Viquiprojecte:Viquiclàssics/Literatura llatina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiclàssics
Universitat Autònoma de Barcelona
Amb el suport de
Coordinació: Sebastià Giralt · Mentors: ÀlexHinojo i Marionaaragay


Benvinguts a la pàgina de l'assignatura de Literatura llatina dins del Viquiprojecte Viquiclàssics.

Plantejament i objectius[modifica]

L'objectiu del treball és millorar els continguts de Viquipèdia relacionats amb l'assignatura. Es tracta d'un treball que forma part d'un projecte ampli de divulgació científica, amb la seriositat i la responsabilitat que, per descomptat, aquesta tasca requereix.

Coordinadors[modifica]

El seguiment i tutela del treball el farà Sebastià Giralt, responsable del projecte. També us ajudarà la comunitat wiki. Aquesta darrera us anirà guiant durant el procés de realització per tal de corregir aspectes tècnics i d'edició de la pàgina wiki. Si teniu dubtes, contacteu amb la usuària Marionaaragay, mitjançant la seva pàgina de discussió.

Desenvolupament del treball[modifica]

El treball es redacta directament en línia. Cada participant haurà de triar un dels temes proposats en la llista que hi ha en aquesta mateixa pàgina, i crear i/o ampliar l'entrada corresponent a la Viquipèdia.

PASSOS
  1. Creeu-vos un compte d'usuari.
  2. Trieu un dels articles de la llista de temes que no estigui agafat.
  3. Afegiu el vostre nom/nick d'usuari al costat de l'article seleccionat, fent servir el codi {{u|nomusuari}}. Per a fer-ho, cliqueu el botó "modifica" de la secció.
  4. Buscar bibliografia específica sobre el tema (us facilitarem algunes fonts bàsiques).
  5. Treballar-la i sintetitzar-la correctament.
  6. Concertar una tutoria amb el professor per fer un seguiment de la feina - DATA LÍMIT: 23 de març de 2018.
  7. Redactar-ne un text explicatiu adaptat al format wiki. Recordeu que en un wiki tota la vostra activitat queda registrada i en obert. Aquest sistema us permet treballar individualment des de casa, encara que el treball sigui en grup.
  8. Buscar-ne les imatges, ja sigui a Wikimedia Commons -el repositori audiovisual de la Viquipèdia- o fent-les vosaltres mateixos (sempre tenint present les limitacions pel que fa als drets d'autor).
  9. Presentar l'article al professor durant l'avaluació prèvia - DATA LÍMIT: 13 d'abril de 2018.
  10. Retocar l'article, si escau.
  11. Tenir l'article en la seva versió definitiva - DATA LÍMIT: 18 de maig de 2018.
Redacció de l'article

Abans de començar a redactar-lo en llenguatge i format wiki, consulteu les normes d'edició a l'apartat superior "Ajuda i Documentació" o al següent enllaç:Viquipèdia:Ajuda. En aquest apartat trobareu les pautes per elaborar un article de qualitat.

Esquema[modifica]

Si treballeu un DISCURS, us proposem que seguiu l’esquema següent, tot i que es pot adaptar a les necessitats de cada discurs (és probable que en alguns no es puguin realitzat tots els apartats o que s'uneixin dos d'aquests punts en un sol apartat):

  1. Introducció (autor, data, traducció del títol, breu presentació),
  2. Context (històric, polític, judicial),
  3. Acusació / Defensa,
  4. Estructura,
  5. Temes, continguts,
  6. Resultat / conseqüències (si es coneixen),
  7. Llegat (si en té),
  8. Transmissió textual,
  9. Bibliografia,
  10. Notes,
  11. Enllaços externs (incloent-hi almenys un enllaç al text llatí online).

Si treballeu un TRACTAT / OBRA HISTORIOGRÀFICA, us proposem que seguiu l’esquema següent, tot i que es pot adaptar a les necessitats de cada obra (és probable que en alguns no es puguin realitzat tots els apartats o que s'uneixin dos d'aquests punts en un sol apartat):

  1. Introducció (autor, data, traducció del títol, breu presentació),
  2. Context (en la trajectòria de l'autor),
  3. Estructura,
  4. Temes, continguts, estil,
  5. Fonts, influències,
  6. Llegat (si en té),
  7. Transmissió textual,
  8. Bibliografia,
  9. Notes,
  10. Enllaços externs (incloent-hi almenys un enllaç al text llatí online).

Si treballeu un GÈNERE TEATRAL, us proposem que seguiu l’esquema següent, tot i que es pot adaptar a les necessitats de cadascun (és probable que en alguns no es puguin realitzat tots els apartats o que s'uneixin dos d'aquests punts en un sol apartat):

  1. Definició,
  2. Característiques,
  3. Cronologia, evolució.
  4. Principals autors.

Referències[modifica]

Caldrà fer l’enllaç a la pàgina de l’autor, la redirecció des del títol original llatí i l’enllaç amb l’article corresponent en una altra llengua.

És necessari enllaçar els noms referits a personatges, institucions, geografia, fets històrics o literaris

S'haurà d'utilitzar més d'una font.

És imprescindible donar les referències de la bibliografia i els recursos web utilitzats.

Un model orientatiu pot ser l’article del Pro Archia .

Avaluació[modifica]

INSUFICIENT
Continguts L’estudiant demostra haver-se esforçat per completar tots els punts necessaris i ha estat capaç de sintetitzar la informació de manera rigorosa, ben fonamentada i adequada per a un públic general, cenyint-se al tema tractat. L’estudiant no ha completat els punts necessaris, no ha estat capaç de sintetitzar la informació ni de proporcionar-la de manera rigorosa, ben fonamentada i adequada per a un públic general, o bé s'ha estès excessivament en aspectes secundaris.
Format L’estudiant ha sabut utilitzar correctament el format de la Viquipèdia per crear els diferents apartats de l’article, els enllaços i la bibliografia i l’ha completat amb els recursos adequats, com imatges de lliure ús adients al tema. L’estudiant no ha utilitzat correctament el format de la Viquipèdia per crear els diferents apartats, els enllaços i la bibliografia o no ha completat l’article amb els recursos adequats, com imatges de lliure ús adients al tema.
Redacció i llengua L’estudiant ha sabut redactar l’article amb una llengua correcta, amb una expressió fluida, neutral i clara, entenedora per a un públic general, sense tecnicismes ni pressuposar uns coneixements especialitzats. L’estudiant ha redactat el text amb errors lingüístics, una expressió poc fluida, neutral o obscura, poc entenedora per a un públic general per servir-se de tecnicismes o per pressuposar uns coneixements especialitzats.
Fonts L’estudiant demostra haver-se basat en diverses fonts d’informació i les ha sintetitzat en una redacció original i coherent, donant una visió neutral, de consens, sobre el tema tractat. L’estudiant s’ha basat en una sola font d’informació i la reprodueix sense una redacció original, donant una visió parcial o tendenciosa sobre el tema tractat.
Referències L’estudiant ha indicat adequadament les fonts d’on extreu la informació amb les notes pertinents. L’estudiant no ha indicat les fonts d’on extreu la informació amb les notes necessàries.
Bibliografia i enllaços interns, externs L’estudiant ha sabut recollir bibliografia i enllaços a webs externes que serveixin per aprofundir en el tema de l’article o complementar-lo, així com enllaçar tots els termes referits a personatges, institucions, geografia, fets històrics o literaris, etc., amb els articles corresponents de la Viquipèdia. L’estudiant no ha recollit bibliografia i enllaços a webs externes que serveixin per aprofundir en el tema de l’article o complementar-lo, o no ha enllaçat tots els termes referits a personatges, institucions, geografia, fets històrics o literaris, etc., amb els articles corresponents de la Viquipèdia.
Procés L’estudiant ha demostrat haver desenvolupat el treball de manera progressiva i puntual amb els lliuraments corresponents a les diverses fases del seguiment: tutoria, primera versió i revisió d’acord amb les indicacions donades pel professor o pels voluntaris de l'Amical Wikimedia. L’estudiant ha demostrat haver desenvolupat el treball de manera precipitada i no ha fet els lliuraments puntualment en les diverses fases del seguiment (tutoria, primera versió i revisió) ni ha seguit les indicacions donades pel professor o pels voluntaris de l'Amical Wikimedia.

Llista d'articles proposats[modifica]

A continuació s'especifica la llista d'articles proposats per a crear i/o millorar. Agafeu el que més us agradi/interessi. Per saber quin article heu seleccionat, afegiu el vostre nom d'usuari a continuació de l'article.

Literatura llatina d'època republicana[modifica]

Obres de Sal·lusti:

Obres de Cèsar:

Discursos de Ciceró:

Tractats de filosofia de Ciceró:

Epístoles de Ciceró (a fer entre dos: un article breu per a cada recull):

Gèneres teatrals:

Bibliografia[modifica]

Historiografia:

  • André, Jean Marie. La Historia en Roma. Madrid: Siglo XXI, 2005. 
  • Krays, C. S.. Latin Historians. Cambridge: Cambridge University Press, 1997. 

Edicions i traduccions dels discursos i tractats de Ciceró:

Biografia i obra de Ciceró:

  • Everitt, Anthony. Cicerón. Barcelona: EDHASA, 2007. 
  • Grimal, Pierre. Cicerón. Madrid: Gredos, 2013. 
  • Narducci, Emanuele. Introduzione a Cicerone. Roma: Laterza, 1997. 
  • Petersson, Torsten. Cicero: a biography. Nova York: Biblo and Tannen, 1963. 
  • Pina Polo, Francisco. Marco Tulio Cicerón. Barcelona: Ariel, 2005. 
  • Steel, Catherine. The Cambridge companion to Cicero. Cambridge: Cambridge University Press, 2013. 

Gèneres teatrals:

  • González Vázquez, Carmen. Diccionario del teatro latino. Madrid: Ediciones Clásicas, 2004. ISBN 8478825193. 
  • López, Aurora. Comedia romana. Madrid: Akal, 2007. ISBN 8478825193. 

Històries de la literatura romana:

  • Albrecht, Michael von. Historia de la literatura romana. Barcelona: Herder, 1997-1999. ISBN 8425419549. 
  • Codoñer, Carmen. Historia de la literatura latina. Madrid: Cátedra, 1997. ISBN 843761533X. 
  • Conte, Gian Biagio. Letteratura latina. Manuale storico dalle origini alla fine dell'imperio romano. Grassina: Le Monier, 2007. ISBN 9788800421560.  = Conte, Gian Biagio. Latin literature. A history. Baltimore: John Hopkins University Press, 1999. ISBN 0801862531. 
  • Kenney, E. J.. Historia de la literatura clásica. II. Literatura latina. Madrid: Gredos, 1989. ISBN 8424914031. 

Tradició clàssica:

  • Curtius, Ernst. Literatura europea y edad media latina. Mèxic: Fondo de Cultura Económica, 1976. ISBN 8437500907. 
  • Highet, Gilbert. La Tradición clasica. Influencias griegas y romanas en la literatura occidental. Mèxic: Fondo de Cultura Económica, 1978 (1948). ISBN 9681601114. 
  • Jenkyns, Richard. El legado de Roma. Una nueva valoración. Barcelona: Crítica, 1995. ISBN 8474236088. 

Calendari[modifica]

  • 19 de febrer: Sessió informativa sobre el projecte a l'Aula d'informàtica.
  • 19 de febrer: Inici de les tutories sobre continguts i bibliografia.
  • 23 de març: últim dia per a les tutories.
  • 13 d'abrll: Data límit de la presentació de l'article.
  • 18 de maig: Data límit de la revisió de l'article.

Ajuda[modifica]

Evolució[modifica]

Edicions anteriors[modifica]