Filòsofes en EN, FR, ES, It I PR, però no en CA (Per accedir al llistat fes clic a un dels enllaços i en accedir-hi clica damunt el botó RUN que es troba al final de la pàgina per tal de generar un llistat actualitzat. Espera uns segons).
Autores les obres literàries, artístiques o científiques de les quals ja ha vençut el termini de protecció dels drets econòmics o d'explotació i en conseqüència l'ús és gratuït i es té llibertat d'ús sense necessitat de permís, tot i respectant els drets morals d'autoria i d'integritat de la mateixa. WikiProject Women in Red/Women in the public domain/Europe2020
Concurs "The Dinner Party" per acabar de crear biografies de 999 dones rellevants de la història de la humanitat fins al 7 de març. (concurs acabat, però amb llistats pendents)
Aniversaris científiques en el dia d'avui[modifica]
Aniversaris científiquesː Per si vols saber quina dona científica ha nascut en el dia d’avui, fes clic en l'enllaç següent i clica damunt el botó RUN que es troba al final de la pàgina per tal de generar un llistat actualitzat (espera uns segons)
Els següents enllaços et facilitaran llistats de dones de l'àmbit catalanoparlant que encara no tenen entrada a la Viquipèdia catalana. Per accedir al llistat fes clic a un dels enllaços i en accedir-hi clica damunt el botó RUN que es troba al final de la pàgina per tal de generar un llistat actualitzat.
Per accedir al llistat fes clic a un dels enllaços i en accedir-hi clica damunt el botó RUN que es troba al final de la pàgina per tal de generar un llistat actualitzat (espera uns segons)
A la Viquipèdia catalana trobaràs una gran varietat de Viquiprojectes, alguns d'ells relacionats amb els objectius de Viquidones. Et facilitem alguns enllaços de Viquiprojectes relacionats amb els nostres interessos amb els quals també pots col·laborar-hi seguint les propostes de cada un d'ells.
Per tal de trobar quins són els articles que hi manquen et proposem que facis servir el cercador de Viquipèdia o d'altres com ara el Google o d'altres menys coneguts però també útils com el pato loco o startpage.
Els teus interessos particulars poden ser un bon punt d'inici, per aquest motiu, seguidament et presentem propostes sobre diversos temes en diferents llengües que poden ser susceptibles de ser creats, millorats o traduïts o bé que poden servir-te d'inspiració per a iniciar la teva particular investigació, sobre algun aspecte concret que sigui del teu interès.
Eliminar enllaços vermells. Quan en un article trobes un enllaç vermell vol dir que apunta a un article inexistent. Els enllaços vermells són útils per a determinar si una pàgina existeix o no, creen enllaços a pàgines futures, i faciliten i fomenten la creació de pàgines noves.
Afegir imatges. Per incloure una imatge en un article de la Viquipèdia, si no existeix, cal pujar-la primer a Wikimedia Commons i enllaçar-la després a la Viquipèdia. o bé buscar-ne de lliures a través d'aquest enllaç.
Afegir infotaules. Vegeu aquí informació al respecte.
Desorfenar articles. Una pàgina òrfena és una pàgina que no té cap enllaç des d'altres pàgines. A la Viquipèdia pots consultar el llistat actualitzat de pàgines òrfenes. Aquestes pàgines es poden trobar amb motors de cerca, però no s'hi pot arribar amb enllaços des de pàgines relacionades. Si cap pàgina no hi enllaça, caldria buscar articles de la Viquipèdia on es pugui crear un enllaç al nou article, per tal que no quedi orfe.
Escriure esborranys dignes. En aquesta pàgina s'explica com fer-ho. Si només podeu o voleu escriure un paràgraf sobre un tema, procureu donar una petita definició i la informació més rellevant sobre el tema. Feu-vos responsables dels vostres esborranys. Si al cap d'un temps ningú més no hi ha treballat, penseu a treballar-hi vosaltres mateixes.
Millorar el format. Algunes entrades tenen un format pobre. Cal estructurar els articles en paràgraf i seccions, afegir negretes i cursives si cal, afegir enllaços, etc. A la guia bàsica d'edició s'explica com fer-ho.
Referenciar articles. Els articles sense referències es consideren articles de poca qualitat. Una manera de millorar molts articles és afegint referències. En aquest enllaç t'explica com fer-ho.
Revisar i completar articles relacionats amb els objectius del projecte Viquidones per tal de millorar-los. Si s'escau, des de la columna de l'esquerra pots accedir als canvis recents.
Dones de les terres gironines que han fet història. 87 biografies, 18 perfils biogràfics, Editorial BASE, Barcelona, 2018. Pròlegs d’Irene Rigau i Laura Borràs.
Espargaró, Alba, Aventureres de la història: els altres noms propis de la història de Catalunya, Barcelona, L'Esfera dels llibres, 2006.
Serrano y Sanz, Manuel, Apuntes para una Biblioteca de Escritoras españolas desde el año 1401 al 1833, Madrid, Suc. Rivadeneyra, 1903.
Proyecto Wikidata Human Gender Indicators (WH-GI) Estadístiques setmanals sobre la base de la cultura, el país, la data de naixement i per les llengües de la Viquipèdia.
Hi ha uns criteris de notabilitat o d'admissibilitat i de conflicte d'interessos, que determinen si una article és admissible o no. Aquests criteris afecten en gran manera les biografies de dones.
A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.
Registre d'autoritat: Es troba en un registre d'autoritat: Per exemple en el cas de la comunitat científica un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi AcademiaNet? Si hi és, tindria molts punt per ser inclosa a la Viquipèdia. Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer. Que una investigadora tingui un ID d'ORCID no seria un punt a favor d'admissibilitat atès que quasevol persona investigadora el pot tenir. Tanmateix, si es té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és una bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
Es fa referència en un mitja generalista d'àmbit nacional o internacional.
Si hi ha entrevistes o mencions notables a diaris de referència per a un públic especialitzat.
Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi) Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat, és a dir podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès. Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat
Aquests criteris afecten en gran manera les biografies de donesː
Podeu crear-los també a través d'un enllaç vermell. Si ja existeix l'article, aquesta caixa us portarà a l'editor de codi d'aquella entrada.
Traductor entre versions idiomàtiques de Viquipèdia[modifica]
Si l'utilitzeu, recordeu revisar el contingut final (enllaços, referències...), sovint queden detalls diferents respecte les altres Viquipèdies que cal acabar de polir. No traduïu articles amb etiquetes de mancances o sense prou referències.
Aquesta Guia de redacció dona consells generals sobre la redacció dels articles, però sobretot se centra específicament de com redactar des de la perspectiva de gènere.
Si encara no tens un compte de viquipedista fes clic aquí. No és necessari registrar-se per a començar a editar, però sí que és molt convenient fer-ho.
Si vols editar la teva pàgina d'usuària per tal de facilitar la comunicació amb altres viquipedistes pots llegir aquest article.
Si ets una usuària novella pots fer un cop d'ull a la pàgina de benvinguda de la Viquipèdia, on trobaràs una introducció a la Viquipèdia, recomanacions, ajuda, pautes per començar a editar i moltes més coses que et seran útils. Per aprendre encara més coses pots visitar el Portal Viquipedista.
Molts dels recursos i eines que la comunitat viquipedista ha preparat per a tu els pots trobar enllaçats a l'esquerra d'aquesta mateixa pàgina, per exemple: les pàgines d'ajuda.
Recomanacions sobre la redacció en llenguatge no sexista[modifica]
Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.
Evitar el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
Titular l'article amb el nom de soltera de la biografiada i després aclarir si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
No definir les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció. És a dir no atorgar-li preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.
Començar la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
No fer servir el terme dona de. Usar espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
No fer servir diminutius com Fineta o Carmeta o Dorita i nomenar les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
No fer servir paraules que posen èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
Fer atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.
A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.
Es troba en un registre d'autoritat: Per exemple en el cas de la comunitat científica un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net? Si hi és, tindria molts punt per ser inclosa a la Viquipèdia. Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer. Que una investigadora tingui un ID d'ORCID no seria un punt a favor d'admissibilitat atès que quasevol persona investigadora el pot tenir. Tanmateix, si es té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és una bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
Es fa referència en un mitja generalista d'àmbit nacional
Si hi ha entrevistes o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat)
Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi) Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat, és a dir podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès. Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.
Recordeu que les llicències aptes per a la Viquipèdia és la CC-BY, CC-BY-SA o el Domini públic (PD). Aquí teniu les eines comentades per cercar imatges lliures:
Publicacions científiques en què explícitament es digui que el contingut és CC-BY o CC-BY-SA: Moltes editorials permeten filtrar els seus articles segons llicència (Elsevier, Nature Publishing, Wiley...),
Creative Commons Search: Heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon.
Google Imatges: Filtreu a Eines > Drets d'ús > Etiquetades per a la reutilització amb modificació.
Flickr: Filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental).
El projecteViquidones Wikimujeres és un grup de treball multilingüe, obert a tothom, creat amb la intenció de minimitzar la bretxa de gènere a la Viquipèdia i corregir el biaix existent.[1] El nostre propòsit és introduir la perspectiva de gènere en els articles enciclopèdics reforçant i multiplicant els continguts relacionats amb les dones, les seves biografies[2] i les seves obres, així com qualsevol altra qüestió vinculada a la cultura de les dones, els feminismes, la igualtat de gènere, etc. Treballem per una Viquipèdia diversa i igualitària en la qual les dones no estiguin en minoria tant pel que fa al contingut com al nombre d'editores.
Orígens del projecte
Viquidones Wikimujeres (V&W) va aflorar com un projecte col·laboratiu a partir dels contactes entre algunes viquipedistes catalanes i Wikimujeres, i amb la col·laboració d'Amical Wikimedia i de Dones en Xarxa. Quan el projecte inicial es va començar a concretar es va contactar amb la Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu, DTIC-UPF i UPF igualtat ja que la UPF té un fort compromís amb qüestions de gènere, i es va establir un acord de col·laboració i de cessió d'espais. Des dels inicis també s'ha treballat amb el suport de Wikimedia Argentina, Wikimedia Mèxic i Iberocoop amb l'objectiu d'engrandir el projectes amb totes aquelles entitats compromeses en projectes a les viquipèdies per minimitzar la bretxa de gènere.
Objectius
Assolir un increment significatiu de la participació activa de les dones a la Viquipèdia
Ampliar el contingut relatiu a biografies sobre dones a la Viquipèdia i altres temes relacionats
Treballar amb perspectiva de gènere en defensa de la neutralitat
Preocupar-nos per la formació i acompanyament de les noves editores i editors
Fer xarxa amb aquelles persones que treballen amb els nostres mateixos objectius i divertir-nos juntes aprenent i creant continguts.
Espais d'edició a Barcelona i Euskad
El 24 de maig de 2016 es va inaugurar a la UPF de Barcelona l'Espai Viquidones Wikimujeres UPF que és un espai físic permanent per tal de fer xarxa, conèixer-nos i animar a les editores i editors novells a comprometre's amb la Viquipèdia i a superar la por i resoldre els conflictes de les primeres edicions en un entorn wiki.[3][4][5][6]
La majoria dels editors i editores de la Wikipedia el 2011 eren homes segons una enquesta de la Fundació Wikimedia.
El biaix de gènere
La discriminació de gènere a la Viquipèdia o biaix de gènere es refereix al fet que entre el 84 i el 91 per cent dels qui editen la Viquipèdia són homes, la qual cosa pot comportar un biaix sistèmic.[8] Aquest biaix és una de les crítiques a la Viquipèdia, tot i que aquesta ofereix una participació lliure i que la pròpia enciclopèdia no recluta ni remunera editors. La comunitat de la Viquipèdia ha reconegut la situació i ha llançat diverses iniciatives per reduir el biaix. L'agost de 2014, el cofundador de Viquipèdia Jimmy Wales va anunciar en una entrevista a la BBC els plans de la fundació per reduir aquest biaix de gènere a la Fundació Wikimedia. Wales va dir que la fundació es plantejava més recerca i canvis en el programari.[9]
Categories de dones
La qüestió de les categories de gènere ha estat una discussió recurrent a la Viquipèdia catalana. Tot i que algunes viquipèdies empren aquests tipus de categories de manera natural i sense més problemes,[10] a la Viquipèdia catalana s'han introduït de manera molt irregular i no hi ha un consens general al respecte. Val a dir que a Viquidones Wikimujeres (V&W) mantenim una posició ferma a favor de les categories de dones, les quals considerem imprescindibles per visibilitzar les dones i insubstituïbles per molts equilibris que es vulguin fer. L'actual política de categories porta a situacions com la categoria Nedadors sincronitzats que inclou únicament dones sota un genèric masculí.
En els següents enllaços interns podeu consultar algunes pàgines relacionades amb aquesta qüestió i algunes de les discussions sobre el tema a la Viquipèdia catalana.
↑«Can Wikipedia Survive?». www.nytimes.com, 20-06-2015. [Consulta: 9 març 2016]. «...the considerable and often-noted gender gap among Wikipedia editors; in 2011, less than 15 percent were women.»