forta desviació: 9 articles mediàtics tenen més de 100.000 visites a l'any cadascú d'ells.
  • L'article Lluís XIV és el més visitat dels analitzats, amb més de 3,1 milions de consultes el 2012.
  • La resta d'articles no mediàtics tenen una mitjana de 2.700 visites per idioma i any.
  • Els percentatges de visites incloent els articles mediàtics són (5% català, 46% anglès, 27% castellà, 22% francès)
  • Si no incloem els mediàtics, aquesta xifra es modifica a (24% català, 27% anglès, 44% castellà, 5% francès)

Conclusions[modifica]

Els articles es poden mesurar en 2 escales. Els articles mediàtics i la resta. Els articles mediàtics estan disponibles en desenes d'idiomes i tenen més de 100.000 visites l'any, sobretot en els idiomes més parlats (anglès, francès, castellà, rus...). En aquest estudi sobre 72 articles n'hi ha 9 que es poden considerar mediàtics.

La resta d'articles suposen el gran gruix de l'estudi. En aquest cas, la gran majoria tenen com a mínim un article en català i castellà, un percentatge relativament alt el tenen en anglès i/o francès...però no pas més enllà. Sobretot quan són temes més locals a nivell català.

Pel que fa als continguts, sembla haver-hi una manca general de referències. Això no significa que els continguts hagin d'estar esbiaixats o erronis (a la Viquipèdia es pressuposa la bona fe dels seus editors), però en un tema sensible com pot ser el que aquí es tracta, els articles haurien de millorar el seu sistema de referències.

Preocupa bastant la xifra de que l'article Catalunya només tingui entre 2 i 10 mil enllaços interns a les principals versions idiomàtiques. Com a país està molt poc present al corpus de l'enciclopèdia.

NOTA
Conclusions pendents de finalitzar, pendents de trobada amb ICUB i anàlisis conjunta.

Recomanacions[modifica]

  • Cal decidir si l'àmbit d'acotació d'aquest viquiprojecte se centra en la viquipèdia en català o també es vol ampliar a d'altres wikis.
  • Referències: Realitzar un projecte amb professors universitaris i estudiants d'història (si pot ser postgrau o màster), semblant al que s'ha fet amb el Gracmon a la UB i el Modernisme català.
  • Aprofitar els esforços fets pels articles desenvolupats en una de les wikis i traduïr-los a la resta, prèvia revisió de continguts.
  • Pel que fa a les wikis en altres idiomes, caldria centrar esforços en aquells articles amb més impacte de visites i donar-los una llegida a fons per validar el possible biaix de continguts o la poca representativitat de fets relacionats amb els catalans (sempre i quan siguin notables dins del conjunt de l'article).
  • Si el coneixement que es publica arran del tricentenari es fa sota una llicència Creative Commons, es pot carregar directament a la Viquipèdia, multiplicant el seu potencial d'impacte.
  • Si ens fixem en els hiperenllaços o backlinks, caldria fer una feina de contextualització sobretot en altres idiomes diferents del català, per poder donar visibilitat a alguns articles, sempre respectant les normes d'edició de la comunitat.

Enllaços externs[modifica]