Viquiprojecte:Viquitrobada 2023/Ajuda i seguretat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Protocol contra agressions i assetjament

A Amical Wikimedia prioritzem la creació d'un espai acollidor i inclusiu per a tots els col·laboradors i participants. Ens comprometem a fer complir un Codi Universal de Conducta (CUC) i el protocol antiassetjament (PA) d'Amical Wikimedia que descriu els estàndards mínims de comportament que s'esperen de tots els assistents, inclosos els editors, organitzadors d'esdeveniments, personal i membres de la junta nous i experimentats. Si trobeu o observeu qualsevol incompliment del CUC o PA, poseu-vos en contacte amb viquitrobada@wikimedia.cat. És crucial llegir el CUC i el PA amb atenció i seguir-lo durant tots els aspectes de la jornada.

Per garantir que els nostres esdeveniments siguin positius, segurs i saludables, esperem que tots els viquimedistes es comportin de manera respectuosa i solidària. Concretament, esperem que els assistents practiquin el respecte mutu, assumint la bona fe, tinguin l'empatia i respectin la manera en què els col·laboradors es diuen i es descriuen. A més, esperem que els assistents mostrin civisme, suport mutu i bona ciutadania sent educats i amables, oferint assessorament, reconeixent i acreditant la feina feta pels col·laboradors i buscant la col·laboració i l'entesa.

A Amical Wikimedia, ens prenem molt seriosament el comportament inacceptable.

Comportament esperat[modifica]

 1. Cada viquimedista, ja sigui un editor nou o experimentat, un membre de la comunitat, un membre de la junta o empleat d'Amical, és responsable del seu propi comportament.
 2. En tots els projectes, espais i esdeveniments d'Amical, el comportament es fonamentarà en el respecte, el civisme i la solidaritat. Això s'aplica a tots els col·laboradors i participants en la seva interacció amb tots els col·laboradors i participants, sense expectatives basades en l'edat, les diversitats mentals o físiques, l'aspecte físic, l'origen nacional, religiós, ètnic i cultural, la casta, la classe social, la fluïdesa lingüística, l'orientació sexual, identitat de gènere, sexe o àmbit professional. Tampoc farem excepcions basades en l'estatus, les habilitats o els èxits en els projectes o moviment Wikimedia.
 3. No es pot fumar a l'esdeveniment excepte en espais habilitats per tal fi. Els participants no han d'estar sota els efectes de l'alcohol durant l'esdeveniment.
 4. Respectar les preferències de noms i pronoms tal com s'esmenta a la identificació del participant.
 5. Respectar la preferència dels participants per no ser abraçats ni tocats.
 6. Política de compartició de dades i mitjans:
  1. Respecteu la preferència dels participants per no ser fotografiats (indicat amb gomet vermell)
  2. Preneu el degut permís dels participants abans de compartir qualsevol mitjà audiovisual en què estiguin presents a les plataformes de xarxes socials.
  3. A tots els participants: Allà on estem fent fotos o vídeos i no en vulgueu formar part, podeu demanar a la persona que no us inclogui al marc. D'altra banda, mentre feu una foto o vídeo, si observeu algú amb un gomet vermell, podeu informar amablement la persona de la seva presència al marc. Aleshores depèn d'ells si volen ser inclosos o no.
  4. Sigueu lliures de compartir públicament l'esdeveniment si els ponents són a l'escenari, excepte que un dels ponents tingui un gomet vermell. Compartiu-lo després de demanar el consentiment.
  5. L'organització garantirà que els mitjans de comunicació respectin també la política establerta de l'esdeveniment.


Comportament inacceptable[modifica]

El Codi Universal de Conducta pretén ajudar els membres de la comunitat a identificar situacions de mal comportament. Els comportaments següents es consideren inacceptables dins del moviment:

 • Assetjament: inclou qualsevol comportament destinat principalment a intimidar, indignar o molestar una persona, o qualsevol comportament on raonablement es consideri el resultat principal més probable. El comportament es pot considerar assetjament si va més enllà del que s'espera que toleri una persona raonable en un entorn global i intercultural. L'assetjament sovint pren la forma d'abús emocional, especialment cap a persones que es troben en una posició vulnerable, i pot incloure contactar amb llocs de treball o amics i familiars per intentar intimidar o avergonyir. En alguns casos, un comportament que no s'elevaria al nivell d'assetjament en un sol cas pot convertir-se en assetjament mitjançant la repetició. L'assetjament inclou però no es limita a:
  • Insults: inclou insults, utilitzar insults o estereotips i qualsevol atac basat en característiques personals. Els insults poden referir-se a característiques percebudes com la intel·ligència, l'aparença, l'ètnia, la religió (o la manca d'aquesta), la casta, la raça, la cultura, l'orientació sexual, el gènere, el sexe, la discapacitat, l'edat, la nacionalitat, l'afiliació política o altres característiques. En alguns casos, la burla, el sarcasme o l'agressió reiterada constitueixen insults col·lectius, encara que les declaracions individuals no ho facin.
  • Assetjament sexual: Atenció sexual o avenços de qualsevol tipus cap a altres en què la persona sap o hauria de saber raonablement que l'atenció no és desitjada o en situacions en què no es pot comunicar el consentiment.
  • Amenaces: suggereix de manera explícita o implícita la possibilitat de violència física, vergonya injusta, dany a la reputació injust i injustificat o intimidació. Inclou accions gratuïtes per guanyar una discussió o forçar algú a comportar-se com voleu.
  • Divulgació de dades personals (dòxing): compartir informació privada d'altres col·laboradors, com ara el nom, el lloc de treball, l'adreça física o de correu electrònic, etc. sense el seu consentiment explícit en els projectes de Wikimedia o en altres llocs, o compartir informació sobre la seva activitat a Wikimedia fora els projectes.
  • Troleig: interrompre deliberadament les converses o publicar de mala fe per provocar intencionadament. En el transcurs d'aquesta jornada, també es tindrà en compte aquest tipus d'interrupcions en l'intervenció d'un orador.
  • Abús de poder, privilegis o influència: l'abús es produeix quan algú en una posició real o percebuda de poder, privilegi o influència té un comportament irrespectuós, cruel i/o violent cap a altres persones. Pot prendre la forma d'abús verbal o psicològic i es pot solapar amb l'assetjament.

Qualsevol participant que violi aquesta normativa podrà ser expulsat a discreció dels organitzadors de l'acte. Aquests darrers podran contactar amb els responsables de seguretat i/o amb els cossos policials per posar-los en coneixement de la situació per, si fos necessari, posar fi als fets que s'estiguin produint.

Si patiu, identifiqueu o voleu manifestar qualsevol tipus de preocupació relacionada amb una situació d'assetjament, poseu-ho en coneixement dels organitzadors al més aviat possible.

Si voleu rebre més informació referent a aquest protocol, poseu-vos en contacte amb l'organització o bé envieu un correu a viquitrobada@wikimedia.cat.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Ajuda!


En cas d'emergència greu

 • Mantingueu la calma
 • No us arrisqueu inútilment
 • Truqueu al 112


Seguretat
 • Poseu-vos en contacte amb qualsevol membre de l'organització
 • Policia local del Prat de Llobregat
Carrer Barcelona, 66
934 78 72 72


Salut
 • CAP Ramona Via i Pros
Av. de la Verge de Montserrat, 24
933 70 41 01
 • CAP 17 de setembre
Carrer d'Empúries, S/N
933 79 54 22
 • Farmàcia Sant Cosme
Carrer del Riu Llobregat, 68
950 38 78 48
 • J. CASAS PLA
Primer de maig, 20
 • M. JIMENO MARTINEZ
Carrer Priorat, s/n
 • B. LOPEZ DE LUCA
Plaça Catalunya, 22
 • X. CASAS SÁNCHEZ
Lleida, 88
 • E. MARIN PARES
Maurici Vilomara, 48
 • R. SANCHEZ CALUCHO
Carrer Marina, 112


Altres
 • RADIO TAXI PRAT: 933701611