Viquiprojecte:Viquidones Wikimujeres

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Sessió del 14 de juny

Viquidones Wikimujeres (V&W) és un grup de treball multilingüe, obert a tothom, creat amb la intenció de minimitzar la bretxa de gènere a la Viquipèdia i corregir el biaix existent. El nostre propòsit és introduir la perspectiva de gènere en els articles enciclopèdics reforçant i multiplicant els continguts relacionats amb les dones, les seves biografies i les seves obres, així com qualsevol altra qüestió vinculada a la cultura de les dones, els feminismes, la igualtat de gènere, etc. Treballem per una Viquipèdia diversa i igualitària en la qual les dones no estiguin en minoria tant pel que fa al contingut com al nombre d'editores.

Vegeu propostes de treball
Sessió d'edició a l'espai permanent de Viquidones Wikimujeres UPF

Viquidones Wikimujeres (V&W)[modifica | modifica el codi]

Orígens del projecte[modifica | modifica el codi]

Viquidones Wikimujeres (V&W) va aflorar com un projecte col·laboratiu a partir dels contactes entre algunes viquipedistes catalanes i Wikimujeres, i amb la col·laboració d'Amical Wikimedia i de Dones en Xarxa. Quan el projecte inicial es va començar a concretar es va contactar amb la Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu, DTIC-UPF i UPF igualtat ja que la UPF té un fort compromís amb qüestions de gènere, i es va establir un acord de col·laboració i de cessió d'espais. Des dels inicis també s'ha treballat amb el suport de Wikimedia Argentina, Wikimedia Mèxic i Iberocoop amb l'objectiu d'engrandir el projectes amb totes aquelles entitats compromeses en projectes a les viquipèdies per minimitzar la bretxa de gènere.

Wikimujeres Grupo de Usuarias logo.svg

Objectius[modifica | modifica el codi]

 1. Assolir un increment significatiu de la participació activa de les dones a la Viquipèdia
 2. Ampliar el contingut relatiu a biografies sobre dones a la Viquipèdia i altres temes relacionats
 3. Treballar amb perspectiva de gènere en defensa de la neutralitat
 4. Preocupar-nos per la formació i acompanyament de les noves editores i editors
 5. Fer xarxa amb aquelles persones que treballen amb els nostres mateixos objectius i divertir-nos juntes aprenent i creant continguts.

Espais permanents d'edició a Barcelona, Madrid i Euskadi[modifica | modifica el codi]

Quan: Cada dimarts de 17 a 20 h a partir del 3 d'octubre de 2017.
Lloc: Edifici Roger de Llúria (campus de la Ciutadella UPF)
Dies Aula Horari
Del 3 d'octubre al 28 de novembre 40.478 17 a 20 h
2n trimestre aula pendent
3t trimestre aula pendent
Contacte: viquidones@wikimujeres.wiki
 • A Euskadi també s'ha engegat l'espai d'edició mensual Wikiemakume.

Coordinadores[modifica | modifica el codi]

 • Montserrat Boix, periodista i defensora del coneixement col·lectiu, públic i lliure.
 • Ester Bonet, lingüista especialitzada en l'anàlisi del discurs des de la perspectiva de gènere.
 • María Sefidari, experta en gestió cooperativa i producció cultural a internet

Participants[modifica | modifica el codi]

Si les teves contribucions a la Viquipèdia sovint es tracten en articles relacionats amb aquest viquiprojecte, afegeix-te lliurament al final de la llista. El projecte és obert a tothom, amb independència del seu gènere. Sumeu-vos!

Estat de la qüestió[modifica | modifica el codi]

La majoria dels editors i editores de la Viquipèdia el 2011, eren homes segons una enquesta de Fundació Wikimedia.
La majoria dels editors i editores de la Wikipedia el 2011 eren homes segons una enquesta de la Fundació Wikimedia.

El biaix de gènere[modifica | modifica el codi]

La discriminació de gènere a la Viquipèdia o biaix de gènere es refereix al fet que entre el 84 i el 91 per cent dels qui editen la Viquipèdia són homes, la qual cosa pot comportar un biaix sistemàtic.[5] Aquest biaix és una de les crítiques a la Viquipèdia, tot i que aquesta ofereix una participació lliure i que la pròpia enciclopèdia no recluta ni remunera editors. La comunitat de la Viquipèdia ha reconegut la situació i ha llançat diverses iniciatives per reduir el biaix. L'agost de 2014, el cofundador de Viquipèdia Jimmy Wales va anunciar en una entrevista a la BBC els plans de la fundació per reduir aquest biaix de gènere a la Fundació Wikimedia. Wales va dir que la fundació es plantejava més recerca i canvis en el programari.[6]

Categories de gènere[modifica | modifica el codi]

La qüestió de les categories de gènere ha estat una discussió recurrent a la Viquipèdia catalana. Tot i que algunes viquipèdies empren aquests tipus de categories de manera natural i sense més problemes,[7] a la Viquipèdia catalana s'han introduït de manera molt irregular i no hi ha un consens general al respecte. Val a dir que a Viquidones Wikimujeres (V&W) mantenim una posició ferma a favor de les categories de gènere, les quals considerem imprescindibles per visibilitzar les dones i insubstituïbles per molts equilibris que es vulguin fer. L'actual política de categories porta a situacions com la categoria Nedadors sincronitzats que inclou únicament dones sota un genèric masculí.

En els següents enllaços interns podeu consultar algunes pàgines relacionades amb aquesta qüestió i algunes de les discussions sobre el tema a la Viquipèdia catalana.

Planificació[modifica | modifica el codi]

Objectius estratègics[modifica | modifica el codi]

 • Assolir un increment significatiu de la participació activa de les dones a la Viquipèdia.
 • Aconseguir arribar als 10 articles de qualitat sobre biografies de dones. Fet Fet!
 • Aconseguir arribar al 25% de biografies de dones, mínim.

Objectius tàctics[modifica | modifica el codi]

 • Organitzar viquimaratons temàtiques en dies significatius: Dia Internacional de la dona i la nena científica (febrer), Dia

Directrius i recomanacions[modifica | modifica el codi]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

Recomanacions[modifica | modifica el codi]

 • Evitar el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
 • Titular l'article amb el nom de soltera de la biografiada i després aclarir si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
 • No definir les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció.
 • Començar la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
 • No fer servir el terme dona de. Usar espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
 • No atorgar-li preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.
 • No fer servir diminutius com Fineta o Carmeta o Dorita i nomenar les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
 • No fer servir paraules que posen èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
 • Fer atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.[8]
 • Criteris per a la redacció de biografies de persones vives.

Altra informació[modifica | modifica el codi]

Redacció en perspectiva de gènere (EN)

Nombre de biografies per llengua

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Viquidones: "Només el 13% dels editors de Viquipèdia són dones" - Fan News Club». [Consulta: 4 juny 2016].
 2. «Inauguración del Espai Viquidones/Wikimujeres en Barcelona». [Consulta: 4 juny 2016].
 3. «Viquidones, l’espai per feminitzar l’enciclopèdia digital i apoderar les dones | Barcelona Cultura». [Consulta: 4 juny 2016].
 4. «Inauguració de l'espai Viquidones/Wikimujeres UPF al campus de la Ciutadella - UPF Igualtat - ( UPF )». [Consulta: 4 juny 2016].
 5. «Can Wikipedia Survive?», 20-06-2015. [Consulta: 9 març 2016]. «...the considerable and often-noted gender gap among Wikipedia editors; in 2011, less than 15 percent were women.»
 6. Wikipedia 'completely failed' to fix gender imbalance, BBC entrevista a Jimmy Wales, 8 d'agost, 2014
 7. Category:Women_scientists_by_field
 8. «Writing about women» (en anglès). [Consulta: 5 juny 2016].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]