Viquiprojecte:Viquirepte/ORES

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Drecera:
VP:ORES

Benvinguts al #RepteORES que té per objectiu incorporar sistemes d'intel·ligència artificial en els controls de qualitat durant de la Viquipèdia en català abans del 16 de març de 2018, coincidint amb el seu 17è aniversari.

Context[modifica]

Què és l'aprenentatge automàtic?[modifica]

L'aprenentatge automàtic és un camp de la intel·ligència artificial dedicat al disseny, l'anàlisi i el desenvolupament d'algorismes i tècniques que permeten que les màquines evolucionin. Es tracta de crear programes capaços de generalitzar comportaments a partir del reconeixement de patrons o classificació. L'aprenentatge automàtic està relacionat amb el camp de l'estadística, però també coincideix amb els mètodes de construcció de models, o l'aprenentatge estadístic. Alguns camps on s'ha aplicat aquest tipus d'aprenentatge són les aplicacions dedicades al processament del llenguatge natural, als algorismes de cerca, la diagnosi mèdica, la bioinformàtica, la detecció de fraus i la classificació.

Què és ORES?[modifica]

Una de les preocupacions més importants dels projectes oberts Wikimedia és la revisió de contribucions potencialment perjudicials ("edicions"). També cal identificar els contribuents de bona fe (que poden causar danys involuntaris) i oferir-los suport.

ORES és una eina que fa servir l'aprenentatge automàtic amb l'objectiu de facilitar les tasques de revisió d'articles que els voluntaris fan amb la llista de canvis recents. Quan una Viquipèdia té ORES instal·lat, el sistema de canvis recents presenta informació extra, marcant aquelles edicions que són potencialment vandalismes, per exemple. D'aquesta manera, els voluntaris que revisen les modificacions recents a Viquipèdia, poden fer la seva feina més fàcilment.

Per poder habilitar ORES, la comunitat d'editors ha d'ensenyar al sistema, etiquetant edicions ja fetes, tot indicant si són correccions ortogràfiques, gramaticals, actualitzacions de continguts o -donat el cas- vandalisme. Necessitem tenir un "paquet bàsic" d'edicions etiquetades, per tal que el sistema pugui continuar aprenent tot sol.

Vídeo (en anglès) amb una demostració d'ORES

Objectiu[modifica]

« Volem activar el sistema ORES a la Viquipèdia en català abans del 16 de març de 2018, el dia del seu aniversari. Per poder fer-ho, hem d'ensenyar a la màquina tot etiquetant edicions ja fetes. »
COMENÇAR

Premi[modifica]

L'usuari que hagi fet més revisions durant el període del repte rebrà un exemplar de la novel·la Jo, robot, d'Isaac Asimov.

Seguiment[modifica]

darrera actualització (25 de febrer de 2018 21:07). Font: http://labels.wmflabs.org/stats/cawiki/46 Repte 1 (acabat):

  • Revisions fetes: 4372
  • Revisions necessàries: 4372
  • Voluntaris: 30

darrera actualització (27 de febrer de 2018 9:10). Font: http://labels.wmflabs.org/stats/cawiki/68 Repte 2 (acabat):

  • Revisions fetes: 4232
  • Revisions necessàries: 4232
  • Voluntaris: 10

Documentació[modifica]

Enllaços externs[modifica]