Vitruvi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Luci Vitruvi Cerdó».

Marc Vitruvi Pol·lió (Marcus Vitruvius Pollio) (c. 75 - 10 aC) fou un arquitecte, escriptor i enginyer romà del segle I aC. La seva minsa informació biografia s'ha de treure de la seva pròpia obra. Tradicionalment hom el creu nadiu de Verona, però això no és probable, ja que és degut a la identificació errònia amb Luci Vitruvi Cerdó. La gens Vitrúbia era nativa de Fundi o de Formiae.

Va estudiar de manera general i professional i després va seguir estudiant principalment en la seva professió; en filosofia fou seguidor d'Epicur. Tot i la seva educació no va heretar una gran riquesa ni la va acumular durant la seva vida. Va començar la seva carrera com enginyer militar de Juli Cèsar durant la seva joventut (vers el 46 aC, a Àfrica), i al retirar-se del servei va entrar en l'arquitectura civil, sent d'aquest període la seva única obra coneguda, la basílica de Fanum, a Itàlia.

És l'autor del tractat sobre arquitectura més antic que es conserva i l'únic de l'antiguitat clàssica, De Architectura Libri X, en 10 llibres (probablement escrit entre els anys 27 i 11 aC). Inspirada en teòrics hel·lenístics, l'obra tracta sobre cànons, materials, tècniques decoratives, construcció, tipus d'edificis, hidràulica, mecànica i gnomònica (Llibre IX). La seva obra pretenia servir de referència a l'emperador per jutjar els diversos edificis erigits i els que pogués erigir en el futur.

De Architectura, conegut i emprat a l'edat mitjana, es va reeditar a Roma en 1486, oferint als artistes del Renaixement, imbuïts de l'admiració per les virtuts de la cultura clàssica tan propi de l'època, un canal privilegiat mitjançant el qual reproduir les formes arquitectòniques de l'antiguitat grecollatina. Posteriorment es va publicar en la major part dels països i encara avui constitueix una font documental insubstituïble, també per les informacions que aporta sobre la pintura i l'escultura gregues i romanes. El famós dibuix de Leonardo da Vinci, l'Home de Vitruvi, sobre les proporcions de l'home està basat en les indicacions donades en aquesta obra. El dibuix es conserva ara en la Galleria dell'Accademia, a Venècia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vitruvius