Viquiprojecte:Viquidones Wikimujeres/Guia de redacció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta Guia de redacció dona consells generals sobre la redacció dels articles, però sobretot se centra específicament de com redactar des de la perspectiva de gènere.

Abans de començar[modifica]

  • Si encara no tens un compte de viquipedista fes clic aquí. No és necessari registrar-se per a començar a editar, però sí que és molt convenient fer-ho.
  • Si vols editar la teva pàgina d'usuària per tal de facilitar la comunicació amb altres viquipedistes pots llegir aquest article.
  • Si ets una usuària novella pots fer un cop d'ull a la pàgina de benvinguda de la Viquipèdia, on trobaràs una introducció a la Viquipèdia, recomanacions, ajuda, pautes per començar a editar i moltes més coses que et seran útils. Per aprendre encara més coses pots visitar el Portal Viquipedista.
  • Molts dels recursos i eines que la comunitat viquipedista ha preparat per a tu els pots trobar enllaçats a l'esquerra d'aquesta mateixa pàgina, per exemple: les pàgines d'ajuda.

Aprendre a editar un bon article[modifica]

  • Ordre de les seccions finals:
    1. Notes
    2. Referències
    3. Vegeu també
    4. Bibliografia no utilitzada com a font
    5. Enllaços externs

Com sé si he fet un bon article?[modifica]

  • El teu article....
    1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
    2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
    3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada?
    4. Aporta informació suficient per a una lectora o lector sense coneixements previs del tema?
    5. Està estructurat en diferents seccions i té un fil conductor?
    6. Referencia la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
    7. Inclou imatges si cal?
    8. Integra la informació que ja hi havia amb la que he afegit després?
    9. Té una introducció d'un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
    10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
    11. Inclou al final una categoria perquè les lectores i els lectors el puguin trobar fàcilment?

Com més Sí hagis contestat, millor hauràs fet l'articleǃ

Directrius i recomanacions per editar[modifica]

10 regles senzilles per crear biografies de dones[modifica]

Recomanacions sobre la redacció en llenguatge no sexista[modifica]

Cal posar l'accent en utilitzar un llenguatge el més neutre possible i el menys sexista possible. Cal evitar una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si la persona fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.

  • Evitar el llenguatge que pressuposa que l'home és l'ésser humà per defecte i la dona és l'altre.
  • Titular l'article amb el nom de soltera de la biografiada i després aclarir si té nom de casada: XX (nom de naixement), coneguda com XX (pseudònim, sobrenom o nom artístic) i XX (nom de casada).
  • No definir les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament en la introducció. És a dir no atorgar-li preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com en les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.

Exempleː Graça Machel (redacció prèvia).

  • Començar la introducció de les biografies descrivint les contribucions, activitats i èxits de la biografiada, no per la seva condició de dona, germana, filla, mare o dona.
  • No fer servir el terme dona de. Usar espòs i esposa o esposos o parella o companys d'acord a la circumstància. Es pot dir està casada amb XY en lloc de és l'esposa de perquè la dona no pertany a l'home.
  • No fer servir diminutius com Fineta o Carmeta o Dorita i nomenar les dones pel seu cognom, o nom i cognom, com es fa en les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
  • No fer servir paraules que posen èmfasi en el gènere, com ara dama, femení o dona.
  • Fer atenció també a les fotos que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.
  • Criteris per a la redacció de biografies de persones vives.[1]

Admissibilitat[modifica]

Criteris d'admissibilitat de biografies[modifica]

Hi ha uns criteris de notabilitat i de conflicte d'interessos, que determinen si una article és admissible o no. Aquests criteris afecten en gran manera les biografies de donesː

Exempleː Proposta d'esborrament de l'entrada de Mariella Franco (veg. també post Mariella Franco).

  • A continuació descriurem alguns punts addicionals per ajudar a decidir sobre la idoneïtat d'inclusió. No és una ciència exacta, però si es compleixen 2 o més, normalment n'assumirien la inclusió.
    • Es troba en un registre d'autoritat: Per exemple en el cas de la comunitat científica un bon criteri seria si es troba a la base de dades d'investigadores de prestigi Academia-net? Si hi és, tindria molts punt per ser inclosa a la Viquipèdia. Es troba en altres registres d'autoritat. Apart de l'anterior recurs, a nivell català cal destacar el Cantic de la Biblioteca Nacional de Catalunya. A nivell internacional tenim el VIAF, que inclou el primer. Que una investigadora tingui un ID d'ORCID no seria un punt a favor d'admissibilitat atès que quasevol persona investigadora el pot tenir. Tanmateix, si es té un ORCID o altres identificadors (p. ex., compte de Twitter o de Google Scholar) és una bona pràctica afegir-los a Wikidata també.
    • Es fa referència en un mitja generalista d'àmbit nacional
    • Si hi ha entrevistes o mencions notables a diaris de referència (especialment per a un públic no especialitzat)
    • Ha guanyat un premi rellevant a nivell de la comunitat científica a la qual pertany (p. ex., Benjamin Franklin Award), o bé un prou rellevant d'un entorn generalista (p. ex. Premi Creu de Sant Jordi) Cal recordar que una persona seria notable en un context cultural determinat, és a dir podria considerar-se rellevant en la Viquipèdia en català però no necessàriament en la versió en hongarès o en anglès. Si és dubtosa la inclusió, mentre hi hagi un registre d'autoritat rellevant (com els mencionats anteriorment), es pot valorar incloure la persona en Wikidata sense que calgui forçosament una entrada a una Viquipèdia abans. Llegiu-ne els criteris d'admissibilitat.

Categories de dones[modifica]

Viquiprojecte:Categorització/Dones

Referències[modifica]

  1. «Writing about women» (en anglès). [Consulta: 3 octubre 2016].

Vegeu també[modifica]

Redacció en perspectiva de gènere (EN)