Viquiprojecte:WikiSciW

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
link:https://www.wikimedia.cat/
link:https://www.wikimedia.cat/
Wikimedia: Dones i Ciència

De l'1 de juny del 2022 al 8 de març del 2023

Context[modifica]

Wikimedia: Dones i Ciència és una nova activitat relacionada amb el viquiprojecte més general Viquiprojecte:Viquidones i coordinada amb el viquiprojecte Més dones a la Viquipèdia amb l'objectiu de corregir la subrepresentació de les dones a la Viquipèdia a nivell de continguts, de participació i de perspectivai també per analitzar i fer propostes per corregir la menor visibilitat de les persones de ciència.

La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG impulsa aquest viquiprojecte, de la mà d'Amica Wikimedia, focalitzant l'atenció en primer lloc en els equipaments públics i en els centres docents no unviersitaris de Catalunya, en les persones a qui ha estat atorgades premis i distincions, i aquelles que s'han significat per publicacions científique en revistes d'alt impacte a nivell internacional.

Les fases del viquiprojecte són:

 • Completar els elements de les persones de ciència a Wikidata, d'epònims de carrers i centres docents no universitaris.
 • Completar els elements de les persones de ciència que han rebut premis i distincions
 • Completar els elements de les persones de ciència que han fet contribucions científiques rellevants via fonts primàries internacionals reconegudes.
 • "Completar" vol dir aquí vàries coses:
  • Comprovar que existeix l'element a Wikidata, i si no hi és, crear-lo
  • Assegurar que existeixen els camps "gènere" i "ocupació" als elements Wikidata corresponents, ja que són aquests dos camps els que són directament implicats en aquest Viquiprojecte.
  • Assegurar que hi hagi una foto a l'element de Wikidata
  • Comprovar que hi ha el premi/distinció a l'element de cada persona a Wikidata, i si no hi és, introduir-l'hi.
  • Comprovar que es reconeix l'epònim en el cas de carrers i centres docents no universitaris.
  • Dissenyar les consultes adients que generin llistes automàtiques a la Viquipèdia, i editar les pàgines que calgui, o crear-ne de noves, tot enllaçant-les adequadament.
 • Comparar el número de dones i d'homes de ciència en aquests diferents espais, i també el número de persones de ciència i d'altres ocupacions.
 • Entrar més informació rellevant relacionada amb els espais públics i els centres docents, i també vincular les persones implicades amb obres artístiques, escultures, monuments, o altres elements patrimonials existents. Per a això, es durà a terme un projecte de ciència ciutadana que es proposarà a les escoles i municipis implicats (per exemple, perquè tenen epònims de persones de ciència).

Articles a Viquipèdia per crear[modifica]

Aquí s'aniran acumulant els articles per crear després dels successius informes. Recordeu afegir l'etiqueta #wikisciw al resum d'edició.

(exemple)

Nom Professió Referències Wikidata Fet!
Àngela Bransuela i Nonell pedagoga [1] Q111200568

Visió general[modifica]

En aquest requadre hi ha les diferents tasques a desenvolupar, excepte la creació de pàgines a Viquipèdia, que començarà amb una viquimarató per la Setmana de la Ciència 2022 (novembre).

La primera fase es durà a terme, pel que fa a carrers i centres docents ia publicacions internacionals rellevants, en el territori aproximat de la Universitat de Girona. Pel que fa a premis i distincions, en la primera fase es consideraran ja totes.

Concepte (Fets/Total) Entrada a WD (amb gènere) Ocupació a WD / foto Pàgina a Viquipèdia
Instituts i escoles de Catalunya (públics) Fet Fet!
Equipaments culturals (Arxius, biblioteques, centres cívics i altres)
Carrers i places
Publicacions internacionals rellevants
Concepte (Fets/Total) Entrada a WD (amb gènere) Ocupació a WD / foto Pàgina a Viquipèdia
Distincions Jaume Vicens Vives Fet Fet!
Premis Nacionals de Recerca Fet Fet!
Medalles Narcís Monturiol Fet Fet!
Distincions ICREA
Medalla d'honor de la Xarxa Vives d'Universitats
Altres Premis i Distincions

Participants[modifica]

Coordinació[modifica]

Wikimedia: Dones i ciència està impulsat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG en col·laboració amb Amical Wikimedia. La Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG promou la cultura científica de la societat i la innovació en la comunicació de la ciència en mitjans digitals i el coneixement obert. Amical Wikimedia és una associació de voluntaris i sense ànim de lucre que promou la Viquipèdia, els seus projectes germans, el coneixement lliure en català i la cultura catalana a dins i fora de la xarxa.

Referències[modifica]

 1. «Història». [Consulta: 8 març 2022].