Vrms

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariVrms
Cowsay vrms.png
Desenvolupador(s) Bdale Garbee
Escrit en Perl
Sistema operatiu GNU
Tipus programari lliure
Llicència GNU GPL
Epònim Richard Matthew Stallman
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

vrms és l'acrònim en anglès de Richard M. Stallman virtual. Es tracta d'una aplicació escrita en Perl i publicada sota llicència GPL.

El vrms funciona des de la línia d'ordres i fou dissenyat originalment per a Debian GNU/Linux, tot i que funciona també en altres distribucions basades en Debian que utilitzen el sistema apt, com ara Ubuntu. El programa analitza la llista de programari instal·lat (disponible a /var/lib/dpkg/status) a la cerca de paquets non-free. Si els troba, els llistarà a la sortida estàndard amb un resum dels motius pels quals es considera com a tal. El vrms disposa d'una llista local de programari no lliure i una explicació associada en el fitxer /usr/share/vrms/reasons/vrms.

Si no es troba cap paquet non-free al sistema, el programa retornarà «No non-free packages installed on ${hostname}! rms would be proud» («No hi ha cap paquet non-free instal·lat a $hostname! rms n'estaria orgullós»). Si es troben un o més paquets, es llistaran juntament amb el percentatge respecte al nombre de paquets totals del sistema.

Filosofia[modifica]

Es considera com a non-free tot aquell programari que imposa restriccions en l'ús i modificació, i per tant, que no s'adiu als criteris definits pel contracte social de Debian i les DFSG.

El nom d'aquesta aplicació fa referència a l'ímpetus d'en Richard Stallman en la seua lluita contra el programari privatiu, i per haver manifestat més d'una vegada que els usuaris haurien de poder saber sense cap mena de problemes si estan utilitzant programari que no és lliure.

Referències[modifica]