Visibilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Visibilitat (desambiguació)».
Pèrdua de visibilitat producte de la boira matinal en el pont Golden Gate de San Francisco.

La visibilitat és la capacitat de veure objectes a una determinada distància. A menor visibilitat, pitjor es veuran els objectes a la llunyania, mentre que a major visibilitat millor es veuran els objectes llunyans.

Factors reductors de visibilitat[modifica]

Certes condicions climàtiques, com la boira, poden reduir considerablement la visibilitat. Es considera boira quan la visibilitat és menor a 2 km. En casos de boira espessa la visibilitat pot veure's reduïda a pocs metres de distància, fent quasi impossible tasques com conduir. Quan la visibilitat és menor a 10 km, s'està en presència de boirina si la humitat relativa és major al 80% i de boira si és menor que aquesta quantitat.

A l'Àrtic o en àrees muntanyenques, la visibilitat pot ser d'entre 70 i 100 km. No obstant això, la visibilitat és sovint reduïda a causa de la pol·lució i la humitat de l'aire. La boira i el fum poden reduir la visibilitat a nivells propers a zero, fent que la conducció de vehicles, des de automòbils fins a aeronaus, siga extremadament perillós. El mateix ocorre amb les tempestes de sorra en les àrees properes als deserts, amb els incendis forestals i amb els torbs. Les precipitacions denses, com durant els temporals o tempestes, no només produeixen baixa visibilitat, sinó també la impossibilitat de frenar a causa de l'hidroplanatge.

Càlcul de visibilitat[modifica]

La capacitat de quantificar la visibilitat és important per a planificar i donar suport a les operacions aèries. És per això que els aeroports consideren dos tipus de càlcul de visibilitat:

  • Visibilitat meteorològica, que és la capacitat que es té per veure en qualsevol punt cardinal els obstacles que ho envolten, en una distància prèviament coneguda. Aquesta forma de mesurament es distingeix amb les sigles MOR (de l'anglès Meteorological Optical Range, "Rang Òptic Meteorològic"). Per a obtenir el nivell de visibilitat amb aquesta tècnica cal fixar un punt d'observació, on s'estableix la distància amb els obstacles més propers (cases, arbres, turons, etc.), servint com referència en una situació de reducció de visibilitat.
  • Rang visual de pista (en anglès: RVR, Runway Visual Range), la qual és més específica, ja que està orientada a la visibilitat en les pistes d'aterratge, projectant-la al pilot en el moment d'aterrar o d'enlairar. La visibilitat estarà orientada en el sentit de la pista d'aterratge i no cap a qualsevol punt cardinal (com en el cas de la MOR). Les llums de la pista són un element a considerar per a aquesta tècnica, ja que aquestes ajudes visuals permeten millorar considerablement la visibilitat en moments de restricció de la mateixa (Ex. boirina, boira, pluja, neu o boira). En altres èpoques, s'unien aquests elements sobre un full de càlcul, on l'observador es situava a l'extrem del límit de la pista i contava la quantitat de llums de pista que era capaç de veure. Aquesta quantitat es multiplicava per la distància que estaven separades les unes de les altres i es projectava en un full de càlcul per obtenir el valor de RVR. Òbviament en l'actualitat aqueix mètode encara que és acceptat i usat en casos d'emergència resulta molt complex i més si s'aplica en aeroports amb un flux considerable d'operacions.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Vegeu visibilitat en el Viccionari, el diccionari lliure.