Viquiprojecte:Viquidones Wikimujeres/Estat de la qüestió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La majoria dels editors i editores de la Viquipèdia el 2011, eren homes segons una enquesta de Fundació Wikimedia.
La majoria dels editors i editores de la Wikipedia el 2011 eren homes segons una enquesta de la Fundació Wikimedia.

El biaix de gènere La discriminació de gènere a la Viquipèdia o biaix de gènere es refereix al fet que entre el 84 i el 91 per cent dels qui editen la Viquipèdia són homes, la qual cosa pot comportar un biaix sistèmic.[1] Aquest biaix és una de les crítiques a la Viquipèdia, tot i que aquesta ofereix una participació lliure i que la pròpia enciclopèdia no recluta ni remunera editors. La comunitat de la Viquipèdia ha reconegut la situació i ha llançat diverses iniciatives per reduir el biaix. L'agost de 2014, el cofundador de Viquipèdia Jimmy Wales va anunciar en una entrevista a la BBC els plans de la fundació per reduir aquest biaix de gènere a la Fundació Wikimedia. Wales va dir que la fundació es plantejava més recerca i canvis en el programari.[2]

Categories de dones La qüestió de les categories de gènere ha estat una discussió recurrent a la Viquipèdia catalana. Tot i que algunes viquipèdies empren aquests tipus de categories de manera natural i sense més problemes,[3] a la Viquipèdia catalana s'han introduït de manera molt irregular i no hi ha un consens general al respecte. Val a dir que a Viquidones Wikimujeres mantenim una posició ferma a favor de les categories de dones, les quals considerem imprescindibles per visibilitzar les dones i insubstituïbles per molts equilibris que es vulguin fer. L'actual política de categories porta a situacions com la categoria Presidents de l'Institut Català de les Dones que inclou únicament dones sota un genèric masculí.

En els següents enllaços interns podeu consultar algunes pàgines relacionades amb aquesta qüestió i algunes de les discussions sobre el tema a la Viquipèdia catalana.

Planificació

Objectius estratègics

  • Assolir un increment significatiu de la participació activa de les dones a la Viquipèdia.
  • Eliminant el biaix de gènere en la redacció dels articles, on la majoria de vegades la presència de les dones és ignorada sistemàticament.
  • Aconseguir arribar al 25% de biografies de dones, mínim.

Objectius tàctics

  • Organitzar viquimaratons temàtiques en dies significatius.
  • Organitzar tallers específics pera prendre a detectar la bretxa i el biaix de gènere i corregir-ho.

Referències[modifica]

  1. «Can Wikipedia Survive?». www.nytimes.com, 20-06-2015. [Consulta: 9 març 2016]. «...the considerable and often-noted gender gap among Wikipedia editors; in 2011, less than 15 percent were women.»
  2. Wikipedia 'completely failed' to fix gender imbalance, BBC entrevista a Jimmy Wales, 8 d'agost, 2014
  3. Category:Women_scientists_by_field