Vitaphone

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Vitaphone va ser una companyia dedicada al so utilitzat en les pel·lícules, fundada el 1926 per Bell Telephone Laboratories i Western Electric i adquirida després per Warner Bros, el procés que feia servir per posar la banda sonora a les pel·lícules consistia a gravar per separat en discos. Els discs amb la banda sonora es posaven sincronitzadament amb la pel·lícula projectada. Moltes pel·lícules, com ara The Jazz Singer (1927) i Don Joan (1926), utilitzen el procés de Vitaphone.

La conversió a aquest so sincronitzat li va ocasionar seriosos problemes a la indústria del cinema. La gravació de so era difícil, totes les càmeres havien de gravar des de dins de cabines de vidre, els estudis havien de construir escenaris especials a prova de so, els cinemes havien implementar un costós nou equip, s'havia de contractar escriptors que tinguessin bona oïda per al diàleg. Molts dels primers diàlegs van ser lletjos, estàtics i sense sentiment, les imatges visuals servien només com un acompanyament per a un diàleg interminable, efectes de so i números musicals.

El sistema Vitaphone va ser descartat cap 1930, encara que Warner conservar la productora com subsidiària a la producció de curtmetratges, amb aquest sistema la Warner ha realitzat gairebé 2.000 curts de tots els gèneres, especialment de Looney Tunes i Merrie Melodies. Per als anys 40 Warner Bros descarta completament el sistema.

Història[modifica | modifica el codi]

Vitaphone era un sistema "so-a-disc", aquest sistema desenvolupat per Bell Telephone Laboratories i Western Electric. El sistema fou adoptat al cinema dels anys 1920, Western Electric estava investigant com posar el so a les pel·lícules, llavors va concebre la idea de crear el so en discos, amb l'ajuda de la compra de sistema d'àudio de Llegeix De Forest el 1913, i el desenvolupament del micròfon de condensador el 1915. La companyia va decidir implementar el sistema de discos a les pel·lícules.

El negoci es va establir a la Western Electric Bell Laboratories a Brooklyn, Nova York, i adquirida per Warner Bros a abril de 1925. Vitaphone es va presentar el 6 d'agost de 1926, llançant la seva primera estrena amb aquest sistema, Joan, protagonitzada per John Barrymore, amb música i efectes de so només (sense diàleg), acompanyat de diversos temes de la majoria d'estrelles d'òpera i els intèrprets de música clàssica de l'època.

Don Joan va ser capaç de treure enormes sumes de diners a la taquilla, però no va ser suficient per cobrir el costós pressupost que Warner Bros va posar a la pel·lícula. Arran del fracàs de Don Joan, el cap de Paramount Adolfo Zukor va oferir als propietaris de Vitaphone un acord parell que l'empresa segueixi produint. Els propietaris es neguen avançar amb l'ús de so en el futur en les pel·lícules de Warner, però al final accepten l'acord de Zukor. Llavors van tornar a implementar el sistema Vitaphone en una nova pel·lícula, basada en una obra de Broadway i protagonitzada per Al Jolson. The Jazz Singer va trencar els registres de taquilla.

El director d'orquestra Henry Halstead es dóna el crèdit de fer la primera pel·lícula de Hollywood hablanda usant el sistema Vitaphone en els curts de Warner Brothers el 1927, entre ells Carnival Night in Paris (Nit de Carnaval a París), on l'actor Lew Ayres va ser gravat tocant el baix. Les tres seleccions de música per a la producció Vitaphone són les següents: 1. Volga Boatman, 2. At Sundown, 3. Rosy Cheeks. La producció es realitza al mateix temps que mostren un gran elenc de centenars de ballarins amb vestits en un ambient de Carnaval.

Com treballar Vitaphone?[modifica | modifica el codi]

Un equip de Vitaphone era un projector, un amplificador i altaveus. Els projectors funcionen amb normalitat i eren silenciosos, però també amb una mecànica que interactuatuaba igual a un tocadiscs. Quan el projector és muntat, el projeccionista fa una marca de començament de la pel·lícula, i al mateix temps, alineava l'agulla del fonògraf al començament del disc.

A diferència de les velocitat de 78 revolucions per minut per a discs de fonògraf, els discos Vitaphone es va exercir en 33-1/3 rpm per augmentar el temps de tocat perquè coincideixi amb els 11 minuts de durada màxima d'un rotllo de pel·lícula. També a diferència de la majoria de discos de fonògraf, l'agulla en Vitaphone és traslladada des de l'interior del disc cap a l'exterior.

El procés Vitaphone ha fet grans millores en els sons com:

  • Amplificació - El sistema Vitaphone va ser un dels primers a utilitzar amplificació electrònica, utilitzant el tríode de Lee De Forest. Això va permetre que el so del fonògraf s'exerceixi a una gran audiència en un volum còmode.
  • Fidelitat - En els primers dies, Vitaphone havia superat a la fidelitat de so en altres processos de pel·lícula, especialment en freqüències baixes.

Malgrat aquestes innovacions, el procés Vitaphone va perdre en la guerra dels processos de so de pel·lícula per moltes raons:

  • Distribució - Els enregistraments es desgasten després d'un estimat de 20 projeccions, i havien de ser reemplaçats. En fer el canvi, els danys i trencaments en les pel·lícules eren perills constants.
  • Sincronització - Vitaphone ha tingut greus problemes de sincronització notòria. Si durant una projecció, l'agulla salta o la pel·lícula s'enganxa, es perd la sincronia entre imatge i so, i el projeccionista hauria de restaurar manualment. A més, si la pel·lícula està danyada i no va ser reparada, per exemple si es perdés un tros de pel·lícula, la relació entre la longitud del so i la pel·lícula podria perdre's i per tant causar una pèrdua de sincronització permanent. Els projectors Vitaphone tenien palanques especials per avançar i retardar la sincronització, però era necessària la contínua atenció de l'operador, i això era poc pràctic. El sistema d'alineació de les marques d'inici a la pel·lícula estava lluny de ser exacta.
  • Edició - Un fonògraf no podia ser editat físicament, i això limita considerablement el potencial creatiu de les pel·lícules de Vitaphone.

Amb millores en la competència de procés de so en pel·lícules, i la tècnica de Vitaphone imperfeccta, va portar al seu retir a principis de 1930. Warner Bros va aturar la gravació directa a disc, i van passar a del so en la gravació de pel·lícula. L'estudi Warner va haver d'admetre públicament que Vitaphone havia trencat.

El projecte Vitaphone[modifica | modifica el codi]

Avui en dia hi ha un grup d'aficionats conegut com "El projecte Vitaphone", la missió és la de restablir a llarg termini, les produccions de Vitaphone. Ells s'encarreguen de localitzar elements de la imatge i les seves corresponents discos Vitaphone, i produir nous, en versions de 35 mm sincronitzades amb l'última tecnologia de so i vídeo. Fins ara, el projecte ha restaurat diverses dotzenes de curts de Vitaphone.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Enllaços a anglès