Viquiprojecte Discussió:Revisió d'imatges/Arxiu 1

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Imatges sense garie text en català

Per què només es poden moure a commons les imatges sense gaire text en català? en tinguin poc o en tinguin molt, jo les posaria, si són de llicència lliure, a commons i si després només les fem servir nosaltres, doncs tal dia farà un any. Però potser, malgrat el text, hi haurà alguna altra wikipedia que les usarà i traduïrà a sota el text català. Bé que nosaltres posem fotos amb textos en anglès, castellà, etc. i no se'ns cauen els anells (a priori hem de suposar que el lector de la viqui catalana sap tant d'anglès o castellà com el de l'anglesa en sap de català).

M'apunto al projecte, encara que tal com he dit, hi aniré dedicant-hi poquet temps...--Xtv (que dius que què?) 13:40, 26 ag 2006 (UTC)

Benvingut a la feinada. Tens raó que totes les imatges lliures es poden carregar a Commons, en la llengua que sigui. L'objectiu de la plantilla {{Moure a Commons}} és anar marcant aquelles que són d'interès general evident, o bé aquelles que ja no s'usen i aquí fan més nosa que servei. Jo crec que la prioritat principal és tenir totes les imatges amb plantilla. Un cop estiguin categoritzades podem passar a revisar-les per tipus de llicència amb actuacions diferents en cada cas. Si ens sobrés temps i ganes totes les imatges lliures haurien d'acabar a Commons. L'avantatge és que les podem carregar com volguem, amb el títol i la descripció en català i la categoria que ens roti. Algú altre ho pot acabar fent que no necessàriament al gust i a l'estil de la Viquipèdia. --VRiullop (parlem-ne) 14:04, 26 ag 2006 (UTC)

Categoria de les imatges

Al viquipèdia:llibre d'estil de categorització he vist aquesta frase: Tots els articles i plantilles han d'enllaçar a almenys una categoria. Excepte les imatges, que no es categoritzen. No hauríem de modificar això de no categoritzar-ho per alguna cosa com: que no es categoritzan segons la temàtica sinó segons la llicència. ? --Xtv (que dius que què?) 14:10, 4 set 2006 (UTC)

Imatges OD o LD

És convenient anar eliminant les imatges sense llicència o sense origen. Jo crec que les que tinguin el cartellet des de fa més de dos mesos haurien de passar directament per procés de {{destrucció}}. Què en penseu?--SMP (d·+) 13:15, 14 set 2006 (UTC)

A Viquipèdia:Esborrar imatges i a Categoria:Imatges d'origen desconegut diu que es poden esborrar al cap d'un mes. Amb la revisió que estem fent de les imatges sense plantilla s'ha engreixat la categoria OD. Caldrà netejar-la. Les que portin més d'un mes cal treure-les dels articles, substituir-les per equivalents de commons si és el cas, i esborrar-les.VRiullop (parlem-ne) 14:53, 15 set 2006 (UTC)

Dubtes - imatges duplicades a commons

 1. Què fer si a la descripció de la imatge a commons hi ha un enllaç a la imatge en ca:?
 2. No es pot fer un #REDIRECT per imatges o quelcom que se li asembli? així les plantilles podrien funcionar amb imatges de commons...
  • explicació: enllaçar a les imatges a commons amb un nom diferent del que tenen a commons, per tal que les plantilles que fan servir imatges pel nom (tipus bandera de..., fitxa boletaire, etc..) agafèssin l'imatge de commons però cridant-la per un altre nom. suposo que es podria fer amb plantilles, no se, ho he de mirar --Razor Ramon HG 18:09, 20 set 2006 (UTC)

--Razor Ramon HG 17:29, 20 set 2006 (UTC)

 1. No passa res mentre la informació s'hagi traslladat correctament.
 2. No es poden fer redireccions d'imatges ni tampoc reanomenamets. Les imatges consten de dues parts: un fitxer carregat i d'una pàgina de descripció. Les dues van lligades i només es pot modificar la descripció. El que s'ha de fer és modificar les plantilles per fer-les més flexibles. Potser es pot traslladar la qüestió a Viquiprojecte:Unificació de plantilles.

VRiullop (parlem-ne) 19:01, 20 set 2006 (UTC)

Com continuem?

Hola :-) Ja tenim revisades totes les imatges sense categoria, ara quin creieu que ha des ser el següent pas? Potser podriem començar amb la Categoria:Imatges d'origen desconegut ?

Proposta de protocol per a les imatges d'origen desconegut;

 1. Avisar a qui va carregar la imatge (si encara ningú ho ha fet).
 2. Indicar a la plantilla {{Origen desconegut}} la data d'avís, (he afegit un paràmetre per a fer-ho).
  • Per exemple; {{Origen desconegut|16/10/2006}}
 3. Deixar passar dos mesos a partir de la data d'avís al viquipedista.
 4. Si no ha contestat, procurar canviar la imatge conflictiva per una d'alternativa de commons.
 5. Si no es troba cap imatge alternativa a commons, mirar si trobem la imatge a internet (cerca d'imatges del google o semblant...), si es troba l'origen indicar-lo a la imatge, sinó, iniciar les votacions d'eliminació.
 6. Avisar al viquipedista del procés d'eliminació, a la seva pàgina d'usuari i si és possible també per correu electrònic.

Com ho veieu ? --Joanjoc (discussió) 16:52, 16 oct 2006 (UTC)

Jo ja he començat :-) A la mateixa categoria ja avisa del plaç d'un mes. La majoria el superen àmpliament. Pel que he vist, si no s'ha arreglat en uns dies allà es queden. La primera alternativa, i la més fàcil, és buscar una imatge equivalent a commons. És més fàcil mirar què tenen els interwikis que posar-se a buscar per internet una imatge lliure. En segon lloc, es pot distingir les imatges que són rellevants per l'article i les que són decoratives. És un concepte subjectiu, però quan veig que l'alemanya o l'espanyola no tenen cap imatge, per què ens hem de complicar amb imatges dubtoses? En aquest cas crec que es poden esborrar directament. No veig la utilitat de fer votacions sobre una imatge que no té cap informació. Ara bé, hi ha casos en que sap greu, o bé perquè es va carregar fa temps, possiblement per un usuari que ja no està actiu, o bé perquè és rellevant per l'article. M'he trobat algun cas en que no es podia treure una imatge sense modificar el text, o per exemple, els escuts o banderes de municipis. De moment els deixo de banda, però caldrà insistir amb l'autor, o bé trobar alguna alternativa o carregar una imatge nova. Ja sé que és massa subjectiu i massa difícil d'explicar perquè si o perquè no, però una vegada vistes es veu com moltes es poden treure del mig sense cap remordiment. --VRiullop (parlem-ne) 17:27, 16 oct 2006 (UTC)
Pensant-ho més bé, si es donen les següents condicions:
 • No s'ha trobat una imatge equivalent.
 • És rellevant per qualsevol motiu:
  • S'usa en plantilles
  • El text fa menció a la imatge
  • L'article no té més imatges
 • Té una antigitat superior a 1 any des de que es va començar la revisió. Posem, p.ex, abans de l'1 d'agost del 2005.
En aquest cas es podria substituir l'OD o LD per es:Plantilla:Reemplazar. Continua sent una imatge sense informació però li donem una segona oportunitat, amb un plaç més llarg, per trobar-li una solució. --VRiullop (parlem-ne) 21:04, 16 oct 2006 (UTC)

Hola, a partir dels canvis que proposes he fet un refregit, com ho veieu ?

Proposta revisada de protocol per a les imatges d'origen desconegut;

 1. Avisar a qui va carregar la imatge (si encara ningú ho ha fet) i indicar a la plantilla {{Origen desconegut}} la data d'avís.
  • Per exemple; {{Origen desconegut|Usuari avisat el 16/8/2006}}
 2. Si després d'un mes a partir de la data d'avís al viquipedista, no s'ha aclarit l'origen o la llicència de l'arxiu;
  1. Procurar canviar la imatge conflictiva per una d'alternativa de commons, o del mateix article en altres llengües i proposar la {{destrucció}} de la imatge conflictiva.
  2. Si no es troba cap imatge alternativa;
   1. Si la imatge no és rellevant, proposar la seva {{destrucció}}.
   2. Si la imatge és rellevant (no existeixen alternatives lliures, s'usa en plantilles, el text fa menció a la imatge, o és la única imatge de l'article);
    1. Mirar si trobem la imatge a internet (cerca d'imatges del google o semblant...), si es troba l'origen indicar-lo a la imatge i posar-hi la plantilla de llicència adeqüada.
    2. Si no es troba l'origen;
     1. Si la imatge és anterior a l'1 d'agost de 2005, canviar la plantilla {{Origen desconegut}} o {{Llicència desconeguda}} per la plantilla es:Plantilla:Reemplazar
     2. Si la imatge és posterior a l'1 d'agost de 2005, fer un segon avís al viqupedista i intentar contactar amb ell per correu electrònic. Al mateix temps, treure la imatge dels articles i proposar la destrucció de l'arxiu deixant un periode d'un mes més per a aportar informació que n'eviti l'esborrat.
      • Per exemple {{destrucció|Origen desconegut, destruir a partir de 16/11/2006}}.

--Joanjoc (discussió) 18:14, 17 oct 2006 (UTC)

A veure si ho he entés. En el punt 3, es substitueix la imatge i s'esborra. En el punt 4, no s'ha pogut substituir i com que no és rellevant es treu, es deixa orfe i es demana la destrucció diferida un mes. És aixó? --VRiullop (parlem-ne) 18:40, 17 oct 2006 (UTC)

Si, és el que dius, ho he retocat una mica per a veure si així queda un xic més clar :-) --Joanjoc (discussió) 19:51, 17 oct 2006 (UTC)
Sí, està clar. El que em confon és la plantilla destrucció. Es suposa que tota destrucció és immediata. Si ho posa un administrador és perquè s'ho miri un altre. Quatre ulls sempre hi veuen més. Ara, la destrucció diferida és un concepte nou. No seria millor fer una plantilla nova de "destrucció pendent"? Així no es barrejaran amb les destruccions immediates. Per exemple, ara mateix la Categoria:Elements a destruir està plena de bolets pendents de confirmació per part d'en Llull que hi tenia alguna objecció per una qüestió de plantilles. --VRiullop (parlem-ne) 17:14, 18 oct 2006 (UTC)

He adaptat es:Plantilla:Reemplazar a {{Origen vell}}. La idea és que categoritzi les imatges com a subcategoria de Categoria:Imatges d'origen desconegut. Què tal? --VRiullop (parlem-ne) 18:46, 18 oct 2006 (UTC)

Imatges fair use a alta resolució

He creat una plantilla per a les imatges sota fair use a alta resolució. És {{reducció fair use}}. Convindria crear-ne també una del tipus {{destrucció versió imatge}} per a quan ja s'hagi fet la conversió i es vulgui destruir la versió vella. En aquest cas crec que no és convenient usar {{destrucció}} únicament ja que pot portar a l'administrador a esborrar tota la imatge (també la versió correcta) si la veu a la categoria d'elements per a destruir i no s'hi fixa en el comentari. Sobre això també he obert un tema a Viquipèdia Discussió:Esborrar pàgines#Modificació de la política: destrucció ràpida per a admetre-ho com a criteri de destrucció ràpida.--SMP (d·+) 22:12, 21 oct 2006 (UTC)

Ho anoto com a tasca pendent. Sobre esborrar les versions anteriors de l'historial crec que pot servir Viquipèdia:Petició als administradors. --VRiullop (parlem-ne) 10:08, 22 oct 2006 (UTC)

Ordre

Crec que és més interessant que primer fem les imatges duplicades a commons que no pas les d'origen desconegut ja que n'hi ha poques, el procediment és molt més senzill i així eliminem alguns elements d'origen desconegut... --Xtv (que dius que què?) 21:09, 25 oct 2006 (CEST)

No sé com tu has fet, però està molt bé l'opció d'imatges semblants a commons. Les imatges OD són imatges problemàtiques que ja estan identificades. La majoria porten més d'un mes i crec que s'han de netejar. Quan trobo que una d'elles està enllaçada a Viquiprojecte:Revisió d'imatges/imatges semblants ja ho tinc fàcil i per tant no em preocupa netejar primer les duplicades. Preferixo acabar primer amb les OD i desprès podem fer les duplicades. --VRiullop (parlem-ne) 18:08, 29 oct 2006 (CET)
No havia pensat en aquest truc. Val, aleshores continuaré amb les OD.--Xtv (que dius que què?) 18:36, 29 oct 2006 (CET)

Tanquem les imatges OD?

Crec que podem tancar la tasca de revisió d'imatges OD o LD. En queden 47 de les quals 18 són escuts que estan pendents d'una gestió de'n Joanjoc. La resta són imatges que han anat entrant noves i que es poden tractar pel procés normal de manteniment. Seguim? Com a tasques pendents que s'han apuntat més amunt tenim les duplicades a commons i la reducció de ressolució de l'ús legítim. Jo faria primer la fàcil ;-) Per revisar l'ús legítim s'hauràn de tocar diferents aspectes alhora i és més delicat definir un protocol. Després, ho apunto com a recodatori, ja tenim totes les imatges categoritzades, però no hem revisat les que ho estaven prèviament. Encara n'hi ha que no indiquen cap origen i s'haurien d'anar revisant per llicències. Fem les duplicades? --VRiullop (parlem-ne) 20:33, 1 gen 2007 (CET)

Jo m'hi apunto :-) --Joanjoc (discussió) 21:01, 1 gen 2007 (CET)
L'eina de CommonsClash l'han desactivat per viquipèdies de més de 300.000 articles :-( He perdut l'aposta dels 50.000? Tenim un cas problemàtic: imatges que aquí són de domini públic (moltes de'n Llull) i que s'han carregat a commons com GFDL. Què fem? En algun cas que tenien noms diferents les he pujat de nou demanant la destrucció de la vella. Un cas apart són els escuts del Municat. El tema es va discutir a Plantilla Discussió:Municat. Per una banda no tenim una autorització clara per mostrar a commons. Estava esperant el retorn de Llull per aclarir-ho. Per altra banda, les restriccions d'ús com a símbol queden solucionats traduint la plantilla {{Insígnia Catalunya}} a commons. Però al final tornem a la mateixa qüestió: què cal fer amb una imatge de commons carregada amb una llicència diferent que a la Viquipèdia? --VRiullop (parlem-ne) 22:06, 1 gen 2007 (CET)
Quan acabin les vacances, m'hi tornaré a posar una mica :-) --Xtv (que dius que què?) 01:14, 5 gen 2007 (CET)

Imatges d'ús legítim

Ja estan revisades les imatges duplicades a commons. Crec que ha arribat el moment d'atacar l'os dur: l'ús legítim. He fet un primer esquema d'actuació, però cal definir moltes coses i consensuar què fem. --VRiullop (parlem-ne) 21:00, 12 gen 2007 (CET)

Com a punt de partida he creat Viquipèdia:Requisits de l'ús legítim. Prèviament s'hauria d'aprovar a la seva pàgina de discussió. --VRiullop (parlem-ne) 23:13, 18 gen 2007 (CET)

Mentre anem madurant el tema de l'ús legítim, i com que ja tenim a la Categoria:Elements a destruir unes quantes imatges d'ús legítim sense ús, podem anar avançant amb la proposta d'actuació que he fet sobre les imatges sense ús. --VRiullop (parlem-ne) 19:39, 22 gen 2007 (CET)

Perfecte--Xtv (que dius que què?) 19:42, 22 gen 2007 (CET)

Com que a la Categoria:Imatges discutides ja tenim marcades algunes imatges pel fet de ser fair use usat fora d'articles, proposo començar per revisar el punt VP:RUL#9. Ho he apuntat a Viquiprojecte:Revisió d'imatges#On s'usen?. Som-hi? --VRiullop (parlem-ne) 19:53, 30 gen 2007 (CET)
Tal com has pogut veure, ara m'ha agafat per carregar totes les imatges de localitzacions de pobles al commons, abans que vinguin de fora i ens canviïn els noms. Ja sé que és saltar-me una mica l'ordre que teníem establert, però bé, espero que em perdoneu. N'hi havia unes 960 i me'n falten pujar 630. Quan acabi, torno amb les d'ús legítim...--Xtv (que dius que què?) 21:55, 30 gen 2007 (CET)

Hola :-) Repassant les de pel·lícules, em trobo força articles que tenen fotos lliures i pòsters d'ús legítim... com ara Charles Laughton, que creieu que és el millor... eliminar les d'ús legitim, o deixar-les pel dia que es faci l'article sobre la peli...? --Joanjoc (discussió) 22:34, 5 febr 2007 (CET)

Justament, aquest punt de l'ús legítim em fa que costi d'entrar-hi. És bastant subjectiu si és ús legítim o no, i com que ja heu vist que jo sóc una mica radical seguint les normes, no m'hi vull posar perquè m'ho carregaria tot. Per exemple, a les portades de llibres, només començar et trobes un dibuix que no és una portada, i una altra que és una portada d'una biografia sobre una actriu. Jo diria que això no és ús legítim, que la portada només es pot posar per parlar del llibre, no de la persona de la qual parla el llibre... però aleshores deixaria la meitat d'articles sense fotos...--Xtv (que dius que què?) 02:16, 6 febr 2007 (CET)
Aquest és un cas complicat i per això havia proposat començar pel fàcil: treure les imatges dels altres espais de noms. L'article del Charles Laughton està marcat com destacat i es fa més complicat tocar-lo. Per mi és un abús de l'ús legítim per la gran quantitat d'imatges que té VP:RUL#4. En aquest cas potser és millor discutir a la seva pàgina quines imatges es poden quedar i quines s'haurien de treure. La situació ideal, que deixo per més endavant, és que cada imatge fair use digui en quins articles està justificat l'ús legítim. També s'hauria de revisar el procés d'articles destacats perquè com a mínim es respecti la política d'imatges.--VRiullop (parlem-ne) 16:09, 6 febr 2007 (CET)
Després de rellegir-me en:Wikipedia:Fair_use#Counterexamples, crec que les esborraré... --Joanjoc (discussió) 22:59, 7 febr 2007 (CET)

Plantilla {{Moure a Commons}}

Aquesta plantilla és obsoleta, ara no hi pot haver imatges lliures a la VP. S'han de moure totes a commons. He redirigit {{Moure a Commons}} a {{Plantilla de Commons}}, tot i que caldria arreglar-ho al projecte.--Iradigalesc (discussions · +) 22:06, 13 març 2007 (CET)

Ase mallorquí

Suposo que no colarà si diem que aquest és també Mallorquí? La diferència és menor.--Iradigalesc (discussions · +) 22:21, 6 abr 2007 (CEST)

Política de la Fundació

Proposo deixar en suspens aquest viquiprojecte fins que no aclarim què cal fer a partir de la nova política de la Fundació, i traslladar l'activitat a Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció. --VRiullop (parlem-ne) 19:06, 19 abr 2007 (CEST)

A veure, si no ho he entès malament, el projecte aquest es tracta de crear la nostra PDE i a partir d'aquí revisar les imatges que tenim un altre cop per mirar si s'hi ajusten? Jo en tot cas, primer faria una altra cosa que és pujar les imatges lliures a commons. No n'hi ha pas tantes (un miler?) i així quan acabéssim la PDE ja podríem aplicar-la directament sobre totes les imatges nostres. No sé, només és la meva idea, és el pas que falta de la primera revisió que hem fet...--Xtv (que dius que què?) 23:21, 2 maig 2007 (CEST)

Moure imatges lliures a commons

Sembla ser que les imatges lliures no estan totes revisades i que algunes poden no ser-ho realment. Mireu Usuari Discussió:Vriullop#Re: Commonista Usuari Discussió:Iradigalesc#Commonista. Crec que abans de continuar passant-les a commons caldria revisar-les totes.--Iradigalesc (discussions) 23:31, 25 maig 2007 (CEST)

Dubtes

Hola, vull preguntar si demano algú que té una plana a la viqui que segueix viu i em dona el seu permís per pujar la fotogràfia amb drets d'autor i ella dona consentiment, és pot pujar. O cal demanar permís, si podem pujar una foto seva sense drets d'autor si ella accepta. Em pots explicar-ho, que puc fer per poder pujar l'imatge amb el consentiment del que apareix a la foto. --KRLS , 16:20, 16 oct 2007 (CEST)

Trasllado la teva pregunta a Viquipèdia:La taverna/Arxius/Multimèdia/Recent. --V.Riullop (parlem-ne) 16:40, 16 oct 2007 (CEST)

Revisar imatge corrupta

Mireu este fitxer que acabe d'apujar a commons, que quan polse damunt carrega, però al final em diu que no es pot visualitzar.--Coentor (disc.) 15:42, 19 oct 2014 (CEST)

Interwiki

Aquesta pàgina (Viquiprojecte:Revisió d'imatges) no té actualment cap vincle amb altres llengües. S'imagina un enllaç a fr:Wikipédia:Atelier graphique (Wikipedia: Taller Gràfic) ? --Berdea (disc.) 11:47, 12 nov 2014 (CET)